| Mosotti a întrebat:

Eu ma intreb de ce profii mereu se plang de salarii, PSD le-a marit destul, un prof cu un 10-15 ani vechime poate bate 4000-5000 lei net cu sporuri si altele.

Ei lucra doar 18 ore pe saptamana ca atata e norma intreaga, nu 40 ca orice om, au vacante destule, deci timp liber, altii tot cu facultate si functii in banci sau alte locuri, ori nici n-au 5000 aia, sau au 5000 maxim cum are o cunostinta de familie cu vechime in banca si o functie buna, si munceste de ii vine rau, nu ca profii.

Voi ce parere aveti? De ce atata plangere pe profesori?
Si chiar daca aveau sal mai mici, oricum lucra mai putine ore, mai putin de jumate decat un om oarecare tot cu studii superioare.

76 răspunsuri:
| Mosotti explică (pentru Lukasssz):

Ai dreptate! E frumoasa ma meseria de prof, eu daca am 3 colegi de liceu profi, si doi am avut in familie, mi-au zis cum e.
E o placere sa lucri cu copiii, te tine tanar, mai glumesti cu ei, daca te porti frumos te iubesc copiii de nu se poate, te simti si tu apreciat, mai razi, nu ca la firme ca esti doar o resursa, si ti se zice sa nici nu vb cu colegii prea mult cum ca cica te tine din treaba.

Daca esti destept iti faci munca frumoasa, tu esti sefu in clasa.
Timp liber berechet, etc.
Pai unchiu meu era prof de sport, era iubit de toata scoala, stia sa se comporte cu copiii, cand era de treaba era de treaba, cand era de glume era de glume.
Se pricepea la mate, lua copii din scoala care aveau note mici, facea meditatii cu ei asa pe neve intr-o clasa acolo, aia preferau sa faca mate decat sport, asa le placea sa faca cu el.

Daca esti prost si te porti urat, si ai coada sus, sigur ca meseria o sa fie grea. Vezi ca niv clasei e cutare, nu fortezi nota.

Matusa era la fel, a vrut sa-si faca viata frumoasa, nici corigenti nu lasa, cica de ce sa ma duc eu in vara la corigente? Plus ca atunci cand se angajeaza nu le trebuie biologia.
Pe unu l-a vazut ca, copia, dupa ora s-a dus la el si i-a zis "mai...nu te-ai ascuns chiar bine, te-am vazut, metoda ta de copiat nu e buna".

Adica era de gasca cu copiii.
Spre deosebire de profa mea de mate din liceu care era urata si de colegii ei, nu doar de elevi, rea, dura, obraznica.
Normal ca pleca cu nervi de acolo si dupa aia zicea ca e stres.
Colegii o urau pentru ca le dadea ea indicatii ca cica de ce nu au corigenti la materia lor, adica ce te bagi tu la orele mele? Asa de a dracu era.
S-a luat si de profu nostru de fizica ca de ce ne-a trecut, si ala a dat-o dracu.

| Lukasssz a răspuns (pentru Mosotti):

Plus daca e prof okey, intelegator si destept va fi contactat in afara, de exemplu cunosc eu pe cineva caruia i-a fost propus sa predea la facultate in America... Daca esti bun vei fi rasplatit...

| Mosotti explică (pentru Lukasssz):

Si asta ca poti fi pentru afara contactat, dar nu doar, poti ramane si aici si sa fi f bine in tara ta, casa ta, prietenii, fam ta, si sa o dai putin mai moale la scoala daca nu vrei sa-ti bati capul prea mult.
Daca mai dai si o meditatie doua, ai bani de n-ai treaba aici, depinde ce materie ai.

