| deni001 a întrebat:

Heei,stie cineva definitii si teoreme de fizica clasa a 8a? Nu imi gasesc caietele si cartile.dau funditaa :*

Răspuns Câştigător
| BlackAndWhite12300 a răspuns:

Presiunea:
Definitie- Presiunea (p) este marimea fizica scalara care expima forta de apasare exercitata uniform si perpendicular pe unitata de suprafata.
Legea lui Arhimede:
-Rezultanta tuturol fortelor (de apasare) cu care lichidul, datorita presiunii hidrostatice, actioneaza asupra unui corp scufundat in lichid se numeste forta arhimedica.
-Un corp scufundat intr-un lichid in repaus este impins de jos in suc cu o forta verticala numeric egala cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp.

Sunetul:
-Fenomenul care sta la baza producerii sunetului este vibratia unei surse sonore.
Vibratia se repeta la intervale egale de timp, adica este periodica.
Durata celui mai mic interval de timp dupa care vibratia se repeta se numeste perioada.

Agitatia termica:
Fenomenul de patrundere a moleculelor unui corp printre moleculele altui cor, fara interventia unei forte exterioare se numeste difuzie. (Fenomenul de difuzie apare in toate starile de agregare ale corpurilor.) Miscarea dezordonata si continuu a moleculelor se numeste agitatie termica.
Observatie: Agitatia termica nu este produsa de o cauza exterioara (este spontana), nu inceteaza niciodata si creste odata cu cresterea temperaturii.

Caldura
Trecerea unui corp dintr-o stare de incalzire, in urma contactului termic cu alt corp este caracterizata de marimea fizica scalara numita caldura. Caldura este o marime fizica de proces.
Propagarea caldurii
In solid caldura se transmite din aproape in aproape fara transport de substante, acest mod de transmitere a caldurii se numeste propagarea caldurii.

Legea lui Ohm
Pentru o portinune de circuit:
Intensitatea curentului electric ce strabate o portiune de circuit este direct proportionala cu tensiunea aplicata la capetele ei cand rezistenta elecrica a portiunii de circuit este constanta
Pentru intreg circuitul
Intensitatea curentului electric intr-un\dintr-un circuit este direct proportionala cu tensiunea electromotora a generatorului si invers proportionala cu rezistenta intreaga a circuitului.

Legea lui Joule
La trecerea curentului electric printr-un conductor, caldura caldura degajata este egala cu produsul dintre patratul intensitatii curentului electric, rezistenta electrica a conductorului si durata trecerii curentului electric prin conductor.

Legea I a lui Kirchhoff
Suma intensitatii curentilor electrici care intra intr-un mod de retea este egala cu suma intensitatilor curentilor care ies din nod.
Legea a II-a a lui Kirchhoff
Suma algebrica a tensiunilor electromotoarelor din orice ochi de retea este egala cu suma algebrica a produselor dintre intensitatea curentului si rezistenta electrica, pentru fiecare ramura a ochiului respectiv.

1 răspuns: