| AndreeaDeea9998 a întrebat:

Buna dragilor! Vreau sa stiu tot ce inseamna administrarea anticonceptionalelor! P.s Am 21 de ani

Răspuns Câştigător
| Valentina8 a răspuns:

Mod de administrare
Tipul pilulelor contraceptive va fi recomandat de medic, in functie de rezultatul investigatiior hormonale, dar si a istoricului dumneavoastra medical. Specialistul va dori sa stie daca suferiti de: astm bronsic, hipertensiune arteriala, depresie, diabet, boli renale, afectiuni hepatice, conditii cardiovasculare, cancer de san, daca ati avut vreun accident vascular cerebral, convulsii sau icter, daca ati inregistrat crestere excesiva in greutate sau retentie de lichide in timpul ciclului menstrual.

Este indicat sa luati contraceptivele orale in timpul sau imediat dupa o masa principala, pentru a evita posibilele probleme gastro-intestinale. In plus, incercati sa luati anticonceptionalele la aceeasi ora, in fiecare zi. Acest lucru va poate ajuta sa va formati o rutina si sa va amintiti sa luati medicamentul. Inainte de utilizare cititi cu atentie modul corect de administrare, in functie de brandul si tipul contraceptivelor.

Respectati prospectul de utilizare cu atentie si asigurati-va ca aflati de la medic sau farmacist orice informatie de care aveti nevoie. Puteti sa folositi un mijloc suplimentar local de contraceptie, impreuna cu tratamentul principal de contraceptie, in prima saptamana, doarece contraceptivele orale au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a fi eficiente. Unii specialisti recomanda utilizarea unei metode suplimentare de control a nasterii pe parcursul primei luni, pentru a se asigura o protectie deplina.

Este important sa pastrati comprimatele in ambalajul lor pentru a putea tine evidenta administrarii lor. Medicamentele au culori diferite: de obicei unele contin diverse cantitati de hormoni, iar altele au efect placebo. Eficacitatea lor ar putea sa scada in cazul in care comprimatele nu sunt luate in ordinea recomandata de specialist.

Pilulele contraceptive monofazice combinate elibereaza aceeasi cantitate de estrogen si progesteron in fiecare zi si au, de obicei, aceeasi culoare. Pilulele contraceptive multifazice au culori diferite si este foarte important sa fie luate in ordinea sagetilor sau numerotarii de pe folie.

De obicei, ar trebui sa incepeti sa utilizati prima pilula, in prima zi a perioadei menstruale. Pilulele anticonceptionale sunt disponibile in folii care contin 21 sau 28 de comprimate. In functie de numarul acestora, se va face o pauza de 7 zile (in cazul in care folia are 21 de comprimate) sau se va continua administrarea fara intrerupere a anticonceptionalelor orale (in cazul in care folia are 28 de comprimate).

Urmati cu exactitate instructiunile medicului in cazul in care contraceptivele orale sunt folosite ca pilula de a doua zi.

In cazul in care uitati sa luati o pilula contraceptiva la ora obisnuita, luati-o cat mai repede, cand va amintiti. Daca faceti acest lucru la un interval mai mic de 12 ore, nu aveti nevoie de protectie suplimentara. In caz contrar, luati urmatoarele pastile si protejati-va suplimentar, local, in urmatoarele 7 zile. Nu va ingrijorati daca apare sangerarea.

Daca uitati sa luati mai mult de 3 pilule se va intrerupe folia si se va face o pauza de 7 zile. In acest interval de timp va aparea sangerarea. In a opta zi veti putea incepe o noua folie. Nu uitati de protectia suplimentara in primele 7 zile dupa incheierea menstruatiei sau pana la terminarea primei folii de medicamente.

In orice caz, nu ar trebui sa luati mai mult de doua pastile intr-un interval de 24 de ore.

Cand va hotarati sa renuntati la pilulele contraceptive ar trebui sa faceti acest lucru la terminarea unei folii, pentru a evita aparitia sangerarii, care ar putea sa se instaleze la 3-4 zile dupa intrerupere.

Efecte secundare ale contraceptivelor orale
Printre posibilele efecte adverse ale utilizarii anticonceptionalelor orale se numara:
– ametelile
– durerile de cap
– balonarea
– greata
– diareea
– melasma
– durerile de sani
– oboseala sau slabiciune neobisnuita
– aparitia parului facial
– cresterea in greutate
– sensibilitatea crescuta la lumina soarelui.

Este important sa va adresati medicului daca experimentati:
– depresie severa
– dureri inghinale
– dureri bruste de cap
– disconfort toracic
– tuse cu sange
– dificultati de coordonare
– modificarea brusca a vederii
– dificultati de respiratie
– senzatie de presiune la niveul pieptului
– slabiciune sau furnicaturi la nivelul membrelor inferioare sau superioare
– colorarea in galben a pielii sau a sclerei oculare.
De asemenea, ar trebui sa consultati medicul daca menstruatia dumneavoastra se modifica atat din punctul de vedere al duratei, cat si din punct de vedere al cantitatii de sange, daca au loc sangerari intre ciclurile menstruale sau daca menstruatia lipseste in totalitate.

Femeile care fumeaza peste 10 tigari pe zi si utilizeaza contraceptive orale, dar si cele cu varsta de peste 35 de ani care utilizeaza anticonceptionale orale au un risc mai mare de aparitie a accidentului vascular cerebral, de a face cheaguri de sange si atac de cord si de a suferi de hipertensiune arteriala. In cazul acestora pot sa apara dureri de stomac si icter.

Daca aveti miopie sau alte probleme oculare, folosirea contraceptivelor orale pot agrava tulburarile de vedere.

5 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Dragă mergio la medicul ginecolog, nu lua sfaturi de pe net, fiecxare femeie este unică si nu se va potrivi nici o schemă de la una la alta, medicul in urma consultatiei i ti va prescrie anticonceptionale.

| corbulalbrosu a răspuns:

In primul rand fiecare femeie care manifesta intentia sa inceapa sa foloseasca ca metoda de protectie contraceptiva pastila AC, trebuie sa stie ca NU exista pastile anticonceptionale (AC) care sa fie MAI BUNE sau MAI SLABE. Pastila AC folosita trebuie sa fie cea potrivita care d.p.d.v. al continutului hormonal se pliaza cel mai perfect pe activitatea hormonala existenta in organismului fiecarei femei in parte. Pastila AC este printre cele mai sigure si eficiente metode contraceptive care poate fi folosita de o femeie fiindca pastila AC garanteaza si ofera eficienta contraceptiva de peste 99% si poate cel mai important aspect : nu prezinta riscul accidentelor care apar deseori in cazul folosirii prezervativului. Conform statisticilor efectuate pe plan mondial, cercetatorii au ajuns la concluzia ca prezervativul ''garanteaz'' o eficienta de numai 83-84% si din acest motiv se apreciaza/considera ca este cea mai ineficienta metoda contraceptiva dintre cele existente si folosite la ora actuala.
Insa atentie, pastila AC poate fi prescrisa numai dupa ce femeia in prealabil a fost consultata de un medic ginecolog si acesta a efectuat o consultatie completa : anamneza initiala urmata de o palparea profesionala a sanilor, efectuarea testului privind viteza de coagulare a sangelui precum si 2-3 analize hormonale, strict necesare. Pe baza rezultatelor obtinute medicul ginecolog are posibilitatea sa schiteaza PROFILUL HORMONAL unic, cu ajutorul caruia, are posibilitatea ca in deplina siguranta sa aleaga tipul si marca pastilei AC al carui continut in hormoni se pliaza cel mai bine pe activitatea hormonala proprie. Numai in aceste conditii se poate alege pastila AC potrivita dintre cele peste 30 - 40 de sortimente existente in farmacii. Medicul ginecolog are datoria sa explice pe intelusul fiecarei femei care este cel mai propice moment sa se inceapa administrarea, precum si modul corect de folosire a pastilei AC. Numai daca sunt respectate instructiunile producatorului de medicamente si cele ale medicului, produsul selectat va oferi protectia contraceptiva MAXIMA de peste 99, 4%. Multa sanatate!

| seth2016 a răspuns:

Poti merge la un cabinet de planificare familiala si afli tot ce ai nevoie.

Pentru informatii suplimentare cumpara o carte, cum e de exemplu asta https://www.emag.ro/......DDJJRBBBM/
Nu stiu daca e buna sau nu, nu am citit-o.

| Dana2103 a răspuns:

->ginecologie

| Ioanaah a răspuns:

Daca nu ai o problemă medicala(chisturi, probleme hormonale) te rog eu nu le lua. Le iau de 2 ani daca nu mă înșel pe baza unor dereglări hormonale destul de mari, cat sa nu mă lase sa mi desfășor liniștită activitatea. Pe lângă faptul că am stări depresive (fara explicație oricum), am tot felul de stări. M am îngrășat (nu mult ce i drept) si as face orice sa pot renunța la ele. Nu merită nimic toate riscurile pe care ți se asumi când începi tratamentul. Desigur, fiecare corp e diferit, însă după mine, o "consumatoare" de anticoncepționale ți as sugera sa nu le iei asta daca bineînțeles, nu sunt necesare.