| PainTech a întrebat:

De ce BAC-ul la română e obligatoriu pentru toate profilurile?

Dacă era gramatică, înțelegerea textului și exprimarea unei opinii pe un subiect înțelegeam.

De ce trebuie toată lumea să facă literatura, să învețe comentarii inutile și să citească cărți de acu' 100 de ani dacă nu mai bine?

Ce informație e atat de esențială în acele relicve încât toată lumea trebuie sa o cunoască?

75 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Pentru ca este limba materna, cea pe care ai obligatia sa o vorbesti in Romania si sa comunici cu ea.
Romana este esentiala si vitala este doar pentru tara noastra, fiindca fiecare tara are propriul examen de limba materna, obligatoriu la BAC.

| PainTech explică (pentru Violleta2022):

Asta nu explica de ce exista opere obligatorii. Dupa cum am zis nu sunt impotriva unui examen la limba romana. Sunt impotriva obligativitati citirii anumitor carti care nu reprezinta neaparat ceva esential. Apoi trebuie memorate comentarii facute de alti oameni. Inteleg ca in mod normal comentariul ar trebui sa fie facut de tine, dar asta se intampla extrem de rar, majoritatea profesorilor vor comentariul stiut ca pe poezie.

De ce sa fi obligat sa citesti si sa memorezi lucruri care nu iti plac, atat timp cat nu e ceva esential ci mai mult cultura generala.

Nu ar fi mai normal sa citesc ce vreau eu dintr-o anumita categorie de carti (o categorie poezie, o categorie romane, o categorie nuvele, samd. ) din literatura romana si sa comentez?

De ce unele opere sunt obligatorii si altele nu? De ce unii autori sunt obligatorii si altii nu?

| Violleta2022 a răspuns (pentru PainTech):

Comentariul unei opere literare nu trebuie memorat cuvant cu cuvant, doar ideile principale retinute, fiindca citind opera, iti aduci aminte despre ce-i vorba si iti este usor sa faci un comentariu in scris, doar cu ideile principale in minte.
Cat priveste obligativitatea unor opere sau nu, asta ramane la latitudinea Ministerul invatamantului, care impune anumite opere, ca macar acelea sa fie studiate si intelese, fiindca se trag invataturi din ele.
Tu poti citii cat vrei acasa, mii de carti, tot ce vrei tu, dar asta dupa ce-ti faci temele si-ti indeplinesti datoria de elev, pentru care mergi la scoala, sa fii educat.
Din unele scrieri ai ce invata, din altele nu, de aceea unele opere sunt obligatorii si altele nu, la fel ca si autorii care scriu cartile.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ca sa demonstreze "toata lumea" ca nu e cretina. Faptul ca se invata comentarii inutile in loc sa se INTELEAGA lucrarile respective si sa se interpreteze de catre fiecare candidat prin filtrul propriu e vina sistemului, insa asta nu face limba romana inutila ca materie de bac. Si asa 90% dintre adulti nu sunt in stare sa scrie o cerere sau o declaratie pe propria raspundere...

| Celcestietot a răspuns:

De ce? Pentru ca nu s-a actualizat treaba. Daca vrei, poti sa nu inveti pentru Subiectul al III-lea tongue.

Răspuns utilizator avertizat
| Ineys a răspuns:

Dobitocii din invatamantul romanesc si vad ca sunt cativa si pe aici, nu inteleg diferenta dintre A COMENTA un text literar si dintre A INVATA CA PAPAGALU comentariul si parerile altuia despre un text literar. Au trecut cativa ani de cand am terminat liceu si hai sa-ti spun ce mai tin eu minte de la ora de Limba si draga noastra literatura Romana ( bullshit ).

Tot ce tin minte e ca Ion a fost o panarama si Florica sau Floricica cum o cheama la fel. Ion a fost executat cu sapa, destul de brutal pentru minori sub 18 ani, daca stai sa te gandesti. Practic i-a arat un pic freza George. Tin minte ca ma ofticasem un pic atunci cand l-am citit, ma asteptam sa i-o dea Ion. Nu prea imi placea George. Daca era sa te uiti la un astfel de video la scoala nu aveai voie, dar sa citesti ai voie. Ce ne invata romanul Ion? Inseala, dar sa nu cumva sa te lasi prins, ca sfarseste nasol. Tin minte de Ion ca asta mi-a picat mie parca. Restul s-a sters cu buretele. Creierul uman nu retine informatii de care te doare-n fund, si pe care le inveti in scarba. Nu suntem calculatoare sa le stocam acolo pe HDD si sa le accesam cand vrem.

Si din nou, poate te-ar ajuta daca ai face tu acele comentarii, dar sa inveti altele ca pe poezie pentru ca daca te duci la BAC si scrii acolo ce ai inteles tu din romanul X si ce crezi tu ca a vrut sa spuna autorul iti lipesc aia un picat in fata de nu te vezi. Opinia ta nu conteaza, conteaza opinia lui Titu Maiorescu sau stiu eu cui ca aia au fost mari ciocanari si critici literari.

Si vrajeala asta cu istoria se repeta si trebuie s-o cunoastem. Pai da, ca maine ne invadeaza turcii si trebuie sa-i batem cum i-a batut Stefan, ca noi nu putem sa fim creativi.

Am avut colegi care nu stiau sa scrie si in loc sa invete asta invatau de genu epic. Las-o-n... Tocesti ceva, iei 9 la romana la BAC da tu esti semianalfabet.

Nu stiu cate persoane mai stiu gramatica cum se preda in scoala. Nu stiu cate persoane de aici au habar sa analizeze o propozitie/fraza. Ai invatat astea in generala, nu mai conteaza daca le stii la liceu.

Atata... minte inchisa aici. "Limba Romana e limba ta si trebuie sa o inveti". Oamenilor, voi nici macar nu intelegi diferenta dintre a invata sa vorbesti o limba si a invata niste comentarii literare? Se poate foarte bine sa iti dea la liceu sa inveti un comentariu literar pentru o opera a lui Shakespeare. Cum sta treaba aici? Textul e tradus in romana, comentariul in romana. E limba ta sau nu? Esti "obligat" de bunul simt si dragostea de patrie asa cum sustineti voi sa-l inveti?

Vad ca aici sunt 2 categorii de persoane. Cei care probabil au fost pe filologie si au un pic de frustrare in ei ca nu au facut prea mare lucru cu ea laughing si ceilalti.

