| CRISTINA_5101 a întrebat:

Va rog frumos am nevoie de ajutor.Am de facut un referat la istorie.Stiu ca nu e voie deoarece e ca o tema dar faceti ce credeti ca e mai bine. Ce state au participat la primul razboi mondial si de ce au participat? Fundita

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Primul_R%C4%83zboi_Mondial ai informatiile care te intereseaza. Succes si numai bine!

3 răspunsuri:
| dalila a răspuns:

Primul Razboi Mondial

Primul Razboi Mondial a fost un conflict militar ce a durat intre anii 1914-1918, a inceput ca un razboi local intre Austro-Ungaria si Serbia pe 28 Iulie 1914; el s-a fost transformat intr-un conflict european prin declaratia de razboi impotriva Rusiei de pe 1 August 1914; in cele din urma el a devenit un razboi global ce a implicat 32 de state, 28 dintre aceste state, cunoscuti ca Aliatii sau ca Puterile Asociate, includ tari ca: Anglia, Franta, Rusia, Italia si Statele Unite impotriva coalitiei numita puterea Centrala, constituita din Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman si Bulgaria. Prima cauza a razboiului dintre Austro-Ungaria si Serbia a fost asasinarea pe 28 Iunie 1914 in Bosnia a arhieducelui Francis Ferdinand, mostenitorul tronului Austro-Ungariei, de Gavrilo Princip, un nationalist sarb. Insa cauza fundamentala a conflictului isi are radacina in istoria Europei secolului anterior, in special in politica si economia continentului dupa anul 1871, an ce a marcat dezvoltarea Germaniei ca o importanta putere mondiala.

I Europa inainte si dupa Primul Razboi Mondial

Dupa Primul Razboi Mondial, harta Europei s-a schimbat foarte mult. Sub prevederile Tratatului de la Versailles, Germania a cedat teritoriu Belgiei, Cheoslovaciei, Danemarcai, Frantei si Poloniei. Aceste tari, impreuna cu Romania si Yugoslavia, au primit teritoriu de la Austro-Ungaria, tara care numai exista. Majoritatea teritoriilor arabe, ce faceau parte din Imperiul Otoman, au fost puse sub stapanirea Frantei si Angliei.



II CAUZELE RAZBOIULUI
Cauzele principale ale inceperi Primului Razboi Mondial le reprezinta spiritul nationalist ce a insotit existenta Europei de-a lungul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, rivalitatea politica si economica dintre state, crearea si mentinerea dupa 1871 a unei inarmari excesive si a doua aliante militare ostile.
A Nationalismul
Revolutia franceza si era lui Napoleon au raspandit in majoritatea Europei ideea unei democratii politice, avand la baza principiul ca oameni cu aceiasi origine etnica, limba si ideale politice au dreptul la state independente. Cu toate acestea principiul statelor autodeterminante a fost total ignorat de dinastiile si fortele ce au dominat Congresul de la Viena din 1815. Spre exemplu, poporul german pe care Congresul de la Viena la divizat in numeroase ducate, principate si regate; Italia, de asemenea a fost divizata i mute parti, unele dintre ele fiind sub contro strain. Revolutiile si miscarile nationale din secolul al XIX-lea au dus la anularea principiului de antinationalizare creat in timpul congresului. Belgia si-a cucerit independenta de la Olanda in 1830, unificarea Italiei a fost realizata in 1861, si cea a Germaniei in 1971. Totusi, la sfarsitul secolului problema nationalismului era nerezolvata in multe parti ale Europei, ducand la relatii tensionate intre regiunile implicate si diverse state Europene.
B Imperialismul
Spiritul nationalist a fost, de asemenea, manifestat in conflictele economice. Revolutia Industriala, care a avut loc la sfarsitul secolului XVIII in Anglia, si urmata in Franta la inceputul secolului XIX, si mai apoi in Germania dupa 1870, a cauzat o imensa crestere a productiei in fiecare tara, aceasta ducAnd la o nevoie de o piata de desfacere straina. Principalul camp al dezvoltari economice era Africa, si in acest teritoriu interesele coloniale s-au ciocnit de multe ori. De mai multe ori intre 1898 si 1914 rivalitatea economica din Africa intre Germania, pe deoparte, si Anglia si Franta, pe cealalta parte, a fost gata sa precipite intr-un razboi.
C Expansiunea militara
Ca rezultat a acestor tensiuni, intre 1871 si 1914 statele din Europa au adoptat masuri domestice si externe care au marit pericolul de razboi. Convinsi ca interesele le sunt amenintate, state au mentinut armate imense, pe care le-au reinoit si crescut constant. In acelasi timp, au crescut numarul navelor din flota. Expansiunea navala se afla intr-o intensa competitie intre statele cele mai puternice. Anglia, influentata de expansiunea flotei Germane si de razboiul Ruso-Japonez, a inceput in 1900 dezvoltarea flotei sub conducerea amiralului Sir John Fisher. Razboiul dintre Rusia si Japonia a crat arme navale eficiente de mare distanta. Dezvoltarea si in alte ari ale tehnologiei militare a dus la crearea unui stat major cu planuri precise de mobilizare si de atac, folosite in situatii fara cale de intoarcere. Lideri statelor au inteles ca inarmarea excesiva va duce in timp fie la un faliment national fie la razboi, fapte notate in conferintele de la Haga din 1899 si 1907. Cu toate acestea, rivalitatea internationala era mult prea avansata pentru a permite elaborarea unor tratate de dezarmare. Statele Europene nu numai ca s-au armat pentru scopul de "autoaparare", dar au vrut sa nu se gaseasca in situatie de a fi singuri in cazul izbucniri unui razboi, asa ca au semnat tratete cu alte mari puteri. Rezultatul a fost un fenomen care al insusi a creat sporirea probabilitatii inceperii unui razboi general: gruparea celor mai mari puteri Europene in doua aliante militare ostile, Tripla Alianta formata din Germania, Austro-Ungaria si Italia si Antanta formata din Anglia, Franta si Rusia.

funda`?

| xlmpq a răspuns:

Gasesti pe wikipedia