| TeresaA a întrebat:

De unde vine nostalgia comunista atat de profunda la unii? Matusa mea mereu comenteaza ca lucrez la o corporatie, ca aia e nimic, ca nu ajuta societatea cu nimic, ca toate corporatiile sunt naspa si fabricile de pe vremuri nu exploatau. Eu una nu ma simt exploatata, dar...

OK, trec peste. Cineva isi ia masina si incepe sa dea ochii peste cap ca de ce tututor le trebuie masini si nu se multumesc cu transportul in comun? Cineva isi ia apartament din banii lui intr-o cladire noua si incepe sa critice ca de fapt astea noi sunt de nimic si oamenii doar au fite si pretentii si nu mai vor sa stea in apartamente mici de doua camere, mai mult decat suficiente pentru 3 oameni.
Eu incerc sa nu ma cert cu ea, dar as vrea sa inteleg de unde vine. Am intrebat-o de ce e nostalgica si a zis ca nu e nostalgica doar scoate in evidenta si ce era bine pe atunci, nu doar ce era rau, ca a fost comunismul rau dar democractia e o iluzie si mai mare. Am o amica din America care a facut ceva hamburgeri de 4 iulie si ne-a adus si noua. Matusa a refuzat sa se atinga ca ea nu mananca asa ceva. Mereu critica ca exista atatia saraci, dar cand donez eu la diferite centre, ea nu da nimic.
Mentionez ca ea a primit totul de la stat. Ma rog, parintii ei, ea acum a mostenit tot.

Cum intelegeti cu oamenii astia?

24 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Treabă e simpla. Toți care nu se pot adapta la realitate sunt nostalgici după mizeria de comunism când alții făceau pentru ei. Altii le dădeau de munca, alții le dădeau casa samd. Sa fin serioși sunt generații formate în comunism care nu au fost în stare să face nimic după aia. Au rămas blocați în trecut pentru că în realitate comunismul nu le-a dat nimic.

| TeresaA explică (pentru suntserios):

Aia simt si eu. Matusa avea invazie de gandaci vara asta si foarte greu am convins-o sa apeleze la firma de dezinsectie. A tot zis ca ii e lene, ca nu se pricepe, ca necesita efort.
Podeaua ei scartaie, e sparta, dar desi are bani de a o schimba, nu o schimba. Zice ca ei ii e bine. Dar se supara cand altii fac.
Am incercat s-o conving sa isi cumpere ceva gadgeturi pentru bucatarie (din nou, dispune financiar) si nu vrea. Ea vrea sa faca totul ca pe vremuri ca ce atata fite.
Apartamentul ei se tot degradeaza, dar nu face nimic la el, ca e in regula si asa. Merge...

| Drimmero a răspuns:

Nu se pot adapta la capitalism, unii au fost crescuti sa fie loiali cu sfintenie de regimul comunist, aia era realitatea lor, o bula din care n-aveau cum sa iasa, au ramas setati la acele vremuri chiar si acum la mai bine de 30 de ani de la caderea comunismului. Matusa ta e fix genul ala de om care a fost educat prin tacere pe vremurile alea, a fost spalata pe creier din momentul nasterii iar acum traieste o alta realitate, e fix tiparul ala de comunist/comunista care critice orice inseamna dezvoltare si duce dorul vremurilor mizerabile, era tare bine in comunism...cozi kilometrice la o bucata de branza, curent oprit dupa o anumita ora, te salta militia de pe strada daca te plimbai si tu ca omul pe afara, foarte misto vremuri, traiai cu frica in frig si foame si lumea se inchina la o familie de criminali care erau marionetele altor criminali mai mari.

| Mosotti a răspuns:

Pe vremea lui ceausu te exploata statul, nu era un socialism okey, cel putin partial. Aici matusa nu are dreptate ca nu exploata nimeni.
In rest era, aveai locuinte la pret bun fara sa se mareasca ratele ca dracii, aveai munca asigurata, invatamant gratuit, nu ca in sua ca daca nu ai bani nu inveti, primeai manuale gratis, sistem de sanatate la fel desi era nasol, asta recunosc.
In SUA nu ai bani mori, nu te tratezi, te arunca afara din spital daca nu mai ai bani.

