anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

as vrea sa stiu si eu in ce consta un consult ginecologic pentru prescrierea sau recomandarea unor pastile contraceptive...

3 răspunsuri:
| wolder a răspuns:

Mergi la med de familie si iti da o trimitere pentru ginecologie.
La ginecolog iti va pune anumite intrebari, posibil iti va face ANALIZE la sange, sa fi pregatita cu banii oricum.
iti face consult obisnuit
dupa rezultatul analizelor iti da pastilele potrivite
oricum sunt doctori care dau AC si fara analize

| nutsa a răspuns:

In cazul in care te duci la cabinetul ginecologic pentru a hotara folosirea unei metode anticonceptionale, lucrurile se schimba putin. Ceea ce se intampla depinde de metoda anticonceptionala aleasa. Din punctul de vedere al examinarii fizice exista metode pentru care nu se cere nici un fel de examinare (de exemplu prezervativ, spermicide sau metode naturale) si exista metode pentru care se cere, obligatoriu, o examinare amanuntita (de exemplu diafragma, sterilet).

Incepi prin a spune "as dori sa trec pe anticonceptionale"... toate metodele prin care se evita aparitia unei sarcini se numesc "anticonceptionale". De aceea voi discuta in continuare, luand termenul folosit de tine ("anticonceptionale") avand intelesul de "pastile anticonceptionale".

In cazul pastilelor anticonceptionale medicul trebuie sa aiba in vedere in primul rand evitarea efectelor negative sau a complicatiilor ce ar putea sa apara si de aceea va dori sa fie sigur ca starea ta de sanatate nu reprezinta contraindicatii pentru folosirea acestui tip de contraceptie - contraceptie hormonala. In functie de tipul contraceptivului (exista mai multe tipuri de pastile contraceptive) pe care il va recomanda, medicul specialist va dori sa stabileasca cu exactitate daca esti sau nu in situatia de a folosi tipul respectiv de pastile.

Exista un minim de examinari ale caror rezultate pot spune daca este sau nu oportuna folosirea unui contraceptiv hormonal si exista un minim de informatii ce trebuie cunoscute : existenta unei sarcini in dezvoltare, istoria existentei in familie a unor probleme de un anume tip, mai ales pe linie materna, la tine, antecedentele unui anume tip de comportament si unui anume tip de tulburari sau afectiuni, existenta in curs a unor anume tratamente ale caror medicatii pot interactiona cu produsul hormonal, examinarea sanilor, gradul de coordonare a sistemului locomotor, nivelul tensiunii arteriale, existenta varicelor, existenta inflamatiilor venoase, existenta unor tulburari metabolice, analizarea functiei hepatice, analizarea functiei renale, determinarea vitezei de coagulare, determinarea nivelului glucozei in sange, determinarea nivelului glucozei in urina pot da raspunsuri la intrebarea "Este sau nu recomandat?".

Dar, bineinteles, este la latitudinea medicului sa decida care dintre acestea este relevanta in contextul dat.

Medicul specialist de la cabinetul de ginecologie sau cabinetul de Planificare Familiala iti va da detalii despre toate posibilele optiuni si iti va recomanda un anume tip de contraceptie despre care crede ca ti se potriveste cel mai bine. Tu vei fi cea care va alege. Dar trebuie sa intelegi bine toate avantajele si dezavantajele unei metode pentru a putea alege corect si avantajos. De aceea trebuie sa pui toate intrebarile pe care le ai si sa astepti raspunsuri care sa iti clarifice nelamuririle. NU pleca de la cabinet fara sa fi inteles perfect totul despre metoda aleasa : mod de folosire, avantaje, dezavantaje, mod de a actiona in situatii speciale. Incheie vizita cu intrebarea : "Domnule (doamna) doctor, va rog sa imi spuneti, acestea sunt toate informatiile pe care trebuie sa le stiu?".

Trebuie sa existe o supraveghere permanenta din partea medicului, in primul an de folosire, cu vizite pentru control medical la fiecare 3 luni sau ori de cate ori apar tulburari ale starii de sanatate sau situatii speciale.

| Neagu_Fanica_1980 a răspuns:

Daca am fi cadre medicale, ti-am explica. Altfel intreaba-ti mama. sora, verisoara.