| DonEduardo a întrebat:

Ce parere aveti de relatiile poliamoroase?

Răspuns Câştigător
| zurick a răspuns:

Foarte faine. Cu niște încredere și boundaries delimitate foarte bine cred că pot forma relații sănătoase. Personal, nu aș fi într-o astfel de relație, mi se pare dificil dacă ai un singur partener laughing, dar cred în libertatea oricui de a face orice atât timp cât nu rănește pe nimeni.

147 răspunsuri:
| VoidEternal a răspuns:

E o vorba la englezi. Three is a crowd.

| DonEduardo explică (pentru VoidEternal):

Aceasta vorba se aplica in cazul in care vrei sa ai prunci. In rest nu vad de ce ar fi asa.

| VoidEternal a răspuns (pentru DonEduardo):

Well, pentru mine se aplica si in cazul asta. Eu nu as fi ok cu genul asta de relatie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Proasta.

| DonEduardo explică (pentru anonim_4396):

De ce?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O parere proasta

| DonEduardo explică (pentru anonim_4396):

De ce gandesti asa?

| DonEduardo explică (pentru VoidEternal):

De ce cai aceasta parere?

| DonEduardo explică (pentru VoidEternal):

*ai

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru DonEduardo):

Pentru ca eu nu as putea face parte dintr-o asemenea relatie.
Probabil ar fi trebuit sa specific ca nu am o parere proasta in general; pentru unii poate functiona perfect. La mine nu ar merge.

| VoidEternal a răspuns (pentru DonEduardo):

E greu sa faci o singura femeie fericita, de mai multe nici nu mai zic. Plus ca ar fi ca un baraj mental, nu as putea sa accept notiunea asta de a fi in mai multe relatii simultan. Chiar daca ipotetic as putea trece de bariera morala, ar fi epuizant de-a dreptul.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Că sunt preferabile fățărniciei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

99% la suta sunt așa

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

I-ai dat fundă unuia care ți-a dat răspunsul pe care voiai să-l auzi.
Adevărul e că nu poți iubi romantic mai mult de o persoană. Și în relațiile "poliamoroase", de cele mai multe ori te atașezi de un partener, iar pe ceilalți îi neglijezi mai mult sau mai puțin.

| wildthing a răspuns:

Mi se par niste relatii absolut bolnave...jur ca ma ia cu senzatie de voma doar cand ma gandesc la asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma intereseaza cam la fel de mult cum ii intereseaza si pe ei de relatia mea.

| Drimmero a răspuns:

Nu le vad cu ochi buni, cel putin mie imi place sa fiu exclusivist si ea mie, n-as putea sa am energia si timpul pentru a fi cu mai multe persoane in acelasi timp, una si buna e perfect.

| Mosotti a răspuns:

Daca nu afecteaza timp si relatia care o ai, e okey o relatie poliamoroasa, insa eu nu-s adeptul la asta pentru ca iti fura din timpul relatiei actuale si nu e bine.

| Mosotti a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Pai normal ca a dat funda la raspunsul care i-a placut, ca doar de aia dai funda, la raspunsul care-ti place cel mai mult.

De ce nu poti iubi romantic mai mult de o persoana?! Ce, daca ai 3 copii, nu-i iubesti la fel pe toti 3? Asa si la parteneri.
Poate sa-ti placa f mult doua persoane si chiar sa fie bine, ca poate una are ce n-are cealalta, si se completeaza ca sa fi multumit.