Exemplu concret, cunosc pe cineva care a terminat facultatea de istorie si e asistent medical. Mai cunosc pe altcineva care tot la fel, a terminat istoria si vrea sa faca ceva total diferit fata de profilul sau, MECANICA. Te stergi undeva cu profilurile astea umane si cei care spun ca mate-info nu iti deschide un orizont mai larg incep sa ma intreb daca au facut macar liceul. Oamenii astia sunt pasionati de istorie, DAR daca nici pe ei care sunt pasionati nu ii ajuta cu nimic in viata DESI si-au dorit sa urmeze drumul asta, oare cu ce ii ajuta pe ceilalti care nu vor sa aiba tangente cu asa ceva?

Cea mai buna solutie este sa iti alegi ce materii vrei tu sa faci la liceu si punct. Eu vreau sa fac matematica/fizica/chimie/biologie/informatica/engleza deoarece am in plan sa ma fac programator sau doctor. Altu vrea sa faca istorie/geografie/romana ca e pasionat de ele si vrea sa nu aiba ce face cu viata lui dupa ce termina liceul.

Restul care o lalaiti pe aici si tineti cu sistemul asta idiot, nu stiu pe ce lume traiti.

| EntertainYou a răspuns (pentru Ineys):

Ei nu fac diferenta intre a studia in liceu si a da Bacul din toate dracoveniile. Cica daca nu dai Bacul la Romana atunci n-ai invatat cu siguranta nimic pentru ca nu atesta Bacul asa ceva. Si sa ateste pentru ce? Pentru cine? Unde?
Unii vor refuza dinadins ca invatamantul romanesc este o sarlatanie. Cu cat au investit mai mult timp si bani intr-o iluzie cu atat mai tare vor nega inutilitatea.

| SingleForOne a răspuns:

Patriotism, cultura generala, ideea de a fi mai intelectual, etc. Precum stiintele reale sunt mai mult sau mai putin obligatorii in domeniul uman, cel putin fizica si/sau chimia sau biologia; cred ca depinde de liceu.
Adevarat fiind ca unele materii sunt regurgitate de decenii sau secole intregi, dar tot ideile mentionate sunt general valabile.
Combinarea ambelor domenii, real si uman, are ca scop de a forma fiinta umana superioara "care le cunoaste pe toate".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La partea cu gramatica sunt de acord, ar trebui introdusă.
Cărțile alea de acum 100 de ani țin de cultura generala.Chiar dacă sunt insipide si incomparabile cu literatura straina, tot trebuie citite, intelese si comentate.In felul asta înțelegi evoluția societatii si a literaturii in sine prin prisma omului de rand/a scriitorului.Nu e o anumită informație esențială, e perspectiva in sine. Felul in care trăiau oamenii pe atunci, principiile după care se ghidau, obiceiurile lor...

| Wr3nch a răspuns (pentru anonim_4396):

Si cu ce te incalzeste cultura literara a poporului nostru?laughing Nimeni nu se gandeste nici la Ion, nici la Luceaful, nici la Moara cu o cantitate dubioasa de noroc luni dimineata cand merge la lucru daca nu e prof de romana/elev ori student/ sau un critic plictisit.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Wr3nch):

Nu te încălzește cu nimic, dar tine de cultura generala.E o chestie pe care trebuie s-o știi.Nici la primul război mondial nu te gândești luni dimineata când mergi la lucru, nu? Dar totuși știi între ce ani s-a desfășurat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sper ca peste ani sa dăm din Vulpița si Rafaelo, 5Gang și Dani Mocanu big grin

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Uite ca eu sper. Si sper sa le dai chiar tu cu cea mai mare silawinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru a avea si putina cultura generala. Intr-adevar este putin nasol ca sa zic asa ca trebuie sa faci si niste eseuri dar daca bagi la cap actiunea este imposibil sa nu tii minte macar cateva informatii pe care sa le scrii la examen. Aici este vorba de cunoasterea litaraturii propriei tari. Daca era dupa mine introduceam si niste opere din literatura universala, deoarece sunt unele opere foarte interesante.

| troleibuz a răspuns:

Adolescentii s-ar plicti orice li s-ar da sa invete. Putini isi dau interesul cu scoala

| PainTech explică (pentru troleibuz):

Ok. Ce relevanță are asta cu întrebarea mea?

| troleibuz a răspuns (pentru PainTech):

Ati gasi ceva de care sa va plangeti si daca s-ar scoate romana.

| PainTech explică (pentru troleibuz):

Nu înțeleg de ce unele opere sunt obligatorii, de ce elevii nu pot citi ce vor, fiind obligați să citească și să învețe anumite opere ai anumitor autori.

Dacă e literatura macar lasă elevii să citească ce vor ei, nu ii obliga cu anumite cărți care poate nu le plac.

Dacă poți să îmi explici acest non-sens ar fi perfect.

| troleibuz a răspuns (pentru PainTech):

IRONIC. Daca invatai stiai de ce se invata. Daca am fi lasati sa alegem ce sa citim nimeni nu ar mai citi nici macar atat pentru ca adolescentii sunt lenesi si am risca sa citim comentarii la bac despre Suge-o Ramona. Comentariile sunt construite in jurul scopului, importantei operei asa ca daca tu ma intrebi asta, inseamna ca nu ai citit, nu ai invatat nimic la orele de romana poate doar mecanic

| PainTech explică (pentru troleibuz):

Ce ai rezolvat ca sistem de educație dacă elevii citesc doar alea 10 cărți care sunt obligați să le citească și nu mai citesc nimic toată viața pentru simplul motivul că se formează impresia "toate cărțile sunt nasoale" pentru că au fost obligați să citească ceva ce nu le-a plăcut sau nu au găsit nimic practic la cărțile respective? Rămân doar cu câteva impresii, câteva informații practic inutile, cu un sentiment "necuprins" de naționalitate și atât.

Cred că sistemul de învățământ ar trebui sa creeze un drag pentru literatură.

Cum poți să creezi un drag pentru ceva atât timp cat lucrul respectiv e obligatoriu?

| troleibuz a răspuns (pentru PainTech):

Nu ai cum sa creezi drag de literatura unui popor care nu intelege de ce studiaza cei mai importanti autori ai tarii.

| PainTech explică (pentru troleibuz):

Da' eu ce sunt aici?

| EntertainYou a răspuns (pentru troleibuz):

Nu este adevarat. Esti pe langa grav. Cum poti sa spui ca nu poti avea drag de a citi ALTE CARTI, dar nu cele din programa de la scoala? Tu realizezi ce spui? Am citit mai multe carti dupa liceu decat as fi citit pana atunci. De fapt si cand eram in liceu citeam cartile Harry Potter si Lord of the Rings si erau cu mult peste dracoveniile de romane din literatura romana. Scriam si zece foi la examen (subiectul 3) daca aveam timp. Vorba vine.

