| LovellyAngel a întrebat:

Am si eu o problema la limba franceza. Chiar daca fac franceza de ani buni, uneori ma incurc la genul substantivelor, adica feminin si masculin. La cate o lucrare trebuie sa pun articolul, si nu prea imi dau seama pe care sa il aleg, cel pentru feminin sau pentru masculin, cand am substantive mai putin uzuale. Cum pot deosebi cele feminine de cele masculine?

9 răspunsuri:
| mixy1000 a răspuns:

Pai cele mai multe substantive au acelasi gen ca si in romana, insa exista si cateva exceptii, pe care daca nu le inveti nu ai ce face. Deci tu trebuie sa cunosti ce inseamna substantivul pe care ti la dat in lucrare sa il traduci sa ii arati genul in romana si apoi sa te gandesti daca e bine sa pui le sau la. Exceptiile nu au o regula si trebuie sa le inveti.

| PrajituricaCuFrisca a răspuns:

La este la feminin.ca sa iti amintesti, gandeste-te la lalalala! cand canti! le e masculin si gandeste-te la leeeeeu! e imposibil sa va dea subst pe care nu le-ati invatat... Funda?

| a1doru a răspuns (pentru mixy1000):

Sunt enorm de multe cuvinte in franceza al carui gen nu corespunde in limba romana.

| LovellyAngel explică (pentru PrajituricaCuFrisca):

Am zis ca stiu care sunt articolele dar cum sa stiu daca un subtantiv este feminin sau masculin, ca sa ii pot pune articol.happy

| PrajituricaCuFrisca a răspuns (pentru LovellyAngel):

Pai cam Nu poti...pentru ca sunt Taare dif

| littlegirl07 a răspuns:

Sunt multe reguli, mie mi s-au predat in clasa a 5-a.imi amintesc ca subst terminate in a sunt la masculin

| Dienutza2 a răspuns:

Pai la genul feminin este la orice cuvant la inceput une(o, una).Iar la genul masculin este un (un, unul). Sper ca te ajuta acest raspuns.

| ღCARMELAღ a răspuns:

Articolul LE se pune daca substantivul este de gen masculin (un) si LA se pune daca este de gen feminin (une). Ca sa stii care e la masculin iar care e la feminin, trebuie sa inveti genul cuvintelor, caci asa nu se determina. Sper ca te-am ajutat...

| Okkkkk a răspuns:

Aşadar, substantivele feminine, de regulă, se termină în următoarele grupuri de litere :

◙ -ée, -ier, -esse, -ette, -ise, -ance / -ence, -ade, -ure, -eille, -aille, -euille, -aison, -sion, -tion, -xion, -té.

Câteva exemple : soirée (=seară), arrivée (=sosire), sortie (=ieşire), richesse (=bogaţie), raquette, crise, licence, salade, confiture (=dulceaţă), bouteille (=stică), bataille (=luptă), feuille (=frunză), maison, vision, récréation, question, réflexion...

Excepţii : un musée (=un muzeu), un lycée (=un liceu), un portefeuille (=portofel)- acestea deşi au terminaţile ée sau euille, nu au genul feminin, ci masculin.

◙ numele de tări sau de regiuni care se termină în e sunt de genul feminin

Ex : La France, l'Italie, la Normandie

Excepţie : le Mexique, le Cambodge sunt de genul masculin.