| Joker3134 a întrebat:

De ce se spune că în comunism se învață bine? Sunt atâția ingineri, atâția oameni intrați cu pile care nu știau mare lucru.Și se intra pe pile și atunci mai ales în armata

Răspuns Câştigător
| Mosotti a răspuns:

Nu stiau mare lucru ca nu aveau acces la carti, material din afara ca era pe valuta si ceausescu nu vroia, asa ca eram in urma, insa ce se invata, se invata.
Era dura scoala, mai ales facultatea la politehnica, te rupea! Nu intrau pe pile, pe pile se transferau din alt oras in al lor, statu ii repartiza, le dadea loc de munca automat.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

8 clase nu 7, aveau aia care nu vroiau sa invete, si atunci erau multi care nu invatau, asta e. Dupa aia se duceau la profesionala sa invete o meserie.
Daca aveai cap invatai, te duceai la liceu cu admitere, luai treapta doua dupa clasa 10-a, luai bacu, luai admitere la fac si invatai.

Am facut psihologie parca in clasa 10-a.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Nu prea comenta, dar aici sincer nu stiu exact.

45 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Nici un regim nu poate creea geni, asta e ceva genetic, se muncea ca si in ziua de azi, lenea, putoarea domina Romania dintodeauna, pe pile desigur

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns (pentru Joker3134):

Omule romanului nu-i place invatatura, munca indiferent in ce regim era

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Cehoslovacia si Ungaria, astea stiu eu si altii ca o duceau bine. O duceam si noi din 1965 pana in 77. In Germania democrata era rau, nu se gasea mai nimic ca si la noi, in rusia se zice ca era okey, Bulgaria.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Da, e bine ca ai dat de profi okey, si la mine erau profi okey, doar la mate si chimie era nasol.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Care problema sa o rezolv?!

| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Nu stiu exact.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Aici nu depresia e subiectul.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Si acum e la fel.

| Freya1 a răspuns:

Se invata pentru ca era obligatoriu nu dupa capul fiecaruia.Dar daca materiile erau mai vechi sau mai slabe decat acum nu e nimeni de vina.
Atunci si sambata mergeai la scoala si invatai si teorie si practica.

| CodrutElian1990 a răspuns:

De unde stii? Ai trait in acei ani? Poate intrau cu pile, dar faceau carte. La nivelul facultatilor erau putini, doar a stabilor mari, deoarece securitatea si partidul cunostea tot.
Inginerii care nu stiau nimic erau marginalizati in intreprinderi, unde erau maistri cu multa practica la activ. Plus ca nici un inginer nu era angajat la terminare pe post de conducere: era mai mereu un ajutor al celui cu experienta.
Nici atunci, nici acum, facultatea nu-ti da cunostintele necesare, dar mai ales deprinderile practice necesare in munca. Acestea se deprind sau se perfectioneaza.
Si in comunism s-a stricat scoala dupa anul 1980. Dar totusi se invata. Dar acum?! Sa-ti spun cum a terminta si a luat licenta in drept un agent de politie (echivalent subofiter), ca apoi bazat pe aceasta diploma sa fie avansat direct la subinspector (echivalent ofiter)? Lua referatele si apoi lucrarea de diplpma de pe internet si modifica cateva date si o trimitea prin posta la facultate. Ce cunostinte de drept are respectivul?
Sa stii ca in comunism nu erau atatea facultati si universitati, asa ca intrau cei mai buni, nu facea toata lumea facultate.
Da, si in comunism invatamantul avea tarele lui: era aglomerat cu materie.

| Mosotti a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Normal ca se invata, se copia pe dracu! Nici nu aveai cum, era concurenta si la admitere liceu, si la treapta doua dupa clasa 10-a si la facultete, deci cine spune, spune tampenii. Cand e concurenta te toarte imediat colegul de nu te vezi, o miscare nu poti face chiar daca profii ar fi vrut.
Fac era f dura, nu ieseai daca nu invatai pe rupte ca, chiar ceausescu dupa 80 tacit vroia sa iasa cat mai putin din fac, ca erau prea multi candidati din cauza ca din 1966 nu mai se putea avorta.
Examenele erau din ce in ce mai dure, se poate verifica subiectele, deci hai sa fim seriosi.