Plus ca eu am dat Bacul prin 2009. La momentul respectiv, nu prea mi-a pasat, la nivelul de atunci nu faceam decat sa ma conformez ca orice elev, cu putinele frustrari de rigoare fiindca nu se compara orele de la Real cu cele de la Uman, iar cei de la Uman nu sunt obligati sa fie examinati dintr-o materie de Real. Romana nu are nicio tangenta cu profilul Real. Intelegi?
Mi se pare ca am avut roman subiectiv/psihologic pe atunci. Dracu mai stie ceva de atunci. Am stiut, am scris, dar acum nu mai stiu aproape nimic, nici N-A FOST NEVOIE sa mai stiu. In schimb carti inca citesc, atat beletristica cat si psihologie.
Asta trebuie sa intelegeti voi si sa nu va mai mintiti singuri cu utilitatea acestei probe la Bacul pentru profil Real sau tehnic, vocational, etc.
Nu mai aplaudati ca focile un sistem corupt!

| EntertainYou a răspuns (pentru PainTech):

TechPain, ti-am explicat din primul raspuns de ce unele opere sunt obligatorii. Nu mai spune altora ca nu "intelegi de ce aia ".
Ca sa aiba profii de romana din ce scoate bani din culegeri de comentarii literare, sa mai ia bani din meditatii, etc. Este cel mai evident motiv. Unul pe care multi vor refuza sa-l considere. Vai, dar cum sa gandesti asa ceva? Eh, tocmai. Orice om de bun simt stie ca asemenea materie n-are ce cauta decat la Bacul de profil Uman. Ceilalti doar se mint singuri si aplauda ca focile un sistem corupt care scoate de pe bancile scolii doar tampiti, cum zicea si marinarul.

Sunt atatia care au luat Bacul cu medii mari, au terminat facultati prestigioase...si te inchini cu doua maini cand vezi ce le poate mintea si cum leaga doua cuvinte, ori ce probleme grave au la scris.
Chiar la masterul meu de la ACS (UPB) era un tampitel in ultimul an care facuse cerere (cu scris de analfabet) fara sa o semneze cu numele lui in care solicita nu stiu ce adeverinta pentru pensie de urmas sau ceva. Asta era scopul studiilor de fapt, sa beneficieze de pomeni de la stat, iar majoritatea dintre noi la varsta lui deja eram angajati in timpul masterului. A ajuns de rasul tuturor care treceau pe langa avizierul de la secretariat.
Mai sunt chiar unii la Jurnalism analfabeti functional, neintelegand majoritatea subiectelor pe care le publica, deci ce vorbim? Ii vedem deja in toata splendoarea prin online-ul romanesc cum manipuleaza sau dezinformeaza. N-or fi tocit si ei niste comentarii literare la vremea lor. Ba da, dar ce sa vezi, sistemul nu are cum sa fie de vina. Sistemul se scuza. Elevii/studentii sunt de vina. Oare? Pai atunci cine i-a promovat 10 clase macar?

| troleibuz a răspuns (pentru EntertainYou):

Lenea e multa curiozitatea putina. Nici eu nu am citit cartile cap coada pentru bac am citit comentariile si am terminat ''stiinte ale naturii'' cu medie foarte mare. Adolescentii nu citesc nici cand sunt obligati. Pasiune curiozitate au putini

| EntertainYou a răspuns (pentru troleibuz):

Ok, dar ce legatura are cu subiectul? Cum te intreba si TechPain.

| troleibuz a răspuns (pentru EntertainYou):

Nu imi amintesc nimic din materia de biologie si de matematica. Nu sunt utile sau nu mi-au placut mie si nu mi-au folosit din cauza ca am ales eu alt domeniu? Am colegi la real care au dat la litere pe ei sigur i-a ajutat bacul la romana mai mult decat biologia.

| EntertainYou a răspuns (pentru troleibuz):

Si ce cautau la Real? De ce trebuie sa fie la Real trambulina tuturor gurilor cascate care nu stiu ce vor? happy
Sa fie la fel si la Uman. Nu de alta, dar sunt prea multe cazuri de programatori care au facut liceu la profil Uman.

| troleibuz a răspuns (pentru EntertainYou):

Au descoperit alte lucruri intre timp. Au luat note mari. Si la mate info au fost multi care au luat 10 la bac si au plecat la facultati umaniste. Mie mi-a placut biologia si acum sunt la drept pentru ca am prins pasiune pentru domeniu pe parcurs. N-ai cum sa decizi viitorul la 14 ani

| EntertainYou a răspuns (pentru troleibuz):

Si eu de ce l-am decis de la 14 ani? Am avut vreo abilitate speciala? Sau am stiut sa ma duc unde trebuie, nu unde zic parintii sau unde se aude "ca intra aia mai destepti", ori ma duc dupa colegii mei tot la profilul X sau Y.
Problema e ca si sistemul a facut o strutocamila din acest profil. Si motivul pentru care e asa nu e pentru bietii elevi care nu stiu ce vor, ca altfel era balanta intre profilurile Uman si Real. Dar nu este. Si ce sa vezi, la 18 ani la fel se baga scuza ca nici atunci nu stii. De fapt, niciodata nu stii. Pentru ca unii nici in domeniul facultatii nu vor lucra. Asa-i? Si de ce trebuie sa promovam asa ceva cand statistic vorbind marea majoritate a elevilor este afectata negativ? Cat de greu e sa realizati asta?

De ce trebuie eu sa dau Bac la Romana fiindca nu mai pot de focul lui Petre care vrea sa se duca la Academia de Politie? El mai da la Fizica/Informatica obligatoriu pentru ca eu ma duc la Politehnica? Nu.

Ceilalti sa invete sa nu mai faca alegeri gresite, in primul rand.
In al doilea rand, n-ai cum sa decizi viitorul doar la profil Real? Dar la Uman cum poti? happy Aia de ce sunt blocati doar pe Romana, Istorie, Geografie, stiinte sociale si limbi straine? Nu sunt ei dezavantajati astfel? Sa dea si ei din una dintre Mate, Fizica, Info. Sunt destui care "descopera" ca nu mai vor o directie umanista in viata.

| troleibuz a răspuns (pentru EntertainYou):

Ai avut o inclinatie pentru asta. Nu toti au. La 14 ani nu le cunosti pe toate. E greu sa stii cand ai pasiuni multiple sau cand nu ai pasiuni deloc aici e si vina parintilor

| EntertainYou a răspuns (pentru troleibuz):

Da, iar sistemul ma pedepseste pentru ca am avut o inclinatie. laughing
Ca trebuie sa tolerez si optiunile celor care nu stiu ce vor.
Toata lumea trebuie sa-si formeze inclinatia in scoala generala.
Iar inclinatia mea nu era sa fiu critic literar. Asta e tot. Bacul trebuie restructurat din temelii in functie de Profil. Dar nu se va face curand. Pentru ca n-ar mai decurge bine meditatiile.

