| igrec005 a întrebat:

Cum deosebesc propozitia predicativa de cea subiectiva?

Răspuns Câştigător
| nevermind3322 a răspuns:

Daca respecti aceasta structura iti va fi chiar usor:
1. Identifica predicatele si subliniaza-le.
2. Identifica elementele introductive (conjunctii subordonatoare, pronume relative, adverbe relative) si incercuieste-le.
3. Conjunctiile coordonatoare subliniaza-le cu 2 linii.
4. Acum urmeaza sa delimitezi propozitiile: inainte de fiecare conjunctie subordonatoare sau orice alt element introductiv trage cate o bara, fiindca acestea iti introduc o propozitie secundara.
5. In cazul conjunctiilor coordonatoare, trage bara si inainea lor, dar si dupa ele (acestea despart 2 propozitii de acelasi fel)
6. O propozitie predicativa este ceruta de un verb copulativ. Exemplu: Cerinta ei este /sa il vizitezi./ Aici, "cerinta ei este" e propozitie principala, iar "sa il vizitezi" e propozitie secundara, subordonata predicativa primei propozitii, pentru ca este introdusa de conjunctia subordonatoare "sa" si pentru ca este ceruta de verbul copulativ "este".
7. O propozitie subiectiva are rolul de subiect si apare in general in fraza cand propozitia principala are ca predicat un verb impersonal (ex: tuna, fulgera, se stie, se face, trebuie).
Exemplu:Se cunoaste /ca ea a fost dansatoare./ "se conaste" e propozitie principala fiindca nu e introdusa de vreun element introductiv. "ca ea a fost dansatoare" e propozitie secundara, subordonata subiectiva findca este introdusa de conjunctia subordonatoare "ca" si are functia de subiect ("Ca ea a fost dansa toare" = faptul; Se cunoaste faptul.)
8. Nu uita: Atatea predicate gasesti in fraza, atatea propozitii trebuie sa ai.
Sper ca te-am ajutat. happy

3 răspunsuri:
| cooldreams a răspuns:

Http://www.referatele.com/......atribu.php
Sper ca-ti dai seama din definitii si exemple. De asemenea, contextul are o mare importanta in determinarea corecta a tipului de subordonata. Bafta!

| YoungMin a răspuns:

Propozitia subiectiva reprezinta expansiunea subiectului. Daca gasesti propozitia predicativa si aceasta nu are subiect, propozitia care raspunde la intrebari este subiectiva. Mai este si regula "Dupa verbul a trebui urmeaza intotdeuna propozitie subiectiva ".

| maxim16 a răspuns:

Deci in propozitia predicativa trebuie sa ai un predicat nominal incomplet (PNi)
Ex: Hotararea mea este sa plec in Paris.
cuvantul "este" este PNi iar prima propozitie (pana la "este" este propozitie principala, PP, iar a doua este predicativa pentru ca are un PNi in prima propozitie

Subiectiva:
La subiectiva trebuie sa stii termenii regenti ai subiectivei care sunt:
1. vb a trebui
2. vb reflexive impersonale
3. Expresii verbale impersonale
4.vb la diateza pasiva
5.vb personal cu aspect impersonal
6.adv predicativ
7. vb impersonale

Cam asta ar fi.