| Ewals a întrebat:

Salut TPU, sunt interesat de achiziția unei mașini de spălat noi, ce brand recomandați?

24 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Eu am avut un Gorenje, si-a facut treaba vreo 12 ani, fara intervenții. Am schimbat-o cu un Candy cu uscător, doar pentru ca am vrut eu neapărat uscatorul, altfel masina mai ducea. Deocamdată sunt incantat si de Candy, are wifi si posibilitati nenumărate de configurare a pogramelor, comparativ cu Samsungul unui prieten, de vreo 5 ori mai scump.
O sa vad cat duce si asta, dar avand 5 ani garantie si nefolosind-o la capacitate (e de 9 kg) nu prea imi fac griji.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Eu am un LG de vreo 3 ani de care sunt foarte multumit.

Acu depinde de bugetul tau, intri si tu pe eMAG, selectezi bugetul si vezi care si ce reviews are.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru suntserios):

Vezi ceea ce ziceam eu. De multe ori review-urile de pe eMAG sunt complet pe linga realitate, ca si preturile. Masina mea era vreo 2200 pe eMAG, am luat-o direct de la Samsung cu 1700. De review-uri nu mai zic, care mai de care cu probleme stupide care de fapt se reduc la "sunt prost si n-am citit manualul si acum am venit aici sa ma pling ca sunt prost" si foarte putine probleme reale.

| suntserios a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ce sa zic, am incredere mai mare in reivews de pe eMAG decat de pe TPU

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru suntserios):

Important e sa le citesti cu atentie si sa iti pui intrebari, nu sa te apuci sa le ordonezi dupa stele si sa cumperi fara sa iti pui intrebari.

| sierra1 a răspuns:

Toate-s pe acolo. De câți bani?

| dullcat a răspuns:

Buna.Eu recomand Miele.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru dullcat):

... pentru ca sunt nejustificat de scumpe? big grin

| dullcat a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Gasesti si mai ieftine, nu toate necesita 12 salarii minime pe economie.Dar cine isi cumpara la 2000-3000 de lei, sa se astepte ca de suma asta va tine. Plus ca inainte electrocasnicele si electronicele erau facute sa reziste zeci de ani.Acum au incorporat din fabricatie conceptul de uzura morala planificata (planned obsolescence) astfel ca imediat sa se strice si sa cumperi un alt model nou care iti fura ochii.Valabil si pentru telefoane sau orice folosim zilnic.

| VoidEternal a răspuns (pentru dullcat):

Si Miele sunt tot acolo. Nici ei nu au alta politica, altfel nu ar avea 17 modele diferite la 1-2 ani distanta unul de altul. Asta e mersul acum, totul e construit sa cedeze dupa ce expira garantia. Traiasca groapa de gunoi si vai de planeta noastra.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru dullcat):

Mituri. Am avut un Beko luat in vara lui 2006 cu mai putin de un salariu. Aveam salariul peste medie, nu foarte mult peste, si am luat masina cu banii jos + trait din restul luna respectiva. Vreo 8-900 RON atunci a fost masina, salariul minim era pe undeva pe la 500. M-a tinut vreo 15 ani. Se dusesera niste rulmenti ceva motorul si partea electrica erau super ok. Cu vreo 400 RON o reparam, dar am considerat ca nu e fezabil, mai ales ca luam ceva nou mai eficient. Asta noua e mai fragil construita, dar nu imi fac probleme ca o sa crape dupa 2 ani. Planned obscolescence e si nu e valabil. Depinde de produs si mai ales de cum il utilizezi. Cred ca in majoritatea cazurilor conceptul integreaza si neglijentele uzuale are utilizatorilor. Miele vind mai mult brandul decat ceva practic. Specificatiile oferite de Miele la 5-6000 RON le ofera alti producatori la sub 1000. Imi da Miele macar 15 ani garantie de banii astia? Exact. Nu.

| dullcat a răspuns (pentru VoidEternal):

Asa e, dar daca acceptam situatia nu ajuta cu nimic.Multi romani habar nu au de reciclare si considera ca sunt fraieri daca duc ei masinile de spalat sau alte electrocasnice mici/mari pentru valorificare, mai ales cand nu castiga nimic si fac eventual un drum in plus. Unii arunca bateriile si toate cele in fundul curtii, deci nu vreau sa stiu altii unde arunca masinile de spalat, frigiderul, aragazul etc.