| troleibuz a răspuns (pentru EntertainYou):

Nu trebuie sa fii critic ca sa poti sa ai o parere depre o carte. La bac mi-am scris parerile din ce mi-am amintit din clasa si am dat 2-3 citate doar sa mi le sustin si am luat nota mare. Si eu am fost pedepsit sa invat matematica eu voiam sa invat doar biologie si putina chimie. Acum ce ar trebui sa facem... profil separat pentru fiecare materie? Poate voiam sa invat doar muzica sau doar fizica. De ce sa invat si chimie si biologie cand ma intereseaza doar mecanica...

| troleibuz a răspuns (pentru EntertainYou):

Orice s-ar schimba mereu ar fi cineva neindreptatit

| EntertainYou a răspuns (pentru troleibuz):

Cineva neindreptatit? Dar mult mai putini decat acumwinking

| EntertainYou a răspuns (pentru troleibuz):

Ba cam trebuie, pentru ca ti se cer criterii specifice de argumentare structurata pe texte literare. Altfel esti depunctat sever.
Nu esti pedepsit sa inveti matematica cand e materia de baza a profilului. Hai sa nu mai batem campii.
Insa toata lumea trebuie sa dea la Romana. Ca, vai, cum sa nu dai? Dar de ce sa dai? Liceul are specializare, frate. De ce sa tot dai la Romana, mai ales in structura actuala care nu e agreata de marea majoritate? Poate unii vor doar partea de comunicare si argumentare, dar nu de argumentare pe baza de texte literare folosindu-te de notiunile respective precum eu liric, tipurile de umor din genul dramatic, spleen, conditia omului de geniu, gandire luciferica, etc. Cum ziceam. Sunt atatia care au dat Bacul in conditiile astea, tot niste idioti sunt chiar daca l-au luat si cu nota mare. happy Sistemul poate fi fentat grav.
Cand te intalnesti cu un fost coleg din liceu pe strada nu va apucati sa discutati despre Luceafarul. Asta ca tot se mananca rahat despre cultura generala, ori clar despre simbolismul lui Bacovia discutati. Pe bune acum... ne place sa ne mintim singuri. Cel mai probabil veti discuta despre experientele voastre, despre muzica, filme, carti citite de voi in timpul vostru liber, nu alea de la scoala. Ma socheaza cum vad ca in mintea multora dintre voi Bacul este ideal cum e deja doar pentru ca ati reusit voi sa treceti de el si considerati ca doar ceilalti elevi au o problema, insa nu realizati ca n-au cum sa fie toti la fel de pregatiti pentru o materie sau pur si simplu nu vor, nu le place si nici nu-i ajuta efectiv cu nimic in viata. Iar altii tot au promovat si nu stiu sa faca o amarata de cerere. Si n-au promovat cu nota mica pentru ca intr-o facultate prestigioasa nu ajungi cu medii mici.

| EntertainYou a răspuns:

Ca sa aiba profesorii de limba romana niste bani extra din meditatii si sa poata justifica si orele/programa la scoala ca sa-si ia salariile.
De ce altceva crezi ca se baga pe gat?
Pentru mediile unora ca poate vezi dom'le profilul Real de mate-info trebuie sa fie o strutocamila la care unii pot sa o apuce pe directii complet paralele cu specializarea din liceu...si la respectivele facultati vor intra pe baza de dosar/medii. De asta. De asta are loc aceasta anomalie.
Restul te vor minti pe fata in cel mai nesimtit mod oricat de frumos ar zice-o ca iti trebuie limba romana altfel esti analfabet si mai stiu eu ce.

Ar trebui sa se faca eseuri argumentative fara a implica literatura romana. Ce, nu se poate si fara? Ba da, dar cum ziceam. Sunt interese la mijloc.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Sau poate pentru ca...e limba ta? Si cultura poporului tau? Zic si eu. Poate la mijloc sunt interese mai puțin egoiste.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, dar una e sa studiezi la clasa, alta e sa te examineze pentru mai departe ca sa ce? Ca sa nimic.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Ca sa arați ca n-ai studiat degeaba.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Plot twist. Cui arăți? Unei hârtii pe care se vor scrie notele? Nu arăți nimănui. E o iluzie să crezi că doar datorită liceului ai studiat toată cultura care se putea studia.
Plus că de aia există școala generală. Liceul trebuie să rămână pe profil si cu asta basta.
Majoritatea elevilor de la Real vor căuta mai departe facultăți de mate-info, inginerie, medicina, etc. deci îi stresezi degeaba să se pregătească pentru o astfel de probă în loc să investească timp util acolo unde chiar contează sau e de interes pentru viitorul fiecăruia. De aia există si profil Uman pentru cine vrea.winking

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Scoala generala? Cand faci ce, ecuații de gradul întâi si înveți care-i capitala Franței? Asta nu-i cultura generala.
Nu cred ca doar datorită liceului am studiat toată literatura care se putea studia.Dar liceul e singurul loc(pentru mine)unde m-am întâlnit cu literatura romana.Si pentru mulți e la fel.
De aia exista proba obligatorie in funcție de profil la bac-matematica/istorie.Aia face diferenta între real si uman.Romana e pentru toți si din nou, tine de cultura generala.Adica e penibil sa n-ai habar de cele câteva opere mai răsărite scrise de autori romani.
A fost asa un stres de mare pentru tine sa înveți câteva comentarii, deși erai la profil real? Pentru mine n-a fost.Nu e nimic dificil.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Dar uite că eu consider că si matematica de liceu este cultură generală pentru toată lumea. Să dea si cei de la Uman măcar din materia de a X-a. Obligatoriu. Fără favorizări si discriminări. Dar cum să fii tu de acord cu normalul. Tu ești perfect ok sa înveți inutil si degeaba. Te mai si lauzi cu asta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

"Dar cum să fii tu de acord cu normalul."
Mai nou normalul e ceea ce crezi tu, respectiv cel care a pus întrebarea?
Romana e limba ta, indiferent de proful.Cultura e aceeași, indiferent de profil. Daca mi-ai fi zis ca ești de parere ca toți ar trebui sa dea proba din istoria româniei, as fi fost de acord cu tine.De ce ar fi matematica obligatorie?
Nu e inutil si nu e nici degeaba.Sunt câteva opere mai importante de care trebuie sa ai habar.Nu văd ce e asa greu.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Sau stai asa. Mai bine chiar. Să dea toți la informatică. Programarea e de viitor. Bla bla. Mai utilă decât Preda, Sadoveanu si Rebreanu. tongue

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Poate nu vreau sa mai fie limba mea. In IT prima mea limba este engleza, asa ca sictir! laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

