anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce navele spațiale reintră în atmosferă într-un mod așa periculos? Nu putea spre exemplu nava ce venise de pe lună să vină perpendicular pe locul de aterizare și să se parașuteze?

Răspuns Câştigător
| raduspace10 a răspuns:

Tu cand vii de pe luna ai o viteza destul de mare. Simplul fapt ca esti pe orbita iti imprima circa 7.8 km/s ( prima viteza cosmica) ca sa nu cazi pe pamant. asta e viteza satelitilor, bine, datorita gravitatiei ceva mai mici, in functie de altitudine, putin mai mica( dar nu cu mult ). Cand vi de pe luna, e si mai rau, o sa ai cam 8-9 km/s, pentru ca o sa ai undeva intre prima si a 2a viteza cosmica ( care e de 11.3km/s ). Ca sa franeze de pe orbita si sa poata veni perpendicular, ar consuma foarte foarte mult combustibil. Vin in modul ala prin aer, ca sa le franeze aerul si sa nu consume combustibil pentru franare, practic putem spune "franare naturala". Si daca ar frana in afara atmosferei cumva, desi cum ar scadea viteza ar incepe sa intre pe o orbita din ce in ce mai joasa si pana la urma sa cada, dar sa zicem ca ar apuca nava sa franeze pana ar cadea, nefiind atmosfera, nu o sa aiba o viteza limita in cadere libera de gen 190-210 km/h ( cam cat este la parasutisti, pentru ca se va egala forta gravitationala cu cea de frecare), si implicit nefiind atmosfera viteza va creste enorm. v=gt, deci hai sa punem 2 minute. in 2 minute deja ar avea 9.8*60 s*2 =1176 m/s, adica 1. 176km/s, deci tot ar avea o viteza enorma. Ca un argument in plus, daca vi la orizontala ( ma refer gen la un unghi mic, 5 grade gen ) o sa ai multi mai multi kilometri de aer in care sa franezi decat la orizontala. Daca vi perpendicular iti ajunge 1 km/s ca sa te izbesti nasol de pamant ca nu ai cum sa franezi in circa 30 km de atmosfera ceva mai densa. Deci practic si asa, ai consuma nu numai combustibilul ca sa franezi nava, ci si cel ca sa ii reduca caderea la o viteza rezonabila. Deci practic daca vrei sa o aterizezi la verticala inseamna un cost enorm, implicit foarte prost din punct de vedere practic.

2 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

Modul ăla periculos în care reintră în atmosferă este cel mai sigur mod de a reintra în atmosferă.

Atunci când o navetă părăsește orbită și reintră în atmosferă, este supusă în principal la două forțe: gravitația și frecarea.

Dacă unghiul de reintrare nu este corect (trebuie să fie cam 40°, nu 90° cum propui tu), forța de frecare nu ar frâna suficient naveta, iar aceasta s-ar prăbuși ca un glonț și s-ar face praf.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Deci să subînțeleg că dacă, în exemplul dat, nava părăsește luna cu viteza strict necesară de a o părăsi, va ajunge să accelereze foarte mult până va ajunge lângă Pământ, chiar și cu 0 propulsie, din cauza gravitației?