April
| April a întrebat:

Un scriitor roman din exil, Vintila Horia, spunea:"Altceva decat cuceritori si cuceriti nu exista pe acest Pamant.Omul nu e in stare sa gaseasca o alta cale". Sunteti de acord cu afirmatia sa? Si unde va situati? Uneori sau mereu?

9 răspunsuri:
April
| April explică:

E foarte interesant ce spuneti cu totii, si imi permit doar sa fac cateva mici comentarii.Si, desi e ultimul raspuns, incep cu Petre: dar desigur ca scriitorul nu se referea la categorii de oameni, mai ales impartiti in intelepti si mediocri si nici la situatia in care ar fi ei prin asta intelegand extremele :stapan si sclav.Este vorba, cred, despre omul obisnuit, intr-o existenta obisnuita.Este foarte adevarat ce spui ca inteleptul, in lanturi fiind tot liber va fi.Si gandul, inevitabil, ma duce la Nicu Steinhardt si al sau jurnal al fericirii.
-Bagdan, nu trebuie doar sa speri ci sa fii.Gandul ne influienteaza atitudinea.
-nony, optimist ca intotdeauna, iti dorim sa te numeri printre cuceritori.
-Bacemi, suflet bun si iubitor de pace.Gandul tau precum ca Dumnzeu se va arata omenirii odata ce aceasta va pune capat razboaielor e cu totul inedit. E prima oara cand il aud formulat de cineva si asta da originalitate spuselor tale.
-inteleapta ca totdeauna emanuellex considera ca importanta nu e atat victoria cat felul in care am ajuns la ea:un punct de vedere moral;
-jester, cred ca tu faci distinctie intre caractere umane sociabile sau solitare. Daca-mi permiti, stangacia despre care vorbesti e mult mai interesanta decat spontaneitatea sporovaitoare a celor 'populari". Si crezi tu ca vei reusi totdeauna sa fii pe placul altora dar si pe al tau? Ma gandesc :oare nu e bine ca la sfarsitul zilei sa fim multumiti de noi insine chiar daca s-a intamplat sa nemultumim pe cineva?
Frumoase gandurile voastre si interesanta discutia.Va astept si la alte intalniri si vom fi cu totii mai bogati cu un gand.Sau cu mai multe.Numai bine.Si fiindca nu mi se pare corect sa decid un castigator fiindca, castigatori suntem cu totii, sa lasam hazardul sa decida. Adica computerul(daca e absoluta nevoie).

aqualuna
| aqualuna a răspuns:

Istoria nu este decât o lungă înşiruire de războaie, duse pentru şi în numele diverselor cauze mai mult sau mai puţin nobile. Oamenii par să gândească întotdeauna că cine nu e cu noi (sau ca noi) e automat împotriva noastră şi nu-şi pot imagina alt mod de rezolvare a diferendelor, suntem o rasă războinică, o avem probabil în gene. E valabil şi azi, cu toate că există atâtea comisii, organisme şi trupe(ironic, nu?) de menţinere a păcii.Ne dorim să ne numărăm printre cuceritori dar de cele mai multe ori aceştia au distrus culturi şi civilizaţii, au ars biblioteci, manuscrise nepreţuite...Mai sunt bineînţeles şi alte tipuri de cuceriri, nu cred că Vintilă Horia s-a referit la ele, cele benefice, cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, există cuceritori ai cerului, ai adâncurilor, deschizători de drumuri...printre aceştia mi-ar plăcea să mă număr!

| Bacemi a răspuns:

Este adevarat. Sunt insa cuceritori care devin cuceriti si cuceriti care devin cuceritori. Dupa cum este o vorba : Divide et impera— divide and conquer( Dezbina si cucereste ). Eu as indemna altfel : Uneste si iubeste! Daca e sa fie un razboi macar sa fie cu scopul de a afla cine iubeste mai mult. Doar daca se va ajunge aici, la un astfel de razboi Dumnezeu va pune capat urii si razboiului si se va arata.

nony
| nony a răspuns:

Intr-un anumit moment al vietii noastre o sa fim si cuceriti dar o sa si cucerim.Si aici includ tot ceea ce inseamna viata.
Vreau sa-mi cuceresc iubirea, dar vreau sa fiu cucerit de farmecul ei. Vreau sa cuceresc culmile succesului, dar vreau sa fiu cucerit de avantajele lui.
Deocamdata imi fac incalzirea, urmeaza etapa ¨cuceritorului¨.

emanuellex
| emanuellex a răspuns:

Intr-adevar nu ne putem situa decat in una dintre aceste doua categorii, la un moment dat. Viata este, prin definitie, o lupta. Un razboi compus din mai multe batalii. Pe unele le castigam, pe altele le pierdem. Trebuie sa stim cum sa o facem, in ambele situatii. Asta este cel mai important. In momentul in care suntem cuceriti, sa ne lasam cuceriti doar de iubire, iar cand cucerim, nu scopul in sine trebuie sa ne aduca satisfactie, ci modul in care reusim sa il atingem.

| JesterRO a răspuns:

Da...este si vorba de natura sociala, care corespunde cu afirmatia de mai sus... ori esti destept si conduci o conversatie sau faci pe toata lumea sa se simta bine, ori esti pe post de "public" si esti de-o stangacie amara cand incerci sa te faci observat.
Normal, exista si cei mai deschisi, care accepta mai multe tipuri de oameni si sunt acceptati la randul lor de altii intr-o masura acceptabila + sunt mai flexibili (nu sunt orgoliosi dar nici fraieri).
Deci, da, sunt de acord.
Viata e cu suisuri si cu coborasuri, cum se zice, asa ca m-am situat si in varf (am avut perioada mea de glorie laughing ), mi-a fost taiat si elanul, nu pot sa spun ca ma situez undeva anume.desi incerc mereu sa-mi fac mie si tuturor pe plac.

