anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce li se spune celor din Israel ca sunt evrei și nu israelieni? Care-i treaba cu asta?

15 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

O parte mare sunt și evrei și israelieni
Israel e un stat creat de onu in 48 pentru evrei

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Ok, dar este o denumire bazată pe religie. Suntem in secolul XXI, nu mai suntem in evul mediu.

anonim_4396

Sunt mulți naziști care îi consideră a fi o rasă (inclusiv pe TPU)

anonim_4396

și în Israel sunt și o grămadă de musulamni, ca fapt divers

| RAY a răspuns:

Se numesc si evrei, cancerul pamantului, viermi care ucid natiuni, citeste vechiul testament =sa le descoperi cu adevarat, nu toti desigur

| Darkmagic a răspuns:

Israelienii sunt cetatenii statului Israel, (chiar daca si acest nume are tente accentuate legate de religie), cetateni care pot sa fie (si sunt), si arabi, si druizi, si armeni, etc.
Evrei (iudei / israeliti) [NU israelieni!], este termenul unic, etno confesional.
NU este ca si cum ai spune: Romanii sunt ortodocsi, deci se pot numi si ortodocsi, in loc de romani, existand diferente clare intre ethnos si confessio.
In cazul particular al evreilor, aceasta diferenta, dispare.

O sa mai gasesti astfel de "ciudatenii", doar sa cauti.
Parte dintre greci, se numeau intr-o vreme atenieni, pentru ca desi greci, erau cetateni ai orasului-stat Atena.

Germanii din statul Hamburg nu se numesc hanseatici (cum ar parea logic), ci la dracu, tot nemti, iar tara ca intreg, nu se numeste ...Nemtia, dar sunt aproape toti, "desigur nu toti", niste nazisti nenorociti. :D

Cetatenii SUA sunt americani...numai ca astora din Texas de exemplu, le place sa se numeasca texani, ii doare la cot de altceva de dincolo de granitele statului lor.
Mai avem nume geografice sau ideologice, iberici, pentru spanioli sau sovietici, pentru rusii acelei perioade, etc...

Am adus in discutie exemplul din Germania, pentru ca m-a enervat raspunsul unui INCULT, care a aflat el din VT cum sunt evreii...si te trimite si pe tine sa te convingi...
Cum se pune insa problema PROSTIEI pe TPU (si asta se simte imediat cu musca pe caciula!), tipa cu 15 guri ca: "daca te referi si cu o virgula LA AGRAMATI...esti nazist, si intentionezi sa-i bagi intr-un lagar, pe sarmanii agramati"! =))
https://www.tpu.ro/......ternet-si/

Ies sa ma uit la meci, o sa-i vad comentariile...cand imi aduc aminte de el.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Darkmagic):

Nu, un evreu din state nu e numit așa. Când se vorbește despre el i se spune american, când se vorbește despre unul din Israel i se spune evreu sau j.dan. La asta m-am referit.

anonim_4396

Pai eu unul nici nu am cum sa-i răspund (utilizatorului la care făceai referire) e prea urat ce a scris acolo. Din partea mea poate sa se ducă învârtindu-se.

| RAY a răspuns:

Vechiul testament este plin de crime,razboaie, violenta,desigur ca nu toti evrei sunt rai din contra uni sunt foarte buni,acum nici toti mulsulmani nu sunt teroristi, asa cum nici toti germani nu erau nazisti sau romani toti hoti,corupti, am scris foarte clar ca uni, evrei sunt un popor inteligent, poate cel mai inteligent din lume, poporul ales de dumnezeu a fost impartiti in 12 triburi

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Uiti ca stramosi tai erau si ei nazisti, da si Romania era nazista si Romania a dus la moartea a multor evrei https://ro.wikipedia.org/wiki/Holocaustul_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

