|

Buna! Ce sunt prefixoidele si sufixoidele? happy

5 Raportează Evaluează
5 răspunsuri:
| a răspuns:

Bună!

Prefixoidele sunt cuvinte sau elemente de compunere utilizate ca prefix la formarea termenilor ştiinţifici şi tehnici.

De exemplu:
aero - avion, aviaţie
alo - altul, diferit
api - albină
arheo - vechi

Sufixoidele sunt elemente de compunere sau cuvinte folosite ca sufixe la la formarea unor termeni ştiinţifici şi tehnici.

De exemplu:
agorie - redare, prezentare
atlon - probă, exerciţiu
cafalie - cap
cromie - culoare
cultor - care cultivă

Ai mai multe exemple de prefixoide şi sufixoide aici: http://www.scrigroup.com/......E54348.php

Pa-pa.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

UIte ce srie in dictionar: PREFIXOÍD ~e n. lingv. Cuvânt sau element de compunere utilizat ca prefix la formarea termenilor științifici și tehnici. SUFIXOÍD ~e n. Element de compunere sau cuvânt folosit ca sufix la formarea unor termeni științifici și tehnici.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:


Prefixoidele si sufixoidele sunt elemente formative, prezente in imprumuturi sau in formatii dupa model strain care dau impresia de prefixe, respectiv sufixe, cuvintele rezultate in acest fel nefiind derivate propriu-zise, ci mai degraba compuse. Uite niste exemple : Bactericid-> sufixoid "cid"= ucigator --- bactericid -substanta care ucide /omoara bacteriile Hidrograf -> sufixoid "graf "= a scrie --- hidrograf -specialist in hidrografie Glicoliza -> sufixoid "liza"=descompunere---glicoliza-proces enzimatic de descompunere a glucidelor in organismele vii Zoomorf ->sufixoid"morf"=forma --- zoomorf-forma de animal, etc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Raspunsul de mai sus este corect dar ca sa intelegi mai usor acesti termeni prefixoidele si sufixoidele le poti lua ca niste prefixe si sufixe "false. Exemple prefixoide: pseudo=fals (pseudoartist), ante=inainte/post=dupa (antemeridian/postmeridian) si unele sufixoide: fil=iubitor (webofil) sau fob=care uraste ( scuze nu prea imi vin cuvinte in acest moment cu aceste sufixoide) totusi sper ca ti-am fost de ajutor... oricum la scoala o sa va explice mai detaliat depinde de profesor

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează