|

Menstruatia prietenei a intarziat 2-3 saptamani. Deja si-a facut un test acum 1 saptamana si a fost negativ. Credeti ca ar putea fi insarcinata si testul respectiv sa fi fost gresit?

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Nu este însărcinată, ci are ceva dereglări hormonale stress etc, ea ce varsta are? Sexul a fost protejat cu prezervativ sau fara?

| a răspuns:

Fiindca testul a fost efectuat dupa ce au trecut mai mult de 7 zile de ''intarziere'' a menstruatiei, se poate aprecia si considera ca rezultatul obtinut este in proportie de peste 98-99% CORECT. In astfel de situatii se efectueaza dupa 4-5 zile inca un test de sarcina al carui rezultat are rolul sa confirme sau infirme primul rezultat.
Uneori din cauza aparitiei unei posibile afectiuni medicale care actioneaza la nivelul a una sau a mai multe glande endocrine existente in organism (tiroida, ovare, hipofiza, glanda pituitara, suprarenale, etc.) activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata. Dereglarea hormonala provoaca la randul sau dereglari prin care este impiedicata si intarziata formarea, dezvoltarea si maturizarea ovulului la timp si din acest motiv ciclului menstrual se mareste/lungeste uneori chiar foarte mult.
De asemenea trebuie sa cunosti si sa stii pe viitor, ca uneori si in cazul celor mai bine reglate cicluri menstruale cu abateri de lungime foarte mici de +/- 1-2 zile, exista posibilitatea sa apara disfunctionalitati in desfasurarea ciclului menstrual si ca atare apare posibilitate sa se produca dereglari mai mari sau mai mici ale activitatii hormonale. La randul lor, dereglarile hormonale provoaca modificarea lungimii ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile si astfel ciclul menstrual REGULAT pe o anumita perioada de doar cateva luni de zile poate sa devina chiar NEREGULAT. Pe baza celor precizate se poate aprecia ca neinceperea sangerarii menstruale in urma cu 14-15 zile la data calculata probabil cam in jurul datei de 2-4 Septembrie, este o urmare a unor dereglari hormonale care s-au produse in acest ciclu. Durata abaterii ca lungime a ciclului menstrual poate sa prezinte variatii de la cele mici (frecvente) de doar +/- 3-5 zile, la dereglari si mai mari chiar si de 10-14 zile (de obicei in plus) si uneori dereglarea poate sa devina grava/severa incat sa fie chiar si de 2-3 luni fara sa existe o sarcina instalata in uter. S-a constatat ca astfel de dereglari de lungime a ciclului menstrual apar si se produc destul de frecvent la varsta adolescentei, dar se pot manifesta si pe urma din cauza faptului ca in decursul ciclului menstrual, uneori ''accidental'' si cu totul inexplicabil, activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata de functionarea incorecta/deficitara a unuia sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. In astfel de situatii consultatia ginecologica devine mai mult decat necesara. Multa sanatate!