anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum pot curata monede vechi?

6 răspunsuri:
daniela
| daniela a răspuns:

Varianta clasica cu pasta de dinti sau solutie de curatat monede... gasesti pe net

| Suzy a răspuns:

Buna!


Incearca cu pasta de dinti.

nony
| nony a răspuns:

- pentru monedele din zinc: sare de lamiie dizolvata in apa distilata, monedele se lasa citeva minute si apoi se spala in apa distilata.
- pentru argint: daca prezinta o patina galbuie datorata pastrarii indelungate in folie de PVC (clasoarele vechi...) se scufunda in acetona citeva secunde si apoi se spala cu apa distilata. Puteti folosi si pasta de dinti, dar sa nu contina bicarbonat de potasiu (lasa zgirieturi fine)
- pentru monedele din fier: rugina se indeparteaza cu acid oxalic 50%. Incercati intii cu o moneda irecuperabila sa determinati exact timpul cit sa stea moneda in acid - e o operatie riscanta - se poate sa apara gauri in suprafata monedei daca sta prea mult! Spalarea se face tot cu apa distilata. Atentie: acidul oxalic ataca emailul si marmura, deci nu il varsati in cada de baie, pe faianta sau alte obiecte sanitare! Folositi manusi!
- pentru cupru, patina verde se considera imposibil de scos in totalitate, dar puteti incerca sa o indepartati cu o scobitoare din lemn, si apoi spalare in acetona (nu prea da rezultate, doar daca e o oxidare superficiala)
Monedele din alama pot fi curatate (si redata stralucirea) folosind otet incalzit in care dizolvati sare de bucatarie, inmuiati o cirpa moale in el, frecati usor suprafata monedei 20-20 secunde dupa care spalati din abundenta cu apa distilata (sau apa de ploaie!)
Repet, e bine sa incercati pe monede irecuperabile ca sa vedeti rezultatele mai intii.
Mizeria de pe monede poate fi indepartata cu rezultate bune si cu o guma de sters.
In principiu insa, va recomand doar apa si sapunul!

| Dianna a răspuns:

Cu pasta de dinti

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Colecţionarii de monede vechi ar trebui să ştie că fiecare dintre aceste obiect trebuie curăţat şi întreţinut în funcţie de metalul din care este confecţionat (aur, argint, aliaje de cupru). Este recomandat să le păstraţi în folii de plastic pentru a se întreţine cît mai uşor şi a-şi menţine aspectul.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Salut, ma numesc Vlad, iar cea mai buna metoda e cu Bicarbonat de Amoniu si putina apa, pui moneda si astepti, vei vedea cum curata, mai ales cuprul.

Întrebări similare