Pana in 80 era bine, se gaseau de toate, salariile erau okey, se gandeau aia de sus si la oameni. Nu pui dupa 80 ca aia era o dicatatura imputita, masini ruginite, stateai 1 an pana sa iei, etc, matusa zice de pana in anii 80 cand gaseai si Whiskey american aici.

America ti-a adus boala care ne-a distrus copiii, MacDonald, etc. Ce sa zic ce ti-a adus, de parca tu nu puteai sa faci cartofi prajiti si hamburgeri mult mai curati decat aia cu n E-uri de mori de cancer de nu se poate.

Ti-a bagat chioscul de dulciuri in curtile scolilor ca sa omori copiii de tot, stiind ca tentatia e f mare prin natura lor.
Inainte nu exista asa ceva. Nu aveai timp sa te duci la magazine in pauza ca expira pauza.

Si te-a bagat in NATO ca sa lupti pentru interesele lor pe unde faci ei conflicte, sa le cumperi armament desi pensionarii mor de foame.
Ai dat resursele la altii de platesti utilitatile f mult in loc sa ai ieftin ale tale aici.

Apartamentele noi stii f bine ca-s facute multe din ele prost de le cade tavanu in cap la oameni, se stie, se fac doar pentru profit cu economie de materiale, pai prietenu meu care e agent de vanzari pentru materiale constructii stie ca unii imobiliari baga bara de 6 in loc de 8 din cauza asta.
Inainte te baga la parnaie daca faceai asa ceva.
Ai vazut in Turcia ce s-a intamplat da? Pai de aia.

In Germania federala la bloc ap sunt exact ca astea ceausiste ca spatiu! La alea cu 4 etaje nu ai lift si duci gunoiu in container afara ca si aici.
Asta pentru oamenii de rand medii, pentru aia cu bani exista si ap mari.

Nu putea sa ti le faca f mari pentru toti, ca nu ti-ai permite sa le iei.
Si nemtii considera ca pentru cei medii trei oameni la 3 camere stau ultra okey acolo. Si la case camerele is cam tot cam pe acolo ca suprafata la unele case.
Le adapteaza pentru veniturile medii, asa cum a facut si ceausescu sau Dej.
Si astea de acum la noi is la fel pentru cei medii, mai nici o diferenta la suprafata.

Saraci exista, inainte de 80 nu exista pensionar sa nu se ajunga cu banii, sal si pensiile dadeau un trai decent si okey pentru tot omul muncii.
Zic inainte de 80 cand aveai si ce lua cu banii aia.

Sigur ca avea si regimul ala rele, dar astia au si mai rele, valoarea e banul si profitul, atat, omul e doar o resursa.

| dullcat a răspuns:

Nostalgia inseamna un sentiment pozitiv vizavi de trecut si timpul pe care nu-l mai putem da inapoi. Tind sa cred ca matusa ta chiar a sustinut aspecte pozitive, tocmai fiindca toti in jurul ei condamna aceasta perioda.
Offtopic: eu nu am trait pe atunci, dar un aspect care mi se pare foarte pozitiv/util de atunci e colectarea sticlelor/inapoierea la magazin. Pe scurt, in prezent e fix ce vrea Ministerul Mediului sa implementeze de 4 ani, adica sistemul de garantie-returnare. Asta nu inseamna ca sunt nostalgica dupa comunism, ci ca tin la resurse si la viitorul planetei, implicit al generatiilor de dupa noi, asa ca practic si incurajez reciclarea/colectarea separata a deseurilor.Un astfel de sistem va fi grozav.

Legat de apartamente, exista o farama de adevar, si asta o spune cineva care a studiat arhitectura. Multe apartamente construite in perioada socialista, comuniste cum sunt numite, au mai mult bun simt din punct de vedere arhitectural, al logicii spatiului si utilizarii acestuia, chiar daca dimensiunile erau relativ reduse.
Offtopic:
De exemplu: in multe apartamente nou construite, nu exista o delimitare clara intre hol si restul spatiului, baiatul care iti livreaza pizza te poate vedea de pe canapeaua din sufragerie, unde poate vrei sa stai comod sau ai nu stiu ce haine aruncate. Nu exista cuier si spatiu pentru pantofi, desi avem toate cele 4 anotimpuri, nu traim doar cu 1 geaca asa cum fac multe tari. Gradele de public-semipublic si privat nu mai exista, corelate cu toate spatiile unui apartament: hol, baie, dormitor, bucatarie, sufragerie. Apoi nu exista ventilare naturala pentru bucatarie, adica sa fie aceasta cu o fereastra, ci este trantit acolo un open space, sau e pusa bucataria(care de fapt e chicineta) pe un perete inchis, in contact direct cu holul blocului. In conditiile in care multi romani inca gatesc mai mult sau mai putin serios, open space -ul nu e o alegere ok pentru toti, desi tocmai asta se vinde destul de agresiv. Unele apartamente noi au planuri cu unghiuri ciudate, din care rezulta posibilitati limitate de a mobila, plus colturi inutile, deci spatiu si bani pierduti. etc etc

Revenind, mi se pare normal pentru cineva care a fost mereu crescut in ideea de a munci pentru tara, pentru bunastarea ei, etc sa vada corporatiile ca un afront la adresa economiei Romaniei Nu este ok sa fim in nicio extrema, dar poate intr-o masura matusa ta nu greseste in totalitate, fiindca Romania cu siguranta ar fi mai prospera daca am cumpara mai mult alimente, bunuri, produse si servicii de la proprii romani, nu de la straini sau straini careb au cumparat tot ce se putea prin tara.In acest mod, majoritatea banilor s-ar rula in tara, economia nu s-ar baza preponderent pe export asa cum este in prezent.

Daca matusa ta a mancat majoritatea vietii produse romanesti, din gradina proprie sau de la altii din gradina, mereu a gatit aceleasi retete, iarasi e relativ justificat de ce nu ar vrea sa manance un burger, nestiind cum a fost preparat si ce contine mai exact fiecare ingredient.
Generatiile noi sunt mai predispuse sa doneze pentru influenceri, ONG-uri si asociatii care ajuta etc, fiindcasi percem altfel internetul si toate celelalte. Pe cand generatiile din urma nu au deloc incredere, nu stiu sigur daca vor ajunge banii unde trebuie, considera ca toti vor sa-i fraiereasca. De aceea, probabil, matusa ta prefera sa nu dea nimic.

Este mereu dificil sa ne intelegem cu persoane care au mentalitate atat de diferita de noi, dar atat timp cat ne punem in pozitia lor macar pentru putin, iar ei fac la fel, discutia poate fi placuta, utila si constructiva.

| Freya1 a răspuns:

Nostalgia e când îți amintești cu drag de anumite clipe din viata, nu neapărat când compari sau când comentezi legat de diferențe.

Sunt de acord cu ea pe chestia cu "toți aveam de munca" și ca se făcea la noi în tara și pentru noi.Chiar era o treaba buna și asa am și ieșit din datori.Ar fi ok dacă s-ar face și azi atâtea locuri de munca, am prelucra și am fabrica și noi mai multe chestii și nu am mai cumpăra tot din occident.Asa ar avea și oamenii de munca și antreprenorii câștig.
La fel și cu locuințele.Acum nu neapărat mai mici sau mai mari, ca și pe vremuri nu ți se dădea doar cu 2 sau doar cu 5 camere.Dar munceai și primeai.Acum muncești ore multe, iei bani de rahat și tot boschetar stai.

