| Lovss a întrebat:

Hei. Care sunt simptomele sindromului premenstrual și când apare? Mulțumesc mult.

1 răspuns:
| alina2k18 a răspuns:

Pai le traiesc eu zilele asteawinking
Stare de nervozitate, balonare, dispozitie proasta, 1cos -2. cam atat la mine; apare cu 5-6 zile inainte la mine.
Uite pe sfatul medicului cate sunt big grin
Simptome fizice:

- umflarea si sensibilitatea sanilor;

- retentia de lichide, balonarea, cresterea in greutate;

- schimbari ale tranzitului intestinal;

- acneea (cosurile);

- scurgeri ale sanilor la apasarea sanilor sau a mameloanelor (orice scurgere neprovocata de aceste manevre ar trebui sa fie evaluata de un medic);

- pofta de mancare exagerata (mai ales pentru dulciuri sau mancaruri sarate);

- schimbari ale ritmului nictemeral (al somnului);

- oboseala, lipsa de energie;

- scaderea libidoului;

- durerea mai ales de cap, ale sanilor, ale muschilor si articulatiilor, de spate (mai ales in regiunea inferioara imediat inaintea primei zile de ciclu menstrual).

Simptome comportamentale:

-agresivitatea;

-atitudine retrasa fata de familie si prieteni.

Simptome emotionale:

- depresie, tristete, deznadejde;

- furie, iritabilitate;

- anxietate;

- schimbari de dispozitie;

- incapacitate de concentrare, scaderea atentiei.

Prin definitie, sindromul premenstrual apare in perioada luteala (intre ovulatie si debutul sangerarilor menstruale). Acestea pot apare pe intreaga perioada descrisa mai sus sau doar pentru o scurta perioada de timp in perioada de ovulatie sau in zilele imediate dinaintea menstrei.

Femeia observa ca severitatea si modul de aparitie a simptomelor variaza de la o luna la alta si ca acestea apar sau dispar fara o cauza clara.

Simptome severe

In cazul in care pacienta are modificari severe ale dispozitiei, depresie grava, iritabilitate si anxietate de intensitate mare (cu sau fara simptome psihice), se poate spune ca are sindrom disforic premenstrual.

La acest sindrom simptomele se amelioreaza in primele 3 zile de menstruatie. Acest sindrom afecteaza aproximativ 8% din femei, iar acestea pot raporta urmatoarele:

- depresie, anxietate, tulburare bipolara (tulburare mentala caracterizata de alternanata depresiei cu mania), schizofrenia si tulburari ale obiceiurilor alimentare;

- endometrioza (boala caracterizata prin cresterea, dezvoltarea si functionarea de tesut endometrial in alta locatie decat cea normala, adica in afara uterului);

- cefalee sub forma de migrene;

- convulsii;

- sindromul intestinului iritabil (tulburare caracterizata de alternanta unor episoade de diaree, insotite de crampe, cu perioade de constipatie);

- astm;

- sindromul de oboseala cronica;

- alergii;

- anemie;

- boala tiroidiana.

Mai mult de 85% dintre femei prezinta una sau mai multe tulburari de ordin fizic si emotional in perioada ciclului menstrual cuprinsa intre ovulatie (cand se elibereaza un ovul din ovar, in aproximativ a 14-a zi de ciclu) si prima zi a menstruatiei. Aceste tulburari poarta denumirea de simptome premenstruale.