| Andreeaandreeasaa a întrebat:

Am un ciclu regulat de 28 de zile. Luna trecuta mi-a venit pe 15 (15 martie)
Dupa calendarul meu luna aceasta ar fi trebuit sa vina pe 12 adica ieri... astăzi m-a durut foarte puțin burta... dar nici picatura de sânge. Poate fi vorba despre o sarcina? Sau doar întârzie. Vreau un răspuns serios sunt foarte speriata. Dau funda!

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Uneori in urma producerii sau a aparitiei unei afectiuni medicale care poate afecta si/sau actiona la nivelul uneia sau a mai multe glande endocrine existente in organism (tiroida, ovare, hipofiza, glanda pituitara, suprarenale, etc.) activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin perturbata, modificata, sau... dereglata. Dereglarea hormonala provoaca la randul ei dereglarea ciclului menstrual, prin care este impiedicata si intarziata mai mult sau mai putin : formarea, dezvoltarea si maturizarea ovulului la timp si astfel lungimea ca numar total de zile a ciclului menstrual se mareste/lungeste uneori chiar foarte mult, chiar si peste o luna.
De asemenea trebuie sa cunosti si sa stii pe viitor, ca uneori si in cazul celor mai perfect reglate cicluri menstruale care prezinta abateri de lungime foarte mici de cel mult +/- 1 (2 zile), exista posibilitatea sa apara disfunctionalitati in desfasurarea ciclului menstrual si ca atare apare posibilitate sa se produca dereglari mai mari sau mai mici ale activitatii hormonale. La randul lor, dereglarile hormonale provoaca modificarea lungimii ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile si astfel ciclul menstrual REGULAT pe o anumita perioada de doar cateva luni de zile poate sa devina chiar NEREGULAT.
Pe baza precizarilor efectuate, se poate afirma ca neinceperea sangerarii menstruale in urma cu 2 zile, in 11 Aprilie data care a reiesit prin calcul, poate fi urmarea unei foarte mici dereglari hormonale care s-au produse in decursul actualului ciclu.
In general, durata abaterii ca lungime a ciclului menstrual poate sa prezinte variatii de la cele mici si destul de frecvente de doar +/- 3-5 zile, la dereglari putin mai mari de circa 7-10 zile sau si mai mari chiar si de 10-14 zile (de obicei in plus). In cazuri cu totul rare, uneori dereglarea poate sa devina grava/severa incat abaterea de lungime sa fie chiar si de 2-3 luni : FARA SA EXISTE o sarcina instalata in uter. S-a constatat ca astfel de dereglari de lungime a ciclului menstrual apar si se produc destul de frecvent la varsta adolescentei, dar se pot manifesta si pe urma din cauza faptului ca in decursul ciclului menstrual, uneori ''accidental'' si cu totul inexplicabil, activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata de functionarea incorecta/deficitara a unuia sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. Multa sanatate!

2 răspunsuri:
| Andreeaandreeasaa explică (pentru corbulalbrosu):

Mulțumesc frumos!

| Teo29 a răspuns:

Mereu exista acest risc de sarcina, daca este act sexual neprotejat.
Fiti responsabili!
Folositi prezervativul inaintea fiecarui contact sexual!