| adiuca a întrebat:

Dupa prima pastiluta anticonceptioanala sunt protejata? sau dupa prima saptamana de luat anticonceptionale? sau dupa prima luna?

5 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Ești protejată de la prima pilulă.
Ele controlează hormonal corpul tău.
Pa, pa.

| Zenithf a răspuns:

Te rog sa citesti ce scrie aici:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/avortul/anticonceptionale-avort-4.htm
Sper sa te faca sa te mai gandesti daca vrei sa folosesti pilule. :|
Domnul fie cu tine.

| jolie a răspuns:

Nu esti protejata dupa numai o pilula cel putin o saptamana.

| byoana a răspuns:

Cum actioneaza anticonceptionalele?
De obicei contin doi hormoni, asemanatori cu cei naturali, estrogen si progesteron. Prin administrarea lor, organismul este "pacalit" inhiband ovulatia, iar pe de alta parte mucusul din colul uterin isi schimba proprietatile, defavorizand penetrarea spermatozoizilor. Se mai presupune ca este blocata si implantarea in uter a ovulului , daca a fost fecundat.

Exista o specialitate medicala anume care se ocupa de anticonceptionale?
Nu, nu poate un medic sa faca o facultate si apoi o specializare doar pentru a prescrie doua- trei medicamente unor femei sanatoase! Ar fi o pierdere de timp prea mare.
In general anticonceptionalele se prescriu de catre medicul ginecolog, care si poate monitoriza efectele secundare din aceasta specialitate, iar supravegherea efectelor secundare din afara sferei ginecologice poate implica mai multe specialitati medicale.


Odata cu adminstrarea "pilulei" contraceptive, sunt necesare si alte masuri de prevenire a sarcinii?
Teoretic, pilulele anticonceptionale sunt eficiente daca sunt administrate chiar din prima zi a ciclului menstrual, dar mai sigur se considera ca eficienta lor incepe dupa 7 zile de la administrare, perioada in care femeia poate fi fertila. In aceasta perioada sunt necesare si alte metode de contraceptie.


Pilulele anticonceptionale ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala?
Nu ofera protectie impotriva transmiterii infectiilor sexuale, ci - dupa unele pareri- le poate favoriza, in special pentru HIV, Chlamidii, gonoree si Candida. Aceste date nu sunt sustinute de toti cercetatorii, dar pentru a evita orice risc cred ca trebuie luate in calcul, pentru o protectie eficienta impotriva acestor boli.
Doar prezervativul - si abstinenta- ofera aceata protectie.


Dupa intreruperea anticonceptionalelor, pot face imediat copii?
Unele femei au ciclu chiar imediat dupa intreruperea anticonceptionalelor si pot fi fertile, dar in majoritatea cazurilor ciclul menstrual se regleaza dupa 6-12 luni de la intreruperea contraceptivelor orale. Datorita posibilelor riscuri, se recomanda ca sarcina dupa intreruperea anticonceptionalelor sa fie mentinuta daca apare dupa minimum 3 cicluri normale.


Anticonceptionalele afecteaza pentru viitor fertilitatea?
Multe femei au o perioada de infertilitate dupa intreruperea anticonceptionalelor, si acest lucru trebuie luat in calcul atunci cand optati pentru contraceptie hormonala, mai ales ca debutul contraceptiei hormonale este la o varsta cand inca nu a aparut nici o sarcina. In medie, perioada de infertilitate dureaza doua- trei luni dupa intreruperea pilulelor anticonceptionale, dar in functie de preparatul utilizat si organism, infertilitatea se poate prelungi pana la 6-12 luni, cu sau fara prezenta ciclului menstrual.


Anticonceptionalele pot cauza defecte din nastere vitorului copil?
Desi acest lucru nu este pe deplin stabilit, majoritatea medicilor recomanda ca sarcina care va urma dupa contraceptive sau aiba loc dupa cel putin doua-trei cicluri normale de la intreruperea anticonceptionalelor. Nu se poate garanta ca folosirea anticonceptionalelor nu va afecta formarea fatului.
Atentie: primul ciclu dupa intreruperea anticonceptionalelor poate sa apara dupa una-12 luni!


Pot sa iau anticonceptionale in perioada in care alaptez?
Hormonii din anticonceptionale trec in laptele mamei, de aceea se considera ca administrarea lor reprezinta un pericol pentru copilul alaptat la san, mai ales pentru cei sub 6 saptamani, care au ficatul imatur si deci incapabil sa metabolizeze hormonii din anticonceptionale.
Mai trebuie mentionat ca hormonii din pilule pot sa scada productia de lapte al mamei, uneori dramatic, de aceea numerosi medici recomanda utilizarea altor metode anticonceptionale in primele 3 luni dupa nastere pe perioada de alaptare.


