| BeingSelfless a întrebat:

De ce nu se sărbătorește "independența României" față de URSS sau întreg comunismul, în general, la fel cum sărbătorim unirea la 1 decembrie?

18 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Pentru ca nu s-a inventat o asemenea zi.

| relian a răspuns:

De regula o tara sarbatoreste o zi care in istoria acelei tari a insemnat ceva mai mult. La 1 decembrie toate provinciile in care se vorbea limba romana, sau toate teritoriile unde locuitorii vorbeau aceiasi limba sau unit, a devenit parte din aceiasi tara.

Daca de exemplu la formatrea Ro aia din 1859, s-ar fi unit si Transilvania, atunci aia ar fi fost momentul cel mai mare din istoria tarii, si am fi sarbatorit acea data.
Normal data aia ar trebuie sarbatorita, pentru ca atunci s-a format statu roman, s-a format tara cu numele Ro. Apoi ca sau alipit si restul de teritorii vorbitoare de limba aia, e alta poveste.

Dar asa au hotarit guvernanti, sa bage data aia.Ei zic, se pricep mai bine decat noi, adica habar nu au nici in ce ara stau, dar asta e.

De ce nu sarbatoreste Ro independenta fara de URSS, adica despre ce avioane sau submarine vorbesti amice?
Ro n-a fost anexata de URSS asa ca nu ai ce sa sarbatoresti, de unde ai mai scos si minunea asta laughing
La ce scoala, sau spun si tie ce am spus altcuiva pe aici, prin ce universuri paralele ai umblat, unde RO a fost anexata de URSS apoi sia proclamat independenta?

Ro n-a fost anexata nici de catre imperiul Otoman macar, dar eram vasali alora, platea tribut Imperiului Otoman.
Razboiul ruso- turc dupa care Ro sia cistigat indenpendenta, este incorect spus, pentru ca Ro nu era parte din imperiul otoman, am putea sune ca sia cistigat independenta in sensul sa mai fim vasalii lor, sa ne spuna aia ce sa facem si ce mai platea ro catre ei tributuri.

Nici macar Transilvania nu era anexata ungariei, era luata dar sub alta forma, nu au inglobato in regatul lor sa dispara ca si organizare statala.

Fa bine si sterge balaria asta de intrebare, auzi si tu independenta RO fata de URSS laughing

| carevaescu a răspuns:

Pentru că România și în comunism era la fel de independentă ca și azi, pentru că din punct de vedere realpolitik nu a fost vreodata totalmente independentă, s au schimbat doar structurile geopolitice la care răspunde.
Și pentru că o schimbare de caracter nu este motiv de sărbătorire.

| goguPatent a răspuns:

Stii ca la 1 decembrie nu sarbatorim nicio independenta nu?

| BeingSelfless explică (pentru goguPatent):

Da, sărbătorim unirea. Am scris prea repede, și nu am verificat înainte să trimit.

| Harlequinha a răspuns:

Pentru ca nu ne bucuram ca am iesit din comunism asa de tare precum ne bucuram ca am scapat de Imperiul Otoman. Turcii sunt barbari, altfel.

| carevaescu a răspuns (pentru Harlequinha):

Înțeleg de unde vine acest stereotip în privința turcilor, dar din nefericire oricine vizitează istanbulul își dă seama că în termeni de civilizație sunt cu câțiva pași înaintea noastră...

| Harlequinha a răspuns (pentru carevaescu):

Cativa pasi, la bugetul lor.

| carevaescu a răspuns (pentru Harlequinha):

Avem o economie semnificativ mai puternica per cap de locuitor.
Totuși, obiectiv vb, turcii sunt niste oameni extrem de nice si civilizati in general. E destul de absurd sa zici ca sunt barbari, cand sunt mai ok decat noi. Ar trebui sa invatam de la ei, nu sa propagam stereotipuri. nu stiu, asa cred ca ar fi uman

| Harlequinha a răspuns (pentru carevaescu):

Toata lumea stie ca turcii sunt barbari, s-au facut atatea filme, ne invatau la scoala, nu e un stereotip. Pana si religia lor e barbara. Stiai ca femeile lor musulmane poarta batic haine lungi si stau acasa cu 4-5 pana la 8 copii? Nu a zis nimeni ca nu s-au mai civilizat dar doar pentru ca sunt mai instariti asta nu inseamna ca sunt mai ok decat noi, e doar parerea ta. Mie sincer nu mi se pare ca exceleaza in niciun sens in afara de caafenele/servire mancare/pictat moschei. Sunt nice acum da, de cand nu mai ataca in stanga si in dreapta pe cai.

| carevaescu a răspuns (pentru Harlequinha):