Nici la bac nu se copia, s-a copiat dupa 90, asta da. Dar nu mai ajungeai in bac de fapt, nu luai treapta doua daca nu erai in stare.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Daca ti-a zis ca dupa somn poti sa conduci inseamna ca asa e, faci ca medicul, probabil ca depinde si de doza.

Răspuns utilizator avertizat
| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Joker3134):

Pai era dupa revolutie.
Inainte nu se copia deoarece BAC-ul se dadea cu profesori si supraveghetori de la alte licee din alte localitati si era concurenta intre scoli.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

In armata se intra doar cu recomandare de la PCR. Intelectualii nu erau primiti in partid. Doar țăranii si muncitorii. Copiii intelectualilor aveau probleme din cauza asta. Subiectele la exanenele de admitere la facultate erau foarte grele. La matematica am dat si eu admitere dar pot sa spun ca in liceu nu am întâlnit problemele date si nici profesorul meu care era ultimul an la fara frecventa specialitatea matematica, nu le știa sa le rezolve. Eu am terminat realul, dar existau in Romania clase "speciale de matematica" si posibil subiectele la examen sa fi fost din materia învățată in acele clase speciale.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru că în comunism profesorii erau mai duri, severi, aplicau și corecția fizică; copiii nu erau atât de rebeli, de neascultători ca acum și nu aveau alte metode, cum există în ziua de azi internetul, care să îi distragă de la învățat.

| Michaeel a răspuns:

Dacă vrei sa afli cu adevărat cum era pe comunism întreabă persoanele care au 60+ de ani. Pe TPU sunt numai tineri de 14-30 de ani care abia au prins ceva din comunism și normal ca ei se iau după internet asa cum te iei tu acum. Citește cărții legate de comusmnismul roman dacă tot ești asta interesat, nu pune întrebări pe TPU.

| Mosotti a răspuns (pentru Michaeel):

Eu am 43, stiu f bine cum era ca am trait atunci, parintii spuneau, vedeam, sa intrebe si pe cei 60+, ca vor spune la fel, mai ales ingineri care au facut poli, asta referitor la duritatea facultatii.
Aia cu magazinele goale nu o sa o uit niciodata.

De ce sa nu puna intrebari pe TPU?! Nu pricep. Ca mai adevarul decat oameni care au trait, nu poate spune vreo carte. Eu stiu si preturi la produse si salarii de ex. Uite ca a facut bine ca a intrebat, ca i s-a raspuns. De ex o prajitura era 4, 5 lei, o tarta 5, 5, daca-i inttrebi pe aia de 60 asta chiar habar n-au ca nu au dat importanta.
Un pachet de unt era 11 lei sau 11, 5 lei parca.
Salariu mediu era un 2500 lei bani in mana. Erau si de 1800 sal si de 3000, dar aia era cam mediu. Un prof avea cam 3700, un inginer 4000-4400.
Vatman tramvai avea 2400 si sofer de troleibus avea 2700 lei.
Un TV color de 50 cm diagonala era 14000, am amintiri destule.

Nu pot sa uit ciocolatele alea infecte care erau uplute cu zahr ars doar, hahaha.

| Michaeel a răspuns (pentru Mosotti):

Nu am trăit mult din perioada comunismului dar mie mi s-au spus lucruri total diferite, și încă de la bunici ingineri.

| Mosotti a răspuns (pentru Michaeel):

Ce ti s-a spus diferit? Sa vedem.

| Andrei200202 a răspuns:

Intreaba ti părinții cum se copia la bac sau examene si o sa aflii.
Chiar discutasem cu un domn, de vreo 50 de ani, si mi povestea cum a facut el școala profesională si de acolo 2 ani a facut liceul, unde nu a invatat nimic, la bac copia oricine și nici nu stie cum a ajuns la facultate, a examene la fel, se copia si a terminat si facultatea si a devenit inginer.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Andrei200202):

