|

Salutare TPU, am o intrebare despre istorie mai exact despre coloniile pe care le-au avut statele europene in America ( aici ma refer la intreg continentul adica Nordul si Sudul) cu secole in urma:Englezii, spaniolii, francezii, portughezii etc, au descoperit America si au colonizato s-au confruntat cu populatia natala care era primitiva impartita in triburi si care traiau de pe urma vanatului si a agriculturii.Englezii au debarcat pe coasta de Est a Americii de Nord si au exterminat populatia bastinasa care traia acolo Amerindienii sau indienii americani cum li se spune.Spaniolii au debarcat in America Centrala in zona Mexicului si s-au confruntat cu Astecii, Maiasii, si alte triburi si popoare care traiau acolo.Ideia e ca ei nu puteau trai acolo impreuna cu acele popoare native pentru ca le stateau in cale asa ca tariile care au colonizat america s-au decis sa invinga populatia bastinasa ca sa le poata lua resursele si pamanturiile iar bastinasii au ajuns sclavi in minele de aur din New Spain si pe campiile din New France prin Lousiana.Americanii nu prea au istorie sunt oameni care spun ca "Mai bine Columb nu descoperea America ca uite ce a ajuns" si asta ma duce cu gandul: Oare cum ar fi aratat lumea in prezent daca europenii nu descopereau continentul America?

Probabil ca lumea ar fi fost un pic mai diferita mai ales ca americanii si-au bagat nasul peste tot in lume.Sunt specialisti si cercetatori care mentioneaza ca in prezent inca mai sunt oameni din acele vremuri care traiesc prin SUA acele triburi indiene pe care le vedem si in filmele western.

28 Raportează Evaluează
28 răspunsuri:
| a răspuns:

Lumea ar fi aratat ca si acum laughing ca s-a intamplat mai devreme sau cand s-a intamplat,ori se intampla mai tarziu tot acolo se ajungea.
Nu mai sunt teritorii asa de mari unde populatia sa fie in urma cu mii de ani si altii cu OZN-uri laughing asa ceva nu prea merge in momentu cand unia au mijloace de transport de cursa lunga.
Acele triburi ce le vezi tu la tv mai sunt si acum prin US,dar sunt in anume locuri,sunt urmasii alora de demult,altii tot amerindieni au afaceri,cazinouri in general laughing
Ca idee Anglia cand a venit unde spui tu n-a avut ce le lua alora si nici sclavi nu i-a facut asa cum spui tu,aia nu acceptau sa devina scalvi,mai bine mureau de foame,deci amerindieni aia n-au fost sclavi,de fapt nici nu stiau sa munceasca,asta pentru ca nu muncise nimeni de sute sau mii de ani acolo laughing deci ce sa faci cu unu care nici macar nu stie sa faca ceva.

In america de sud si centrala spaniolii si restul s-au amestecat cu populatia indigena si au formai ce azi vezi tu,mexiscani,brazilieni,columbieni, argentinieni si etc, deci nici o populatie din america centrala sau de sud nu este europeana sau indigena, sau format alte populatii prin incrucisarea celor europene cu indigene.
In america de sud si centrala da cei venit le-au luat aurul ca aia aveau, aia erau organizati, nu erau asa de salbateci cum cred unia.Singura lor nesansa a fost ca au crezut ca europenii is altceva decat erau laughing ca ii eliminau cu tote armele lor,nu aveau europenii nici o sansa impotriva bastinasilor,nici englezii in nord, desi aia din nord erau varza, nici roata nu o descoperise inca laughing

Lumea nu ar fi fost mai diferita ca n-ar fi avut de ce.
Americanii nu-s banga nasu pe nicaeri, arata tu ce au luat americanii de la careva, arata uite au luat cu japca nu stiu ce teritorii laughing asa cum fac rusii cum fac si altii si au facut.
Va treziti vorbind numai tampenii, ori acceptati toate timpeniile ce le spun unia si altii despre americani.
Ca sa fiu sincer daca nu erau americanii nu stiu pe unde...2004 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

