| PainTech a întrebat:

Cum se face că platforme precum Skillshare și Udemy reușesc să învețe mii sau chiar milioane de oameni cu succes iar la noi scoala online nu e in stare să rețină macar atenția elevilor?

7 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Pai... iti zic eu, ca daca le-am da celor de la scoala de care zici ce ar presupune matematica, dar online pe Udemy... tot nu ar vrea sa o faca happy
Problema nu este doar la invatamant, ci si la cei ce invata. Daca cineva nu vrea sa invete, nu invata.

| PainTech explică (pentru DoarBogdan):

Posibil.
Dar poate ca matematica predata in liceu nu e utila pentru toata lumea, nu toata lumea continua pe directia asta mai departe. Si e normal ca nu vrei atunci cand cineva te obliga sa inveti niste chestii care nici nu iti plac si nici nu iti trebuie.

Altii ar vrea (si au nevoie) sa invete ceva ce nu e neaparat predat la scoala.

Mi s-ar parea mai ok un model de invatamant care sa te lase sa iti alegi intr-o masura ceva mai mare ceea ce inveti in functie de necesitati. Si asta e mai usor de implementat fizic decat in online.

Sunt constient ca ce zic e totusi un vis departe in Romania actuala, dar cred ca e nevoie sa vedem problemele si sa venim cu solutii.

| johnnny123 a răspuns:

Cred ca exista o diferenta esentiala: oamenii care folosesc platformele alea se duc acolo sa invete din proprie initiativa, sunt constienti ca o fac pentru ei insisi si ca asta ii va ajuta in viitor.

Prin contrast, marea majoritate a elevilor trateaza perioada asta ca pe o vacanta si sunt iritati ca trebuie sa se logheze si sa participe la ore.

Cu alte cuvinte, este o diferenta de atitudine fata de invatatura. Cine vrea sa invete, gaseste metode sa o faca. Cine nu are chef sa invete, gaseste motive sa nu o faca.

Nu zic ca nu poarta si sistemul o vina (conceptii invechite, profesori prost platiti si nemotivati, programa scolara prost conceputa si schimbata prea des, etc), dar nu este in totalitate vina sistemului.

| Nemessys a răspuns:

Acolo oamenii se duc sa învețe ce vor, de la cine vor și cât vor plus ca mai trebuie sa și plătească. Iar când dai 200 de euro pe un curs nu prea îți vine să îți bați joc de el sau sa nu folosești ceea ce ai învățat acolo comparând cu informația de la școală care este gratis. De ce gratis? Pentru ca nu are valoare! happy
De asemenea ei au acces la curs lifetime. Adică pot sa revizioneze cursul ori de câte ori doresc.
Cursul este făcut într un mod profesionist, video, audio cât și explicativ.
Când întri în școală on line primele 10 minute le pierzi doar ca să vezi dacă conexiunea e buna și dacă profesorul se vede și se aude bine, deja îți taie cheful de orice învățat. Mai ales aia care lucrează la tabla. Trebuie sa te chiorasti ca să vezi ce scrie acolo.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In Romania nu avem profesori buni care sa ne ajute in viata, in Romania, cei care traiesc bine sunt foarte sensibili (se enerevaza repede) la elevii saraci. Si fac tot felul de mofturi. Atunci elevul invata viata dupa cum este tratat de profesorii astia. De obicei astia predau materiile grele, probabil au si salariul mai mare.
Cand scoala s-a mutat in spatiul virtual, elevilor le este mai usor sa evite.
Uita-te si tu cum se vorbeste in strainatate, in comparatie cu aici, e o jungla.
Poate am mai spus asta, dar o scriu in caz ca nu am zis. Cand eram mica eram obsedata de america si plangeam mereu (nu ca si cum acum n-as mai plange, dar m-am calmat la faza aia cu america). Este din cauza modului in care vorbesc oamenii. Americanii vorbesc frumos, au rabdare, atentie, se implica, romanii vorbesc urat, fac scandal si lovesc. Pe americani ii intereseaza cariera, dezvoltarea, romanii vor bere si fete goale. Americanii fac, romanii cumpara si se uita la ei, ii venereaza, invata de la ei. Cel mai important lucru nu-l invata, fac mofturile ca vor luxu american, dar aici nu exista gandul ca "sa facem si noi". De obicei romanii se vaita si rezolva cu violenta, america evolueaza. Acolo s-a construit in secolul trecut, aici ce avem?

| AlexElektro1987 a răspuns:

Depinde de ce metode utilizează pentru a capta atenția copiilor si de cum stiu sa predea, sa vorbească. Mai este si in functie de cum sunt oamenii, unii sunt mai civilizati sau mai liniștiți, altii sunt neatenti si foarte neliniștiți. Uită-te in primul rand si la ce nivel de dezvoltare au ajuns altii fata de noi.

| LILILLIIlIlIPIlLsiahayGu4d837hsuxh1lUbILHIBLlBiHIi a răspuns:

O sa iti raspund la intrebare cu o alta intrebare:
Cum se face ca iPhone X e cumparat de milioane de oameni si Nokia Caramida 1100 nu mai e cumparat de nimeni?

Oamenii vor calitate, profesionalism, lucruri frumoase facute cu rabdare. Profesorii din Romania (unii) abia au invatat de unde se porneste calculatorul dar vor ca noi toti sa avem din neant camere web si sa ne aratam fetele, ca nu cumva doamne fereste sa plece un elev 2 minute din fata calculatorului sa bea un pahar cu apa. Unii profesori nu sunt dedicati, nici macar nu iubesc copiii, nu au rabdare, nu le vorbesc frumos, vor sa fie respectati dar uita ca respectul se castiga, ups.

Udemy si Skillshare banuiesc ca reusesc sa invete milioane de oameni deoarece sunt de o calitate superioara din multe puncte de vedere.