| Ana282003 a întrebat:

Buna!
Voi v-ați gândit vreodată să vă retrageți de la facultate? In momentul asta chiar îmi regândesc opțiunile. Părinții mei îmi reproșează că nu sunt in stare de nimic. Insa nu m-am gândit că o să ajung sa nu fiu in stare sa învăț pentru un amarat de examen din sesiune. Pur și simplu nu reușesc să mă concentrez și am ajuns la concluzia că poate nu e pentru mine. Nic nu știu ce să fac.
Daca ați renunțat la facultate, v-a mai interesat de ceva in afara ei propria voastră sănătate mentală? Eu, daca renunț și îmi găsesc un loc de muncă sau mă înscriu la alta facultate, părinții îmi vor reproșa toată viața acest lucru, cum fac de obicei.

22 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Păi e clar. Au dreptate.
Daca vrei sa renunti la facultate, ce dovedesti? Ca nu esti capabil sa termini acea facultate.
Si daca te duci la un loc de munca, nu vei merge pana la capat. Chiar si la alta facultate.

| Ana282003 explică (pentru darrio2007):

Problema e că nu mă simt bine aici. Nici nu știu, de fapt, ce facultate sa urmez pentru a mă putea simți împlinită. Daca nu îți place un lucru, nu cred că îl poți îndura încă vreo trei ani de zile.

| Violleta2022 a răspuns:

Parintii au dreptul sa intrevina in viata ta pana la18 ani, dupa care este NUMAI decizia ta, ce vrei sa faci cu viata si cariera ta.

Nu te mai crampona de parinti, ca nu este viata lor si nici cariera lor, iesi de la facultate daca asta te streseaza cumplit si crezi ca nu vei face nimic in viata cu ea.

Angajeaza-te sau fa ce-ti doresti tu, ca-i viata ta si doar tu ti-o traiesti!

iata si un sfat bun de la un preot mare:
https://www.facebook.com/reel/915247886319213?fs=e&s=m

| Mosotti a răspuns:

Nu m-am gandit sa ma retrag de la fac. Dar puteam sa invat pentru examene de note medii.
Ce treaba ai tu cu ce zic parintii? Te doare pe tine in pix de ca reproseaza ei?

Asta e, nu toti pot sa invete pentru un examen, dar tu nu te concentrezi ca esti suparata pe ce fac parintii.
Trebuie sa faci ce poti tu si aia e.
Ori renunti si lucri, dar sa fi sigura ca nu poti, nu doar sa crezi ca nu poti, ori afli de ce nu poti sa inveti, rezolvi problema si nu renunti.
Daca renunt, renunt si gata daca nu pot, nu ma int ce zic parintii.

| Emma30555 a răspuns:

Nu renunța, încearcă în continuare, dacă nu pierzi anul nu ai de ce sa renunti.

| Nirvanaaa a răspuns:

Dacă îți place facultatea aia da-i înainte. Vezi ce iese la examen nu te speria. Cine știe poate ai noroc de subiecte și stii sa rezolvi. Citește cu calm.
O materie nu e definitiva pentru meseria ta. Dacă îți place domeniul continua. Fa-ți planul tău de învățare și cel mai important nu te compara cu altii.
Și dacă pici iei restanta și aia e, nu e capat de lume. Câți profesioniști nu au fost restanțieri in facultate, nu e o problema. Dacă chiar erai entuziasmata de facultatea asta eu zic sa mai stai sa vezi cum e. Dar e decizia ta pana la urma. Bafta in sesiune!

| helpforyou a răspuns:

Dacă renunți toată viața te vei gândi că ai fi putut să ai un trai mai bun.
Din câte văd ești în situația în care ți s- tot repetat un lucru până a ajuns un adevăr.
Trebuie să te gândești că ești tânără și ai toate resursele necesare pentru a termina măcar licență.
P.S. Eu nu am avut acest gând.

Îți doresc succes în decizia ta.

| Alex9999999999999999999 a răspuns (pentru helpforyou):

NU e vorba numai de trai ma fratehee hee NU mai ganditi doar fa ceva ca sa ai bani..ar trebui sa gandesti bai tata imi place asta o fac nu-mi place nu o fac.CU ce o incalzeste sa faca o facultate daca nu ii mai place? Ca sa ce? Ca de angajat tot nu e sigura ca mortu ala cand te angajezi iti cere experientahee hee adica wtf de unde experienta tata daca acum a terminat facultatea

| helpforyou a răspuns (pentru Alex9999999999999999999):

Te impacientezi prea repede. Am vazut destui ca tine.
Stai cal si intelege ce am spus eu. Fara graba.

Care este prima Afirmatie dupa intrebare?
asta
"Părinții mei îmi reproșează că nu sunt in stare de nimic. "

Deci daca te gandesti doar material ai perfecta dreptate. Eu am inteles ce a vrut sa transmita.
iar o alta afirmatie suna asa:
"Pur și simplu nu reușesc să mă concentrez și am ajuns la concluzia că poate nu e pentru mine. "
Am ajuns la concluzia...
Deci am incercat sa inteleg omul care a pus aceasta intrebare.
Raspunsul meu se bazeaza pe aceste afirmatii.

| Ana282003 explică (pentru helpforyou):

Mulțumesc pentru răspuns!

| helpforyou a răspuns (pentru Ana282003):

Cu mare drag.
Dupa cum ai vazut iti doresc succes indiferent ce decizie vei lua. Iti voi tine pumni sa reusesti in viata.

| TheGentleman a răspuns:

Bună, Ana, îți recomand cartea DAVID EPSTEIN
Range. De ce triumfa generalistii intr-o lume specializata, Bucuresti, Ed. Publica, 2020.