Sunt de acord cu poliamorismul doar daca stau toti impreuna si isi impart timpul impreuna, altfel nu e okey ca-ti ia din timpul alocat relatiei actuale si ti-o afecteaza.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Mosotti):

Mă refeream la faptul că el a dat fundă celui care i-a spus ceea ce aștepta deja să audă; el nu a stat să analizeze obiectiv și celelalte răspunsuri.
Deci tu îți iubești copii în mod romantic? laughing Sunt două tipuri diferite de iubire: eros (de la Eros, fiul zeiței Afrodita - omoloaga lui Venus -, care s-a îndrăgostit de Psyche, fiind omologul lui Cupidon, din mitologia romană), adică dragostea față de partener, dragostea simțită de iubit față de iubită (și viceversa), care poate fi dăruită unei singure persoane; și storge, care e dragostea părinților față de copii și a copiiilor față de părinți. În neogreacă, έρωτaς (erotas) și-a păstrat sensul de afecțiune intimă; στοργή a fost rar folosit în lucrările anticilor. Ai citit "Simpozion" de Platon?
Apoi, dacă îți place o persoană, nu te mai uiți la defectele ei; în ochii tăi ele aproape nu există. Deci nu merge faza cu completatul. Nu te poți îndrăgosti de două persoane.

| Mosotti a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Eu am zis ex cu copiii, adica ca poti iubi mai multi la fel, chiar daca e altfel de iubire. Normal ca-s tipuri diferite de iubire. Nu am citit Simpozion.
Si de ce nu te poti indragosti de doua persoane?!

Si daca imi place cineva, vad si defectele ca doar nu-s chior sau beat sa nu le vad, insa daca ce-mi place e mai mult decat ce nu-mi place, este okey, eu mereu asa am fost.
Nu exista om perfect. Nu poti sa nu vezi faptele adica ce are rau, ca se vede, se simte prin ce face, cum se poarta.
Dar pot sa-mi placa doua femei la fel de mult, nu e problema.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Mosotti):

Nu te poți îndrăgosti de două persoane. Pur și simplu nu poți. Dragostea adevărată nu ține de flecăreală, de distracție, de hormoni, ea transcende aceste lucruri, fiind o uniune duhovnicească a celor două persoane, o uniune sufletească tainică. Nu poți face asta cu mai multe persoane, am mai explicat: te vei atașa de unul, iar de celălalt de distanțezi. Nu este cum vreți voi, neo-marxiștii, nu poți iubi n-șpe mii de persoane în același timp.

Normal că nu există persoană perfectă. Dar în momentul în care placi pe cineva nu mai pui accent pe defecte; defectele sunt compensate de calități, și nu le mai vezi.

| Mosotti a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Pai nu ai explicat mai concret de ce nu poti sa te indragostesti de doua persoane, explica ca sa inteleg.
De ce nu poti avea o uniune sufleteasca tainica cu doua femei?

Pai nu, cand placi pe cineva nu te mai deranjeaza asa mult defectele pentru ca, calitatile compenseaza cum zici, dar nu inseamna ca nu vezi defectele, le vezi foarte clar.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Mosotti):

Păi întâi te întreb eu pe tine: care e scopul dragostei? Care e scopul căsătoriei?

Da, prin "nu le vezi" m-am referit mai mult la "le ignori" sau "nu te mai deranjează". Poate nu m-am exprimat eu bine.

| Mosotti a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Pai asta am zis si eu, ca nu te prea mai deranjeaza acele defecte.

Scopul natural al dragostei e o metoda ca sa faca oamenii sa se cupleze si sa faca copii, e ca o capcana cum ar veni, dar asa bine poti face copii cu doi parteneri la o adica, nu e problema, naturii ii convine ca faci mai multi copii.

Scopul casatoriei e pentru a-ti f norocul asa mai in gluma mai in serios zicand, ca sti cum se zice, casatoria e un butoi cu rahat cu un strat subtire de miere deasupra, deci e clar de ce se zice asa la general.
Dar scopul social al casatoriei e sa ai drepturi de la partener in caz de ceva, ca asa familie poti face si fara acte.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Mosotti):

"Scopul natural al dragostei e o metoda ca sa faca oamenii sa se cupleze si sa faca copii, e ca o capcana cum ar veni, dar asa bine poti face copii cu doi parteneri la o adica, nu e problema, naturii ii convine ca faci mai multi copii."
Ok, de acord! Dar atunci un cuplu homosexual poate face copii? Își pot atinge scopul ca cuplu?
"Scopul casatoriei e pentru a-ti f norocul asa mai in gluma mai in serios zicand, ca sti cum se zice, casatoria e un butoi cu rahat cu un strat subtire de miere deasupra, deci e clar de ce se zice asa la general." - Poți dezvolta?

| Mosotti a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Ala e scopul natural al dragostei, ea de aia e facuta sa apara, ca apare si la homo si la lesbi e altceva.
Scopu e sa te aduca la perpetuare, nimic altceva. Sa te atasezi de cineva, sa te stabilizezi si sa faci familie, ca daca nu ti se pune pata pe x, atunci zbori din floare in floare si nu mai ai stabilitate.

