In primul rand cel mai simplu pentru persoana in cauza este sa se inscrie pe grupurile de Facebook special facute pentru rezidentiatul din 2019. Sunt 3 momentan si toate se numesc "Rezidentiat 2019". Cred ca informatiile pe care urmeaza sa ti le dau sunt deja acolo, doar ca aici sa zicem ca sunt grupate pe scurt, toate.
Cel mai folosit site pentru grile este QUESTMED. Isi face cont pe el (gratis) si poate rezolva cate grile doreste, pe capitole sau amestecate. Se organizeaza tot pe siteul respectiv (contra cost, 6 euro, plata online/sms/altele pe care nu le mai stiu exact) si simulari pentru rezi, mai ales cand se apropie data pentru sustinere. Dureaza tot 4h, dar in fata calculatorului, acasa; poate fi selectata optiunea de "anonimat", iar a doua zi are rezultatele. Gaseste si grilele date in alti ani pe site, le poate rezolva tot online (gratis din cate stiu). Mai sunt si alte facilitati acolo contra cost, dar sincer nu stiu sa ti le enumar, eu am experimentat doar o simulare contra cost, in rest totul free. Ajuta sa faca grilele de acolo pentru fixarea materiei, de mai multe ori chiar.
Pe Facebook exista un cont "Petite Helper" care pune la dispozitie free, prin Google Drive niste sinteze facute de cineva, dar consider ca sunt greu de urmarit, imprimat, chiar si descifrat. Tot pe Facebook, contra COST (150 lei din cate am inteles) exista niste scheme pe "Rezi cu Brio", care am inteles ca pe unii colegi i-ar fi ajutat. Eu n-am dat de ele la momentul potrivit . Exista si niste carti cu grile pentru exersat, scoase de editura UMFCD Bucuresti, nu stiu despre alte facultati din tara daca au sau nu, dar eu le-am luat si nici macar nu le-am deschis, deci nu ma pot pronunta despre cat sunt de folositoare. De asemenea, societatile studentesti organizeaza simulari pe capitole pe parcursul anului, contra cost parca (nu stiu cat), cu prezenta fizica in locatia respectiva (pe care nu o stiu nici macar pentru Bucuresti, nu am participat). De obicei grilele astea se posteaza pe grupuri dupa simulare, daca sunt draguti colegii sa impartaseasca, astfel incat sa le rezolve acasa si cei care nu au participat, dar evident fara antrenamentul pentru situatia solicitanta in care ai de imbulinat o gramada de grile pe borderou, fara sa depasesti marginile cerculetului respectiv si fara sa gresesti imbulinarea. Mai exista si alte site-uri pe care poti rezolva grile (daca cauti "grile rezidentiat 201X" iti apar cel putin inca 4), dar pe majoritatea colegilor i-am auzit cu acest Questmed. Presupun ca sunt similare si ca toate ajuta prin exercitiu.
Recomandarea mea este sa se apuce de parcurs materia din timp, pentru ca anul 6 este mai usor din punct de vedere al stagiilor, dar este mai solicitant data fiind si realizarea licentei (asta daca nu a facut-o deja, ar fi bine sa ii dea bice) cat si sustinerea examenului de licenta (scris si oral), care te solicita, te tine pe drumuri, cu verificat, imprimat, predat si toate cele.
Cat despre examen in sine...vor fi 4h foarte stresante, in care trebuie sa se concentreze printre "tocuri de supraveghetoare", "waze-ul supraveghetoarelor care te disturba cu "turn left" si "turn right" (nu stiu, probabil nu mai gasea drumul spre catedra , chiar s-a intamplat asta la mine in sala), scaune care fac tot felul de zgomote cand se ridica cineva (eu am avut d-alea ca la clasa I, care se rabatau in secunda doi dupa ce te ridicai de pe ele, cu un zgomot infernal, de-ti sarea carioca din mana), colegi care te ridica pentru a se duce la baie sau chiar care termina mai repede si te intrerup de la imbulinat sau citit (cand termina astia, implica zgomotul de la scaunul lor, apoi ridica de pe scaunele minunate inca 4-5 oameni care inca au examen ca sa iasa din rand, vine o supraveghetoare draguta cu tocurile in actiune si se duce naibii concentrarea ta de-ti vine sa-i bati). In unele sali nu a avut voie nimeni sa se mai ridice in ultimele 30 min, in altele da. Depinde de noroc, daca ceilalti vor respecta faptul ca tu inca mai ai de facut la examen, chiar daca ei sunt destepti si au terminat (bravo lor, nimic de zis, dar era bun inca un capitol in compendiile alea despre cum sa-i respecti totusi si pe ceilalti dupa ce tu te-ai vazut cu sacii in caruta
!)
Sa isi ia o sticla mai mare de 0, 5l de apa chiar daca nu o bea, pentru ca nu ii vor ajunge in cele 5h30 cat are de stat in sala (se intra la 8.30, examenul incepe la 10, iar la 14:15 se incepe corectarea pe loc tot in acele sali care mai poate dura o ora). Si ceva de rontait, nu mi-a fost foame in viata mea din ora in ora, dar am trait-o si p-asta. Nu are voie cu ceas de mana (din nou loterie, unii au reusit sa stea cu ele in alte sali) si nu va sti cu certitudine cat este ceasul; din nou un factor stresant. Eu de exemplu nu am apucat sa fac 33 de grile pentru ca nu m-am incadrat in timp datorita lipsei de concentrare creata de factorii mai sus mentionati. Si am mai auzit si pe la altii.
In rest ce sa zic...cat timp invata si exerseaza, nu are de ce sa-si faca probleme. Atentie la toate detaliile! Stiu ca n-ai cerut informatii si despre desfasurarea examenului, dar crede-ma o sa-i prinda bine, eu n-am stiut ce ma asteapta.
P.S. Anul asta a fost mai greu comparativ cu 2017, pentru ca s-au dat mai multe doze de medicamente decat ne-am fi asteptat cu totii, avand in vedere istoricul examenului. Atentie la clasificarea cancerelor (se dau destule TNM-uri) si la toate tabelele.
Multa bafta sa aiba!
Sa-ti fie cu folos! :*
Cand exista atatea grupuri pe Facebook numai cu studenti si absolventi de medicina, ma mir ca pui aceasta intrebare pe TPU dupa 6 ani de facultate...
Ai fi putut face ceva mai constructiv cu secundele care ți-au luat să scrii mesajul de mai sus, pentru că:
1. Nu sunt la medicină
2. Am pus întrebarea pentru că Vreau să fac o surpriză unei persoane, oferindu-i cât mai multe informații ajutătoare pentru examen.
Sfat: nu trage concluzii pe baza unor informații infinit de puține, ci rezumă-te la ce poți oferi pe acest site!
Baftă!
Pe site-ul asta nu detine nimeni asemenea informatii deci ai fi putut face tu ceva constructiv cu secundele care ti-au luat sa scrii intrebarea si raspunsul.
Bafta!