In restul lumii, (exceptie facand SUA), evreii sunt numiti asa, cu referire la termenul unic, aplicabil doar lor, cel de : etnic-confesional. (am specificat asta in primul raspuns).
Statele Unite sunt un caz particular, si asta a inceput de la chiar alcatuirea lor.
Nu stiu un site unde sa te indrum sa-i vezi pe Parintii Fondatori, dar daca te uiti peste datele lor, o sa gasesti o chestiune interesanta, si anume ca toti sunt de nationalitate americana si de cetatenie americana, ceea ce este un paradox in sine.
Daca insa, iti arunci un ochi la numele lor, o sa ramai uimit de cati Benjamini, Adamsi, Samueli, Abrahami, etc o sa gasesti.
Daca te uiti la familiile si rudele lor, ai sa vezi de asemenea Josiahi, Elihu, Sarah, Abiah, etc, la gramada.
Ce iti spune asta?
Cei care au conceput SUA, si-au dorit "un al doilea Imperiu Roman", unde sa conteze numai "cetateanul american" si nimic altceva.
Asa functioneaza lucrurile si acum, daca te uiti doar la arhitectura Senatului, la Capitoliu si la ce forta are in lume sintagma "cetatean american", exact ceea ce insemna in epoca romana: "cetatean roman".
Odata ce primesti cetatenia SUA, nu mai conteaza ca ai fost la origine evreu israelian, evreu sefard. roman, bulgar, grec, italian sau altceva.
Spune cineva despre Bloomberg, Pink, Ivanka Trump, Paula Abdul, Elizabeth Taylor sau Natalie Portman ca sunt evrei? (i-am amintit pe ei pentru ca sunt oarecum cunoscuti)
Nu.
De altfel, multi de aici, nici nu cred ca stiu asta.
Sunt "receptionati" ca fiind americani, pentru ca asta face SUA: "inghite" etnii, lasand doar religii.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru RAY):

Mda, ii turna bunica pe evrei când stătea ascunsa-n pod sa nu o violeze rușii.
As zice sa ai grija la ce debitezi, dai din ridicol in mai rău cu fiecare răspuns dat și s-ar putea sa nu permit asta la nesfârșit.

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce prosti omule? plus tigani, plus vandutul etnicilor germani in Germania intre 1945-1989, tu chiar crezi ca ma impresionezi cu ignorul tau, iti ignori propia istorie romanule
La recensământul din 1938 apar printre cetățenii români 756.930 de evrei.[2] Conform lucrărilor lui Matatias Carp și Marius Mircu,[3] între 1938 și 1941 au pierdut cetățenia română 387.407 evrei, fie că le fusese retrasă de guvernul Goga (circa 120.000 de persoane), fie că deveniseră cetățeni maghiari sau sovietici prin cedarea Transilvaniei de nord, Bucovinei de nord, ținutului Herța și Basarabiei (circa 270.000 persoane). În 1940, mai erau cetățeni români 369.523 de evrei. Conform lucrărilor Commisiei Wiesel,[4] dintre evreii români din 1938, mai ales dintre cei deveniți apatrizi în 1938 și dintre cei bucovineni sau basarabeni, acuzați că ar fi susținut Uniunea Sovietică și că s-ar fi dedat la jafuri și cruzimi în dauna populației românești în 1940, au fost exterminați de statul român circa 140.000 (îndeosebi în Transnistria), în timp ce 130.000 au fost exterminați de Ungaria Horthystă în Transilvania de nord, fie direct, fie prin deportare în lagărele germane. În total au fost măcelărite 270.000 persoane (35% din populația evreiască română din 1938) și au devenit sovietice 136.250 (18% din populația evreiască română din 1938).[5] Dintre cei 356.237 evrei români din 1952[6] (47% din populația evreiască română din 1938), până în 1956 au emigrat spre Palestina, Europa Occidentală și America 209.963 persoane, astfel că la recensământul din 1956 mai erau 146.274 evrei în România. Emigrația a continuat: în 1970 mai rămăseseră 24.667 evrei, în 1992 doar 9.670 iar în 2002 doar 6.179. Majoritatea lăcașurilor de cult ale evreilor au fost abandonate și sunt distruse.

anonim_4396

Sunt mai multe tari care i-au "înghițit": Marea Britanie, Africa de Sud, Canada etc.
Interesantă treaba cu USA, chiar voi cauta, îmi plac chestiile astea.

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

Un amanunt:
Toate statele enumerate, nu au adunate la un loc, numarul de evrei aflati in SUA.
Si nici forta economica si politica a celor din State.
I-or fi "inghitit" de exemplu, pe cei din Marea Britanie, dar tot Marea Britanie a avul un ROL, in "fabricarea" statului Israel, iar in Canada stiu ca au o pozitie privilegiata, si tot o relatie privilegiata are statul Israel, cu guvernul Canadei.
De ce se intampla asta?
Habar n-am! happy