| DanielDanny a întrebat:


Cum amestec ciment (cu pietrisi/bazarca si nisip) pentru bordura din jurul casei?
VREAU MASURARI CU LOPATA! (NU CU SACUL)

Pe net gasesc doar masurari pentru tot sacul sau masurari foarte detaliate care depind de marimea pietrisului si e foarte aiurea!

Vreau sa stiu la lopata pentru ca nu am betoniera si vreau sa amestec in roaba!

Deci la o lopata de ciment cate sa pun de nisip si cate de bazarca? Stiu ca apa o pui dupa vedere sa fie mai moale!

5 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

1 la 3 e foarte bine, nici vorba însă de 10 cm, minimul este 4.
Daca am inteles bine la ce bordura te referi, adica acea imbracaminte a fundației (in zona mea se cheama soclu sau brâu) recomandarea mea este insa sa renunti la idee, este una din marile greseli din domeniul construcțiilor, o greseala pe cat de mare, pe atat de raspandita.
O data ca acea bordura este o mare risipitoare de căldură (vezi sute de filmari cu camera termica pe Youtube, vei fi socat cata caldura risipeste printr-un soclu de beton) si o foarte importanta sursa de igrasie si mucegai pentru zidarie. Atunci cand stropii de ploaie ajung pe perete, apa se scurge pe tencuiala pana intalneste aceasta bordură, la imbinarea peretelui cu bordura această scurgere fiind insa oprita, umezeala acumulandu-se in tencuiala si fiind putin cate putin absorbita in zidarie.
Asta duce intai la deterioarea tencuielii exterioare, apoi a soclului si chiar la aparitia de mucegai in interior.
Solutia optima este ca acel soclu sa ramana mai in interior, iar daca acest lucru nu este posibil, macar la nivel cu tencuiala exterioara.
Daca peretii sunt izolati, soclul se va izola la randul lui cu polistiren extrudat de o grosime cu 2-5 cm mai redusa, iar apoi se acipera dupa preferințe cu tencuiala speciala de soclu, piatra sau gresie portelanata.

| DanielDanny explică (pentru regis):

Tocmai deia zic sa pun bordura, ca sa nu mai intre apa intre fundatie si pamat! Izolatia e putin mai sus decat pamantul si prin bordura ma refer la ceva mai inalt pe langa perete si pe urma langa ea putina alee ~1m!

O intrebare, daca ar fi sa fac un fel de magazie mica pusa pe piloni, fara fundatie! Dar vreua sa astup pe margine cu ciment, ar trebui sa las niste gauri de ventilare?

| regis a răspuns (pentru DanielDanny):

Nu prea reușesc sa imi imaginez unde si cum vine bordura. Ideea e ca fundatia casei sa fie mai in interior decat peretele, ca apa de pe perete sa se poata scurge fara piedici.
In privinta magaziei, ori o faci pe piloni, ori ii faci fundatie. Sa faci piloni pe care sa ii unesti cu un perete de beton este total aiurea. Vrei sa faci o crescatorie de sobolani? De ce nu o fundatie cu pahare, umpluta frumos la nivel, eventual cu o placa peste?

| cristi202 a răspuns:

La o roaba de 80 de litri pui intii o galeata de apa, apoi 15 lopeti de nisip/balast, si cinci de ciment, ideal intercalate intre ele. Pui intii apa, altfel apoi iti va fi mult mai greu sa amesteci. Mai apoi, daca e prea gros materialul, mai poti pune apa, de e prea subtire, mai pui ceva balast si ciment. Dupa a doua-treia roaba o sa devii expert la facut materialul asa happy, vei stii la ochi cum sa il faci sa iasa bine.

Bula
| Bula a răspuns:

La o lopata de ciment pui 3 lopeti de nisip de rau.
Daca doresti un beton mai rezistent, atunci pui doar 2 lopeti de nisip la una de ciment).
Apa pui atata incat amestecul sa fie semi-moale.
Turnarea se face cu o grosime de cel putin 10 cm.
Dupa turnare, impunge betonul cu lopata sau cu un par de lemn, sa se aseze bine in cofrag (fara bule de aer).
Dupa terminarea turnarii poti presara un pic de praf de ciment deasupra betonului, iar in final acoperi cu o folie de nailon.
Dupa cca. o saptamana, betonul va putea fi calcat cu piciorul, iar dupa 2-3 saptamani chiar si cu o masina mica.