"Ideia e ca ei nu puteau trai acolo impreuna cu acele popoare native pentru ca le stateau in cale asa ca tariile care au colonizat america s-au decis sa invinga populatia bastinasa"

vrei sa spui ca NISTE JIGODII UCIGASE CARE AU EXTERMINAT POPULATIA LOCALA, si cu "justificare" ca vezi doamne sunt salbatici, cine dracu' e salbatic, ala care ucide sau ala care e ucis pe in propria tara?!?

cum ar fi
pai e imposibil
mai devreme sau mai tarziu tehnologia navigatiei ar fi permis transporturi atat de lungi ca s-ar fi descoperit si fara intentia lui Columb sa ajunga in Asia mergand spre vest in ideea ca pamantul e rotund

NU poti sa iei in consideratie epoca satelitilor de spionaj cu acoperire globala si totusi sa fie ignorat si nedescoperit un intreg continent care e cam jumatate din restul lumii in materie de suprafata uscatului

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Și totuși care e întrebarea?
laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru gabicoo):

Pai intrebare am scris-o la final "Oare cum ar fi aratat lumea in prezent daca europenii nu descopereau continentul America?" nu ai fost atent la ce ai citit.

Tu ce parere ai cum crezi ca ar fi fost daca nu descopereau America?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Descoperirea Americii de către europeni era inevitabilă. Dacă nu o făcea Columb o făcea altul. La sfârșitul sec. al XV-lea toată Europa Occidentală trăia febra descoperirii drumului maritim spre India. Portughezii descoperiseră în 1487 Capul Bunei Speranțe și erau la un pas de a ajunge în India. În 1492 Columb a pornit spre Vest ca să ajungă în India înaintea portughezilor și a descoperit fără să vrea America. Era epoca marilor descoperiri geografice!
Tu ai scris "dacă". Să știi că în istorie nu există dacă!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru gabicoo):

"dacă" ai dreptate am gresit eu, nu m-am exprimat cum trebuie.

"Europa Occidentală trăia febra descoperirii drumului maritim spre India." Pai, atunci erau disperati pentru ca drumul spre India era foarte greu pe uscat si dura prea mult asa ca europenii au decis sa o faca spre mare calatorind pana in India. Atunci oamenii stiau foarte putine despre India, ei stiau doar ca de acolo veneau foarte multe marfuri si erau o gramada de bogati de aceea vroiau sa ajunga in India si habar nu aveau ca pamantul este rotund erau disperati sa caute si alte pamanturi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru gabicoo):

Europenii pana in 1700-1800 au fost mereu disperati sa ajunga in India la fel cum a fost si Alexandru Macedon daca ai vazut filmul https://www.youtube.com/watch?v=w39aqlyzpYc erau porniti sa ajunga cat mai departe inspre Est.
Columb a plecat din Spania cu nava lui pe Atlantic, dar Columb cand a calatorit pe ocean el nu a urmat tarmul africii ca sa ocoleasca Africa si mai departe spre Arabia si apoi India el a mers tot inainte pe ocean adica pe apa pana si a ajuns prin insulele din America Centrala pe la maiasi si asteci prin partiile alea din Sudul Mexicului asta a facut, a mers drept nu a ocolit tot continentul. Si sti de ce? pe vremea aceea oamenii adica europeni nu stiau drumul spre India pe mare stiau doar drumul spre uscat prin peninsula Balcanica apoi Turcia, Siria, Irak, Persia, Afganistan si apoi India era mult prea mult de mers asa ca au facut-o pe mare numai ca ei nu stiau drumul, la inceput le-a venit idea sa ocoleasca toata Africa ca sa ajunga pana in India.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru gabicoo):

Ei habar nu aveau ca pamantul e rotund, normal Columb a descoperit America accidental el pe moment a avut impresia la inceput ca a ajuns in India in primele zile pentru ca a vazut cum erau oamenii pe acolo si cultura lor bogata in legende si mituri.

