Stop luptei de acasa!

Ne-am putea inchipui, data fiind bogatia de intelepciune populara care ne spune ca „bataia este rupta din rai” si „unde da mama creste”, ca violenta asupra copiilor este un fenomen 100% romanesc.

In realitate insa, Romania face parte din cele 39 de state, putine ce-i drept, care au interzis prin lege orice forma de violenta asupra copiilor (doar 8,4% dintre copiii lumii traiesc in aceste state). Cu toate acestea, Romania este exemplul clar in care se poate vedea cum, in ciuda legilor care sanctioneaza violenta asupra copiilor, adultii lovesc in continuare, cu palma si cuvantul, atragand astfel atentia asupra faptului ca, dincolo de a fi suficienta, legea este doar primul pas necesar in lupta pentru eliminarea oricarei forme de violenta impotriva copiilor nostri. Al doilea este educatia.

Conform unui studiu realizat de Salvati Copiii, in Romania, 63% dintre copiii romani afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor atunci cand se comporta altfel decat acestia doresc sau se asteapta.

Chiar daca in Romania utilizarea pedepsei corporale asupra copiilor este sanctionata prin lege de aproximativ un deceniu, acest fapt nu genereaza nici pe departe asteptarea ca un parinte care isi loveste copilul sa isi piarda acest statut. Bataia este un comportament social acceptat si mostenit din generatie in generatie, chiar daca multi parinti recunosc ca, in afara unei supuneri imediate din partea copilului si de iluzia proprie ca au facut ceva pentru a corecta o problema de comportament, o asemenea reactie nu aduce altceva decat emotii negative de ambele parti. Practic, parintii se vor simti vinovati si rusinati pentru pierderea cumpatului, pentru faptul ca si-au ranit copilul, iar copilul va simti teama sau furie fata de parintele sau, precum si confuzia generata de faptul ca aceeasi mana mangaie si loveste deopotriva.

in clipa in care se ajunge la bataie, cei mai multi parinti invoca situatiile in care comportamentul copilului devine atat de problematic, incat simt nevoia sa aplice o interventie imediata si severa. Aceasta nevoie se intemeiaza pe convingerea, pe care multi adulti o impatasesc, ca un copil invata prin suferinta cele mai importante lectii de viata – lectia respectului fata de celalalt, a supunerii fata de reguli, a onestitatii si a responsabilitatii. Doar ca, ce se pierde din vedere printr-o asemenea convingere este tocmai intelegerea cauzelor care au dus la aparitia comportamentelor problematice ale copiior si a faptului ca, de foarte multe ori, chiar prin reactiile lor, adultii mentin sau agraveaza aceste comportamente.

In acest context, Salvati Copiii Romania deruleaza o campanie indreptata impotriva usurintei cu care trateaza romanii violenta asupra copiilor. Prin campania Stop luptei de acasa!, Salvati Copiii trage un semnal de alarma referitor la aceasta problema sociala in fata careia cei mai multi dintre noi par sa fi capitulat.

Campania urmareste, in primul rand, aducerea la cunostinta publicului larg a metodelor pozitive de educare a copiilor – reamintind tuturor celor confruntati cu problema violentei in familie, fie ei parinti sau copii, ca Salvati Copiii le pune la dispozitie in mod gratuit servicii de consiliere directa prin cinci centre de consiliere pentru parinţi (deschise in Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Targu -Mureş şi Suceava) şi Centrul de Educaţie Emoţionala şi Comportamentala pentru Copii din Capitala. Mai mult, pe site-ul www.parintibuni.ro, platforma de informare si consiliere online, va asteapta echipa de psihologi pregatiti cu sfaturi de parenting pozitiv si de depasire a situatiilor de criza fara a folosi violenta.

Aceasta este cea de-a sasea campanie demarata de Salvati Copiii Romania in scopul reducerii fenomenului violentei asupra copilului. Printre reusitele acestor actiuni se numara includerea articolelor care interzic orice forma de violenta asupra copiilor in Legea 272/2004 (cunoscuta ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua impotriva violentei asupra copilului sau inaugurarea celor sase centre de educatie si servicii pentru parinti, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologica.

 

65 răspunsuri:
| Anonim1989077656477 a răspuns:

Eu cred ca trebuie sa invatam a facem diferenta dintre o palmuta si bataie happy
cateva palmute mai ia oricine(pentru ca un copil te mai si scoate din minti) dar de aici pana la bataie e cale lunga.

| Ciufu_Andrei_1968 a răspuns:

Pai stop luptei de acasa.

| Ciufu_Andrei_1968 a răspuns:

Pai stop

| ItzKimuraTPU a răspuns:

Bataia are un scop anume sau este provocata de ceva(note mici, telecomanda cum a zis niss, alcool si altele). Vina este si a victime si a agresorului.

| ShiningMockingjay a răspuns:

Religia ii incurajeaza, nu cumva copilul sa nu asculte de parintii nevrotici, ca e cu dracul! Lel

| veronique122003 a răspuns:

Copii trebuie educati dar nu printr-o metoda vilenta...

