| Termopile a întrebat:

Salutare TPU Vă propun un exercițiu de imaginație. Închipuiți-vă că sunteți Ministrul Educației, acum scrieți cum ati organiza voi programa școlară :ce materii școlare ați adauga, ce materii ați scoate, cum ați organiza și structura programa școlară. De ce v-am propus acest exercițiu de imaginație, pentru că sunt conștient de situația proastă a sistemului nostru de învățământ și sunt curios cum l-ați "amenaja" voi.

Voi începe eu cu ideea mea de programă școlară :

1) Aș face ca într-adevăr să existe materii de profil, astfel în cât profilele de liceu să fie clar delimitate între ele adică dacă ești pe profil științe sociale să nu aibe ce căuta în acest profil (Matematica, Fizica, Chimia, Biologia, Informatica), dacă ești la liceul de arte pai dacă ești la liceul de arte faci numai muzică, desen, teatru și tot ce tine de arte (nu geografie, română matematică, etc). Nu mi se pare normal ca la profil de filologie să faci matematică n-are absolut nici o logică. Fiecare profil cu materiile lui și atât. Ești la științe sociale (până în clasa a 12 a mănânci Geografie, istorie și ce alte materii școlare de profil mai ai pe acolo le mănânci pe paine) nu ești la științe sociale dar tu încă stai și înveți hidrocarburi la chimie.

2) As "dezumfla" materiile școlare, de ce? Pentru că este dezastru cât de exagerate sunt lecțiile, adică de ce la matematică trebuie să înveți ecuații care îți i-au o pagină întreagă de caiet studențesc, ar trebui să te învețe chestiile de bază nu să îți umple capul cu ecuațiile de gradul 2 cu câte 5 necunoscute, ecuații care îți i-au ore întregi să le faci, adică serios vorbesc nu vă i-a cu dureri de cap când vine vorba să rezolvați o ecuație din asta, dar când primiți o tema în care aveți de rezolvat vreo 10 ecuații de cate 1 pagina fiecare nu vă vine să vă aruncați pe geam, adică în loc să vă cultivați creativitate, să vă descoperiți calitățile și pasiunile voi stați ore în șir pe ecuații pe care nu le veți folosi după terminarea facultății. Adică sunt de acord ca dacă ești la mate-info să mănânci ecuații din astea la micul dejun dar dacă ești la filologie atunci nici nu ar trebui să ști că există astfel de ecuații. valabil și pentru romane dacă ești la profil mate-info nu ar trebui să faci argumentării kilometrice despre romanul nu știu care. Ar trebui să se delimiteze clar ce se găsește în manualele elevilor adică să se știe clar dacă acel lucru va folosi elevului în viața de zi cu zi de exemplu adunarea și scăderea îi va folosi elevului, ecuația de gradul al 2 lea nu va folosi elevului atunci scoatem ecuația de gradul 2 din programă.