Bun.Intr-adevar ca poate e un pic prea revoltata pe oamenii ce încearcă sa supraviețuiască cum pot în condițiile date dar nah, asa sunt oameni mai în vârstă.
Daca vrei sa o faci sa intelega anumite chestii explica-i și tu ca astea sunt condițiile actuale, asa e lumea acum și ca nu ai ce sa faci.

| TeresaA explică (pentru Freya1):

Eu nu vad lucrurile asa. Nu provin dintr-o familie bogata, nici saraca. Sunt din mediul rural de fapt. In liceu nu prea aveam ce sa fac, ca pe la carciumi si birturi nu umblam. Si invatam germana. Apoi am facut facultatea si am reusit in cele din urma sa ajung la o corporatie. Din propriile puteri. Chiar si la facultate lucram. Am stat la camin pentru ca eram bursiera. Caminul era undeva pe la 150 de lei pe luna.
Eu nu inteleg revolta lor pe tineri atata vreme cat ei primeau totul gratis. Noi trebuie sa luptam pentru absolut orice nimic. Da, nu au toti loc de munca acum. Daca nu vrei sa muncesti si esti puturos, nu vine nimeni sa te duca la munca cu forta.

| suntserios a răspuns (pentru Freya1):

Se făcea la noi și pentru noi și ghici ce, sa făcea prost și aveam mai nimic.

Am ieșit din datorii? Știi care datorii? Alea că făcute de Ceaușescu pe persoana fizica. Știi cum am ieșit din ele? Prin foamete și frig.

Cum adică nu sunt locuri de munca? Daca nu sunt locuri de munca de se aduc străini să muncească?
Ce numai fabrici exista pentru locuri de munca?

| Freya1 a răspuns (pentru suntserios):

Datoriile externe erau făcute și dinainte de Ceaușescu, nu doar el a făcut și sa fim serioși.Atatia bani pentru o persoana fizica? pe bune?

Pai prin economie.Nu a spus nimeni ca a fost ușor, dar am fost prima tara ce si-a plătit datoriile externe.

Locuri de munca sunt, dar foarte puține pentru ca taxele și impozitele pentru proprietari sunt mari.Pentru ca la noi nu mai poți sa scoți bani ca să investești în ceva ca nu ai de unde.Salariile sunt mici, facturile mari, mâncarea mult prea scumpa.Ca sa nu mai spunem ca dacă nu faci 2 facultăți nu te ia nici sa speli pe jos.

Eu nu ma contrazic nici cu tine, nici cu nimeni.Dar și eu am bunici și parinti ce nu vorbesc mereu despre Ceaușescu, dar au prins timpurile și mi s-a spus un alta.Pana și ai mei au apartament de pe vremea aceia,mama avea de munca, iar după Ceaușescu abia prindea undeva pe doi rahati de lei, și dintr-o meserie destul de ok pe care a avut-o a ajuns sa servească alcoolisti la masa ca nu a mai mers nimic, multe s-au închis și unde a rămas loc liber își băgau alții rudele.

Bunica din partea tatei muncea pe vreme aceia la stat și mi-a spus o chestie, cum ca majoritatea situațiilor nici nu le știai Ceaușescu.El spunea spre exemplu ca dacă ai doi porci, unul îl tai sa îl dai și unul îl tai pentru familie.Eh,astea de pe la primarii ca să fure ei sau sa impresioneze mergeau la om și în loc sa declare ca are doar un porc, spunea ca are doi și îl lua.Se mintea mult și se făceau multe manarii.

Erau anumite lucuri ok ce ar fi bune și acum facute mai ales ca în zilele noastre suntem oameni mai dezghetati nu ca securiștii inculți de pe vremuri, dar nah.

| suntserios a răspuns (pentru Freya1):

E o criza mare de forță de muncă în România, nu mai dramatiza că nu sunt locuri de munca. Asta e fals. Regimul de impozitare și taxare din Romania cred că e cel mai mic pentru antreprenori din toată Europa.

Iar aia cu două facultăți e o mare vrăjeală inventata de tine acum sa ai niste argumente.

Ai scris niste chestii care nu au legătură cu realitatea din ziua de azi și nu face decât să îmi întărească spusele din primul răspuns și anume cei nostalgici după comunism sunt doar cei care nu au reușit să se adapteze realității moderne, cei care erau obișnuiți să li se dea și casa și mașină și loc de muncă.

| Freya1 a răspuns (pentru suntserios):

În zoma mea găsești foarte greu loc de munca,și mai ales unul din care sa iei un salariu încât sa poți trai.Dar tu ști cum e în toată tara se pare,da nu ști ca imediat sunt plecati jumătate din tara în străinătate.

E vrajeala faza cu studiile superioare? Dar dintr-e astea plecati în străinătate câți au studii superioare și de ce s-au dus dacă găseau la noi de munca?

Ma nu știu ce sa spun, ca eu pentru o mașină de transportat marfa plătesc destul de mult, ai nevoie de foarte multe hârtii, toți vor sa nu le ceri nimic pentru servicii dacă se poate, dar tu la sfârșit de luna trebuie sa fi cu taxele la zi și salariile plătite.

Legat de case, oamenii le primeau dacă munceau.Nu le primeau asa pe degeaba.Erau și acolo niște costuri dar în comparație cu ziua de azi, rezonabile.
Și da, sunt de acord ca trebuie sa te adaptezi la cum merge lumea ca aia e, trăiești printr-e ei.Dar nu trebuie nici sa judecam dacă nu am fost sau trăit în locul lor.

| suntserios a răspuns (pentru Freya1):

"Dar dintr-e astea plecati în străinătate câți au studii superioare" destul de putini.

Stii de ce primeau case oamenii atunci?

| Freya1 a răspuns (pentru TeresaA):

Nu am spus ca e ok sa fi revoltat, dar tocmai asta spuneam eu, ca lumea atunci era altfel, poate uneori chiar mai simpla și nu ar fi rău să se mai simplifice treaba și acum.

| Freya1 a răspuns:

Am văzut ca amai răspunzi pe aici chestii legate de "istorie", dar hai sa lăsăm denumirile din dex, si presupusele date exacte ca nu e cazul.

| Emma30555 a răspuns:

Ei de fapt sunt nostalgici după tinerețea lor și valorile lor de atunci. Oamenii erau altfel, erau mai umani cumva, vecinii se cunoșteau se ajutau, erau și mai ignoranți, mai neinformați, mai simplii, acum oamenii sunt mult prea ocupați. De fapt asta cred ca se întâmpla, aveau timp mai mult, citeau mai mult fiindcă la TV nu era niciodată nimic, erau mai liniștiți și mai cuminți asta fiindcă regimul comunist te obliga sa fii mai supus... Mătușa ta pur și simplu e bătrână, ar trebui sa o înțelegi și sa nu o judeci.

| anonim3247 a răspuns:

Este așa că ea nu a putut să facă și să aibă viața celor tineri de acum care își iau mașini noi sau apartamente noi.

| Mosotti a răspuns (pentru anonim3247):

1 - Pai nu avea cum sa ia masini noi daca la vremea matusii nu prea erau, sau luai de alea care erau tot noi.
Ap noi lua, cum nu? Deja in 1965 erau apartamente foarte bune la pret foarte bun pentru orice om care muncea, rate decente si fixe, nu ca acum ca se tot maresc ratele de nu se poate.

Si facute teapan, pai in 77 la cutremur doar un bloc comunist a cazut, dar si ala ca s-a facut o modificare la parter.
In rest au cazut alea interbelice facute de niste idioti dupa standard german unde nu sunt cutremure.

