| Curious2 a întrebat:

Buna, tot aud cum oamenii cataloghează ţările ca fiind de lumea a treia, de lumea a doua si de... sa zicem ca cele mai dezvoltate sunt "de prima lume ".
Eu nu inteleg care sunt criteriile in functie de care ele sunt astfel catalogate.
Ce insemna tara de "lumea a treia "?
Ce inseamna tara de "lumea a doua"?
Cine le incadreaza in categoriile astea?
Economistii, sociologii, politicienii ....cine?
Exista vreun forum international care stabileste criteriile.
De exemplu, Romania este tara de lumea a doua, pentru ca are X si nu are Y. Cine decide ca Romania are X si nu are Y?
Acel cineva, institutie, forum international, organizatie internationala, are niste criterii dupa care catalogheaza Romania in categoria tarilor de lumea a doua, nu?
Cu cine este comparata Romania, atunci cand s-a stabilit ca ea este o tara de lumea a doua?

6 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Tarile sarace categoria 3, alea mai stabile cu putin cas cas 2 si cele mai bune 1. Romania e pe locul 2 pentru ca nu ies toti pe strada sa se impuste ca in columbia.

| Sofer a răspuns:

România e tara de a doua pentru ca nu stam asa rău.

| RKBlue a răspuns:

Termenii de tara de lumea a doua, a treia si lumea intai(cred?, suna penibil in romana...) sunt invechiti.
Au fost folositi ca sa numeasca tarile care au fost de partea SUA(care erau primele, de lumea intai sau cum vrei) sau URSS-ului in timpul asa-zisului "Razboi Rece".
Tarile de lumea a doua erau considerate cele din Blocul comunist(URSS,Romania,China, etc). Cele care nu s-au aliniat in niciuna dintre grupe erau cele de lumea a treia(India,Mexic, Suedia, Finlanda, mare parte din Africa si din America de Sud).
Aceste denumiri erau folosite doar pentru a desemne niste tari, fara a tine cont de gradul de dezvoltare ci mai degraba al apartentei unui grup(capitalism si socialism).
Intre timp, dupa caderea URSS-ului, denumirea si-a pierdut semnificatia originala si a capatat alta rezonanta.
Acum descrie tarile dpdv economic, al dezvoltarii umane, si multe alte statistici.
Nu este neaparat foarte precis, deoarece, de exemplu Romania apare in unele grafice ca tara de lumea a treia, iar in altele ca tara de lumea a doua.E clar ca face parte din grupul celor de lumea a doua, insa depinde din ce puncte de vedere privesti.

| Curious2 explică (pentru RKBlue):

Mersi mult.
Oamenii catre ce tind?
Ce vor ei, indiferent de profesie sau meserie?
Vor sa traisca intr-o zona dezvoltata?
Da-mi exemplu de astfel de zone/orase.

| RKBlue a răspuns (pentru Curious2):

Oamenii mereu vor tinde sa doreasca a trai in zone dezvoltate, in ciuda a orice meserie sau profesie au si in ciuda nivelului de educatie.
De exemplu, atatia romani care au plecat in strainatate pentru a castiga mai mult(chiar daca unii au mers fiindca nu aveau un loc de munca, multi aveau dar nu erau multumiti de salariile primite si de anumite conditii-infrastructura, medicina, educatie, etc)
Acum in unele domenii problemele s-au mai remediat.

Poti vedea cum cateva milioane de imigranti au venit in Europa din cauza conflictelor din zonele de razboi ale Siriei, Afganistanului...
Nu toti imigrantii care au ajuns in Europa in perioada conflictelor au venit din cauza razboiului, si chiar cei care au venit din astfel de cauze, nu erau nici jumatate care sa fi fost afectati in mod direct de acesta--economia a fost afectata, accesul la anumite lucruri, si asta i-a determinat pe multi sa caute un loc unde sa poata trai la niste standarde mai bune.
Sunt multi oameni care nu aleg sa se mute din tarile sau zonele in care se afla, chiar daca e saracie si e bine(in acelasi timp pentru tara/zona lor, deoarece o populatie mai mare si tanara are sanse sa schimbe ceva dar si pentru cei din tarile dezvoltate). Imagineaza-ti daca toti(chiar toti, sa zicem) oamenii saraci din Romania, Moldova, Bulgaria si Ungaria s-ar muta in Franta.
Ar fi vorba in total de vreo 5 milioane(cel putin, deoarece depinde cum vezi saracia, prin ochii unui american, unui roman, unui beduin...)
Franta ar trebui sa fie pregatita sa ofere ajutoare sociale pentru cei mai multi pana isi vor gasi de lucru, sa le pregateasca tabere, iar mai apoi sa le gaseasca/construiasca blocuri in care sa locuiasca.
Practic, economia pe un termen de cativa ani ar fi aproape, daca nu chiar in colaps.
Pe termen lung, ar ajuta la marirea fortei de munca si in alte domenii, dar ar afecta si anumite aspecte culturale.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O tară a lumii a 3-a este o țară dezorganizată politic si economic.
Cam toate tările în care nu se produce mai nimic (Afganistan, tările africane, sud americane și altele) sunt tări ale lumii a 3-a.
Adică exporturi masive de materie primă la un pret de nimic.
Exporti bușteni de lemn, importi mobilă.
Exporti minereu de fier, importi televizoare cu plasmă.
Vinzi pietriș și fier vechi, cumperi calculatoare.
Cam la nivelul acesta ajunge și România încetul cu încetul.
Din păcate.