anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Știu că o să îmi iau hate pentru ce o să spun și se vor stârni discuții, dar chiar vreau să aud câteva păreri.
Am înțeles că sunt multe persoane care consideră că a fi casnică e ușor, nu faci nimic sau faci lucruri nesemnificative, nu ai de ce să fii obosită, nu e nimic greu, te odihnești mult și că în ziua de azi multe persoane casnice se plâng degeaba. Se compară foarte mult timpurile de acum cu cele de demult, că femeilor respective le era greu, nu celor din zilele noastre, că avem mașina de spălat sau apă caldă. Bun, acum vă întreb pe voi dacă știți cum se simte mental și sufletește să nu poți să contribui cu foarte mulți bani în casă sau să nu ai un venit? (Iar dacă întrebați de ce nu fac x lucru, dau doar niște exemple: copii, lipsa locului de muncă în zona în care locuiesc, boala, depresie/anxietate.)
Sau dacă știți că o casă trebuie și coordonată, planificată, programată? Mulți văd într-o persoană casnică "una care merge la cumpărături, bagă la spălat și doarme toată ziua". Dar câți se gândesc că trebuie zilnic să îți bați capul cu "ce mâncăm azi" pe lângă ceea ce faci? Că mereu trebuie să te gândești la ce produse să pui în coș încât să nu faci cheltuieli celor care aduc bani, cum te simți vinovat/ă dacă iei ceva pentru tine, cum trebuie zilnic să faci același lucru (să întreții casa și să o cureți, mai ales dacă ai și copii, și asta o faci din oră în oră, iar și iar) și nu doar că bagi la mașină, vasele se mai spală și de mână, pe jos nu la toți le merge mopul singur, nu aveam cârpe ce șterg geamuri, aragazul, masa, praful singure. La fel, nici peria de WC, peria de covoare și bureții nu sunt controlați robotic prin aparatură. În familii mai bogate poate, dar aici vorbim de oameni de rând cu condiții de rând.
Oboseala psihică a unui casnic e uneori de două ori mai mare decât a unui om care știe ce muncește, poate îi și place și face și bani. Ce are weekend liber, concedii, medicale și dreptul și posibilitatea de a alege alt domeniu. Și știu că și cei care muncesc fac treaba în casă, eu vorbesc aici de oamenii care consideră că e apă de ploaie să stai cu copiii de gât, închisă în casă la frecat podele sau mai știu eu ce. Și nu caut vinovați sau ceva, doar am întrebat dacă înțelegeți că să spun că nu e nimeni obligat să îi ajute, dar nu ar fi rău să existe un pic de compasiune sau empatie.

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Hai sa iti zic eu o chestie de ce considera multi ca e usor sa fii casnica. Tot, dar tot ce ai descris tu acolo face si femeie / barbat care munceste 8 ore pe zi.
Eu si sotia mea muncim 8-9-10 ore pe zi si ghici ce, tot trebuie sa facem curat in casa, tot trebuie sa facem cumparaturi si nici noi nu avem mop care se misca singur. Si chiar daca sunt 2 venituri in casa tot trebuie sa ai grija la finante, geamurile tot se murdaresc, anxietate tot exista iar pe langa stresul de zi cu zi al intretinerii unei case apare si stresul de zi cu zi al locului de munca.

Intelegi acum cum se vede viata de casnic/a din punctul de vedere al celor care lucreaza?

| Aurora736 a răspuns (pentru suntserios):

Da, dar voi faceți în doi, se împart treburile. Dacă ea e casnică, te aștepți ca să le facă ea pe toate, că doar tu aduci bani în casă și ai muncit deja. Asta fiind echivalent cu un loc de muncă fără plată (că o femeie singură sigur nu trebuie să gătească și să curețe atât după ea). Plus că voi sunteți plecați de acasă 8-12 ore, nu știu dacă aveți copii, iar dacă strângeți două haine după voi în doi, nu e mare lucru de curățat. Dar să gătești o zi întreagă pentru toți, să strângi singură după tine după ce le gătești, să o iei de la capăt mereu cu strânsul după copil și poate, uneori, și după soț "că ești casnică și altă treabă nu ai" nu e tot una. Plus că eu aici mă refer la chestiile psihice, la presiuni, la judecată, așteptări etc.

Și nu, nu mă refer la anxietatea de "ce fac azi de mâncare", mă refer la tulburări anxioase cum am eu. Când am fost adolescentă, nu mă lua nimeni la muncă, logic. După, m-am îmbolnăvit fizic, apoi mi s-a agravat anxietatea. Am luptat cu ea cât s-a putut și nu am scăpat. Am încercat așa cu ea să fac ceva, dar oricum, pe lângă că nu era chip, că nu te ține nimeni la muncă dacă mereu tremuri, îți e rău etc., m-am îmbolnăvit de inimă din cauza stresului și e normal să mă frustreze dacă văd pe cineva liber, care își câștigă banii, independent, ne lipsit de obligații practic, decât față de el, să mă acuze pe mine că nu îmi dau silința măcar să fac ceva, că nu fac nimic.eu pe lângă ca fac pentru mine și lupt pentru mine fac și lupt și pentru alții ca să pot avea o viata normala.

| suntserios a răspuns (pentru Aurora736):

Da, noi trebuie sa facem curat, spalat haine, cumparaturi etc etc in 2-3h pe zi cat timp liber ramane dupa alte 8-10 ore de munca.
Si stii ce, curatenia e usor de facut cand intretii in fiecare zi. Cineva care sta zi de zi acasa toata ziua nu cred ca face curatenie generala in fiecare zi. ci doar mici lucruri de intretinere.

Eu cred ca problema ta de fapt este abuzul la care esti supusa de partener. Asta e problema ta reala. Nicidecum faptul ca munca de casnica nu e inteleasa de societate. Eu zic sa scapi de cel care te abuzeaza, asta e rezolvarea problemei tale.

Nu mă abuzează nimeni. Mai sunt certuri în casă pe motive, dar nu sunt abuzată, doamne ferește. E vorba strict de societate și este faptul că judecăm aiurea în loc să ne susținem ca oameni. Știi că este o vorbă: dacă nu ar exista și ăla cu munca de jos, nu ar avea cei cu bani din ce trăi sau ar trebui să o facă ei. Așa e și cu munca. Dacă eu îți respect ție munca de 8/10 ore, respectă și tu ce fac eu sau mă străduiesc să fac eu. La fel cum tu o faci pentru un salariu, și eu sau altcineva o facem pentru a trăi și a contribui la traiul meu și al familiei.

E ușor să judecăm că nu faci curățenie generală în fiecare zi. Uite că eu stau la țară și mai am și alte treburi pe lângă curățenia din casă, spre exemplu. Sau poate cu curățenia mea de zi cu zi muncesc mai mult decât alții care stau 8 ore pe un scaun cu zeci de pauze și după pleacă acasă, dacă tot o dăm în judecăți.

| suntserios a răspuns (pentru Aurora736):

Nu iti inteleg intrebarea.
Ai cerut pareri, ti am dat una sincera si acum ma certi.

Mi-ai spus părerea ta și eu ti-am spus de ce nu e ok sa acuzi sau judeci și care e explicația penteu părerea ta.Nu cert happy

| LisaJulie a răspuns:

A fii casnica probabil este cea mai grea meserie! Nu este plătită și presupune ca totul sa fie perfect! Plus ca o femeie casnica se ocupa de educație copiilor ei mai mult decât o femeie cu o slujba! Ea își petrece timp sa își formeze copiii cel mai mult! Dar cu răutatea și bârfa de la noi din țară unde peste se vorbeste de rău și se minte, nu ai ce sa faci! Cam peste tot prin estul Europei este la fel, te etichetează pentru orice

| Aurora736 a răspuns (pentru LisaJulie):

Mulți nu sunt construiți pentru a înțelege și eforturile altuia, presiunea psihica etc.