De ce sa nu dea toți la biologie? Genetica e de viitor.
Dacă îți place tie, nu înseamnă ca toți trebuie sa se plieze pe domeniul ăla.Mai utila, da, in sensul ca are un scop practic.Dar e o specializare si se adresează unui grup restrâns de oameni.Ca nu toți lucrează in domeniul asta.Sadoveanu si Rebreanu sunt de baza.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Când ai dat bacul nu lucrai in IT, deci...romana era prima ta limba.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu are importanță că nu lucram. Nu am dat peste engleză si programare abia după liceu. Tu vorbești ca sa nu adormi (literalmente la aceasta ora in noapte).
Si înțelegi un lucru tare prost. Eu nu pretind ca lumea trebuie sa dea proba X sau Y, ci ca profilul Real nu trebuie sa fie obligat sa dea la Română. Atât. Pentru că este irelevantă și redundantă. Consumă resurse si timp degeaba. Dacă iti folosește imediat după liceu are sens, dar nu e cazul. La majoritatea elevilor are loc formatarea memoriei in câteva săptămâni. Nu se vor mai întâlni cu asemenea lucruri niciodată. Mă refer evident la programa de studiu, nu că nu vor citi cărți de beletristică si ce vor mai dori.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum adică sunt de bază autorii X si Y, dar liceele de ce mai au profil si specializare dacă tot scriitorii de literatură sunt baza? Tu chiar nu conștientizezi ce aberații susții. Ori vrei să fii contradictorie dinadins. Vrei sa mai revenim si la topicul de narcisism?

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Tu ma adormi sad
In prezent exista concepția asta extrem de tâmpită ca de la real(mai ales mate-info)poți deveni orice.Si ca e cel mai bun profil, cei mai buni profesori etc etc.Asa ca toți mai "destepti" dau la profilul asta, chiar dacă după ajung sa dea la drept, spre exemplu.Nu toți sunt ferm convinși dintr-a 9-a ca vor avea o cariera in IT.
Romana e irelevanta si redundanta?laughing Da-mi tu un exemplu de țara care nu impune studiul propriei sale limbi.O țara care exista deja.
Consuma timp si resurse.2 ore sa citești o carte, o zi, maxim 2 sa înveți un comentariu...si uite asa pierzi 5 ani din viața.
Nu tot ce înveți are un scop practic sau îți folosește imediat după liceu.De aia se cheamă cultura generala.Ca dacă te intreaba cineva cum ți se pare Ion tu sa ai habar despre ce vorbește si sa nu te faci ca ploua.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Ma chinui sa îți înțeleg întrebarea...Toate operele studiate pentru bac sunt opere de baza.Scrise implicit de autori de baza.Adica nimeni n-are pretenția sa cunoști operele unui oarecare autor român contemporan, dar Sadoveanu si Rebreanu rămân totuși niște "nume mari" in literatura noastra.Chiar dacă sunt infimi in comparație cu alți scriitori străini.
N-ai fi vrut sa fie obligatoriu la bac o proba de psihologie, mai precis un eseu, cu tema la alegere? Ai fi luat nota maxima scriind despre narcisisti.Si eu as fi putut sa-mi fac direct o autocaracterizare laughing

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Faci o confuzie gravă intre studiu și evaluare.
Ai note din ascultări, lucrări, teze. Esti deja evaluat la momentul respectiv. Pentru ce mai trebuie un examen cu toata materia din 4 ani!? La o materie care nu are treabă cu profilul si nici cu viitorul tău profesional?
Tot Bacul e o imbecilitate.
Cel mai firesc e să aibă fiecare facultate/universitate examenul ei de admitere(scris/oral/practic). Si sa se desfășoare in săptămâni diferite, nu simultan la toate facultățile. Oricum nu încearcă nimeni la 10 odată.
Asta înseamnă ceva organizat. Cine nu vrea facultate atunci să dea acest Bac.winking Si să se șteargă cu diploma la fund. Clar o să îți țină de foame marii autori români când o sa împachetezi Big Macul si Dublu Cheese.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Studiul nu are valoare fără evaluare.
Da, ești evaluat la momentul respectiv. Poti sa copiezi sau sa primesti note pe ochi frumoși.Sau sa ai memorie bune(si de scurta durata)si sa ții minte lectia doar in ziua respectiva si sa ți se șteargă complet din memorie după.De aia e nevoie de o evaluare mai complexa, care sa înglobeze cei 4 ani.Nu spun ca bacul asa cum e el structurat acum ar fi perfect.E departe de a fi.Dar conceptul in sine (de evaluare a celor 4 ani)e necesar.
Trebuie sa existe o lege generala.Nu ai de unde sa știi dacă are sau nu treaba cu viitorul tau profesional.Al tau nu, dar poate eu am dat la mate-info si totuși vreau sa devin profesor de lb romana.Si din nou, aici se pune accent si pe cultura generala, la nivel teoretic, nu neapărat ce-ți trebuie tie in viitor in sens practic.
Admiterea a ajuns o bataie de joc la multe facultăți.
Cat dispret si aroganta e in ultima ta fraza...si mai spui de mine.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

"Nu ai de unde sa știi dacă are sau nu treaba cu viitorul tau profesional."
Sa mori tu.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Câți nu se razgandesc? Sau se decid abia după bac? Nu ai cum sa știi sigur spre ce se va orienta un anumit elev, indiferent de profil. Poată sa facă ceva complet diferit.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Sa fie sanatosi. NU vreau eu sa fiu afectat pentru niste guri cascate. Eu am stiut foarte bine ce imi place de cand eram in clasele primare si am vazut prima oara PC in viata mea.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Nu poți sa-i judeci pe toți prin prisma ta.Si eu știam ce voiam sa fac din clasele primare, dar astea sunt excepții.Majoritatea sunt mult mai nehotărâți si bacul servește majorității.Si chiar dacă n-ar fi asa, romana tot e cultura generala esențială indiferent de specializarea viitoare.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Lasa-ma bre cu vrajelile tale. Faci gaslighting la greu. De cate ori sa-ti repet?
Poate nici aia de la Uman nu stiu ce vor sa faca cu vietile lor. N-am auzit decat de prea multe ori cum se duc unii la facultati de Jurnalism, Filosofie sau Drept si apoi se apuca de IT pe cont propriu. Sa dea atunci si ei Bac la info/mate.
Asa ca, repet, cel mai mare sictir pentru tine! tongue

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Vrăjelile mele nu reflecta decât ignoranta ta.IT e o specializare, romana e cultura general. Diferenta e ca prima e la alegere, iar a 2-a trebuie sa o știe toți.Asa cum si un anumit nivel de matematica e obligatoriu, ca si aia de la filo fac o ora pe saptamana.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