Te va ajuta mult. Iar apoi, dă-le-o părinților tăi, poate îi va ajuta să priceapă de ce e greșită atitudinea lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu are importanță că iți reproșează sau nu părinții, dar ar trebui să fii motivată să reușești in viață. Poate renunți că ai un iubit și nu te poți concentra pe studii!? Sau uneori sunt persoane care iși găsesc mai greu un rost in viață.

| Ana282003 explică (pentru anonim_4396):

Nu, nu e vorba de iubit, e vorba că eu nu am reușit să învăț, in sensul că degeaba am făcut anumite eforturi, pentru că acum, când mai am o săptămână până la examenul cel mai greu dintre toate, mi-am dat seama că, de fapt, nu sunt la nivelul la care ar trebui sa fiu, că nu am rămas cu multe informații. Și am fost degeaba la toate cursurile, pentru că oricum sunt sigură că nu o sa mă descurc. M-am gândit că dacă nu am reușit, înseamnă că nu e pentru mine. Sau că nu sunt capabila. Uneori, credem că suntem făcuți pentru ceva când, de fapt, nu suntem. M-am demitizat și prietenii mei îmi spun că ei învață in sesiune, mereu in ultimele zile. Mă gândesc la faptul că poate nu e pentru mine facultatea asta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ana282003):

Nu vreau să o iei personal dar eu cred că pur și simplu ești prea stresată și, mai stii, ai prea multe asteptari de la tine.O să vezi că imi vei da dreptate după examen. Dacă te descurajezi la hopuri atât de mici inseamnă că ai nevoie de sustinerea si incurajarea masiva a prietenilor in situații mai importante.

| Ana282003 explică (pentru anonim_4396):

Accept orice sfat. Nu știu cum să îmi gestionez emoțiile prea bine, și chestia cu așteptările, nu, sinceră să fiu, nu e chiar așa. Vreau doar sa văd că am făcut ceva. Sinceră să fiu, prietenii mei sunt foarte relaxați, și când vorbesc cu ei mă simt de parca as sta de vorba cu niște copii. Sunt sigură că își fac griji, doar că sunt foarte relaxați și mai optimiști decât mine. Dar chiar nu mă simt bine la facultatea asta. O sa vad cum va fi după examene, sper sa mai am timp sa mai fac măcar cate ceva in astea 7 zile care au mai rămas. Una dintre cele mai bune prietene ale mele este învățătoare și mereu îmi spune că stresul nu e semnificativ pentru ea. Ea face ce ii place deja și nu am văzut niciodată pe cineva mai fericit că se trezește la 5:30 pentru a ajunge la școală. Asta spun, as vrea sa mă simt și eu așa de împlinită cu ceea ce fac. Dar momentan, nu mă simt.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ana282003):

Atunci dă examenele si mai apoi fă transfer la arhitectura.

| EliLeli a răspuns:

Saracii cum sunt ei rai si iti reproseaza. Pai nu e clar ca nu esti in stare de nimic si renunti imediat cum dai de greu?! Ia demonstreaza-le tu contrariul si termina-ti facultatea. Tuturor le este greu, nu doar tie.

| Ana282003 explică (pentru EliLeli):

Este greu, dar măcar dacă aș merge la facultate cu gândul că, deși este greu, îmi place, vreau să știu mai multe, nu contează că acum nu pot, mai târziu o sa reușesc in mod sigur. Eu pur și simplu merg, dar mă gândesc mereu ca atunci când mergeam la liceu și detestam orele de geografie, sau in generală, și detestam matematica, ca la o corvoada.

| Alex9999999999999999999 a răspuns:

1. E viata ta nu a lor deci...chiar te intereseaza ce zic ei? E viata ta faci ce vrei..cand ei erau de varsta lor le placea sa fie frecati la cap de parinti? Nu cred.Fa ce-ti place nu ce ii face pe ei fericiti la naiba.

| Ana282003 explică (pentru Alex9999999999999999999):

Așa aș vrea să fac. Tatăl meu a fost sportiv și a avut niste problem de sănătate și pur și simplu nu a mai putut continua după un accident. Și de aceea insistă ca eu sa fac facultate. Pur și simplu nu mă simt bine, simt că e un mediu stresant, deși eram atât de entuziasmata când a început. Mi-am dat seama că poate nu e ceea ce ar trebui sa fac. Mă gândesc că e mult mai ușor să renunț acum, când au trecut doar trei luni, in loc sa mă las de facultate înainte de licență, cum a făcut o prietena de-a mea care și-a dat seama prin semestrul al II-lea din ultimul an că nu o facea fericita facultatea aceea.
Mulțumesc foarte mult! Oricum o sa stau cu sora mea și o să ne susținem reciproc.

| SzitaNorbi a răspuns:

Buna. In primul rand, pune-ti intrebarea de ce ai ales facultatea. Incearca sa treci sa tragi cumva semestrul respectiv, si la finalul anului daca simti ca, chiar nu te mai atrage nu mai continua. Si eu am fost in situatia asta, eu acum sunt la UTCN Facultatea de Inginerie Industriala, Robotica si Managementul Productiei specializarea inginerie economica industriala anul 2. A fost foarte greu si pentru mine anul 1 in 2021. Si eu tot am vrut sa ma las inca de la inceput dar am tras cumva semestrul 1 si cand a venit sesiunea la cateva faceam fata dar la cateva nu. Si din semestrul 2 am vrut sa ma las definitiv dar am venit la Satu-Mare la extensie si tot aici sunt si acum dar abia mai fac fata. Asadar, daca simti ca nu te mai atrage sau nu mai faci fata mai bine lasa-te sau ingheata anul la vara si din toamna incearca altceva care te pasioneaza. Nu asculta de altii si fa ceea ce te atrage cel mai tare. Daca vrei scrie-mi in privat si te-as mai sfatui cu unele lucruri.