| Sepsi1337 a întrebat:

Am si eu o nelamurire. Iubitei mele nu i-a mai venit stopul de ceva vreme. Nu stie exact de cat timp pentru ca ea nu il are regulat si nu ii tine evidenta. Acum 3 zile spune ea ca i-a curs, dar foarte putin, nu cat e normal. Acelasi lucru si in urma cu 2 zile dar de atunci nu. E posibil sa fie insarcinata? Sau doar un dereglaj hormonal?

9 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Daca a avut vreun contact sexual neprotejat in ultimele 6 saptamani, e posibila sarcina. daca s-a protejat cu prezervativ de fiecare data, atunci e mai probabil bolnava. In ambele cazuri, trebuie sa faca un test de sarcina din urina de dimineata si sa mearga cat mai repede la ginecolog.

| JaneEyer a răspuns:

Probabil doar un dereglaj hormonal, mie mi se tot întâmplă.
Dacă continuă aşa şi lunile viitoare, încercaţi ceva test de sarcină, dar nu cred că o să fie cazul. (:

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Cel mai probabil, are chist ovarian sau ovare polichistice :(

Vezi detalii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......istic_1046

http://www.sfatulmedicului.ro/......ional_1103


COPIAZĂ răspunsul meu şi du-l prietenei tale :


NU ai dat detalii : când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.


Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html

http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur

http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php


Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune.

| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

De acum înainte să ţină un "CALENDAR" al ciclului menstrual!


Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare.

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile ).

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după ).

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste ( când este cazul ).

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic.

| Fatamuntilor a răspuns:

Putine detalii.
Nu ai spus cati ani are, de cat timp e la menstruatie, daca ati facut sau nu sex neprotejat.
Nu e musai ca fluxul menstrual sa fie in fiecare luna la fel.
Apoi in lipsa unui contact sexual neprotejat, ciclul poate intarzia si din alte motive.Inclusiv dereglaj hormonal
Pe prietena o sfatuesc sa-si noteze data la care ii vine menstruatia! Mai ales daca are viata sexuala activa
Si oricum va intrebata la orice control medical.
Sa faca totusi un test de sarcina.

| Felys a răspuns:

Foarte rau ca nu tine evidenta,orice femeie noteaza pe un calendar inceputul menstruatiei,si cand merge la medic la consult prima intrebare este ultima data a menstruatiei nu a stopului,pe viitor mai ales ca aveti si relatii sexuale instruieste-o sa isi noteze acest lucru elementar, cat priveste faptul ca i-a curs cateva picaturi poate fi semn clar de sarcina, eu asa am avut la primul copil, se numeste ciclu peste sarcina si vine foarte putin, e cazul sa faca unul sau mai multe teste de sarcina si vedeti dupa aia ce aveti de facut

| Sepsi1337 explică:

Nu poate sa fie si o raceala? Ea spune ca acele picaturi au fost inchise la culoare. Din ce am citit, eu sper sa fie premenstruatia. Nu si-a inceput viata sexuala pentru ca inca nu e pregatita. A vrut sa o facem doar de dragul meu dar i-am spus ca astept sa fie pregatita. Suntem impreuna de 10 luni si uneori cand suspansul e prea mare intre noi, ne ajutam unul pe altu sa finalizam, ce e drept, mai mult ea pe mine. Stiu ca o data am pus mana peste chilotii mei dupa ce am ejaculat. Mi-am dat seama ca nu e bine sa "umblu" la ea in chiloti tot cu mana aia si m-am sters pe mana. Dar din neatentie am ajuns cu mana in zona vaginului ei. Dar dupa ce m-am sters. Cam asta e faza

| Brigaela a răspuns (pentru Sepsi1337):

Nu poate sa fi ramas insarcinata astfel. Spera ca nu e o raceala (adica metroanexita), fiindca o astfel de boala la varsta ei este foarte grava, se trateaza greu si lasa adesea sechele. Ginecolog cat mai repede pentru ecografie. O sarcina era o chestie, dar o boala de genul asta este foarte foarte serios, nu mai poate amana ecografia

| Sepsi1337 explică:

Are 16 ani