3)Aș include anumite materii școlare obligatorii fiecărui profil materii care consider că vor folosi oricărui elev indiferent de profil și le voi înșira pe toate:bani (da materia bani unde vor învața elevi tot ce trebuie să știe despre bani, vor învața despre impozite, despre taxe, despre împrumuturile bancare, despre salarii, etc de ce? deoarece mi se pare că mulți oameni fac împrumuturi bancare inutile se in datorează inutil, plătesc taxe și impozite aiurea, cumpără chestii inutile fără să cunoască consecințele, nu mi se pare normal ca după 12 clase să nu știu cât ar trebui să plătesc factura la lumină sau ce drepturi am ca angajat sau cât e salariul minim pe economie, care este diferența dintre a lucra la stat și care este diferența dinte a lucra la privat. Mă rog ați înțeles voi despre ce e vorba), educație antreprenorială (să ne învețe despre antreprenoriat, să ne pună să citim cărți de educație financiară scrise de autori precum Robert Kyosaki să ni se explice ce vorbesc acești oameni în cărțile lor, etc), educație politică (să nu se mai întâmple să mergi la vot să nu ști ce votezi, ar trebui să înveți încă de la liceu ce e aia corupție, șpagă, mită, cum stă treaba cu partidele politice, cu președinți, cu UE, etc), cultura românească (să înveți despre tradițiile românești, obiceiurile românești, sărbătorile noastre tradiționale, oameni noștri importanți precum, scriitori, inventatorii, etc. Mi se par importante lucrurile astea), aș pune mai multe ore de istorie a României, chiar aș pune ca probă de bac chestia asta, calități și pasiuni (materie obligatorie mi se pare vital să îți cunoști calitățile, defectele și pasiunile), educație pentru sănătate (prea mulți oameni, copii, elevi, etc duc un trai nesănătos și după se miră de ce mor la 50 de ani, educația în privința asta nu strică), patriotismul (dacă în trecut patriotismul era exagerat acum nu m-ai e de loc acum toți ne urăm țara și asta mi se pare groaznic, eu cred că trebuie să fim învățați de mici să ne iubim țara foarte mult nu să ne băgăm pu** în ea de fiecare dată, eu chiar i-aș face pe elevi să exagereze puțin cu patriotismul ăsta ) religia (mulți zic că e inutilă eu aș pune accent pe religie mai exact pe religia ortodoxă, aș pune elevi să citească Biblia, să analizeze versetele, să citească pilde, să cunoască majoritatea sfinților importanți, adică la fel ca istoria să fie studiată intens).

4)A-și elimina temele pentru acasă, de ce? Pentru că nu trebuie ca școala să îți ocupe și timpul de acasă, tu ca elev în timpul liber, trebuie să :socializezi, să comunici, să te relaxezi, să dobândești Hobby-uri, să stai cu familia, etc nu să faci teme

5)A-și obliga fiecare profesor să dea elevilor un proiect pe care să pună notă deci o notă o ai la proiect, proiectul trebuie să fie realizat pe echipe obligatoriu deci nu individual, fiecare proiect trebuie analizat până la cel mai mic detaliu, modul cum arată acesta, modul cum prezintă membri grupului, modul cum se organizează etc

6)Tezele sunt total inutile le-aș elimina nu le văd rostul sunt ca niște teste doar că din tot ce ai făcut în tot semestru, nici măcar nu dai la toate materiile.

7)Sitemul de notare : ar fi în felul următor maxim 3 note, minim 3 note, obligatoriu în felul următor 1 notă test scris, 1 notă ascultarea, 1 notă proiectul

8)Video proiectorul big grinecât să predai pagini multe la elevi mai bine utilizezi o prezentare PPT, urmând ca apoi tu să îi pui pe elevi să scrie un rezumat a ceea ce ai prezentat acolo, orele fiind astfel mai relaxante și mai ușoare și cel mai probabil mult mai ușor de reținut pentru elevi

9) Profesori ar trebui să treacă niște teste foarte riguroase și greu de trecut, practic nu ori cine ajunge la catedră adică să se dea niște teste atât riguroase în cât doar 10% din candidați să ajungă profesori restul să fie dați afară, adică din 100 de oameni care se prezintă la examen să devină profesori doar primi 10 să ajungă profesori.

10) Salariul Profesorilor ar trebui să fie printre cele mai mari un profesor după mine ar trebui să aibă 10.000 de lei salariu.

11)Profesori ar trebui să iasă foarte devreme la 40 ca profesor să poți ieși la pensie cu o pensie de toată frumusețea ar trebui ca un profesor să aibă 2.000 de lei pensie

12)Manualele ar trebui să fie reînnoite în fiecare an nu generații la rând să învețe după același manual adică să nu vină bunica să zică nepotului "Mamaie și eu am învățat după manualul ăsta"

13)Un profesor să nu aibe mai mult de 15 elevi la o clasă, eu cred că unui profesor îi e foarte greu să predea la 30 de elevi sau chiar mai mult, eu zic că 15 elevi la o clasă e suficient.

