| OanaGY a întrebat:

Am un catel de 4 luni. si incerc sa il invat sa faca afara, dar il scot, el miroase... nici o problema, dar nu face nici o nevoie, si vine acasa si face pe covor. Parintii mei mi-au promis ca il vor da, daca nu il invat in cel mult 2 saptamani sa faca nevoile afara. Ce fac? Cum il invat? REPEDE VA ROG! Fundita big grin

7 răspunsuri:
| T7uk a răspuns:

In primul rand trebuie sa cureti locul in care face de mai multe ori fiindca mirosul ramane si el considera ca aceea este "toaleta" artrebui sa vada alti caini unde isi fac nevoile si in cele din urma va intelege. Sper ca te-am ajutat

| αntoniα a răspuns:

In relatia de convietuire om-caine fiecare dintre cei doi trebuie sa respecte anumite reguli pentru ca aceasta sa functioneze si fiecare sa se simta confortabil. Una dintre reguli se refera la facutul nevoilor cainelui afara sau intr-un singur loc. Iar asta nu se poate realiza decat cu contributia si rabdarea stapanului. Aceasta lectie necesita adaptare in functie de varsta cainelui si caracterul acestuia.

In cazul puilor trebuie inceput cu dresajul pentru a face intr-un singur punct din casa, deoarece pana la varsta de 8 saptamani nu au voie sa iasa afara, pana cand schema de vaccinare nu a fost indeplinita. Urinatul sau defecatul intr-un singur loc va scapa pe dumneavoastra de surprizele lasate peste tot prin locuinta si il ajuta pe el sa se simta mai confortabil in acele momente, stiind ca aceea e toaleta lui si ca nimeni nu-l deranjeaza de acolo. Cateii au tendinta de a face in acelasi loc de fiecare data, deoarece e impregnat cu mirosul lor. Acest obicei trebuie sa-l folositi in avantajul dumneavoastra, dar poate fi si un dezavantaj si o piedica in procesul de educare daca nu stiti cum sa-l abordati. Daca l-ati prins facand intr-un anumit loc "interzis", certati-l, speriati-l cu un zgomot puternic. Dupa care curatati mizeria si dezinfectati cu o solutie cu miros puternic (otet, detergenti, zeama de lamaie). Eliminand mirosul lui din acel loc si inlocundu-l cu altul neplacut pentru nasul sau il determinati sa nu mai faca acolo. Insa asta nu inseamna ca data viitoare va face unde doriti, dar este o parte importanta a lectiei. Pentru a-l atrage sa faca unde va convine (pe balcon, terasa sau baie) imbibati niste ziare in urina lui sau plasati excremente de-ale lui, colectate anterior, in locul vizat. Mirosul acestora il va atrage sa faca in acel punct, asa-zisa lui toaleta. Pastrati linistea cat timp se straduieste sa scoata ceva. Imediat ce si-a lasat „roadele" in locul dorit laudati-l pe un ton vesel si oferiti-i o recompensa. Este si momentul in care il puteti invata o comanda pentru „caca" sau „pipi". In momentul in care i-ati oferit recompensa, dati si aceasta comanda, ferm pentru a-o intelege. Aceasta comanda va va ajuta mai tarziu cand treceti la pasul urmator si anume invatatul sa faca afara. Un ajutor in plus pentru a determina cainele sa-si „construiasca" toaleta in locul dorit sunt covorasele absorbante (scutecele) pentru catei. Se gasesc in orice pet-shop, la preturi accesibile. Majoritatea sunt impregnate si cu substante care atrag cainele pe ele. In plus absorb urina si mirosul. Fecalele se vor indeparta de pe ele de fiecare data. Mai exista pe piata si flacoane cu picaturi, care aplicate intr-un anumit punct atrag cainele sa-si faca nevoile acolo. Cu cat folositi mai multe arme cu atat sansele de reusita sunt mai ridicate.

Educarea cainelui sa faca afara e partea a 2-a a antrenamentului si cea mai importanta. Aici luam in considerare atat puiutul de peste 2 luni, cat si orice caine adult. Chiar si adulti pot fi dresati relativ usor in acest sens. Insa difera de la caine la caine, cat de obedient este. Alegerea locului unde doriti sa faca cainele este foarte importanta. Daca locuiti la curte, alegeti un colt al curtii mai izolat de zgomot si forfota. Daca stati la bloc, atunci gasiti un loc in apropiere mai linistit, de preferat cu iarba. Acest loc trebuie sa fie suficient de mare deoarece cainele vrea sa-si aleaga singur punctul unde sa-si lase „pomana" si sa-si satisfaca tabieturile. Aveti grija ca acest loc sa fie de fiecare data curat, cainii tin la curatenia toaletei lor, la fel ca si noi.