Anticonceptionalele pot favoriza aparitia infarctului si cresterea tendintei de formare a cheagurilor de sange?
In organism curgerea normala a sangelui este sub influenta unor substante numite inhibitori ai coagularii, care fac sangele din interiorul vaselor necoagulabil (acesta inse devine coagulabil odata cu ruperea vasului). Anticonceptionale sunt dovedite ca scazand activitatea acestor inhibitori ai coagularii, fiind numeroase studii care leaga utilizarea anticonceptionalelor de cresterea coagularii sangelui si riscul de infarct pulmonar, cardiac, intestinal sau accidentele vasculare cerebrale.
De aceea medicii prudenti recomanda precautie la persoanele obeze, cu varice sau tromboflebite in antecedente, fumatoare, cu hipertensiune arteriala sau accidente embolice in trecut.


Se spune ca anticonceptionalele protejeaza de cancer.

Exista un risc de aparitie a cancerului la anticonceptionale?
In cazul folosirii anticonceptionalelor, exista un risc crescut evident pentru aparitia cancerului pentru:
- cancer de san , riscul creste in functie de perioada de utilizare, sau la tratamentului cu anticonceptionaler sub varsta de 20 de ani
- col uterin, riscul este mai mare la utilizarea antriconceptionalelor peste 5 ani sau inceperea tratamentului sub varsta de 20 de ani
- cancerul ovarian si hepatic (de ficat) sunt de asemenea considerate favorizat de folosirea anticonceptionalelor pe termen lung, ca si aparitia adenoamelor hepatice (de ficat)

Aceste riscuri sunt evidentiate de studiile National Cancerr Institute (Institului National pentru Cancer) din SUA, care recomanda controlul periodic prin mamografie si autoexaminarea sanilor si testul Papanicolu, tocmai pentru depistarea precoce a modificarilor precanceroase;
Singurul fapt pozitiv mentionat privind relatia dintre anticonceptionale si cancer este scaderea riscului de cancer endometrial (uterin).



Daca anticonceptionalele au atatea efecte secundare, de ce sunt totusi folosite?
Orice medicament are efecte secundare! Exista chiar intoxicatie cu apa! Aceste efecte sunt acceptabile atat timp cat sunt reduse ca numar, tinand cont si de faptul ca totusi cu medicamente vindeci o boala.
Efectele secundare ale anticonceptionalelor sunt numeroase, dar ele apar rar, datorita faptului ca persoanele care le folosesc sunt in general tinere si sanatoase.
Problema anticonceptionalelor este ca sunt folosite la cerinta bolnavilor, fara a trata o boala, iar riscul aparitiei efectelor secundare si-l asuma pacienta, care nu este obligata sa ia aceste medicamente, iar daca nu le ia, starea ei de sanatate nu se agraveaza.


De ce nu se dau anticonceptionalele fara reteta, la liber ?
Aceste produse sunt medicamente, cu toate riscurile acestora, si cu numeroase efecte secundare.
De aceea, recomandarea lor se face doar de catre medic, care trebuie sa ia in calcul toate riscurile posibile la persoana careia prescrie aceste medicamente.


Pot ramane insarcinata daca iau anticonceptionale corect?
Da, exista riscul mic de sarcina chiar daca anticonceptionalele se iau corect.
De aceea se recomanda ca la absenta a doua cicluri menstruale sa faceti un test de sarcina.
Cunosc multe persoane care iau anticonceptionale fara nici un efect secundar.
Anticonceptionalele sunt medicamente, si ca orice medicament au riscuri secundare uneori extrem de grave, ale reprezentand un tratament nenatural pentru organism. Aceste efecte nu apar la toate femeile, ci la 10-30% dintre ele, in functie de factori care tin de tipul de anticonceptional folosit, de organismul femeii, de caracteristicile genetice si de obiceiuri (ca de exemplu fumat);



Exista si alte efecte favorabile suplimentare ale pilulei anticonceptionale?
In afara protectie impotriva sarcinii, tratamentul anticonceptional scade riscul de cancer uterin si ovarian, poate regla ciclul menstrual si diminua sangerarea la ciclu.