Cum copiai tu in sistem concurential?! La admitere liceu, treapta doua (la sfarsit de clasa 10-a), la admitere fac era concurenta de nu se poate, si daca profii vroiau sa zic, nu puteai face miscare din cauza colegilor ca te turnau imediat. Deci ala e dus cu pluta care ti-a zis ca era flu flu asa.
De aia pe vremea aia cine era inginer, medic, avocat, economist, arhitect, profesor, era f respectat, ca nu puteai termina oricum ca acum, nu oricine reusea, se leaga f bine ce zic eu.
Isi puneau pe usa "Ing popescu iulian", de ex! Tocmai ca nu era asa deasa treaba, nu era banal sa fi inginer.
Pai tatal meu si-a pus asa pe usa, sa se dea mare, nici macar pe mama n-a intrebat-o, in loc sa puna fam cutare, ca asa e normal sa pui.

La bac nici acolo nu se prea copia, sa zicem ca poate aia de la seral erau mai pasuiti, poate, dar nici aia nu e sigur. E posibil ca in unele locuri sa fie mai blanzi la bac, ca acolo nu era concurenta, aici poate are dreptate, dar doar cu bacul si atat.

| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Nu stie el, s-a luat dupa unu de 50 ani care a fost la profesionala, la seral si cu aia la bac poate erau mai okey, dar la general eu am zis, la amditere liceu, la treapta doua adica examenul dupa clasa 10-a, la admitere fac, era mare concurenta, cum copiezi la concurent? CIne te lasa? Gandeste-te logic!
Si daca a iesit inginer, minte ca n-a invatat, mine ca sa blameze regimul, ca multi fac asa.
Restu era cam praf, dar nu invatamantul.

Daca-s 2 pe loc (Dar erau mai multi), in primul rand colegii nu te vor lasa sa misti macar.
Am zis si lui, de aia intelectualii erau f respectati, tocmai ca nu faceai o fac asa oricum, nu ieseai daca nu invatai, nu era ca acum, deci erau cam putini din astia si f multi cu studii medii sau profesionala.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Exact! Deci uite cum reiese ca se invata atunci.
Normal ca ar fi bataia mare si acum daca ar fi putine locuri la fac.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Nu, faceai 9 luni inainte, deci luai admiterea vara asta, te duceai in armata din oct anul asta si pana mai anul viitor, apoi din toamna anului viitor incepeai facultatea. Se duceau dupa fac 6 luni, aia amanati inainte din n motive.

Normal ca aveai avantaje, plus ca era una sa faci armata cu toti taranii 1 an si 4 luni, si alta 9 luni cu aia intelectuali.
Era concurenta de nu se putea, cine zice ca nu se invata, minte.
Plus ca si in fac dupa 80 s-au durizat si subiectele la admitere ca era interes sa nu intre multi, plus ca si in fac examenele erau f dure, ca nici aia care intrau nu era interes sa iasa toti absolviti.
Dovada sunt subiectele de admitere, compara anii 70 cu 1984-1987 de exemplu la politehnica acelasi profil.
Si am zis nu era interes sa intre multi pentru ca din 1966 de cand cu interzicere de avorturi, erau prea multi care vroiau la facultate.
Deci asta este, se leaga totul ce zic!

Cea mai mica concurenta la poli era la metalurgie, acolo se intra cu 5, 5 si ceva, e adevarat. Dar nici acolo mi se pare ca nu era locu si studentul, se duceau aia mai slab pregatiti acolo, si nu era asa cautata.
La pol opus era automatica si electronica, acolo se intra cu peste 9.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Asta nu se facea. Se facea informare politica prin 1989 dar am uitat exact, eram clasa 5-a, am terminat-o in 1989.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Joker3134):

Medicul va zice daca trebuie sa iei ceva sau nu, du-te la el. Nu stiu, discuta cu un psiholog sau psihiatru.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Joker3134):

Nu era materie separata, dar erau prevazute teme la dirigentie.