| Thecurious a întrebat:

Rog pasionatii de istorie sa imi raspunda la acesta intrebare : este adevarat ca "cetăţile şi oraşele din România au fost construite în bună parte de invadatori şi colonişti străini"?

6 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, de exemplu Cetatea Neamțului. Iașii construiți de tribul asiatic Iassy,

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

DA. Romania este tara unde mai tot ce este vechi :a fost construit de alte popoare.
Cetatiile din Transilvania sunt exclusiv de origine germano-maghiare
Iar Orasele:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Romania_county_name_etymologies
Intrebarea ar fi putut fi pus intr-o alta ordine

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

Da, ar fi putut fi pusa in alta ordine. E un citat dintr-un criitor irlandez.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Thecurious):

Am gasit si articolul ala., insa ar fi putut suna si asa : Este ceva de origine romaneasca in Romania? rolling on the floor

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

O! da, este.
Sunt sigur ca este.

| Teffan a răspuns:

Bineinteles.
Orasele au fost create pe drumurile comerciale, cristalizate, in mare, in secolul 14.
Atat orasele din Transilvania, cat si o buna parte din cele din Tara Romaneasca, sunt intemeiate de catre sasi si unguri.
Cuvantul "oras" vine de la "varoş", pe ungureste.In documentele medievale din Tara Romaneasca,varos se foloseste pentru a desemna o asezare urbana cu o anumita autonomie(orasele erau privilegiate de catre domn cu autonomie dar, in acelasi timp,erau proprietatea domnului).
Descoperirile arheologice din orase precum Campulung, Ramnic, Targoviste sau Pitesti, revela atat o ceramica aproape identica cu cea gasita in sudul Transilvaniei(deci saseasca), cat si o metoda straina de construire.Se pare ca mestesugarii sasi veneau in Tara Romaneasca.
Mai departe,in timpul lui Mircea cel Batran,Transilvania furniza Tarii Romanesti o buna parte din grau,avand in vedere ca Tara Romaneasca il producea in mici cantitati,in sesul Olteniei.
Apoi, importantul drum comercial, numit drumul Brailei(Brasov-Targoviste-Braila), a aparut in momentul privilegiului acordat de catre Ludovic I negustorilor brasoveni in 1358, la care am aderat si noi, de nevoie,, peste 10 ani,in timpul domniei lui Vlaicu Voda.
Genovezii,de asemenea, au avut un rol important in comert(se crede ca ei au intemeiat orasul Giurgiu, care ar veni de la sfantul genovez numit Georgio--dar asta e doar o presupunere).
In concluzie:
Orasele din Transilvania sunt intemeiate de straini.
Orasele din Tara Romaneasca si Moldova nu se puteau forma fara straini, avand in vedere ca acestea s-au intemeiat pe drumuri/targuri/cetati domnesti, toate stabilizandu-si un vast comert international.Pe langa asta, tara noastra era un punct de tranzit, care lega centrul Europei de Orient, dpdv al negotului.Importanta Marii negre(dupa caderea Constantinopolului in 1204) era cunoscuta de marile puteri din rasaritul Europei(Ungaria si apoi uniunea polono-lituaniana), care se straduiau sa domine tarile romane, tocmai din acest considerent comercial.

Prin urmare, nu totul este 100% romanesc si nu trebuie sa ne mandrim cu o ipotetica realizare ultra-nationala.Asta se cheama nationalism de cea mai joasa speta, si nu are legatura cu realitatea istorica.