| alex495 a întrebat:

Care este diferenta dintre revolutie si lovitura de stat?

15 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Urmarea. Daca era revolutie, nu ajungeam sa ne conduca niste comunisti mai nenorociti ca inainte.

Bula
| Bula a răspuns:

Lovitura de stat este organizata de un grup de oameni care vor sa indeparteze conducerea unei tari (presedinte, guvern) si, de obicei, se faave cu ajutorul unei parti al armatei.

Revolutia se indreapta tot impotriva regimului, dar porneste spontan din randul poporului si cuprinde mase tot mai mari de oameni.

| alex495 explică (pentru Bula):

Tot aud mai nou ca nu a fost revolutie in 89', ci lovitura de stat ca razbunare a sovieticilor pe Ceausescu pentru criza din Cehoslovacia din 70' ( sau cand a fost nu stiu exact)

Bula
| Bula a răspuns (pentru alex495):

S-a numit "revolutie", dar in realitate a fost o confruntare intre cei aflati in fruntea tarii.
Romania si atunci a fost ultima tara in Europa de est (fostul bloc comunist) in care nu s-au facut schimbarile propuse de Gorbaciov: Perestroica.
In toate tarile socialiste din blocul comunist european s-au produs schimbari majore, pasnice, mai putin in Romania "lui Ceausescu". Probabil ajutati si din exterior, s-a dat o lupta intra sustinatorii si opozantii lui Ceausescu. Am devenit si prima tara din istorie de unde s-a transmis direct, prin televiziune "revolutia", regizor: Sergiu Nicolaescu, in rolul principal: Ion Iliescu - omniprezent la sediul TVR. happy

regis
| regis a răspuns (pentru alex495):

Adevarul e mereu undeva la mijloc. A fost evident si o lovitura de stat, data din interior, atat civila cat si militara, cu sprijin substantial din partea sovieticilor, dar si a vesticilor. Nu poate fi insa neglijata nici iesirea masiva a oamenilor in tara, manati de speranta unui trai mai bun.
In privinta razbunarii, nu cred ca se pune problema. Nimeni nu asteapta 21 de ani ca sa se razbune (in 68 s-a fost invazia), cu atat mai putin Uniunea Sovietica. Sunt aspecte mult mai importante care tin de impartirea pe termen lung a zonelor de influenta, pe baza unor interese militare, economice si chiar politice. In plus, sovieticii nici nu prea aveau de ce sa se razbune, principalul motiv pentru care Romania nu a participat la invazie fiind faptul ca nici macar nu a fost invitata.

Răspuns utilizator avertizat
| alex495 explică (pentru ramon2473):

Dar peste tot dicatorii au fost omorati pe loc si nu au fost inchisi sau arestati la domiciliu sau alte rahaturi, dar nu m-am gandit la asta

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

Ceea ce credem ca a fost in 89 vs ceea ce a fost cu adevarat

regis
| regis a răspuns (pentru ramon2473):

Aia cu liderul sindical e cea mai mare tampenie pe care am auzit-o in ultimele 30 de zile.
In plus e o jignire imensa adusa sutelor de mii de romani care au iesit in strada, la miting, dupa miting, dar si inainte (vezi Timisoara, vezi Brasov 87, vezi Valea Jiului in 77).

Răspuns utilizator avertizat
regis
| regis a răspuns (pentru ramon2473):

"Lumea adunata, crezand ca vreun lider de partid a dat comanda pentru scandarea asta, a strigat si ea la fel."
Aceasta e fraza care jigneste. Din aceasta formulare se deduce ca masa de oameni nu prea stia ce isi doreste, a crezut ca asa trebuie sa strige si au strigat la comanda, fara sa inteleaga cuvintele.
Nu, nu a fost asa, intr-adevar a existat un prim strigat si acolo (daca nu ma insala memoria, persoana a fost identificata ca fiind Nica Leon), dar asta s-a strigat si in Valea Jiului, la Brasov, la Timisoara, la Arad, la Lugoj, inainte de a se striga la Bucuresti. Si oamenii nu au strigat la comanda, ci chiar daca au fost provocari, manipulari, instigari, caderea lui Ceausescu era dorinta majoritatii covarsitoare a populatiei.

Răspuns utilizator avertizat
regis
| regis a răspuns (pentru ramon2473):

Nu am negat comenzile, mitingurile, lovitura de stat, alarmele, pregatirile anterioare, aplicarea unor planuri bine stabilite.
Am negat exclusiv faptul ca o turma a strigat "jos Ceausescu" dintr-o greseala, crezand ca asa a comandat cineva. Si am adus cateva argumente in acest sens.