Sau poate si IT-ul este cultura generala, nu vad de ce imi spui mie ca e ignoranta pentru ca "numai" romana e cultura generala.
Bai, fata, tu ai fracturi logice grave.
Cum adica e perfect ok ca ala de la Uman sa toceasca romana, geografie si istorie, se razgandeste peste 4-5 ani si isi descopera alte laturi fiindca se gandeste ca risca sa moara de foame...DAR sa nu dea Bac la mate/info. Dar noi, astia de la Real, noi sa dam la romana! Pentru ca daca ne foloseste peste 4-5 ani. Si culmea, chiar nu ne folosesc operele alea la nimic. Decat tot in timpul liceului. Pentru care am primit deja note/evaluari.
Romana te ajuta chiar cel mai putin in viata. Nu zic de gramatica. Nu zic de capabilitatile de argumentare. Zic strict de a procesa vreo douazeci de comentarii literare, multi doar tocindu-le mecanic (inclusiv cei de la Uman) pentru acest examen.

| anonim_4396 a răspuns (pentru EntertainYou):

Pai nu e.De ce ar fi IT-ul cultura generala? Unde folosești asta in viața de zi cu zi? Competentele digitale sunt cele pe care le utilizezi indiferent de profesie si proba asta exista deja. Poti sa numești si IT-ul cultura generala, dar intra in alta sfera, mai avansată.
Eu am fracturi logice?laughingNoi, ăștia de la real, dam la romana pentru ca e limba noastra.Si cultura noastra. Explicatia e atat de simpla si evidenta si te ambiționezi sa ma contrazici doar pentru ca tie nu ți-a plăcut romana in liceu.
Nu trebuie sa-ți folosească propriu-zis la ceva.Cate din informațiile pe care le deții îți folosesc in fiecare zi? 50%? 60? Restul e cultura generala.

| EntertainYou a răspuns (pentru anonim_4396):

La fel si comentariile literare intra intr-o sfera mai avansata.winking
Cultura generala nu iti prea asigura o cariera. Cei mai multi ar muri de foame. Iar liceul are profil/specializare dintr-un motiv. Altfel de aia ai trecut prin scoala generala. Acolo ai facut gramatica, ai facut chiar si analiza literara. Nu ai facut ceva extra in liceu la Romana. Chiar aproape nimic deosebit fata de gimnaziu. Nu trebuie sa reconfirmi/repeti asta inca 4 ani de zile pentru ca de aia. Cine a invatat si s-a prins de el, bine, cine nu, sa fie sanatos.

Lol, n-avem toti smartphone-uri si PC-uri (more or less)?
In mod implicit trebuie sa ai o anumita cultura generala despre tehnologia informatiei.
Dar carti avem toti cu siguranta, biblioteci pline acasa, ma lasi?
Care sunt tendintele astazi in utilitate practica sau domestica?

Sa dai Bacul la Romana pentru ca e limba noastra nu este nici macar o scuza. Am zis deja in primul meu raspuns motivul pentru care se mentine aceasta proba la Bac. Pentru ca despre asta discutam. Doar despre existenta unei probe in sine. Pentru care elevii trebuie sa se pregateasca.
Adica pentru gurile cascate si pentru ca profii de romana sa-si justifice niste venituri (chiar in afara salariului). Pentru asta profilul Real NU ESTE in balanta cu cel Uman.
Dar guri cascate sunt si la Uman, acolo se mai pot reprofila destui, mai ales ca profilul Real ofera mai multe optiuni in viata, iar unii isi dau seama ca nu au ce face cu istoria, geografia, romana. Unii da, altii nu. De aceea nu poti sa zici ca nu e ok sa dea si ei Bacul la mate/info. Si sunt destui programatori care n-au studii formale in IT. Unii nici macar n-au facultate (inceputa macar).

Gandeste-te mai ales la acei elevi implicit mai slab pregatiti la profil tehnologic sau cei de la licee de arta. De ce sa le f#&i viitorul pentru ca sarmanii n-au avut prea multa treaba cu partea teoretica, ci mai mult cu cea practica/tehnica?
Cum e mai bine? Sa ai oameni in societate care sa-si vada de directia lor profesionala, dar cu riscul de a nu sti prea bine cum sa scrie cu i-urile sau cratimele, ori despre ce era vorba in Luceafarul lui Eminescu?
Nu ca n-as vedea din astia si dupa ce au terminat facultati si tot au trecut cu brio de Bacul la Romana.
De aia e normal sa ramana niste scoli de arte si meserii, Bacul sa fie eliminat, iar pentru cei care vor studii superioare sa sustina probele de admitere la facultatile respective.
Daca ar fi dupa mine as pune obligatorie proba scrisa la profilul Real la limba engleza. Nu orala. Scrisa. E mai utila oricui in viata. De aia. Sa fie si la Romana, bine, sa fie. Dar in alta structura pentru profilul Real, nu pentru a te incarca la un examen cu zeci de opere/comentarii in cap. Nu de "dragul culturii generale" si sa distruga vieti.

| AnastasiaK a răspuns (pentru EntertainYou):

Chiar asa mare tragedie ti se pare ca elevilor li se cere sa citeasca niste carti relevante din literatura limbii pe care o vorbesc? Si mai presus, ca li se cere sa le inteleaga si sa demonstreze asta? Ah, ca prostimea invata comentarii in loc sa le gandeasca, naspa de ei, dar nu te opreste nimeni sa intelegi tu opera si sa faci comentariul. De fapt asta ar fi ideea...la ce s-a ajuns, e trist, dar in principal, proba asta nu iti cere decat sa stii putin (foarte putin) pe ce planeta traiesti si sa demonstrezi asta. Daca te uiti la programa de bac si competentele specifice vizate prin aceasta proba, nu cred ca e nimic absurd acolo. Ca se puteau evalua si prin alte texte, da, dar si din cele alese sunt destule de invatat. Nu textul in sine, nu faptul ca Ion iubea pamantul, nu istoria pe care o poti invata din carti de istorie, ci stilul de screiere specific, viziunea asupra lumii din diferite perspective, temele abordate, vocabularul altor vremuri, chestiuni care tin de istoria literaturii si pe care nu le gasesti in cartile de istorie. Cred ca ar fi frumos totusi sa nu ne trezim peste 50 de ani citind o opera scrisa in romana, din alt secol, si sa intelegem doar jumatate sau mai putin. In plus, nu e vorba ca ar fi cartile X si Y mai cu moț, dar învatand sa le intelegi si comentezi pe alea, stii cum sa analizezi si altele. Sunt alese perioade/zone/abordari destul de diferite, asa ca la finalul celor 4 ani de liceu, ar trebui, prin operele studiate ca exemplu, sa ai capcitatea de a intelege si analiza multe altele.

| EntertainYou a răspuns (pentru AnastasiaK):