De aia e asa aberanta dragostea asta de e clar ca e boala de fapt daca te uiti la doi indragostiti care-s obsedati unu de altul si cum se comporta, totul e exagerat, nu e nici un fel de echilibru.
Ca sa-ti ia mintile sa nu mai gandesti, si sa te cuplezi cu acel om si sa-i faci naturii copii.
Dar asa bine poti face familie si cu doi parteneri care-ti plac la fel de mult, nu e problema.

Pai dezvoltam, castoria nu e asa okey pentru ca din start femeia e 95 % diferita de barbat, ca gandire, ca aspiratii, ca pasiuni, discutii, si maigreu poate merge ca lumea un cuplu.
Iar aia necasatoriti, pentru ca se stie ca poate pleca unu din ei mai repede, se comporta mai okey unul cu altul.
La aia casatoriti unii si-o iau in cap si se comporta nasol gandind ca celalalt mai greu pleaca.

| Lukasssz a răspuns:

E cool.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Mosotti):

Mi se pare că am cam confundat dragostea "eros" cu sexualitatea; deși se întretaie, nu-i chiar același lucru. Dar în fine...
Da, scopul sexualității e acela de a avea copii. Dacă nu trebuia să perpetuăm neamul, nu mai aveam această latură sexuală. Dar oare la homosexuali această latură își face bine treaba? Își atinge ținta? Asta înseamnă păcat; grecesul άμaρτιμa (amartima) înseamnă efectiv "ratarea țintei".

Aici e clar că te-ai referit la dragostea "eros". Doar că nu e așa cum spui: una e să fii îndrăgostit, alta e să fii obsedat. Poți fi îndrăgostit, să te gândești tot timpul la persoana în cauză, dar să mai faci și alte lucruri, să nu îți acapareze toate orizonturile. Un obsedat e cineva care nu poate face nimic altceva decât cel obsedează, care nu se mai poate concentra la muncă, la citit o carte, la scris un răspuns pe TPU etc.

Tocmai această diferență am putea zice că face căsătoria mai frumoasă. Bărbatul - care e mai rațional, mai logic - și femeia - care e mai afectivă, emoțională - se completează reciproc. Tocmai prin această diferență, tu poți vedea problema din alte unghiuri, alte perspective, pe care poate partenera ta nu le vede. Sau invers.
Eu zic că e mai ok să cunoști adevăratul caracter al unui om decât să lași o mască să îți dea o impresie bună.

| Mosotti a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Nu e nici un pacat, dragostea poate fi intre orice sex, nu conteaza pana la urma, chiar daca rolul ei era doar pentru perpetuare, lasa sa mai fie dragoste si doar pentru ca sa ne simtim bine si atat. Tinta o mai setam si noi, nu sa fim sclavii naturii sa luam de etalon tinta ei.
Ba chiar din contra, una cu una sau unu cu unu se inteleg mai bine decat una cu unu, si am zis si de ce.

Toti vb de completare dar nici unul de intersectie, fara intersectie nu poate fi intelegere decat mai rar. Cei de sex opus se inteleg mai greu datorita ca-s f diferiti in mai toate. Din copilarie incepe, baietii se joaca cu baietii si fetele cu fetele, de ce? Ca fetele cu baietii nu prea au mare lucru in comun.

Nu luam in calcul obsedatii, ca aia au ceva la cap, ma refeream cand iti place mult de cineva si atat.

Întrebări similare