Cât despre generală, păi sunt mulțumit de școala generală deși mențiunile de la punctul 3 ăla cu materiale obligatorii ar trebui și în generală în rest generala e ok.

Acum vreau să văd și părerea voastră de fapt am 2 întrebări

1)Ce parere aveți despre ce am scris mai sus?

2)Cum ați vedea voi lucrurile?

Argumentați

Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Nu stiu daca cineva ti-a explicat ca, nu trebuie sa inveti 3 pagini sau 10 pagini, ci doar sa citesti materia respectiva si sa retii DOAR esenta celor citite, adica ideile principale.
Asa se invata de fapt, nu memorarea a tuturor paginilor, pe care oricum invatandu-le papagaliceste, le vei uita in cateva zile.
Invata pe paragrafe cand ai mult, repetand doar esenta celor citite!

In ce priveste notarea cu doar 3-4 note, afara, in occident existand deja un sistem similar, cu calificative, fiind posibil ca in viitor, sistemul romanesc sa se schimbe si el.

34 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Te-as fi luat in serios daca ai fi scris intr-o romana decenta. Pe de alta parte, eu nu pot sa iau in serios unul care nu e in stare sa formuleze un plural sau sa articuleze cuvintele cum trebuie. Bine, sa nu intelegi cumva ca sunt din categorie cu Ioneasca, care vine cu platitudini stupide de genul "copiii nu pot discerne ca nu au capacitatea si experienta de viata" bla bla-uri fix comuniste. Pe de alta parte, copiii aia trebuie scapati de analfabetismul functional din scoala primara, insa in invatamint nu prea gasesti destui oameni de calitate care sa faca asta. E usor sa zici ca gata, citesti materia, retii esenta, apoi construiesti un rationament. Realitatea e complet diferita, din pacate.

| sofisis a răspuns:

Eu nu as scoate nici o materie. As merge pe modelul din SUA. Matematica pe nivele dar obligatorie, limba romana obligatorie, educatie fizica obligatorie, geografia si istoria obligatorie. In rest..la alegere. Fiecare sa aleaga ce materie vrea sa faca si la ce nivel de intensitate.

| Termopile explică (pentru sofisis):

O idee bună

| anonimg a răspuns:

Sunt multe de spus aici.
1. As reduce numarul materiilor, astfel inca chiar si cei mai inceti copii sa poate bucura de priceperea, de intelegerea materiilor.
2. As pune practica la orice materie. Numai prin metode practice lucrurile invatate vor fi si asimilate si vor ramane asimilate.
3. As introduce mersul la scoala, obligatoriu pe jos sau cu bicicletele. Distantele ce depasesc 5 km sunt acceptate cu autovehiculele. Iar unde nu este mijloc de transport in comun si distanta este mare, as asigura transport gratuit.
4. As exclude violenta de orice natura ar fi aceasta. Elevii care gasesc placere in bullying vor fi exmatriculati in mod direct, si cu cercetari amanuntite. Acestia pot reintra in scoala numai dupa 5 ani, si numai daca dau dovada de un caracter amabil.
5. Nu voi introduce Biblia in scoala, pentru ca niciun om nu trebuie sa se simta silit in vreun fel. Dar copii trebuiesc invatati ce inseamna moralitatea, ce inseamna constiinta, si cum pot acestea sa dispara din om atunci cand ei gandesc si practica lucruri imorale.
Nu-i voi invata nici despre evolutie, si nici despre creatie. I-as invata despre istorie. Dar o istorie in care sa se arate si lucrurile bune, dar si cele rele; si sa nu se ascunda nimic. Le-as spune: "Asa s-au intamplat lucrurile: potrivit constiintei si moralitatii, este bine ca tehnologia sa inainteze in domeniul respectiv sau nu?"
6. As invata pe copii anatomia; dar cel mai mult fiziologia. Pentru ca fiecare copil trebuie sa stie de mic in ce fel afecteaza trupul, mintea si sufletul orice aliment pe care il introducem in gura.
In rest, tu ai zis in mare parte bine.