Da, mi se pare. Nu ma poti obliga sa-mi placa ceva. Statistic vorbind se vede ca celor mai multi nu le place. De ce sa-ti bati joc de vietile lor? Cu ce i-a ajutat pe cei care au promovat Bacul (profil Real) invatand acele comentarii? Cu nimic concret.
Naspa de profesorii de romana, ca ei nu i-au invatat sa deprinda abilitati, ci le-au dictat direct comentarii, ori i-au chemat la meditatii, ori le-au indicat carti de unde sa invete comentariile (ca sa faca bani si din vanzarea lor).winking

| AnastasiaK a răspuns (pentru EntertainYou):

Nu stiu ce sa zic...eu am avut profesor de romana care ne-a invatat sa intelegem textul noi si sa-l comentam tot noi (da, ne-a facut si el comentarii si ne-a recomandat carti, in caz ca doream exemple). Si asa au fost cam toti profii din liceul respectiv. Daca in restul cazurilor se tocesc comentarii, dupa cum am zis: naspa. Desi in multe cazuri (din cate am observat eu) cam e vina elevului ca ajunge sa le toceasca in loc sa-si insuseasca abilitatile necesare pentru a le face el. Sistemul e prost, nu zic nu, dar o mare parte din elevi sunt si mai prosti.

| raMLesS a răspuns (pentru EntertainYou):

Sunt in situatia ta, tot in IT lucrez si sunt complet de acord. Nu mi-a imbogatit cu nimic imaginatia operele alea, nu m-a facut mai destept, nu mi-a schimbat perceptia despre nimic si nu am tras nici o invatatura viabila din ele. Doar povesti, opere vechi, pot gasi oricand opere de genul la orice pas daca vreau, nu e necesar sa mi le bage nimeni pe gat, era mai util daca la orele de romana citeam ce carti voiam noi. Macar daca aveam libertatea de a ne exprima opinia despre opera, dar nu, a trebuit sa invatam interpretarea unuia despre acea opera, sa invatam comentarii ca papagalii, pentru ca daca scriam altceva, nu era luat in considerare. Cred ca si autorul operei ar fi ramas uimit. Mi-am pierdut ani din viata in sistemul asta si nu m-am ales cu nimic, atata informatie inutila care nu ma ajuta deloc, nu era pentru domeniul meu. Scoala e un loc facut in special pentru oile pr*a$te, care nu sunt in stare sa faca ceva util cu timpul lor. Ei daca scriu cerinta la un exercitiu, sau daca copiaza tot de pe o pagina, se simt mandrii, cred ca au progresat, dar au dat doar copy-paste. Scoala mi-a dat doar 10% din ce aveam nevoie, restul am invatat singur. In viitor vreau sa plec, cand voi avea copii, vreau sa le ofer o sansa la educatia adevarata, nu sa ii bag in fabrica. Scoala din Romania nu se concentreaza pe invidualism, ce vrea fiecare, ea ii ia pe toti laolalta si ii bombardeaza cu rahat. Ce pretentii sa ai cand statul ii acorda educatiei 900.000 lei anual? Am investit de unul singur in imobiliare, mai mult decat acorda o tara educatiei cetatenilor ei. N-are rost sa-ti bati capul cu pampalai de genul lui Hecate, e un caz pierdut.

| AnjaAHUI a răspuns:

Bună!
Ai citit Ion sau Pădurea Spânzuraților? Sunt doar 2 exemple de cărți care te ajută, te ajută să îți cunoști istoria și să îți dai seama că pământul pe care stai tu acum a fost obținut cu greu și cu strădanie.
Informația esențială se găsește în toate relicvele cum spui tu, pentru că ele sunt o parte din isorie, iar după cum știm istoria este învățătoare vieții. Pe scurt nu trebuie să ne ignorăm istoria și să o uităm, deoarece ea se repetă. Suntem oameni și trebuie să știm să fim capabili să învățăm din trecut pentru ca prezentul și viitorul să fie mai bune.

Plus, spui că exprimarea unei opinii este un lucru cu care ai fi de acord. Dacă nu ai informația necesară, cum poți să îți exprimi o opinie? O opinie bazată pe imaginația ta este egală cu 0. În opinia mea Pământul este trapezoidal. Tocmai mi-am exprimat o opinie. Nu citim, nu știm nimic și ajungem cu toții să ne dăm cu opinia în fața oamenilor mai deștepți și mai citiți decât noi. Cu toții avem opinii dar nu avem argumente. Argumentele pot fi aduse doar atunci când știm ceva concret, când citim dintr-o sursă sigură (wikipedia și clopoțel sau TPU nu sunt surse sigure).

Pe de altă parte acele cărți îți dezvoltă vocabularul. Toate cărțile îți dezvoltă vocabularul, iar sfatul meu este să nu te rezumi doar la cele pentru BAC. Caută cât mai multe și citește cât mai mult.

| PainTech explică (pentru AnjaAHUI):

Cunoașterea istoriei poate fi mult mai eficientă citind o carte de istorie.

De ce fix Ion sau Pădurea Spânzuraților când există alte zeci de cărți cu tema istorică? De ce sunt obligat să citesc Ion și nu "Sunt o babă comunistă" de exemplu?

Cred că Principele de Machiavelli, Arta războiului de Sun Tzu, Tata bogat tata sarac si alte scrieri ar fi mult mai importante, mai de actualitate și mai utile decât ideea de naționalitate și celelalte teme prezente în cărțile acelea obligatorii.

Nu sunt împotriva cititului, dar cred că ar trebui sa ai libertatea să citești ce vrei fara sa fi obligat să citești anumite opere. Toți suntem diferiți, vrem sa urmăm drumuri diferite, deci avem nevoie de informații diferite, deci de cărți diferite. Cele obligatorii pentru bac nu par să reprezinte o bază de informații absolut necesară. Poate nu mă interesează pe mine cat de important era pământul pentru un țăran acum câteva secole în Ion sau cat de puternica și de încăpățânată e femeia munteană, așa cum reiese din Baltagul. Poate nici importanta banilor din Moara cu noroc nu mă ajută, la fel poate că nu o face nici mascarada politică și corupția din "O scrisoare pierduta".

In plus majoritatea din cărțile acestea urmăresc acțiunea doar din perspectiva românilor. Și ăștia ai noștri sunt portretizați ca niste eroi. E vreo carte între astea de la bac care sa surprindă românii că pe niste antagoniști? Nu prea cred. Sunt aproape niște cărți de propagandă, nu se observă situația în ansamblu, ci doar din perspectiva noastră, poporul român e cel mai tare, cel mai cinstit.

E destul de dificil sa creezi o carte de istorie complet obiectivă, asta e drept. Dar cărțile de la BAC sunt foarte departe de obiectivitate. Mai mult un instrument politic decât o carte care sa te dezvolte pe tine sau sa îți ofere informații esențiale.

