| sabin89 a întrebat:

La definirea verbelor, dex-ul menţionează imediat după forma de infinitiv forma verbului la ind. prez. 1 sg. Cauţi definiţia lui "a vorbi", dex-ul îţi începe cu "a vorbi, vorbesc". Cauţi "a merge", găseşti "a merge, merg". Problema mea este cu verbul "a continua", pentru că dex-ul spune "a continua, continuu". Eu ştiam că se spune "eu continui", nu "eu continuu". Voi cum ştiţi? Este greşit în dex?

8 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Nu ştiu, dar mie îmi sună foarte aiurea să spun "eu continuu să aştept/ învăţ etc."

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Se spune
unii spun așa, alții altfel, din această cauză apare așa.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Ambele sunt corecte.
Forma de "continuu" e invechita, se bazeaza pe aceeasi regula ca la verbele "a da", "a lua", "a bea", etc.
Prin 2005, parca, s-a oficializat si forma de "eu continui".

Am gasit, totusi, greseli in dex, dar greseli de logica.
De exemplu dexul iti defineste "moral" astfel : "in conformitate cu regulile moralei". (e gresit si pana aici, ca nu poti defini un cuvant cu o alta forma a lui si sa il faci de inteles, dar mergem mai departe). N-ai aflat ce inseamna moral si te intrebi acum ce-i morala. Ei bine, morala, conform dex, este o calitate a ceea ce este moral. Si uite asa am ajuns la o definitie circulara din care nu putem afla nici ce inseamna "moral", nici ce inseamna "morala".
Am mai gasit si altele: estetic-frumos (estetic te trimite la frumos, iar frumos te trimite la estetic), neplacut-neplacere (aici e ca la morala, caci nu poti formula o definitie corecta care sa includa o alta forma a aceluiasi cuvant).

| TristanTzara a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Deși eroarea asta a circularității în definițile din dex (Stoic = care aparține stoicismului) e făcut mai mult din practicalitate. E mai ușor să definească Stoicismul iar apoi să facă referință la el în definirea lui Stoic.

Cât despre cele două exemple, eroare există doar în MDA2 (a doua ediție a Micului Dicționar Academic) căci în Dex(2009), moral e definit astfel "Care aparține moralei, conduitei admise și practicate într-o societate, care se referă la morală; etic; care este conform cu morala; cinstit, bun; moralicesc". Deci ce e moral? Ceea ce e în concordață cu "conduitei admise și practicate într-o societate".

La fel și cu frumos-estetic: estetic e "Știință care studiază legile și categoriile artei, considerată ca forma cea mai înaltă de creare și de receptare a frumosului; ansamblu de probleme privitoare la esența artei, la raporturile ei cu realitatea, la metoda creației artistice, la criteriile și genurile artei" iar frumos e "Care place pentru armonia liniilor, mișcărilor, culorilor etc." conform dex(2019).

| adryang78 a răspuns:

Este o formă acceptată, nu neapărat și corectă. Probabil cu timpul se va întâmpla ca și cu "nici un, nici o", care prin greșeli repetate de scriere a ajuns să se transforme oficial în "niciun, nicio".

| Nilsson a răspuns (pentru adryang78):

Nu cred că sunt departe vremurile când "decât" va putea fi acceptat in loc de "doar".

| adryang78 a răspuns (pentru Nilsson):

Exact! Sunt de aceeași părere. În curând cred că o să dispară și semnul de exclamație după "mulțumesc" și altele asemenea, am observat că din ce în ce mai puțini îl mai folosesc corect.

| Nilsson a răspuns (pentru adryang78):

În limba engleză cel puțin nu prea se folosește semnul exclamării așa cum îl folosim noi, mi-a spus cineva că da impresia că țip la corespundent ori sunt ironic.

Ce mi s-a părut și mai intrigant este când am văzut pe un site britanic că expresia "Thank you in advance" pe care o foloseam destul de des atunci când solicitam asistență la alte departamente este considerată uneori nepoliticoasă pentru că pune presiune pe interlocutor să rezolve probleme.
Bănuiesc că sunt cam sensibili britanicii ăștia. happy