| AnneM123 a întrebat:

In mod normal de cati ani de studii si testati e nevoie sa fie valid un vaccin?

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
9 răspunsuri:
| Floareasoarelui26 a răspuns:

La modul general si in cazul oricarui vaccin, perioada minima de testare este de 5 ani.Desigur, exista vaccinuri care au nevoie de perioade mai lungi de testare, dar perioada minima considerata sigura pentru a putea lua in calcul atat eficacitatea, cat si efectele adverse pe termem scurt si lung, este de 5 ani.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Atunci cand se cunosc ingredientele (si efectul lor pe termen lung), impreuna cu familia virusului, vaccinul poate fi sigur fara cativa ani de test.
Covid nu este o noutate in medicina, covid-19 este doar mezinul.

| outsidethebox a răspuns:

Este in functie de noroc, adica, daca sa nu se intample ceva pe parcurs:

Etapa de testare in vitro sau pe animale, 1-2 ani
Studii clinice cu subiecti umani :
Etapa 1: grup restrans (20-80) oameni. Dureaza atata timp pana se obtine rezultatul dorit; pot fi ani, zeci de ani sau niciodata
Cand se obtine un rezultat promitator, se trece mai departe.
Etapa a doua: grup de sute de participanti
Se fac teste multiple, care implica si placebo, cu scopul depistarii a cat de sigur este vaccinul, rezultat obtinut, sozaj, mod de aplicare.
Dureaza atata timp pana se obtine rezultatul dorit; pot fi ani, zeci de ani sau niciodata
Cand se obtine un rezultat promitator, se trece mai departe.
Etapa a III-a: implica mii sau zeci de mii de participanti. Se fac studii complexe asupra eficacitatii sale versus placebo, a sigurantei si eventualelor efecte secundare.
Dureaza atata timp pana se obtine rezultatul dorit; pot fi ani, zeci de ani sau niciodata
Cand se obtine un rezultat promitator, se trece mai departe, in etapa de aprobare si licentiere.

Latinii aveau un dicton: festina lente!

Si, cand vorbim de vaccinuri, ar fi bine sa-l urmam si noi...

| Celcestietot a răspuns:

De o generatie dpmdv. Exista suplimente alimentare care si-au dovedit cu greu eficienta si siguranta, peste cel putin 10 ani de la productie.

| AlexDorinel a răspuns:

Vreo 5.

| AnneM123 explică (pentru Floareasoarelui26):

Atunci de ce covid este gata intr-un an?

| Amimanera a răspuns:

Vaccinul Hexavac de exemplu a fost folosit pe copii 5 ani pana a fost retras de pe piata din cauza efectelor adverse.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru AnneM123):

Multe vaccinuri, in contextul cunostintelor medicale actuale si a progresului stiintei, pot fi gata in perioade relativ scurte.Ma refer aici la formula lor chimica.
Asta nu inseamna ca nu vor parcurge o perioada de testare de minim 5 ani.
Vaccinul anti Covid-19 este unul experimental si se specifica asta in toate documentele oficiale. Daca lumea si-ar da interesul sa se informeze si sa priveasca situatia in mod obiectiv, fara a se lasa influentata nici de o tabara, nici de alta, ar afla multe despre ceea ce inseamna cu adevarat acest vaccin.Ma refer la detalii stiintifice destul de utile si interesante.In plus, oricine si-ar da interesul sa citeasca documentele ce insotesc acest vaccin, ar vedea ca se specifica in mod clar ca este un vaccin experimental. Faptul ca in campania publica de vaccinare nu se fac cunoscute si clare astfel de detalii mi se pare ca este o greseala destul de mare, indiferent daca este intentionata sau nu.Din punctul meu de vedere, marea problema a campaniei si motivul principal pentru care nu functioneaza asa cum ar trebui, este faptul ca lumea nu numai ca nu este informata corect, dar as zice ca este chiar dezinformata in urma acestor tentative fortate de convingere. Daca informatia transmisa ar fi una corecta, una care sa faca oamenii sa simta o oarecare transparenta si mai ales sa nu simta constrangere, cred ca ar putea sa aiba un mai mare succes.Dar nu intru in politica, deoarece nu este punctul meu forte, este doar o opinie personala.

Situatia actuala in cazul acestui vaccin nu a permis ca testarea sa fie posibila pe un timp atat de indelungat, inainte ca acesta sa ajunga la public.Acest lucru a fortat un pic lucrurile dupa cum se poate intelege si s-a decis experimentarea lui pe scara larga dupa ce s-a observat ca, cel putin pe termen scurt, nu a avut efecte adverse majore care sa fi afectat un numar semnificativ de oameni.