| Alexia2412 a întrebat:

Sunt clasa a 6 a si am facut pronumele reflexive. Aveam de analizat dintr-un text DOAR pronumele personale, iar eu nu l-am luat pe "eu" din propozitia "Dar eu n-am copii si nu-mi pare rau!" Iar profesoara a spus ca ESTE pronume personal! Eu stiam ca daca verbul are aceeasi persoana cu pronumele, acesta este reflexiv! Poate cineva sa imi explice de ce e personal? Sau daca a gresit profesoara?(scuze pentru categorie)

4 răspunsuri:
| Floreenofficial a răspuns:

Salut.Pai da, are dreptate profesoara.E pronume personal.Eu,tu,ea/el sunt personale.Cauta pe google informații despre ambele pronume:personal și reflexiv.Citeste câte puțin despre fiecare și te vei lămuri.Succes!

| sabin89 a răspuns:

Ce fel de pronume crezi ca este "eu" in propozitia "Eu lucrez"? Personal sau reflexiv?

| Catrice a răspuns:

Ori profesoara nu a predat cum trebuie, ori (100% sigur) tu nu ai înțeles nimic.
Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele sunt pronume personale.
Pronumele reflexiv prezintă doar cazurile acuzativ și dativ, iar formele au aceeași persoană și același număr ca subiectul verbului determinant.

| SalutCeFaceti a răspuns:

Nu a gresit profesoara. Daca acel pronume e subiectul din propozitie, iar verbul e predicatul, atunci verbul o sa se acorde cu pronumele (o sa aiba acelasi numar si aceeasi persoana). Uite un fel de smecherie: cat timp acel pronume este subiect, atunci nu va fi reflexiv, ci personal ( demonstrativ, personal de politete sau altceva). Nu stiu cum sa iti explic in mod de gramatica acum, dar iti spun ca pronumele reflexiv suna asa: îmi, ne, îți, vă, îşi. Adica pronumele care face legatura dintre actiune si persoana executorului sau a altcuiva, atunci cand cineva face ceva asupra siesi sau a altcuiva (asta la pronume reflexiv). Exemple (ce e scris cu majuscule e pronumele reflexiv): Eu ÎMI fac temele.
Eu ÎL sâcâi pe Daniel. El SE scarpină.
Pronumele personal este definit chiar de denumirea sa, acesta referinduse la o persoana de sine statatoare, nefacand referire la actiune.
In schimb, pronumele personal poate tine locul strict executoruluu (in general subiectului), persoanei asupra careia se exercita actiunea (complement direct), o persoana alaturi de care ai facut ceva (complement indirect) o persoana care se afala intr-un loc (complement curcumstantial de loc), sau o persoana care detine un obiect.
Exemple (din nou, ce e cu majuscule e pronumele personal):
EU sunt Andrei.
Mă duc la EL.
M-am dus cu EL.
Mancarea este a LUI (aici este important ca "lui", "ei" sau "lor", fiind pronume personale, sa nu fie confundate cu pronumele posesiv de persoana a 3-a, acesta fiind "său").
Daca nu ai invatat inca unele lucruri pe care ti le-am explicat, nu iti bate capul cu ele, pentru ca mai mult o sa te incurce. Incearca sa intelegi doar baza explicatiei, fara parti de vorbire sau de propozitie pe care nu le-ai invatat. Eu sunt clasa a 7-a si am 14 ani (in mare am 10 pe linie, nu sunt tocilar absolut deloc, doar ca ma prind usor). Daca mai ai vreo nelamurire, da-mi mesaj. Sper ca te-am ajutat!