Chiar si asa, in timp ce noi nu facem nimic, altii isi cer drepturile, asa cum e normal.Se vorbeste la nivel european de the right to repair dincolo de garantie, plus ca unele tari (Franta de exemplu) vor si plati cetatenii ca sa repare aceste obiecte.

| dullcat a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Si parintii mei au masina de spalat care merge de 20 de ani. O fi specificatiile aceleasi, insa componentele sunt diferite.Se stie foarte bine ca orice e de plastic cedeaza mult mai repede, spre deosebire de metal.

In cazul acesta e evident ca se aplica, asa cum se aplica si la frigidere, de exemplu. In alte forumuri straine oamenii spun de frigider care rezista si dupa 40 de ani, reparat de vreo cateva ori, de fiecare data primind remarca ca e incredibil, asa ceva nu se mai face, si sa tina cu dintii de aceste electrocasnice.Deci cum e posibil?

Si nu, conceptul nu are treaba cu neglijenta utilizatorilor.Aia intra la perceived obsolescence, deorece neglijenta este influentata puternic de ideea ca iti cumperi peste cativa ani acelasi obiect,,, mult mai performant'', deci nu are sens sa cauti sa pastrezi ce ai deja. Asta explica de ce unii se comporta cu telefoanele si le scapa pe jos, etc, de parca sunt toate caramizi Nokia.
Iar mentalitatea asta e cat se poate de costisitoare si daunatoare pe termen lung, nu numai pentru noi.In momentul in care cumperi ceva nou, acel dopamine rush rezista doar cateva zile maxim, deoarece media are grija sa iti doresti deja urmatorul model care inca nici macar nu a aparut pe piata.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru dullcat):

Mai e si chestiunea eficientei. Devine din ce in ce mai ieftin sa produci chestii si din ce in ce mai scumpa energia. Degeaba ma tine masina de spalat 20 de ani, daca dupa 10 ani diferenta de consum de energie plus apa fata de un model nou se transpune intr-o suma care face ca aia noua sa se amortizeze in 5 ani. De exemplu asta noua a mea are bubble soak. Practic, ideea e simpla - ia detergenul lichid, il baga intr-un injector alaturi de apa si baga in cuva direct spuma, astfel ca imi consuma mai putin detergent si apa pentru aceleasi rezultate fata de o masina fara bs. Si astfel imi permit sa spal la 20-30 de grade si sa scot rufe care alte masini le spala la fel de bine cu de 2 ori mai mult detergent si cu minim 40 de grade temperatura. P.S. Legat de dopamine rush, depinde cit de mult esti influentat de peer pressure. Eu am un Mi 10T Pro de 2 ani si ceva, i-a obosit vizibil bateria, dar e in continuare un telefon excelent si desi am bani sa imi iau fix modelul de top de la Xiaomi (sau orice alta marca), nu o sa fac asta prea curand.

| dullcat a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Da, asta e definitia industrializarii.Paradoxal, cu cat produci mai mult, cu atat devine mai ieftin. Tot consider ca e mai ok ceva vechi, daca dupa 5 ani ti se amortizeaza investitia si apoi trebuie sa cumperi din nou pentru ca se strica fix dupa garantie.Eu nu simt nicio presiune, am un telefon Blu cu touch screen, la mana a treia, care inca merge si pentru care gasesc baterie noua. O pot schimba intr-un minut, asa cum fiecare putea proceda astfel cu orice telefon in urma cu 10-15 ani.

| VoidEternal a răspuns (pentru dullcat):

Sunt 100% pentru right to repair.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru dullcat):

Asta cu bateriile capsulate e o maaaaare nenorocire. Si au inceput sa o practice si la majoritatea laptopurilor acum.

| Ewals explică (pentru dullcat):