Eu daca as fi prof sincer m-as duce mai mult pentru locul de munca bun, intreactiunea cu elevii, atmosfera, mai putin pentru a preda materia aia in sine.

| Lukasssz a răspuns (pentru Mosotti):

Depinde, poate daca vor sa incerce ceva nou, se duc in alta tara.Dar o sa fie mai greu acolo, mai ales in tarile civilizate, aia sunt mai stricti...
Sau daca vor sa stea aici, e f okey.Dar de obicei cei care "primesc oportunitatea "de a pleca vor sa plece ...Pentru bani si probabil vrea sa predea la un nivel mai avansat.

| Mosotti explică (pentru Lukasssz):

Da, pentru aia, dar eu ma refer la astia care invers, nu vor sa-si bata capul prea mult, dar sa aiba si bani, si vacante, si sa se inteleaga si bine cu elevii si sa se simta bine la munca.

| Cristea202 a răspuns:

Le-a marit?
a dat legea din 2017, si pana in 2019 de ce n-au marit?

| Mosotti explică (pentru Cristea202):

Pai PSD le-a marit, nu stiu exact cand, dar le-a marit inainte de 2019 noiembrie cand a picat PSD. A marit si la medici.

| Paulvasile10 a răspuns:

Pentru tine e simplu sa vorbesti despre profesori. Ca profesor ai de a face cu 30 de copii pe clasa, in care poate esti nevoit sa intrerupi ora din cauza galagiei sau a unor alti factori perturbatori. Da, teoretic ai pana la 18 ore pe saptamana, dar munca efectiva zilnica e aproape cat a unui salariat normal. Profesorul nu vine la scoala doar pentru ore. Are de pregatit materia pentru ziua respectiva, mai corecteaza poate si teste/teze, unii profesori mai sunt si profesori de serviciu pe scoala si trebuie sa se asigure ca totul in scoala e in regula in pauze mai ales. Unii profesori sunt implicati si in tot felul de proiecte educationale(in special dintre cei cu experienta si cei foarte tineri), proiecte din care de cele mai multe ori nu obtin nimic si mai fac si cheltuieli din banii proprii.
Referitor la vacante, vacanta efectiva a unui profesor e sa zici maxim o luna vara, in rest, sunt chemati la supraveghere la bac/evaluare nationala, sunt chemati la corectat pentru examene, corectat care tine 2 saptamani cu tot cu contestatii si e o presiune foarte mare pe profesori sa termine cat mai repede de corectat, de asta si apar diferente foarte mari intre note initiale si note finale, dupa 8 ore de corectat zeci, sute de lucrari, incepe sa se instaleze oboseala fizica si de multe ori si psihica, incepe creierul sa nu mai functioneze chiar la fel de bine. Intr-adevar, si profesorii incompetenti au o vina, dar de cele mai multe ori, de vina e stresul si oboseala in cazul corectarilor efectuate gresit.
In iunie elevii termina scoala. Profesorii pentru materiile de examen sunt la scoala pana la jumatatea lui iulie sau chiar sfarsit de luna pentru examene. In august vine sesiunea de bacalaureat de toamna, alti profesori chemati pentru supraveghere si corectat.
Deci ce vacanta au profesorii? O luna de zile efectiv de vacanta. De multe ori nici macar aia, sunt profesori care trebuie sa predea si pentru corigente, desi sunt destul de putine situatiile de corigente, dar pentru situatiile de genul, ei tot trebuie sa fie la scoala toata vara, deci despre ce vacanta vorbim?
Vorbesti doar ca sa te afli in treaba, fara sa cunosti realitatea din spatele unui cadru didactic. Un cadru didactic nu e la scoala doar cat are ore si atat. De multe ori vin dimineata, pleaca seara, avand doar cateva ore in ziua respectiva.
Si alta treaba. Profesorii de obicei sunt nevoiti sa aduca materiale de acasa(foi, teste, copii din carti) pentru ca scoala ori nu are imprimanta, ori pur si simplu accesul la o imprimanta intr-o scoala e foarte dificil sau din alte motive. Pentru lucrurile astea cine plateste, daca profesorul are un salariu de 2000 de lei? Un profesor consuma cam un top de hartie pe saptamana pentru activitatea lor. Plus bani de transport, taxi, combustibil. Profesorul spre deosebire de alte categorii profesionale, nu are un program la fel de flexibil. Trebuie sa fii la program inainte de a iti incepe ora, putand avea probleme daca intarzii.
Profesorii fac sacrificii majore pentru a-si duce la capat activitatea pe salarii mizere.
Daca tie ti se pare okay ca un profesor la inceput de drum are un salariu de 2000 de lei, din care probabil jumatate se duc pe chirie(fiind la inceput de drum, ma gandesc ca nu au posibilitatea sa isi cumpere un apartament/casa acolo unde sunt repartizati ca profesori), atunci ai o gandire extrem de nesanatoasa. Cu 1000 de lei in momentul de fata, poti trai maxim 2 saptamani, ai de platit intretinere, care deja e in crestere pentru foarte multi, ai de platit tot felul de taxe si impozite, unii profesori isi fac inclusiv credite la banca si trebuie sa isi plateasca ratele. Nu stiu ce profesori primesc 4000 de lei, cei mai multi nu primesc atat nici dupa 10 ani de activitate didactica.
Inainte de a debita tot felul de prostii, informeaza-te si de la profesorii care se plang, stiu ei de ce o fac, daca le era bine, crezi ca se mai plangeau? Doar ca ai tu profesori in familie care spun ca vai ce bine e si ce mult timp liber ai, asta nu e imaginea intregului sistem educational. In gimnaziu in afara de profesorii de romana si mate, restul n-au nicio presiune pe ei, nu dau examene la sfarsit de gimnaziu la materiile lor. Dar in liceu se schimba treaba, profesorii de fizica, chimie, biologie, informatica, psihologie, logica, sociologie, istorie sunt sub o presiune constanta din clasa a 9-a si pana la bac si eventual chiar pana in toamna, cand se termina admiterile la facultate. Si nu exista ore de pregatire la scoala pentru bac si admiterea la facultate. Exista doar pregatirile acasa la profesor si in foarte rare cazuri, cursuri de admitere organizate de universitati. E o discutie foarte lunga, dar ideea finala e ca un profesor nu e angajat doar sa vina la catedra unei clase si sa se duca acasa la sfarsitul orelor. Ar fi ideal sa fie asa, dar realitatea e ca pentru foarte multi profesori e total opusul.

| Mosotti explică (pentru Paulvasile10):

Eu am inteles ce zici tu, eu am avut un profesor de biologie in familie si stiu cum era.
In primul rand ca materia e cam aceiasi, ca mana e tot mana de sute de mii de ani, nu se schimba mana sau picioru, matematica e tot aia si fizica, iti pregatesti odata lectiile la un ciclu si apoi le ai facute, nu stai sa le faci in prostie mereu.

Problemele tot asa, ti le stabilesti si tot pe alea le cam faci, ca se mai scot capitole, ca ti le muta la alta clasa sau ceva, asta nu e problema ca nu se face zilnic asta.

La corectare da, e un anume stres dar mi se pare ca poti refuza (dar nu stiu sigur) sa te duci la corectari, ca mi se pare ca aia care se duc, primesc bani si de aia se duc, plus ca alea-s odata pe an, deci tot nu e asa o mare problema.

Un profesor destept nu lasa corigenti niciodata si nu are treaba toamna sau cand o fi.
Deci poti sa-ti faci viata usoara daca vrei. La ore esti mai bland, nu fortezi nota, nu ai chef de ora, dai o lucrare si ai terminat treaba, poti sa le corectezi sau nu, dar dai, iar daca esti si mai destept, dai note din burta mai mari ca sa te iubeasca si copiii, si iar gata treaba, nici nu le mai corectezi, ca aia vor note mai mari, nici nu ii intereseaza altceva.
Evident ca...stii si tu cu ce copii ai de a face, ce nivel are scoala sau liceul, te adaptezi la nivelul ala, nu aiurea.

Ma refer la materii la care nu se da examen.
Dar nu le mai corectezi, si aia zic bogda proste! Mai ales daca e o clasa mai slaba care nu prea vrea sa invete.
Si daca le zici "vreti sa va ascult sau sa va dau o lucrare?", copiii o sa zica ca vor lucrare!
Evident ca la lucrare se stie tacit ca vor copia, o sa-i lasi ca stii si tu ca ai fost panarama si ai copiat, si ii lasi ca preferi asa ca sa te relaxezi, nu sa-i iei la ascultat pe fiecare cand stii ca nu invata si poate trezesti si antipatii.
Ii mai si asculti dar...cand vrei tu.

Pai mie-mi spui? profii asa pe langa ca-s iubiti de copii de...nu se poate, vin la ei la ore de placere, si tot din admiratie sunt si cuminti, respectuosi si asa mai departe.
Spre deosebire de alti profi unde de ai dracu fac galagie, stresati de excesul de zel a profului desi nu e materie de examen, si asa mai departe.

Cu hartia depinde, daca folosesti modul clasic ca acum 30 de ani, nici n-ai nevoie sa consumi hartie, scrii sub pe tabla si aia e lucrarea sau teza.
Iar daca e sa ai nevoie de xeroxate, asta scoala ar trebui sa plateasca, nu sa dai de la tine, e culmea, ca e material didactic pe care nu trebuie sa-l cumperi tu.

Cu vacantele iar depinde cum ti le organizezi, ca mai ai si aia de primavara si de iarna, oricum ai mai mult decat unu care lucra in alta parte, unde nu are spatiu de manevra ca la catedra unde iti faci ora cam cum doresti.

Cu salariu ai dreptate, insa nu mai stiu acum cum sunt sal, am auzit ca PSD le-a marit mult.

Răspuns utilizator avertizat
| sdaads a răspuns:

4000-5000 lei au doar aia cu experienta.

Majoritatea se învârt pe la 3000-3500 lei.

| Mosotti explică (pentru sdaads):

Pai e bine si asa, altii muncesc 8 ore pe zi pentru 3500 si nu au vacante atatea.

| nukeyly a răspuns:

Sadrian46 zice bine
în 4 Ianuarie | sadrian46 a răspuns (pentru Mosotti):
D-ta vezi lucrurile din afară.
---
Fiecare-si alege un job altii o nimeresc altii nu.
Intr-o utopie toti[ca rotite egale in societate] fiecare are 10.000 $ pe luna in rrromania si painea adevarata e 1 leu pe kg fara sare iodata la fel si bezina uitata in praf de 3000 de ani iar acum masinile merg, scuze plutesc nealimentate, cu... antimaterie,
confilctele au disparut, nu exista tari, exista o planeta, toti vorbim o limba.

| Mosotti explică (pentru nukeyly):

Lasa chestiile din afara, eu ma refeream la noi.
Era vb ca de ce ei care lucra doar 18 ore pe sapt in loc de 40, se tot plang de salarii desi cam au ca si ala ce lucra 40 de ore tot cu studii sperioare, nu conteaza restul ce ai zis acolo.

| nukeyly a răspuns (pentru Mosotti):

Omu de fel e vesnic nemultumit oricat are mai verde e capra vecinului, daca i-ai da la un parlamentar 250.000 euro pe luna sa-si faca treaba si-l auzi ca se plange sau il prinzi cu mata in sac, ce merita sa-i faci?
c:/ low level format

| Mosotti explică (pentru nukeyly):

Omu dereglat e nemultumit oricat are, asta e deficit de serotonina chiar daca nu are alte simptome si pare sanatos, chiar s-a pus pe Youtube un clip ca si explicatie, ca doi oameni s-au dus la o bere, unu a baut una si se simtea satisfacut, altul oricate brea nu era in ordine.

Adica sindromul vesinucului nemultumit, daca ai serotonina ok, nu mai apare acest lucru.