| Nectaryna a întrebat:

Mă simt aiurea de tot. Tristă, deprimată, într-o țară străină, fără prieteni, relația mi s-a încheiat dupa 5 ani, am în țara prietene, eu credeam că mi-s prietene, le-am sunat pe fiecare în parte, să le zic ce simt, ce mi se întâmplă, nici una nu a avut timp nici chef să mă asculte. Situația e de groază, simt că mă prăbușesc, sunt stresată, nu știu cum să trec peste asta, nici afară nu pot să ies, nici în țară nu pot pleca, părinților nu le pot povesti că și așa sunt îngrijorați pentru situația actuala din lume și că n-am venit acasă. Cum trec peste stările astea? Sunt singură în lumea largă sad

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| dianacosma a răspuns:

Bună, MonaMonaM!

Înţeleg că s-au adunat mai mulţi factori în viaţa ta şi astfel a apărut starea aceasta de tristeţe şi deprimare. E de înţeles când nu găseşti ce să faci, nu reuşeşti să îţi spui necazurile cuiva care să te asculte şi s-a şi încheiat o relaţie importantă pentru tine. Ce aud eu printre rândurile scrise de tine este un fel de lipsă a opţiunilor - nu ai cu cine vorbi, nu ai ce face, eşti foarte stresată şi nu vezi cum să treci peste asta. Ce ar putea fi de ajutor este să încerci să îţi muţi puţin atenţia şi pe ceea ce poţi face pentru că încă sunt opţiuni. De exemplu, ai găsit deja ceva ce ţi-a stat în putere: ai scris aici. De multe ori, simplul fapt de a pune ceea ce simţi în cuvinte poate fi o uşurare, pentru că înseamnă că gândeşti la ceea ce simţi şi în felul acesta mai scade intensitatea emoţiilor negative. Sper ca şi tu să fii simţit măcar puţină uşurare scriind mesajul, iar prin răspunsurile primite să vezi că nu eşti chiar singură.

Într-adevăr, din mesajul tău pare că singurătatea este în momentul acesta cea mai prezentă dintre probleme. Mă întreb şi aici, ce opţiuni ai? Poate ai prieteni şi în ţara în care eşti? De altfel, poţi să ne scrii şi nouă aici şi te ascultăm. Motivele pentru care te simţi acum sunt, totuşi, trecătoare - vei putea veni înapoi în ţară când se încheie perioada asta, disponibilitatea prietenelor de a te asculta se poate schimba, în timp îţi poţi lărgi cercul de prieteni. Acum este greu, da, ceea ce nu înseamnă că o să rămână aşa.

Ce ai avea tu nevoie acum? Ţi-ar fi de ajuns ca cineva să te asculte? Mai e şi altceva? În situaţia de faţă, ce faci totuşi ca să ai grijă de tine? Dacă ai mai avut situaţii în care te-ai simţit deprimată, ce te-a ajutat cel mai mult atunci? Poţi să îmi răspunzi dacă doreşti sau poţi să le iei doar ca subiecte de gândire. Important este să ai grijă de tine şi să continui să ceri suport când simţi nevoia.

Diana CosmaDiana Cosma
6 răspunsuri:
| Celcestietot a răspuns:

Poti apela la Dumnezeuwinking.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

M-am uitat prin întrebările tale, ești de câțiva ani în aceeași situație, ai răbdare să treacă chestia cu covidul și du-te undeva, începe o viață nouă, fără relații toxice (pentru că scuză-mă, dar ți-am citit întrebările din ultimii 7 ani, cu greu se pot numi relații ce ai avut tu), apucă-te de o facultate, de cursuri de ceva, cunoaște oameni noi, rupe cercul ăsta în care te tot învârți că mi s-a făcut rău ce am citit prin întrebările tale.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Pai să știi că atenția noastră nu poate să te ajute așa mult, degeaba daca nu faci si Tu un efort sau măcar să ai ajutor din exterior, fiind o alta persoana.
Înlocuiești gândurile negative cu altele pozitive, simplu ești ceea ce gândești, când te mai apuca gândurile negative detaseazate de ele, nu le internaliza până le atasezi de tine și simți emoții despre ele, gândește-te că sunt niște demoni care vor sa te acapareze și nu sunt generate de tine ci din exterior, asta te face sa nu le mai internalizezi. Daca asta nu ajuta, apelează la Dumnezeu, te poți ruga și să ții post câteva zile.

| Dandinelle a răspuns:

In ce tara esti? sunt grupuri de fete in multe tari, unde poti vorbi cu persoane faine si sa-ti formezi prietenii asa. Incearca varianta asta pe Facebook "expat ladies in... " in orasul cel mai mare apropiat tie. Pe perioada asta de izolare nu ai cum sa socializezi la meetups dar poti scrie cu fetele, urmari cursuri online si discutii. asa-ti gasesti o activitate pana cand vei putea ajunge acasa.
Comunica, stiu ca e greu, ca poate altcineva are si mai multe probleme, dar familia iti este aproape, si prietenele.
Pe langa asta obisnuieste-te sa fii cu tine. Poate parea o perioada extrem de dificila dar trebuie sa te obisnuiesti putin singura acum, sa-ti schimbi rutina, sa ai grija de corpul si sufletelul tau. Baga-te la exercitii de gimnastica acasa, gatit, citeste carti online, filme etc., vorbeste cu prietenii, familia, rudele etc. Tu te ai pe tine, asa ca sustine-te, ingrijeste-te, nu te pune la pamant ca situatia nu e roz. Cand te concentrezi pe negativ, vezi numai negativ. Esti sanatoasa, esti vie, situatia dificila e la nivel mondial, dar tu esti puternica si vei trece peste aceasta perioada cu gratie pentru ca te ingrijesti. Uite de exemplu ti-ai dat seama ca nu ti-e bine si ai scris aici. sper ca intr-un fel sfaturile date sa te ajute. Spor

| dianacosma a răspuns:

În legătură cu a fi ascultată, poţi să apelezi şi la DepreHub dacă preferi să nu fie doar cu mesaje scrise şi prietenele încă nu sunt disponibile - 0374456420.

Diana CosmaDiana Cosma