Sunt în top Miele ca și Bosch Samsung dar și scumpe

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ce bani si cerinte ai? Si eu cand voiam sa iau masina de spalat am avut in vedere cateva modele LG si Beko, iar intr-un final am luat Samsung pentru ca aveau la ei pe site o oferta de nerefuzat. Intre timp am folosit-o destul cit sa ma declar multumit, chiar undeva spre foarte multumit, cu mentiunea ca majoritatea celor nemultumiti de ea (si nu doar de a mea, ci de multe modele populare in general) sunt idioti care nu au citit manualul. De exemplu, ca sa intelegi ideea, daca pe masina scrie max 8 kg, nimeni normal la cap nu o sa bage 8 kg de blugi si apoi sa se plinga ca face ca toate alea la centrifugare sau ca nu spala bine. La fel si cu programele rapide. A mea de exemplu are program rapid de 15 minute, dar daca citesti un pic in manual, o sa vezi ca asta e pentru maxim 2 kg de rufe si mai ales nu te poti astepta sa bagi chestii super-murdare si sa ti le scoata fresh in 15 minute.

| relian a răspuns:

Iti recomanda masina de spalat gen americana, asa sa ceri, care nu incalzeste apa, duci acolo unde pui masina robinet de apa cald si rece, iar masina trage de acolo.
Toate masinile ce le-am avut, majoritatea erau folosite laughing acu ce am una noua, au mers zeci de ani, fara probleme, nu s-a defectat nici una, cel putin la mine.
Nici nu erau cine stie ce nave spatiale, Dar toate au fost cu cuva verticala, imi place ca rufele sa stea in apa cand is spalate, deci cu capac sus.
Bine nu-s ca cele din RO sau UE, la voi cele care au cuva verticala tot rahatu ala este ca cele cu cuva orizontal,

Nu poti sa iti dai seama decat daca vezi o masina genul asta, dar toate masinile de splat americane nu isi incalzesc apa, de aia tin si o viata uneori, dar nu le tine nimeni atit de mult, oamenii se plictisesc la un mom dat si mai schimba laughing

Fiecare brand are si masini de astea f scumpe si mai ieftine, depinde de model.
GE, Whirlpool, Kenmore, Frigidaire, Samsung, LG, Maytag, ar mai fi inca pe atitea, dar astea is asa mai cunoscute la capitolul asta.

| Freya1 a răspuns:

Pe net am văzut tot mai mulți ca isi iau BEKO.

Da indiferent de marca te sfătuiesc sa fie mai mare de 5/6 kg ca altfel nu faci nimic cu ea.Se strica repede pentru ca nu suporta la infinit greutate mare și nu cred ca vrei sa speli doar șosete și chiloți.
Plus sa te interesezi sa nu se zguduie la stoarcere.Masinile astea ieftine ți se plimba efectiv prin baie când încep sa învârtă mai tare și se și strica ușor.

| NLS a răspuns:

Cele mai trainice sunt Miele (dar și cel mai bine construite, pentru ca 85% din elementele mașinii sunt produse în Germania), apoi urmează Bosch, Samsung și LG.

Gorenje, Siemens si Whirlpool sunt si ele foarte bune.

Am avut o Whirlpool la taică-meu, s-a defectat 1 singura data în 12 ani, si reparația a costat 90 RON, acasă la noi.
De aproape 4 ani are LG, si e sublim.
În Germania folosesc Bosch, din 2010, si inca nu are nici o problema.

Cele mai predispuse defectarii, dar nu e o regula totuși, sunt Beko, Candy, Indesit, etc si alte branduri mai necunoscute.

| Smolbean a răspuns:

Lg, am mașina de 12 ani si încă merge struna! 0 reparații

| teclado a răspuns:

Sunt om tehnic am 100 de ani de experiență in lucruri ce conțin mecanică hidraulică...
Așa că îți recomand să cumperi mașina de spălat la care poți cumpăra cea mai lungă garanție extinsă
Atunci te doare în fund ce marcă este mașina
Vei sta fară stre$ pentru că ai cumpărat garanție veșnică
Și nu te doare capul
Când știi câ ai achiziționat încă 8 ani de garanție.