| tudorvolcano a întrebat:

O întrebare în legătură cu manuscrisele: dacă cineva are nevoie de o copie digitalizată a unui manuscris, știe cineva de ce copiile digitalizate costă așa mult?

Am încercat să cer de la o bibliotecă din Grecia copii digitalizate ale unui mansucris pentru un studiu personal, care poate voiam să-l public la un moment dat și să includ copii din acest manuscris din secolul 19, doar că mi-au spus că sunt costuri: 0, 30 de euro pe copie pentru studiu personal, și 10 euro pe copie pentru publicare.

Dacă era să vreau să public tot manuscrisul, eventual într-o altă poliță, și să-l fac disponibil publicului, și eventual să includ niște comentarii, mă putea costa în jurul a câtorva sute de euro doar ca să cer digitalizarea.

Mi se pare excesiv costul, în special deoarece multe din aceste manuscrise au fost făcute cadou către aceste biblioteci pentru ca cei din viitor să aibă acces la ele, iar digitalizarea și publicarea nu implică niciun cost pentru bibliotecă din punct de vedere material.

8 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Gresesti.
Manuscrisele sunt proprietatea lor si, ca urmare, au dreptul sa ceara drept de autor dupa ele, daca se folosesc in scop comercial.
Simpla scanare (digitalizare) costa de asemenea: salarul angajatului care se ocupa + consumul de curent + uzura aparaturii + parte din alte costuri (cu spatiul, angajatii auxiliari etc.).
0.30 euro este un pret foarte bun! La noi costul unei scanari de o pagina costa mai mult.

| tudorvolcano explică (pentru Bula):

Dreptul de autor nu aparținea autorului, până la 70 de ani de la moartea sa?
Problema e că e un manuscris de la începutul secolului 19, cel mai probabil autorul (Hurmuz Hartofilax), avea ca intenție ca documentele să fie făcute publice după moartea sa.
Acum, nu știu dacă publicarea înseamnă că este și ceva comercial. Dacă fac public un videoclip educațional în care prezint pagini din acel manuscris, dar nu monetizez videoclipul, se consideră că am violat politica pentru studiu oare? Vreau să răspândesc informația, nu să fac bani pe ea (e vorba de o veche partitură muzicală).
Dacă ar fi de exemplu, să utlizez manuscrisul într-un scop comercial, aș contacta o casă de editură, și aș crea o nouă ediție a manuscrisului, într-un format mai lizibil, și aș vinde cartea pe piață. Ca să nu fie doar o copie, aș include și comentarii suplimentare. Totuși, nu aceasta e intenția mea, ci să răspândesc partituri din manuscris într-un mod necomercial, gratis.

Cu simpla scanare, am înțeles, e ceva care poate consuma timp pentru angajat.
Totuși, se uzează un scanner dacă scanează documente?

De exemplu, la mine la universitate, în Olanda, ne lasă pe studenți și profesori să facem poze pentru uz non-comercial la manuscrise, fără niciun ban, dacă folosim acestea în scop educativ, non-comercial.

| Bula a răspuns (pentru tudorvolcano):

Uzura este egala cu pretul de cumparare impartit la durata de functionare (amortizarea).
Proprietatea (intelectuala sau de drept) permite proprietarului sa stabileasca preturi de folosinta.

| tudorvolcano explică (pentru Bula):

Mă gândesc, să încerc să caut finanțare pentru un proiect de publicare a acestor manuscrise?

Dacă ar fi un manuscris de 400 și ceva de pagini, ar însemna 10 euro pe pagină, deci cel puțin 5000 de euro ar trebui să-i am strânși.

| Bula a răspuns (pentru tudorvolcano):

Da, asa functioneaza lucrurile.
Nu degeaba cartile de specialitate, lucrarile de arta etc. sunt scumpe - multi isi scot partea (contractuala) din ele.

| relian a răspuns:

Si daca au fost facute cadou ce? Stai linistit ca n-a fost cadou,au fost donate,iar cel care lea donat a fost scutit de cine stie ce taxe.

Dupa cum observi bani vorbesc laughing acum aia tin acele manuscrise,deci sa depozitezi ceva costa,costa cladirea in care stau oamenii care lucreaza acolo etc.
Aia cum sa fie platiti si din ce?
Lumea crede ca poate cadea ceva asa din senin,deci nu-i deloc asa.
Cei care au donat spui tu,au dorit ca viitorul sa aiba acces la ele? Daca voia aia le publicau aia,nu le donau.

Daca viitorul ar fi fost interesati de manuscrisele alea se duceau aia la stiu si eu ce publicatie le dadeau alora moca,ori donate cu conditia sa publice un numar X de exemplare.

Daca se uzeaza scanerul daca scaneaza? Banui ca da, nimic nu-i forever.
Pe voi la universitate va lasa pentru ca este in cadrul universitatii, sinteti studenti asa ca nu vad de ce nu var lasa, doara de aia sinteti acolo nu? Sa invatati sa studiati.
Dar ce documente sunt?
Mod necomerical nu exista, nici biserica nu este nonprofit, dar se spune ca ar fi laughing

| tudorvolcano explică (pentru relian):

Mă refeream la publicarea digitalizată. În secolul 19, nu erau computere.
Iar pentru publicarea lor prin edituri, s-au publicat o grămadă din cărțile sale, dar doar cele mai folosite de către psalți.

Deoarece el a transcris în Nouă Metodă partituri de la Sfântul Ioan Damaschin până în ziua de azi, corpus-ul era enorm, nici 1% nu cred că s-au digitalizat până în ziua de azi.

Sunt partituri de muzică psaltică din Vechiul Stihirar.

| relian a răspuns (pentru tudorvolcano):

Daca e vorba de biserica, nu-s curioslaughing poate sa ia si foc, ba unde nu leas da eu foc laughing