Observati-i obiceiurile dinainte de a urina sau defeca. Incercati sa le memorati, va vor ajuta mai tarziu. Identificati orele sau momentele la care se intampla. In general ianinte de a defeca sau urina cainii miros insistent un anumit loc, se invart excesiv in jurul lui, se arcuiesc de spate. In acest moment dati o comanda pentru „pipi" sau „caca" si duceti-l imediat inspre locul in care doriti sa faca. De un ajutor important in acest proces este folosirea lesei. Cu aceasta il puteti scoate imediat afara si il puteti mentine in arealul dorit. Uneori poate dura cateva zeci de minute pana cand cainele sa-si dea drumul. In acest rastimp nu-l alintati, nu initiati joaca si nu ii vorbiti, decat comanda respectiva. Daca nu face imediat ce l-ati scos afara, luati-l la o plimbare mai lunga, apoi reveniti la arealul toaletei. Daca intre timp isi face nevoile nu ezitati sa-l laudati si recompensati. A facut afara, nu mai conteaza ca nu e locul mult ravnit. Repetati acest exercitiu pana cand cainele va pricepe ca facutul afara are doar aspecte pozitive (plimbat, recompensat), iar cel in interior nu ii aduce decat cate o mustrare (cand e prins asupra faptului). Cu rabdare si putin timp dedicat acestei lectii veti ajunge la rezultatele scontate.

O atentie aparte necesita accidentele. Adica scapari ale cainelui, nu din rea-vointa sau invatat deficitar. Cum ar fi in cazul in care il lasati prea mult timp singur acasa, cand ii este teama (de tunete de exemplu), cand cere atentie (in acel moment cainele nu trebuie certat, ci ignorat, astfel nu va asocia facutul cu primirea de atentie), marcarea teritoriului in cazul masculilor, incontinenta urinara ( in anumite afectiuni, femele gestante sau pui foarte mici). Tratati fiecare astfel de situatie dupa specific, respectand si cele invatate mai sus.

Respectat-i programul de mers la toaleta. Un caine adult trebuie scos de 3 ori pe zi afara. Daca e obisnuit cu un astfel de program atunci va fi capabil sa se abtina pana va veni acest moment. Puiutii au nevoie de iesiri mai dese, deoarece la varste fragede nu au inca aceste reflexe bine implementate. Un caine isi afce nevoiele de obicei: la 30 de minute dupa ce a mancat, dupa o portie de joaca, dimineata dupa ce s-a trezit, seara inainte de culcare. Observati acest program si folositi-l in avantajul dumneavoastra. Nu e foarte dificil sa va invatati cainele sa faca afara. Trebuie doar sa aveti rabdare cu el si sa ii dedicati putin timp acestei lectii (cum ar fi in concediu). In 7-10 zile cainele va stii ce are de facut, iar dumneavoastra scapati de o grija.


Am gasit asta pe un site(din pacate nu mai stiu cum se numeste)si chiar functioneaza!(cel putin cu catelusa mea)
Sper ca te'am ajutat putinbig grin

| MyMindRules a răspuns:

Buna! Cand vrea sa faca pe covor cearta'l(nu-l batealaughing)si cand face afara recompenseaza'l cu carne sau ceva pana se obisnuieste.
Bft!

| MaDeclarFan a răspuns:

Daca poti lasa-l undeva la tara unde sa stea doar afara un timp dupa care nu o sa mai faca in casa

| greendayforu a răspuns:

Are 4 luni, e un copilas, nu are cum sa inteleaga ca nu e bine, incearca sa-l certi, sau sa-l lovesti foarte foarte usor peste fundulet, cand mai face, pentru a intelege ca nu e bine, poti sa-i cumperi covorase absorbante, iti dau linkul cu produsul:http://www.happypets.ro/8in1-covorase-absorbante-catei-p-2751.html

| mihaela90 a răspuns:

1. Ca si copiii, cainii se descurca cel mai bine urmand un program. Scoateti-va catelul din casa in mod regulat, cel putin din 2 in 2 ore in prima faza, imediat dupa trezire, dupa ce se joaca si dupa ce mananca.
2. Laudati-va catelul foarte mult de fiecare data cand isi face nevoile afara. Puteti chiar sa il recompensati. Trebuie sa il laudati si sa il recompensati insa imediat dupa ce si-a facut nevoile, nu dupa ce a intrat in casa. Acest pas este foarte important, pentru ca in acest mod catelul intelege ca asta doriti dvs de la el.
3. Alegeti un loc, nu prea departe de usa casei, pentru eliminarea nevoilor. Intotdeauna duceti-va catelul in lesa, direct catre acest loc. Scoateti-l la plimbare sau jucati-va cu el, numai dupa ce si-a facut nevoile. Daca stergeti dupa el prin casa incercati sa o faceti fara ca acesta sa observe. In caz ca a facut, luati un prosop de hartie sau carpa cu
care stergeti si duceti-le la locul prestabilit pentru asta. Mirosul il va
ajuta pe micutul caine sa recunoasca zona ca locul in care trebuie sa isi
faca nevoile. In timp ce catelul dvs isi face nevoile, folositi cuvinte
cheie sau fraze incurajatoare, pe care de asemenenea le puteti folosi si
inainte de a-si face nevoile astfel incat catelul sa isi aduca aminte ce ar
trebui sa faca.
4. Daca este posibil, impuneti catelului dvs. un program regulat de masa. In functie de varsta pe care o are, cateii de obicei, trebuie sa fie hraniti de trei sau 4 ori pe zi. Hrana administrata la aceleasi ore in fiecare zi, va ajuta cainele sa elimine de fiecare data consistent. Acest lucru usureaza stabilirea rutinei in cadrul programului de dresaj.

| kraszka a răspuns:

Fi atenta cand face pe covor ia-l baga-l cu boticu acolo si dai peste fundulet asa am facut si eu cu catelu meu si acum nu mai am nici o pr cu el