| Singlewolf a răspuns:

Lupta pe tv e groaznica

| SorinSonOfSolen a răspuns:

În secolul 21 nu mai ai nicio scuză să rupi copilul cu bătaia. Există atâtea cărţi scrise, atâtea metode pedagogice ce au dat succes de atâtea ori, ce au fost şi sunt mai eficiente decât bătaia, astfel încât dacă nu eşti în stare să-ţi educi copilul decât prin "altoire" rezultă că mai bine nu erai părinte.

| Baciu_Ioana_1993 a răspuns:

Nu am fost batuta acasa, doar mi se mai ardea o palma din cand in cand si cerdata, dar in rest, nu.

| perfectsmile93 a răspuns:

Un subiect extrem de important, dar care la fel ca multe alte probleme complicate are păreri împărțite. Nu sunt de acord ca părinții să fie violenți cu copiii lor. Însă dacă stau bine să mă gândesc mi-a fost dat să văd și copii bătuți și copii crescuți cu vorbă bună, neatinși în viața lor de o palmă. O să dau câteva exemple ca să fiu mai bine înțeleasă. Am doi verișori o fată și un băiat, frați, care au fost crescuți exact la fel, iubiți și certați, uneori pălmuiți.Treburile stau așa, băiatul e un dobitoc în continuare, iar fața învață extrem de bine, e cuminte și cu mult bun simț. Trebuie să înțelegeți că părinții lor, sunt oameni care muncesc, nu alcoolici sau în alte feluri. Îi iubesc extrem de mult, dar deși amândoi + bunicii încercau să le explice cu vorba bună și să nu urle la ei sau să devină agresivi, odraslele erau de neiduplecat. Eu am fost un copil bătut, de mama și de tata ( fiind singurul copil) nu m-au lovit niciodată grav, uneori recunosc că meritam (deși nu am decapitat pe nimeni), îl uram pe tata, îmi era frică de el și încă am o reținere față de el, dar îi sunt extrem de recunoscătoare pentru severitate. Vorba aia " a făcut om din mine". Și ca să închei o să vă mai dau un exemplu: Zilele trecute în tramvai un copil de aproximativ 6 ani însoțit de bunica, se cățăra pe toate scaunele, acestea fiind ocupate și își împingea fundulețul în nasul călătorilor. Bunica îl ia frumos de câteva ori și îi explică că el nu e animal, că nu e frumos, că deranjează oamenii, și așa mai departe. Ca răspuns micuțul o împinge și îi spune extrem de hotărât că e proastă. Deci? Educația asta din cărți credeți că funcționează? Eu cred că e vorbărie inutilă în unele cazuri, iar în unele, da, dă rezultate. Până la urmă cum ne creștem copiii? Când poate noi la rândul nostru suntem "prost educați".

| Moise_Mihai_Daniel_1997 a răspuns:

Daca e vorba (sau telecomanda) de tort la mine in casa ne batem eu si cu sora mea (pentru tot tortul)

| logical100 a răspuns:

Sa fiu sincer, cred ca merita dar doar pentru cei din Africa atata tot...

| Daniel_Blaga_1994 a răspuns:

Problema este a parintilor. Vorba aceea "N-ai de unde sa dai daca nu primesti". Daca nu ai primit afectiune dragoste de parine, cum sa dea si copiilor lui? Din cauza asta se sta in fata televizorului, si copilul invata de pe strada ce e aia familie cu edevarat, nu de la mama si tata

| Niss a răspuns:

Mai ales lupta pe telecomanda...

| Robi673547 a răspuns (pentru Niss):

rolling on the floor

| Beatriceionela a răspuns (pentru Niss):

Da. laughing

| AndrraEu a răspuns (pentru Niss):

Lol XD

| AlexandraAda a răspuns:

Este adevarat! Dar sunt si unele momente cand copilul nu a fost batut cand trebuie si a ajuns la o varsta in care nu-si poate schimba usor obiceiurile.
Cunosc foarte multe persoane care n-au auzit in viata lor de pedeapsa, bataie, sau macar cearta! Parintii l-au lasat in pace, l-pau crescut in puf... si acum cand ma intalnesc cu ei pe strada incearca sa para superiori mie doar pentru ca eu stiu ce inseamna sa te certe mama, sa te pedepseasca tata.
Este adevarat ca nu trebuie sa fie batuti copii, dar nici rasfatati peste masura. Pentru ca odata ce un copil s-a obisnuit ca oricine sa faca ce vrea, sa i se dea ce vrea, sa spuna ceva si nimeni sa nu-l contrazica pe motivul ca este mic, sa faca o tampenie si toata lumea sa-i ia apararea el va considera ca totul i se cuvine, ca totul este asa cum vrea el, si asa va fi mereu.
Sunt impotriva violentei in familie, dar o cearta, morala sau pedeapsa nu se clasifica in categoria "violentei".
Un copil va trebui sa invete ce inseamna sa se chinuie pentru a avea ceva, nu sa bata din palme si sa primeasca totul. Este normal sa-ti rasfeti copilul, orice parinte face asta, este un instinct, dar spre exemplu... pentru o jucarie noua, la moda, care costa nu-stiu-cati bani acesta va trebui macar sa arate putin interes in a o avea, macar sa se comporte civilizat fata de parintii lui.
Pentru ca, sincer, copii de acum nu mai stiu ce este acela respect, daca vad o batrana pe strada care ii cearta, o injura, o scuipa si dupa pleaca razand. Nu pot spune ca eu sunt cine-stie-ce matura sau mai mare, am 14-15, dar fata de copii de acum, eu imi amintesc cum era sa ies p-afara cu mingea si sa imi salut fiecare vecin in parte (chiar daca il cunosteam sau nu).
Bine... am deviat de la subiect... eu doar mi-am spus parerea despre violenta si rasfatul in familie.

