anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

Cat consuma un boiler de 80 l fiind tinut la jumatate si folosit doar pentru dus, 10 min odata pe zi.
Si cum este mai economic sa il tin non stop sau sa il scot din priza si il pun doar cand am nevoie?
Unii spun ca dubleaza consumul de curent altii spun ca nu e mare lucru.

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Consumi mai multa energie sa incalzesti 80l de apa decat sa o mentii la o temperatura constanta. Pe de alta parte, daca tot restul zilei nu folosesti deloc din apa respectiva, iar in 10 minute o folosesti aproape pe toata, practic va trebui sa incalzesti aproape 80 de litri o data pe zi, deci nu vei economisi mare lucru, ba poate chiar iesi in pierdere. Ca sa vezi exact cum sta treaba, pentru ca depinde atat de cantitatea de apa pe care o folosesti la un dus cat si de gradul de izolare al boilerului, fa rost de o priza care contorizeaza consumul, si in 48 de ore te poti lamuri singur cum este mai eficient in cazul tau.
Parerea mea este insa ca ambele metode sunt lipsite de eficienta, pentru 10 minute pe zi fiind indicat un instant care va incalzi exact cantitatea de apa de care ai nevoie, nicidecum un boiler de mare capacitate.

| Cristian29 a răspuns (pentru regis):

Pai nu cred folosesc multa apa, e vorba cat de 15 l cam asa ceva.

| Cristian29 a răspuns (pentru regis):

Din ce am auzit, ca instantul mananca intensiv pe momentul ala scurt.

| Zenithf a răspuns:

Unde este montat boilerul, afara sau in casa? Daca ii montat in casa, cum este si normal, toata caldura "pierduta" de el de fapt iti incalzeste incaperea in care este montat. Si daca incaperea asta este calda, atunci pierderile sunt foarte mici. Ce nu o sa platesti la curent o sa platesti atunci la gaz, pentru ca caldura pe care o da acum boilerul va trebui sa o dea caloriferul.

| regis a răspuns (pentru Zenithf):

Daca folosesti doar 15l, este mai rentabil sa tii boilerul mereu in priza, intrucat e mult mai usor sa incalzesti doar acei 15l, iar in restul zilei sa mentii temperatura constanta la intreaga cantitate decat sa incalzesti 80l inainte de fiecare dus.
Varianta optima ramane insa instantul, consumul "intensiv" al acestuia in cele 10 minute nu va conta foarte mult in factura lunara. Si teoretic, pentru a incalzi 15l de apa de la 10 la 45 de grade, de exemplu, consumi o cantitate X de energie, indiferent daca folosesti un instant de 3kW sau un boiler de 0, 5kW. Doar ca pentru cei 15l, instantul va functiona 10 minute, iar boilerul 60... Daca nu ai incredere in instant, atunci evident trebuie sa iti cumperi un boiler mai mic, pentru ca nu este deloc eficient sa incalzesti 80l de apa pentru a folosi o data pe zi cate 15...
In privinta recuperarii pierderilor de caldura prin incalzirea incaperii, asta este o gluma. Nu poti compara cele doua, gazul fiind de vreo 10 ori mai ieftin decat energia electrica. In plus, nu ai nici un interes sa incalzesti baia cand nu esti acasa.

| a1doru a răspuns:

Raspunsul dat de regis este cel mai corect.
ps.eu nu am scos boilerul din priza de cativa ani.

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

E mai,, economic,, sa-l ti mereu cuplat. Odata reglata temperatura, datorita termostatului el va mentine apa la o temperatura constanta si nu va porni decat scurt timp, cand aceasta v-a scadea sub temp.reglata.Cand porneste direct la apa rece are cel mai mare consum.Cuplat permanent v-a consuma mai putin decat cele 15-20 min.in care incalzeste apa de la temperatura camerei.

| 4ndr33y a răspuns:

Eu il tin scos, il bag cu 45 de minute inainte de baie, si e perfect pentru ca, consum aproape toata apa (nu dus) deci dupa o baie el o incalzeste si o tine calda, termostatul cupland si decupland de X ori, timp in care tu nu ai absolut deloc nevoie de apa... sau ai?