Noi suntem mai înstăriți ca ei in mediu.
Fiecare popor are un trecut negru. Nu vrem nici noi azi sa fim condamnati si judecati in baza faptelor stramosilor. Cum nici germanul azi nu ar fi corect sa-l judecam in baza nazismului de acum 80 de ani - nazistii au fost genocidali, mai rau decat turcii de odinioară, dar germanii sunt in mare oameni chiar ok si cumsecade.
In fine, nu îți pot schimba ura fata de oameni, dar cred că viața ta ar fi calitativ mai buna daca ai scăpa de prejudecăți. Baftă!

| Harlequinha a răspuns (pentru carevaescu):

Eu am zis o gluma, mie nu mi se par inapoiati decat prin prisma faptului ca asa sunt; au o populatie rurala densa si o cultura cea musulmana care ii face sa fie inapoiati. Nu au aceleasi oportunitati ca noi si nu zic ca sunt barbari dar asa se vorbeste in istorie despre popoarele cotropitoare, ca fiind barbaari. Noi ca romani nu am inceput razboaie nici cu bulgarii nici cu sarbii si de-asta nu se spune despre noi ca am fii barbari. Intelegi? Deci da, despre otomani era vorba, aia de demult nu cei de acum.

| carevaescu a răspuns (pentru Harlequinha):

Eu sunt mort după sarmale, inventie culinara otomana, asa că...
¯\_(ツ)_/¯

| Harlequinha a răspuns (pentru carevaescu):

Au si deserturi misto.

| carevaescu a răspuns (pentru Harlequinha):

Daca ajungi vreodată in Istanbul, nu rata Mado

| Alinaka a răspuns:

Există mai multe motive pentru care nu se sărbătorește "independența României" față de URSS sau întreg comunismul, în general, la fel cum sărbătorim independența la 1 decembrie.

Unul dintre motive este că, din punct de vedere juridic, România nu a fost niciodată independentă de URSS. România a fost anexată de URSS în 1940, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, și a rămas parte a URSS până în 1989. În acest sens, revenirea României la independență nu a fost o declarație de independență, ci o restaurare a independenței pierdute.

Un alt motiv este că, din punct de vedere istoric, "independența României" față de URSS nu a fost un eveniment unic și clar definit. Procesul de descompunere a URSS a fost gradual și complex, și România a fost una dintre ultimele țări care a părăsit blocul sovietic. În acest sens, nu există un moment specific care să poată fi considerat drept momentul "independenței" României.

În cele din urmă, există și un motiv politic. Guvernul român actual este format din o coaliție de partide care au fost opoziție în timpul comunismului. Aceste partide nu vor să sărbătorească o zi care să amintească de perioada comunistă, care a fost o perioadă de represiune și opresiune pentru mulți români.

Cu toate acestea, există și unele voci care susțin că ar trebui să existe o zi de sărbătoare pentru a marca revenirea României la independență. Aceștia susțin că acest lucru ar fi un mod de a comemora sacrificiile făcute de români în timpul comunismului și de a celebra victoria democrației.

În prezent, nu există o mișcare puternică pentru instituirea unei astfel de sărbători, dar este posibil ca, în viitor, această idee să câștige mai multă susținere.

| relian a răspuns (pentru Alinaka):

Eu cred ca ai facut istorie cu femeia de serviciu laughing scuze ca ma bag si eu in discutie cu tine.
Ro n-a fost anexata de URSSS, poate in visele tale cele mai fericite, asta daca esti rusofona.
Ro a fost o tara cit se poate de independenta, juridic, sau cum vrei sa spui.
Ce s-a intamplat cu pactul ala, a fosat inainte ca ro sa intre in razboi, pactul ala este o mirlanie, o imparteala a Germaniei cu URSS care pe vrermea aia erau tari prietene, asa ca au spus hai sa imparata ele teritorii.
Asa au luat polonia prima data si au impartito intre ele, apoi Germania a cerut RO sau mai bine spus a obligato sa cedeze catre URSSS basarabia si bucovina sau o parte, cam despre asta este vorba nu ce basme spui tu.

Ro n-a fost parte si nici nu va fi vreodata din URSS sau Rusia, asta ca idee, incurci sferele de influenta, cu anexarea tarii, care niciodata nu s-a intamplat, acele terotorii au fost luate de Germania si date URSSS nu au fost anexate de URSSS de la Ro.
mai baga, mai invata ceva istorie, se vede ca ai nevoie.

Asa stii tu, ca pana in 1989 RO era parte din URSS laughing e bun, daca asa ai invatat tu la scoala o fi, dar probabil intr-un univers paralel cu asta unde esti acum laughing

| Cqtqlin677 a răspuns (pentru Alinaka):

Era urât de aveai dreptate în tot ce ai scris

Întrebări similare