Acuma ai vazut ce problema au multe locuinte noi, in unele zone nici trotuare nu ai, spatii verzi, cade tavanu in cap, tot felul de vicii ascunse, crapa peretii, igrasie, etc.
Ptr ca acum se face totul doar pentru profit si atat.

Si atunci cine avea bani mai ca lumea, luau locuinte mai mari, mai spatioase la vila. Ca si acum.
Dar aici e vb de oamenii cu venituri medii.

2 - A avea invidie e o prostie.

3 - Cine zice ca era ok in anii 80 e un tampit, eu am trait atunci si l-am urat pe Ceausescu din cauza ca nu se gasea nimic.
Cine zice ca era ok pana in 80 are dreptate, se gaseau de toate si era bine.
Deci sa facem diferenta!
In Aprilie 1988 nici cartofi nu gaseai, asta din traite, aveam 10 ani. Cand veneau era coada mare, si in 89 la fel.
Dar nu ala era socialismul, socialismul era ala de pana in 80, dar si ala avea probleme, asta clar.

4 - Erau diferente financiare, muncitorul castiga mai putin ca ingineru, ingineru mai putin decat profu univ, si directoru mai mult ca precedentul, nu era egalitate cum se zice.
Doar ca nu erau milionari care sa traga din munca altuia ca sa ajunga ei milionari (ca te exploata statul, e alta).
Aia cu 6000 Euro e cam exceptie, discutam cum am zis de oamenii majoritari cu venituri medii.

Si nu erau diferente nesimtite la venituri.

Nepotul tau se rasfata, are poate casa mai mare, mai luxoasa, isi ia haine scumpe, se duce la localuri scumpe, calatoreste scump, mananca scump, masina scumpa, nu conteaza ca nu prea e asa necesar.
Asta viata duce, nu e asa greu de conceput.

| anonim3247 a răspuns (pentru Mosotti):

Pe vremea comunismului nu se găsea de mâncare.

| TeresaA explică (pentru anonim3247):

Corect, si eu am un salariu mai mare ca mama la varsta mea, dar pana la urma sunt si dezavantaje. Eu nu voi primi nimic de la stat. Mi-am luat anul acesta apartament si ca sa imi permit avansul am lucrat 2 ani doua joburi. Acum am ajuns la corporatie de cativa ani, dar am tras din greu. Si voi plati pentru el inca 25, 30 de ani. Ei au primit de-a gata. Am 27 de ani si nu mai sunt intretinuta de parinti de la 19 ( de cand am terminat liceul)

| anonim3247 a răspuns (pentru anonim3247):

A fost rău pe vremea comunismului.

| anonim3247 a răspuns (pentru TeresaA):

Spune cinstit - ai mult mai mult de 800 de euro pe lună dacă ai putut să iei credit.

| TeresaA explică (pentru anonim3247):

Am o mie de euro. Deci nu e mult mai mult, dar pentru banii astia am muncit ca lumea. Ca in corporatie nu te tine nimeni daca freci menta. Cel putin nu unde lucrez eu.
Si de ce e o problema? Invidia asta? Generatia veche a primit totul gratis. Noi o ducem mai greu si trebuie sa ne zbatem

| Mosotti a răspuns (pentru anonim3247):

Nu se gasea in anii 80, pana in 80 era foarte bine. sistemul nu era ala de dupa 80 cand era o dictatura idioata, e ala de pana in 80 cand era bine.
Am zis la punctul 3. Si cam toti care au trait atunci au zis ca era bine pana in 80.

| Theo94 a răspuns:

Cei care sunt nostalgici dupa comunism sunt invarsta au prins timpurile alea, ma refer la cei care aveau cel putin 25, 30 de ani la revolutie. Cel mai probabil ei sunt nostalgici dupa perioada tineretii nu dupa vechiul regim. In plus presa nu era asa libera ca azi, nu auzeai atatea chestii.