| somebodyWHOlovesRock a răspuns:

Uneori trebuie sa taci din gura pentru ca stii ca esti mic si nu poti face nimic, te zbati, dar, tot acasa ajungi, tot la ma'ta si tac'tu ila betivan ajungi, faci curat in casa faci tot ce zic ei, faci de mancare, inveti foarte bine, etc ...doar ca nu poti face nimic, seara te ascunzi in locul tau si iti pui castile pe urechi asculti reggae, probabil te relaxeaza dar nimic, "betivanul" intra in camera iti ia telefonul il sparge doar ca ai vorbit cu sorta din Italia ce iti trimitea bani de haine si mancare, ajungi sa ai ganduri depresive si incerci sa te sinucizi, insa nu iti iese esti plin/a de sange peste tot, ai tai te bat ca ai tentative, colegii rad ca ai taieturi, esti facut in toate felurile, emo, jegos, ratat, apoi ca printr'o minune mama ta isi revine, si te muti cu ea si cu sora intr'o casa imensa, rupta parca dintr'un basm, trecutul se rasfrange asupra ta, ai 17 ani incepi sa bei, iti faci anturaj, te "***" multi si "****" mult, fumezi, te droghezi, uiti de corpul tau, si duci lupta cu proprii demoni, ai uitat de copilarie cand te urcai pe scaun sa ajungi la bomboanele aduse de parintii ce se intelegeau perfect si se iubeau, inainte sa se bata, apoi cazi doar in muzica, si uiti de tot, te avanti in necunoscut si te rupi de tot ce ai putut iubii, eu sunt unul dintre cazurile fericite care aparatine unui stil hipiot si a patit tot ce scrie mai sus, eu sunt un caz care a luptat, a ascultat muzica reggae si rap, a trait cu oameni "grei" si traieste. altii mor. eu, acum, traiesc. MULTUMESC celor ce au avut ochii si inima sa citeasca aceste randuri, asta sunt eu, o hipioata care a trecut prin ura numai sa invete ce este iubirea, desi sunt fata si am tatuaje, dreaduri si sunt privita ciudat de societate, m-am obisnuit si o sa lupt pentru ce este al meu pana in infern numai sa le arat si celorlalti, dragostea. PACE!

| Encefal a răspuns:

Bataia este rupta din rai, corect...In sensul ca nu exista acolo si nu ar trebui sa existe nici in alta parte. Acuma, omul are dreptul sa interpreteze, chiar daca o face gresit.

| Toma_Stan_1960_NjJy a răspuns:

In realitate proportia celor care maltrateaza fizic si psihic copilul este este mult mai mica. Acest lucru poate scadea printr-o legislatie adaptata nevoilor societatii.
Politie care sa ocupe si de problemele minorului cu controale in parcuri, carciumi, discoteci si dupa ora 22 (?)
Infiintarea scolilor de corectie, Fiecare scoala sa aiba pshiholog(in locul profesorului de religie)
Si apoi cand copilul are probleme de comportament anunti ori politia ori salvarea si la 18 ani il dai afara din casa.

| denisabuga a răspuns:

Bataia copiilor in zilele noastre e cam blamata si pe buna dreptate.
Nu e bine sa il bati, dar uneori copiii intrec orice limita.

| CristianCipRian a răspuns:

Cunosc si eu PE cineva care are parte de asa ceva, este foarte trist la scoala si nu vrea sa arate asta...

| FL_Flory_1990 a răspuns:

Bataia se zice ca e rupta din Rai.Dar cate o data parintii intrec limita adica. o palma nu strica cu nimic dar sunt uni parinti careb isi bat copiii fara motiv sau din nimicuri si ii bat cu, cureaua sau bici bat ETC...

| catx4ever a răspuns:

Am un server de sa:mp e hostat de 2 zile va astept pe el pentru mai multe detalii vorbim pe servar si sa speram ca o sa intre pleyeri destuli

| MariusMoby a răspuns:

Cea mai buna bateie este aceasta. AI GRESIT NU AI VOIE LA CALCULATOR SAU NU VEI MAI PRIMI ACCES TV. SI NICI BANI DE CHELTUIALA. Si sa vezi ca se va potoli. Acolo unde este placerea lui pedepsestel si sa vezi ca va invata sau va fi cuminte
Stop violentei in familie

Întrebări similare