Dezvoltă vocabularul cu cuvinte vechi, arhaice. Cui ii pasa de cuvinte "noi" dacă nu le poți folosi pentru că nimeni nu le folosește? Când ai folosit ultima oară, într-o conversație cuvântul "izdândă", de exemplu? Probabil niciodată. De ce sa memorezi asemenea cuvinte?

| anonim_4396 a răspuns (pentru AnjaAHUI):

O tâmpenie. Poezia ar trebui promovată, nu ce a făcut Ion și cum s-a jucat cu puta în nisip Creangă în Amintiri din copilărie.

Poezia este mult mai greu de interpretat, și un vers poate avea sute de semnificații, aici poți să antrenezi creativitatea și vocabularul elevului. Vocabularul îl dezvolți citind, corect, însă ceea ce ți se oferă în Ion, sunt regionalisme, pe care nu le vei folosi în viața de zi cu zi, pentru că ar fi o tâmpenie să o faci? laughing

Și majorotatea care au dat BAC-ul, bag mâna în foc că tare pasionați erau ei de Junimea și "istoria" ei.

Istorie nu e ce a făcut Junimea, ci ceea ce au făcut conducătorii unei țări, cum au recidivat anumite situații, pentru că în istoria tării, găsești nu numai cuvinte frumoase, dar comemorezi oamenii căzuți la datorie, care s-au sacrificat pentru binele comun. Omul care nu-și cunoaște istoria țării, nu se cunoaște pe el însuși. Deci numai de istorie nu e vorba în Enigma Otiliei.winking

| AnjaAHUI a răspuns (pentru anonim_4396):

De acord cu ceea ce ai spus mai sus. Poezia este mai grea și mai complexă, iar un vers poate fi analizat din mai multe perspective, însă pe lângă poezie ai nevoie și de proză. Într-adevăr nu înveți despre ce au făcut conducătorii noștri din cărți precum Enigma Otiliei sau Ion, dar înveți ce au simțit și ce au trăit oameni de rând într-o perioadă importantă pentru noi ca români.

Nici bunicii noștri nu ne spun ce decizii a luat Ceaușescu din biroul lui sau cum s-au întâlnit ei cu Stalin la Moscova și le-a spus planurile lui de viitor, cu toate acestea îi ascultăm când ne povestesc despre viața lor și ne place să le auzim amintirile. De ce facem asta? Ce câștigăm dacă îi ascultăm?

În primul rând ajungem să ne cunoaștem familia, neamul. Aflăm lucruri interesante despre cei dinaintea noastră.

În al doilea rând este interesant să asculți povești despre o vreme în care tu nu existai.

Exact acesta este și rolul cărților de la BAC. Să ne arate o parte a istoriei, povestită de cineva care a trăit atunci și care expune din perspectiva sa cum stăteau lucrurile în acel moment.

În răspunsul tău ai făcut referire la 3 opere, dintre care 2 prezintă o societate în care oamenii își dau la propriu în cap pentru avere. Părerea mea este că acest lucru nu ține de istorie, ține de felul în care suntem noi ca oameni și cum ne raportăm la bani. Ceea ce se întâmplă în acele cărți se întâmplă și astăzi. Pentru bani mai mulți unii uită de umanitate și de moralitate și ar face orice. Acum nu se mai poartă datul cu sapa în cap, avem metode mai moderne prin care unii bagă bani în buzunare fără să muncească pentru ei. Ceea ce arată că noi ca români nu am evoluat de loc. Nici nu am avea cum dacă nu ne cunoaștem rădăcinile și trecutul.

| AnjaAHUI a răspuns (pentru PainTech):

Să le luăm pe rând.

1. Istoria nu se reduce la perioada comunistă sau la un anumit eveniment, istoria înseamnă tot ce s-a întâmplat înaintea noastră. „Sunt o babă comunistă" nu prezintă decât o mică bucățică din această istorie. Pentru a înțelege cealaltă parte a istoriei trebuie să citești și alte cărți.

2. Cărțile de actualitate sunt bune, sunt scrise într-un mod mai ușor de înțeles și sunt la rândul lor valoroase, dar nu întotdeauna reflectă trăirile din perioada respectivă. Tu ai citi o carte despre Colectiv și ce s-a întâmplat atunci, scrisă de cineva care a fost acolo sau scrisă de mine care în momentul respectiv mă aflam în Grecia? Așa este și cu istoria. Altfel înțelegi trăirile oamenilor dacă citești o carte scrisă atunci, când acele evenimente marcau întreaga lume, decât dacă citești o carte scrisă acum.

3. Suntem români și trebuie să ne sprijinim unii pe alții. În latină există un dicton care spune dezbină și stăpânește. Acest lucru se întâmplă cu poprul nostru de zeci de ani. Nu suntem uniți, iar cei de la conducere profită de acest lucru. Noi mai de grabă îi sprijim pe alții, decât pe ai noștri. Mai de grabă promovăm prostia decât niște oameni care știu despre ce vorbesc și își cunosc meseria. Și astfel suntem de râsul întregii lumi. În țări precum cele din Vest nu o să auzi oameni spunând că Hugo este învechit sau că Shakespeare nu mai are nicio valoare pentru că a scris operele sale acum 5 secole. Alții sunt mândri cu valorile lor și nu recunosc în ruptul capului că au greșit în trecut. Uit-te la germani, ți se pare că se căiesc pentru lagărele naziste? Nu, ei își prezintă istoria înfrumusețată, spunând că așa au fost vremurile, că Hitler nu era singurul care făcea acest lucru, ei se prezintă ca pe niște eroi.
Românii ce au făcut atât de grav încât să spui că ar trebui să vedem lucrurile obiectiv? Care sunt faptele pe care tu ai să le reproșezi?

Din păcate acestea sunt și au fost problemele noastre. Preferăm să citim istoria Americii în loc să o citim pe a noastră, preferăm cărțile în care românii sunt prezentați într-o lumină nefavorabilă decât pe cele în care suntem prezentați într-un mod frumos, preferăm să ascultăm K-pop decât muzică populară, preferăm să învățăm despre Edith Piaf decât despre Maria Tănase, știm mai multe despre ce face și ce spune Trump decât despre ce face și spune Iohannis. Plângem mai mult la moartea Prințesei Diana decât la moartea Regelui Mihai.

| 1231242 a răspuns (pentru AnjaAHUI):

Salutari!

Puteai sa inveti asta la istorie si mult mai in detaliu, cel care a postat are dreptate!

| 1231242 a răspuns (pentru PainTech):

Excelent, dadea le as cu cartile in cap la astia care comnteaza de cartilaughing