Sanatate.

| bogdand a răspuns:

Este ceva adevar in afirmatia asta. Eu sper sa ma situez intre cuceritori big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Calea de mijloc - budism.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

   Vedeti dumneavoastra, fiecare om pus sa analizeze ceva va avea propriul sau mod, sigur se pot alcatui grupuri ( unele mai mari, altele mai mici) prin coincidenta deciziei care converge inspre acelasi mod de analiza!
Insa personal ( nu-i asa, pot avea si eu un punct de analiza si implicit o concluzie) as opta in a pleca de la un alt punct si neglijand chiar pareri/opinii, fie ele si sustinute de o majoritate numerica.
Astfel tin sa arat ca Firesc ar fi sa se plece de la unul si in fapt singurul Punct, Dreptul deplin la Libertate al Omului/Omenirii, da, chiar ignorand total oricare morala/dogma, si de ce nu religie/credinta.
Desigur este a se intelege ca ori acceptam Legile stricte ale Libertatii ori preferential ( aproape in pareri infinite) vom analiza fie subiectiv, fie cat mai obiectiv spusele "" Altceva decat cuceritori si cuceriti nu exista pe acest pamant ""
Deci voi arata :
_ da daca analizam in ansamblu sunt spuse generale insa partinice
_ nu nu sunt corecte deoarece nu sunt sustinute decat ca generalitate si este exclus chia ce-i mai important ( in o buna analiza ) EXCEPTIA, care nu vine sa intereasca legitimitatea unei generalitati ci o chiar infirma ca AXIOMA!
Am sa explic, folosindu-ma de o logica ( inca) imposibil de contestat : " Intelepii, ca numar, sunt un quantum minor, fie azi, fie considerat la intreaga Omenire( fosta + actuala)!
Insa este o absurditate a se concluziona/enunta " Inteleptii reprezinta o anomalie necaracteristica Omenirii ""
Deci evident ca Exceptia nu numai ca nu intareste regula ci infirma/contrazice deplin o eronata concluzie/axioma propusa de generalitati/majoritatii, precum ( in cazul in discutie ), inteleptii versus cotidianul generalal al capacitatii mentale, inca persistent.
Va rog sa va imaginati o alta stare( zic eu mai fireasca) : ## "Inteleptii, ca si Quantum Major##, presupunand ca azi, sunt o majoritate (candva la Plinirea Omenirii certa, azi doar prezumata, inca ) "".
Ei bine in acest caz ( de altfel deplin firescin viitor) minoritatea ar fi cu certitudine/indiscutabil o anomalie fata de FIRESC, desigur firesc desi inca doar prezumat, cert prin chiar Conceptul A FI OM DEPLIN!
Acum voi reveni la afirmatia " Omul nu e in stare sa gaseasca o alta cale "" aratand ca este o arfirmatie deplin eronata mai ales ca specifica OMUL fara a numi/arata care om, cotidian sau Intelept.
Desigur contest ferm ca distinsul Horea Vintila ar desemna prin "Omul" pe OMUL inteleptit, ci clar pe Omul cotidian si-mi permit a nu valida ca AXIOMA o stare generala, care doar temporal este aparential firesca ( analizand strict prin norma quantumului ##Marea parte a omenilor nu sunt in stare sa fie Inteleptii, deci asa este Omenirea, fara a specifica ASTAZI, nu ca si Concept/Finalitate ##" As echivala spunand "" Copii nu sunt Oameni "" in loc ca pe buna dreptate sa spun "'Copii nu sunt oameni maturi, dar vor fii cand vor creste "
Cert Oamenii Intelepti sunt Liberi chiar si pusi in Lanturii si nu cunosc cele doua aspecte/stari Cuceritor/Cucerit respectiv Asupritor/Asuprit, si cu mare dezamagire/durere/regret nu pot sa infirm ca sunt inca practici marsave in omenire!
inchei spunsnd ca desigur puteam sa-l citez pe Aros din Milet, care explica in unul din Dialogurile sale, pe larg si argumentat problematica si dilema existentiala de ce sunt cuceritori si cuceriti, stapani de sclavi si sclavi. Trebue sa arat/spun ca foarte frumos expune si Inposibilitate cuceitoril; or de a transforma pe Intelept in sluga si cum ar putea Omenirea sa fie superioara Sclavagismului de oricare natura ( fie el cel de azi, zic eu )
petru borodi/Cluj ( acestea le semnez deoarece imi apartin in totalitate, ca sarmane spuneri!
P. S. In totalitatea lor cuceritorii ( consemnati de istorii, caatare)sunt asupritori /criminali unii chiar sadici!
Cert! Inteleptii nu pot fi nici cuceritori (tipic, conform istoriiei) nici sclavii ci tocmai fiindca-s Intelepti sunt LIBERI.
Da! Cand va veni Secerisul, Inteleptii vor Conduce Omenirea care va cunoaste INVIEREA ( aici pe pamant sau in Rai )