Daca stai sa te gandesti normal asa e decoperirea Americii era inevitabila pana la urma fac si eu ca tine "Descoperirea Americii de către europeni era inevitabilă. Dacă nu o făcea Columb o făcea altul." dar intrebarea e alta din moment ce sti atatea poti sa imi spui, cum de existau oameni acolo adica populatia nativa din America acolo?

Eu stiu ca la inceput stramosii nostri au plecat din Africa cu sute de mii de ani organizati in triburi si grupuri de oameni, au plecat din Africa si s-au raspandit peste tot prin lume.
America e inconjurata de apa pe toate partiile Nord, Sud, Vest, Est asa ca intrebarea e: Cum de au ajuns oamenii prima data in America inainte de Columb? Daca intelegi sti la ce ma refer. La populare la prima data.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru gabicoo):

Gabicoo mai esti pe fir? nu ai mai dat nici un raspuns.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru gabicoo):

Ia stai asa un pic Capul Bunei Speranțe? dar acolo e sudul Africii. Europenii au colonizat si Africa pentru ca daca ai vazut filmul 12 ani de sclavie https://www.youtube.com/watch?v=z02Ie8wKKRg africanii la inceput cand au ajuns in America si Europa au fost folositi ca si sclavi pe urma sclavia a fost abolita.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

America nu are istorie? Poate insa are cel mai mare avantaj strategic. Zeci de mii de Km de ocean in ambele directii

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Europenii stiau ca pamantul e rotund, si America a mai fost vizitata in trecut, insa contactul era limitat, prea mic sa lase dovezi semnificative. Se presupune ca si Arabii au ajuns in America, insa Vikingii au lasat si ramasite. Datele fiind pierdute in timp.


Oamenii au ajuns in America prin stramtoarea Bering, acu 15000 de ani, cand clima era mai moderata in nord, nivelul apei mai scazute, America si Asia erau legate. (in acea perioada si Uk era legat de Europa)
Insa Clima s-a schimbat nivelul apei a crescut iar oamenii au rams izolati.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

Acum referitor la intrebarea mea:

Oare cum ar fi aratat lumea in prezent daca europenii nu descopereau continentul America?

Probabil ca lumea ar fi fost un pic mai diferita mai ales ca americanii si-au bagat nasul peste tot in lume.

Vreau totusi o parere. Mai ales ca in acea perioada lumea stia doar de existenta a 3 continente mari si late Africa, Europa si Asia.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Lumea era mai evoluata decat crezi in trecut, Epoca medievala a insemnat un regres, insa stiinta tot si-a revenit mai repede decat se crede.
Cum ar fi aratat Lumea : Pana in ww1 america nu a prea influentat lumea, Daca nu intervenea EXISTA Sua sa intervina in razboi cel mai probabil puterile centrale ar fi facut pace dreapta, Belgia era incorporata partial in Germania, Austro-Ungaria supravietuia. Anglia ramanea puternica, desi afectata de razboi tot ramanea de top.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

Ok, asta e parerea ta. DAR daca America nu ar fi fost descoperita pana in 1900 si ceva Germania ar fi castigat WWII si UK ar fi fost invinsa cu siguranta. Nu uita ca nemtii au bombardat Londra si au pus-o la pamant la fel si cu URSS adica Rusia europeana. Daca nu descopereau America, nemtii conduceau jumatate din lumea asta cu siguranta mai ales Europa, Africa ca in rest Japonia facea praf Asia cu tot cu China si ce mai e prin Pacific, Australia, asta cu siguranta. Ar fi fost o lume ceva in genul The Hunger Games daca ai vazut filmul si cum arata acea lume in acel film bine asta in stil nazist si imperial japonez ar fi fost cu totul altfel.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

Sti de ce zic asta in WWI sau WWII parca in una din astea doua au fost implicati 16 milioane de americani si civili si soldati pentru ca sa fim seriosi USA are cea mai puternica armata din lume pe locul 1 in lume si baze militare pe tot globul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