Care este eficacitatea pilulei daca am varsat?
Varsatura aparuta la minimum doua ore de la inghitirea pilulei, trebuie neaparat urmata de inghitirea unei noi tablete.


Care este riscul si motivele pentru care poate apare o sarcina in timpul tratamentului cu anticonceptionale?
Riscul de sarcina cu tratament anticonceptional corect este de 1%, dar acest risc creste semnificativ daca nu ati luat o zi tableta, daca ati varsat, sau daca ati intarziat cateva ore in luarea tabletei. De asemenea, unele medicamente - printre care si unele antibiotice- scad eficienta pilulei.


Nu am stiut ca sunt insarcinata si am continuat sa iau pilula. Se intampla ceva cu copilul?
Desi nu exista date certe referitoare la influenta anticonceptionalelor in doza mica asupra produsului de conceptie, se recomanda oprirea anticonceptionalelor atunci cand doriti sa aveti o sarcina.


Oricine doreste poate face tratament cu anticonceptionale?
Nu orice femeie poate face tratament anticonceptional pentru prevenirea sarcinii.

Precautii speciale (cereti sfatul medicului dvs inainte de inceperea medicatiei) trebuiesc luate in urmatoarele situatii:
- Sarcina posibila
- Alaptare
- Mai putin de 6 saptamani de la nastere
- Sangerare vaginala neexplicata
- Boala de ficat, fiere sau noduli in ficat in prezent sau trecut
- Varsta peste 35 de ani
- Fumat
- Boala de inima, accident vascular cerebral, probleme de coagulare a sangelui hipertensiune arteriala, diabet zaharat in prezent sau trecut
- Cancer la san, sau crestere anormala in dimensiuni a sanilor in prezent sau trecut
- Migrena sau semne neurologice de focar (depistate de neurolog)
- Reticente ( indoieli) de ordin moral / religios privind contraceptia


Cresterea in greutate este obligatorie in tratamentul anticonceptional?
Cresterea in greutate in timpul tratamentului anticonceptional este cel mai obisnuit efect secundar acuzat de femei, desi nu este clara relatia sa cu anticonceptionalele, iar unele femei chiar slabesc in aceasta perioada. Desi acest lucru este sustinut doar de unele studii stiintifice, este bine sa va controlati periodic greutatea, si astfel veti stabili singure adevarul despre aceasta problema.

La femeile care iau in greutate, gradul de ingrasare variaza de la o persoana la alta, fiind in medie de 3kg in primul an de utilizare. Dupa intreruperea administrarii anticonceptionalelor, scaderea in greutate este dificila, dar multe femei revin la greutatea initiala.


Am uitat sa iau pastila o zi; ce sa fac?
Luati cat de repede puteti pastila uitata si pe cea urmatoare (deci doua pastile intr-o zi)


Am uitat sa iau pastila doua zile in primele doua saptamani dupa ciclu; ce fac?
Luati cate doua pastile doua zile la rand; faceti un test de sarcina peste o saptamana- pentru orice eventualitate.

"Pacaleli" depre anticonceptionale:
- Femeile care iau contraceptive au risc mai mic de sarcina extrauterina;- este corect, dar oricum sarcina extrauterina este foarte rara.
- Anticonceptionalele scad riscul de aparitie de chisturi noncanceroase sau noduli la san; - este corect ,dar creste riscul de cancer la san
- Anticonceptionalele reduc riscul de afectiuni pelnive, daca se foloseste si prezervativul pentru a nu lua boli virale; - chiar si simpla folosire a prezervativului protejeaza de transmiterea de boli sexuale.
- Utilizarea anticonceptionalelor poate uneori sa scada incidenta durerilor menstruale si ameliorarea in unele cazuri a sindromului premenstrual;- acest efect este foarte rar, si oricum nu se pot lua anticonceptionale care au atatea efecte secundare, pentru ca sa avem -poate- mai putine dureri; pentru durere se iau antialgice nu anticonceptionale.
- Utilizarea anticonceptionalelor reduce perioada menstruatiei;- este posibil, dar daca natura a stabilit de mii de ani o anumita perioada de menstruatie, probabil ca are o ratiune, iar aceasta ratiune este schimbarea mucoasei uterine la fiecare luna, este ceva normal, fiziologic, si orice tulburare a fiziologicului poate fi urmata de efecte severe.

| vasiledumitru a răspuns:

Stai linistita ca si folosind anticoceptionale poti ramane insarcinata, ieri am vazut am astfel de caz, si erau anticoceptinale prescrise de doctor, de alea scumpe.