"Nu ar fi mai bine sa nu facem mizerie daca sta in puterea noastra?"
Părerea mea e că da, ar fi mai bine.
Nu prin educatie schimbi asta, degeaba ii explici omului ca nu e bine sa arunce ambalajul sau chistocul tigarii pe jos, va face tot cum e obisnuit, cum ii este mai comod. Dar da-i o amenda de vreo 5.000 lei cand arunca ceva aiurea, iar neplata acesteia sa duca la puscarie, sa vezi cum se invata toti, instant isi schimba comportamentul.
Mai bine ar fi dacă s-ar da amenzile prevăzute de lege pentru aruncarea gunoaielor aiurea, pentru poluare etc.
Dar dacă vezi că nu te pedepsește nimeni pentru că ești bizon, în niciun caz nu te vei îndrepta. Dimpotrivă, o să faci „pui".
Interesant cum s-a stricat eductia intr-o singura generatie.
Intreaba-ti bunicii ce rusinos era sa nu ai curat in fata portii (la casa), in fata usii (la bloc), la locul de munca.
De sanctiuni te temi daca te vede. Dupa aia, tot arunci. Ca soferii care incetinesc la radar si dupa 10 metri calca acceleratia.
Asa este, dar daca auzi constant oameni care au primit amenzi uriase pentru ca au aruncat ceva pe jos, parca nu o sa vrei sa risti. Cum crezi ca a ajuns o tara ca Germania spre exemplu, sa-si invete cetatenii sa respecte regulile? Cu sanctiuni foarte dure, in timp oamenii invata ca e mai bine sa le respecte decat sa fie sanctionati, pe urma respectarea lor le va intra in reflex, nici nu va mai fi nevoie de sanctiuni.
Eu pun problema altfel: indivizii aia se complac a trai in mizerie. Si daca pe strada, unde ii vede lumea arunca gunoi, ma intreb ce cocina este in casa lor.
Vorbesti de Germania? Poate au amenzi mari. Dar ei le aplica. Politistul nu se face ca nu vede. Ca la noi faptasul ori e "nenea vecinul", ori cumatrul, nasul, finul, sora soacrei, etc.
Pe de alta parte, am vorbit candva cu un batran care a facut razboiul si a juns pana in Germania. Imi spunea ca nemtii ieseau in fiecare dimineata si maturau strazile IN TIMPUL RAZBOIULUI. Noaptea se bombarda, cadeau cladiri, iar dimineata nemtii carau molozul. Civilii, nu militarii. Si nu cred ca atunci o faceau de teama amenzilor. Nici nu m-am gandit sa-l intreb asta pe om.