Sti la ce m-am gandit? asa cu imaginatia mea bogata: daca nu ar fi existat America probabil ca vedeam numai soldati nazisti pe strada patruland s-au steagul germaniei nazite la fiecare primarie din fiecare oras si probabil ca purtam si eu acea banderola pe brat zvastika. Iar la scoala portretul lui Hitler agatat pe perete.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Daca nu exista America, Nici nazismul nu mai exista, Hitler ar fi fost un om simplu traind la marginea societatii. WW2 nu mai exista.
.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru AA1CK3D):

Nu stiu daca stii, asa ca iti spun; Germania dinainte de WW1 era mult mai puternica decat Franta si UK impreuna, tocmai de asta practic toate celelalte puteri s-au coalizat ca sa o poata invinge. Cu ce ar fi obtinut in urma victoriei, ar fi fost puterea hegemonica, cum sunt USA astazi. Pace dreapta; ar fi luat o parte din... Belgia?! Prin pacea de la Brest-Litovsk cu Rusia au luat Rusia pana departe, Ucraina, Polonia, Tarile Baltice; prin pacea de la Bucuresti cu Romania au luat Carpatii, judetul Prahova cu petrolul si practic conducerea economiei noastre; tot ceva in genul asta ar fi luat si de la Franta, Italia, iar Belgia si Olanda cu totul; ideologia de razboi, aproape identica cu cea nazista, ar fi ramas ideologia de stat, conducerea dictatoriala ar fi ramas, Hindenburg si Ludendorff ar fi condus Germania ca in timpul razboiului, caci nu poti conduce democratic cuceriri atat de ample; asa ca ar fi fost la putere un regim asemanator cu cel nazist, intr-o supraputere hegemonica careia nimeni nu i-ar fi stat in fata, cel putin in Europa.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru minrest):

Inainte de razboi Germania era mai tare ca Franta la toate capitolele, dar decat Anglia si Franta combinat cam greu. + Rusia. Unul din motivele inceperii ww1 era frica Germaniei de catre Rusia care era intr-o crestere economica foarte rapida, in cativa ani i-ar fi surclasat pe Nemti. Dar Germania nu putea lansa un atac asupra Rusiei, fara a interveni aliatul principal : Franta. asa a luat nastere :
Schlieffen-Plan - invazie rapida a Frantei, urmata de un lung razboi impotriva Rusiei.
+ In telegrame secrete Germania a divulgat Angliei intentia de a ataca Franta, promitand ca dupa razboi sa elibereze teritoriile Frantei ocupate. Pastrand numai coloniile Africane. Anglia in secret a spus ca ramana neutru.
Insa Nemtii nu or precizat nimic de Belgia care era aliat cu Anglia, La izbucnirea conflictelor Germania a cerut acces prin 3 localitati Belgiene pentru a a ajunge in Franta (unde granita Franceza era mai slab aparata). Daca Belgia dadea drum liber Nemtiilor WW1 era evitat, in schimb Belgia s-a opus, nemtii au trecut cu forta, insa agresiune impotriva Belgiei a fortat intrarea Angliei in razboi.
Razboaiele erau comune, Eu as considera si razboiul lui Napoleon un semi-razboi mondial

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru AA1CK3D):

Planul Schlieffen, ''usa culisanta'', consta in victorie rapida impotriva Frantei, inainte de mobilizarea Rusiei; de asta in momentul in care i-a declarat razboi Rusia, Germania a atacat... Franta, care nu ii declarase razboi, prin Belgia. Insasi planul asta arata ca Germania era considerabil mai puternica decat Franta si UK la un loc; dealtfel le-a invins pe toate trei, in prima faza. Franta, Rusia si UK pe continent; compara datele statistice ale vremii. Cat despre perspectiva ca Rusia sa intreaca Germania in cativa ani... doar nu se dubla la fiecare an; compara datele statistice ale vremii si vei vedea; nu te mai lua dupa altii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

E cam aiurea, adica America le leaga pe toate intr-un fel.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Bastinasii Americani nu erau ata de inapoiati, aveau tehnologie avansata in mai toate domeniile, cu exceptie cea a razboiului. Iar Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale dezvoltarii Americii fata de restul lumii era : Lipsa cailor!
Caii au favorizat dezvoltarea Europei, fiind mijloc de transport super eficient.
In americi cand porneau aia la razboi toate resursele trebuiau carate de oameni, erau carausi speciali, insa si ei aveau nevoie de resurse, incat parcurgerea distantelor mari in numar mare era impracticabil.
Insa si cu dezavantajul puterii militare, Bastinasii ar fi putut respinge cu usurinta orice atac daca : 1 Erau uniti, insa ca si in EU, si ei erau impartiti in fel si fel de regate, spaniolii, englezii etc plateau diverse triburi sa se rascoale impotriva celor de la putere, odata statul decentralizat vedeau pe rand de fiecare trib in parte.
2. Boliile europene, Boli la care noi Europenii avem imunitate deja, au provocat exctinctia in masa a bastinasiilor care au fost izolati de restul omenirii. Se presupune ca undeva 90% din populatia bastinasa a murit din cauza boliilor venite din europa.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

Ok, pana aici am inteles dar la punctul nr. 2 legat de boli sa stii ca europenii au adus bolile in America prin intermediul corabiilor pentru ca pe corabii se urcau soarecii si tot felul de sobolani purtatori de boli.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

Eu asa stiu ca "Boliile europene" au fost aduse in America pe vas o data cu soarecii, caii si altele de aceea oamenii au murit.
Dar in filmele pe care le-au facut Americanii au fost cateva momente in care colonistii s-au luptat cu ameri-indienii si triburiile lor apoi cu maiasii, astecii, triburile apase si multe alte triburi cum ar fi indienii aceea din Arizona si din campiile din Indiana. Sau luptat cu ei ca sa le ia pamanturiile si resursele pentru ca ei erau invadatori planul era acela de a lua tot continentul asta vroiau europenii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Boliile au fost aduse de Noi oamenii, In Adn-ul nostru este stocat imunitatea la boliile ce ne-au afectat in trecut ( sute, mii de ani in urma) imunitatea se transmite genetic deci pe noi nu ne afecteaza insa le purtam pasiv Iar contactul cu cineva care nu are imunitatate duce la infectarea lui.
Bastinasii Americani au fost separati de restul lumii mai bine de 15000 de ani, izolati de toate schimbarile biologice/boliile care ne-au decimat pe noi in trecut. Iar boliile asteau au aparut la noi in urma aglomerarii urbane, boliile provenind de la animale prin mutatie.
Dar u din filme inveti istorie =)) lol. Primele sentimente de unitate anti- europeana a fost mult prea tarziu. De regula europenii plateau tribul x sa lupte cu y. Ulterior cele 2 fiind slabite la final revendicau ce doreau.
America de sud a fost colonizata cu forta rapid, prin anihilarea bastinasiilor, spaniolii se gandeau numai la aur pentru as-i alimenta razboaiele lor Pro-Catolice impotriva miscarii Potestante. Insa au cam esuat, si au dat faliment.
America de nord a fost colonizata treptat, mai degraba numai Partea de coasta fiind colonizata, centrul era populat de Bastinasi, abia undeva prin 1800` SUA a inceput programul de colonizare completa a continentului. CIA a divulgat ca si in anii 1970` inca se mai folosea sterilizarea femeilor din america de origine bastinasa. (cu pretext ca le da vaccin)
Uite aici despre Colonizarea Spaniola, documentar cu date reale nu film :)
https://www.youtube.com/watch?v=xPm8E-zWwsQ

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

Ok, pana aici am inteles.
Inca ceva: eu cand am mentionat de filme am incercat sa explic luptele pe care le-au avut colonistii cu populatia bastinasa si planul lor de a pune mana pe intreg continentul.

Si referitor la Columb este exact cum i-am spus si lui gabicoo. Columb nu stia drumul spre India pe mare adica pe apa, el cand a mers spre India s-a dus tot inainte pe apa, in loc sa ocoleasca Africa.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AA1CK3D):

Ok, am inteles si partea cu bolile si ai dreptate America are un avantaj mare pentru ca e inconjurata de 3 oceane.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează