| Arakiss a întrebat:

Barbatii casatoriti sau cei care sunt intr-o relatie stabila si care au o viata sexuala regulata, mai obisnuiesc sa se masturbeze?

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Raspunsul cert, concret si probabil in cea mai mare masura si adevarat este...bineinteles ca DA. In anumite situatii sau ocazii. big grin

| Arakiss explică (pentru corbulalbrosu):

Si motivul care ar fi? Comoditate (o cale mai simpla de descarcare), obisnuinta sau dependenta?
Masturbarea genereaza dependenta?

| doctorandus a răspuns (pentru Arakiss):

Sunt o sumedenie de oameni care se masturbeaza in fiecare zi si n-au nicio boala.

http://www.youtube.com/watch?v=IQFCeES8UQc

Traduc un citat din Encyclopedia of Children's Health:

"Masturbarea este auto-stimularea organelor sexuale, cel mai adesea pana la orgasm. 60% pana la 90% din adolescentii baieti si 40% din fetele adolescente se masturbeaza. Desi atitudinile oamenilor referitoare la masturbare difera mult, nu exista dovezi ca masturbarea ar fi in vreun fel daunatoare din punct de vedere fizic, psihologic sau emotional. Pentru multi tineri masturbarea este o ocazie de explorare sexuala proprie inainte de a se decide sa faca sex cu o alta persoana. Este de asemenea considerata cea mai sigura forma de sex pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv virusul imunodeficientei umane (HIV)."

"Masturbarea ofera o modalitate sanatoasa de a-si exprima si explora sexualitatea proprie si de a elimina stressul sexual fara riscurile asociate contactului sexual, conform multor profesionisti medicali. Ei sunt de asemenea de acord ca masturbarea este o modalitate naturala, normala si sanatoasa de explorare de sine si de exprimare sexuala."

"Este din recunoscut din ce in ce mai larg intre profesionistii sanatatii mentale ca masturbarea poate reduce depresia si conduce la sporirea respectului de sine. Masturbarea poate fi in special folositoare in relatii in care un partener vrea mai multa activitate sexuala decat celalalt, caz in care masturbarea contribuie la restabilirea echilibrului."

http://www.healthofchildren.com/M/Masturbation.html

Autor: Ken R. Wells. Aceste puncte de vedere sunt confirmate in Jacqueline L. Longe, ed (7 iunie 2011). „Masturbation". The Gale Encyclopedia of Children's Health: Infancy Through Adolescence. 4 (ed. Second). Detroit, Mich.: Cengage Gale. p. 1404. ISBN 978-1-4144-8641-3. OCLC 712621295 si in Thomas H. Ollendick; Carolyn S. Schroeder (6 decembrie 2012). „Masturbation". Encyclopedia of Clinical Child and Pediatric Psychology. Boston, MA: Springer Science & Business Media. p. 359. ISBN 978-1-4615-0107-7. OCLC 913623298.

De asemenea Ollendick si Schroeder numesc miturile despre masturbare si tratamentele carora le-au dat nastere "una din cele mai negre pagini din istoria religiei si medicinii".

19 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Desigur.

| sofisis a răspuns:

Da. Si femeile casatorite se masturbeaza.

| MihaiNicu23 a răspuns:

Da si normal.

| Lawliet14 a răspuns:

Daca au sotii cu care se iubesc, nu.

| HazelEyes77 a răspuns:

Faptul ca au o relatie stabila nu inseamna ca nu se mai masturbeaza ocazional. Daca o fac prea frecvent atunci viata intima cu iubita are de suferit deoarece interesul fata de sex al partenerului scade considerabil. Sunt unii care nu mai resimt nevoia sa se masturbeze atunci cand au o viata sexuala satisfacatoare. Depinde de fiecare individ in parte.

| Ether a răspuns:

Daca se simt satisfacuti de partenera atunci nu, daca nu sunt satisfacuti atunci da. Mi se parea logic raspunsul la intrebare. nu?

| doctorandus a răspuns (pentru Ether):

Citat din Coon și Mitterer: „Aproximativ 70 de procente din femeile și bărbații căsătoriți se masturbează cel puțin ocazional."

Coon, Dennis; Mitterer, John O. (1 ianuarie 2014). Psychology: Modules for Active Learning. Cengage Learning. p. 406. ISBN 978-1-305-16173-3. „Approximately 70 percent of married women and men masturbate at least occasionally."

| Ether a răspuns (pentru doctorandus):

Cauta și procentul de oameni nesatisfacuti plus cei cu comportamente sexuale deviante plus cei satisfacuti, dar departe de sotie plus alte categorii care nu îmi vin în minte și ajungem la acel procent. Atunci da, majoritatea se masturbează ocazional. Dacă răspunzi la o întrebare de genul acesta, nu vei oferi argumente din articole mai mult sau mai puțin științifice în special ca nu te adresezi unui public lecturat în domeniu. P.s. articolele științifice sunt niste dovezi pe jumătate adevarate în domeniu socio-psiho-uman.

| doctorandus a răspuns (pentru Ether):

Ce inseamna "pe jumatate adevarate"? Nu am citat un articol, am citat un manual de psihologie dupa care foarte multi studenti americani invata psihologia la facultate.

| Ether a răspuns (pentru doctorandus):

Pe jumatate adevarate inseamna ca niciodata nu vei gasi rezultate ale unor cercetari care sa iti spuna adevarul fara nici o exceptie, intotdeauna vor fi alte cercetari care vor spune contrariul sau vor aduce adaugiri si exceptii etc. De asemenea, conteaza metodologia cercetarii, esantionul, reprezentativitatea si multe alte lucruri care ne determina sa nu poti afirma cu certitudine ca este adevarat.

| doctorandus a răspuns (pentru Ether):

Acuma ca o fi 65% sau 75% in loc de 70%, nu schimba faptul ca circa doua treimi (sau peste) dintre oamenii casatoriti se masturbeaza cel putin ocazional.

Asa ca minoritari sunt cei care nu se masturbeaza deloc. Statisticile din diferite tari sunt foarte clare si stabile in privinta asta.

| Ether a răspuns (pentru doctorandus):

Se pare ca nu ai inteles o iota. Daca cercetarea x cu esantionul y din Franta spune ca 10% de oameni au fumat cel putin odata in viata lor asta nu inseamna ca si cei din Romania au fost tot asa de multi/putini. Esti la facultatea de psihologie de sti asa de multe?

| doctorandus a răspuns (pentru Ether):

Am adaugat mai sus, in orice caz, repet: Asa ca minoritari sunt cei care nu se masturbeaza deloc. Statisticile din diferite tari sunt foarte clare si stabile in privinta asta.

| Ether a răspuns (pentru doctorandus):

A "nu obisnui" sa te masturbezi nu inseamna deloc, asa cum a fost intrebarea. Avand in vedere ca nu mi-ai spus nimic de reprezentativitatea esantioanelor cred ca totusi esti doar la nivel de cititor pasionat. Eu am trecut demult de aceasta etapa dupa ce am terminat doctoratul in domeniu si m-am axat pe alt domeniu mai profitabil. Probabil ca acum esti mai documentat decat mine, dar ar trebui sa citesti mai multe despre cum se face o cercetare si nu despre rezultatele unei cercetari ca sa iti dai seama ca nu tot ce scrie trebuie luat adliteram. Cu toate astea nu contest cercetarea pentru ca nu am citit-o.

| doctorandus a răspuns (pentru Ether):

Nu stiu daca m-am facut inteles: in stiinta exista surse primare (cercetari empirice), surse secundare (treceri in revista ale surselor primare) si surse tertiare (manuale si tratate). Asta implica o ierarhizare a autoritatii acestor surse: sursele primare produc cunoasterea, cunoasterea produsa de ele se decanteaza in surse secundare iar in sursele tertiare apare cunoasterea recunoscuta pe larg. Deci nu cred ca autorii manualului au numarat cate femei si cati barbati casatoriti se masturbeaza.

O alta sursa despre frecventa masturbarii: http://www.merckmanuals.com/......l-behavior

Deci rezultatul care ar fi aberant ar fi ca o cercetare sa sustina ca majoritatea populatiei (sa zicem intre 20 si 60 de ani) nu se masturbeaza.

Asta deja nu mai e o treaba disputata actualmente, tine de istoria medicinii: „Stengers și Van Neck urmăresc boala până la sfârșitul ei destul de abrupt; ei compară schimbarea de consens cu un împărat în pielea goală, atunci când, la începutul secolului XX, medicii au început să se îndoiască de masturbare drept pricină de boală. Odată ce a apărut dubiul, oamenii de știință au început să adune statistici despre această practică, găsind că o minoritate considerabilă și apoi marea majoritate a oamenilor se masturbaseră. Implicațiile erau clare: dacă cei mai mulți dintre oameni se masturbau și nu înnebuniseră, nu deveniseră handicapați și nu muriseră tineri, atunci masturbarea nu putea fi responsabilă pentru etiologia care i se atribuia. Masturbarea și-a pierdut rapid dominația asupra comunității medicale, iar părinții i-au urmat acesteia făcând din masturbare o parte obișnuită mai întâi a copilăriei și apoi a sexualității umane."
—Lisa Z. Sigel, Masturbation: The History of the Great Terror by Jean Stengers; Ann Van Neck; Kathryn Hoffmann, Journal of Social History, Vol. 37, No. 4 (Summer, 2004), pp. 1065-1066.

| RăzvanMoN a răspuns:

Nu, de ce ai mai avea prietenă? rolling on the floor