anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna!
As vrea sa-mi sterilizez chimic catelusa.Are 4 ani si cateva luni.As vrea sa stiu care sunt efectele adverse, daca devine mai blanda sau mai agresiva si daca e vreun risc, pentru ca am citit ca e bine sa se faca sterilizarea pe la 6 luni, a mea a avut deja 4 fatari.

1 răspuns:
| kaylla a răspuns:

Sterilizarea are numeroase avantaje. Si aici ne referim la mentinerea starii de sanatate a catelei, dar si la confortul si linistea proprietarului. In primul rand, se exclude posibilitatea aparitiei unor pui care sa nu-si gaseasca stapani.
De asemenea, unele tulburari comportamentale care se semnaleaza ocazional la femelele in calduri, cum sunt agresivitate, irascibilitate, vor disparea. Nu vor mai exista perioade in care plimbarile sunt imposibile din cauza numarului mare de masculi ce va inconjoara imediat cum ati iesit din casa...

Insa cel mai important lucru care se realizeaza prin aceasta interventie se refera la mentinerea starii de sanatate a femelei, si anume la prevenirea unor boli cum ar fi gestatia si lactatia falsa sau piometru. Aceasta ultima afectiune are consecinte grave asupra starii de sanatate a femelei, asa ca se recurge la extirparea de urgenta a uterului. Cresterea greutatii corporale si inconstienta urinara sunt doua dintre efectele nedorite ce se pot semnala la animalele sterilizate. Cresterea greutatii corporale este o problema pe care proprietarul o poate controla printr-un regim igienico-dietetic adecvat. El trebuie sa-i administreze cainelui o hrana corespunzatoare taliei si varstei sale si sa renunte la suplimente.

La unele femele sterilizate se poate constata incontinenta urinara, manifestata prin pierderi inconstiente de urina, mai ales in somn, si asta ca rezultat al lipsei de estrogeni. Aceasta afectiune poate fi tratata fara a prezenta nici un risc pentru femelele la care s-a practicat ovariohisterectomia.

Proprietarii care considera ca ii pot provoca o suferinta cainelui prin recurgerea la sterilizare trebuie sa stie ca interventiile chirurgicale au loc numai sub anestezie generala. Asadar, cainele nu simte nici o durere. Este adevarat insa ca dupa trezirea din anestezie cainele poate avea o senzatie de disconfort, care poate dura de la cateva ore la cateva zile, in functie de caz. Pe de alta parte, el nu va constientiza asemenea oamenilor ceea ce s-a intamplat si nu va fi afectat psihic.