Pai si eu am avut un purcelus de guineea.Al meu era alb-negru si era fetita, i-am pus numele Loricica.Sunt prietenosi si foarte draguti.Eu ii mai dadeam drumul pe canapea si ma jucam cu el.Te sfatuiesc sa nu ii dai drumul de tot sa nu se duca sa roada lucrurile.Nu sota mult deloc, unul costa in jur de 30-40 de lei, este foarte ieftin, mai mult de maxim 50 lei nu costa.In legatura cu hrana poti citi aici http://www.animalutze.com/articole/hrana-cobai.php sau daca nu te-ai lamurit mai cauta pe Google "Mancare pentru purcei de guineea". Cateodata ar fi bine sa il mai duci pe la veterinar.Al meu cand intram in casa tipa dupa mine :)).Din pacate purcelusul meu de guineea a murit acum aproximativ 2 ani, l-am gasit mort dimineata. Purcelusii de guineea traiesc cam 4-5 ani, depinde cum ai norocul tu sa traiasca.Sunt multe nume frumoase, gandeste-te la care iti place tie, la care te-ai gandit pana acum.Bafta!
Bună.
http://www.gemon.ro/ingrijirea.htm
http://www.animalutze.com/articole/limbaj-porcusor-guineea.php
Pa, pa.
Gasesti informatii utile despre ei pe http://animaledecompanie.info sper sa te ajute.
Eu am Porcușor de Guineea.
FEMELE:
Femelele pot fi gestante imediat dupa implinirea varstei fragede de 4-5 saptamani, ceea ce este nerecomandat. Din aceasta cauza la varsta de 3,5-4 saptamani se vor separa de masculi, o sarcina atat de timpurie fiind periculoasa si primejdioasa.
Pentru reproducere este recomandat varsta de 5-6 luni, pana la varsta de 8-10 luni. Daca pana la varsta de un an femela nu a nascut (!), nu se mai recomanda pentru reproducere, dupa aceasta varsta marea majoritate va muri in timpul nasterii. Bazinul nu se dilata corespunzator si femela nu va mai fi in stare sa nasca fara cezariana. Ea poate avea complicatii si poate muri, deoarece la nivelul celor doua oase pubiene se formeaza o imbinare de cartilaj fibros.
Nu risca viata femelei! Daca nu a avut nicio nastere pana la implinirea varstei de 1 an, va fi in siguranta numai in cazul in care nu va avea un mascul langa ea. Cezariana sau neutralizarea este extrem de primejdioasa.
Nu vom imperechea porcusori care sunt din aceeasi linie de sange, in imperecherile cu grad mare de rudenie si in imperecherile apropiate cresc frecventa locilor homozigoti, mai multi loci fiind ocupati de alele identice (o crestere a homozigotiei fata de homozigotia de baza), si ca urmare vigoarea biologica a animalelor se va reduce semnificativ. Vom aplica mereu reproductia selectiva. Rude mai indepartate vom imperechea numai in cazul in care detinem cunoasterea necesara sau cerem ajutorul unui crescator experimentat. Dalmatian cu dalmatian sau roan cu roan niciodata nu vom incrucisa!
Nu stii ce sex are porcusorul tau?
Masculul are aparatul genital in forma de i, unde punctul de pe i este penisul.
Femela are in forma de Y.
Cum as putea stabili sexul porcusorului meu? Informatii detailate: aici.
Ciclul estral al porcusorului este de aprox. 16 zile. Femela are ovulatie la fiecare a 15-a pana la a 17-a zi, pe o perioada de 24-48 de ore. Ea va accepta masculul aproximativ 6-12 ore. Daca dorim sa devina gestanta si nu are un mascul (partener) langa ea, se va tine impreuna cu un mascul timp de 3 saptamani, astfel - la cele sanatoase - se va produce monta.
In perioada de estru femela isi schimba comportamentul, ea devine agitata si / sau neobisnuit de activa. Reflexul de lordoza indica dorinta de imperechere, si se manifesta prin arcuirea coloanei vertebrale si expunerea regiunii vulvare spre partener. In estru - care la porcusori de obicei incepe seara si se termina dimineata, in zori - membrana vaginala se dizolva complet, si local se constata o secretie mucoasa. In aceasta faza femela este receptiva si accepta orice mascul matur din punct de vedere sexual. Ovulatia se produce spontan la aprox. 10 ore dupa estru.
In timpul imperecherii masculul zbarnaie, baraie, iar femela scoate un sunet caracteristic, suierator. Acesta din urma este de multe ori imperceptibil pentru urechea umana *, fiind emis pe o frecventa inalta. In natura acest sunet se adreseaza membrilor grupului, intentia cuplulului fiind aceea de a impiedica apropierea membrilor grupului, pentru. ca acestia sa nu interfereze cu ei. Imediat dupa copulare in vaginul femelei va ramane un dop vaginal, format din secretii ce sunt expulzate de mascul la sfarsitul copulatiei.
Dupa trecerea perioadei de estru / monta reflexul de lordoza dispare.
* Porcusorul de Guineea poate percepe vibratiile cu frecventa intre 54-50.000 Hz (sursa: RR Fay, 1988). Urechea umana poate percepe sunetele cu frecventa intre 20-20.000 Hz (obs.: valorile sunt aproximative, diferind usor de la individ la individ).
Perioada de gestatie este de 59-73 zile (in general 68 zile), si in medie se nasc 3-5 pui.
Vom fi atenti la alimentatia ei in perioada gestatiei, femela va avea nevoie de o cantitate dubla de Vitamina C in aceasta perioada. Aportul de calciu este si el crescut in ultimele doua saptamani ale gestatiei si in perioada alaptarii. Se va tine intr-un mediu potrivit unde poate fi activa, vom crea conditii, pentru ca femela gestanta sa se poata misca mult, pentru a naste mai usor. Ii vom da verdeturi, zarzavaturi si fructe cu continut inalt de Vitamina C. Fanul obisnuit vom amesteca cu fan de lucerna (lucerna avand un continut inalt de calciu), mai ales in ultima saptamana a gestatiei si in primele doua saptamani dupa nastere. Vom avea grija sa nu devina obeza (!), adapatoarea ei sa fie curata, cu apa proaspata mereu disponibila in ea. Femelele pot muri de toxemie gravidica. Cresterea femelei gestante intr-un mediu adecvat si fara stres, dieta corespunzatoare, evitarea expunerii femelei la temperaturi ridicate ale mediului pot preveni aparitia toxemiei gravidice. Orice scadere a greutatii in timpul sarcinii se va lua in serios, deoarece poate fi semnul acestei boli.
Important!
Schimbarile bruste si/sau radicale in mediu / hrana se vor evita, acestea fiind traite ca un stres de catre porcusorul gestant.
Nu este bine ca o femela gestanta sa stea singura, sa fie izolata de alt(i) porcusor(i). Ea se va simti bine, daca va putea avea (un) partener(i) pe langa ea. Fiind animal social va interactiona cu semenii sai, va fi stimulata, va deveni mai activa, sa va misca mai mult, va avea si un apetit bun si nu se va plictisi.
In cazul in care avem mai multi porcusori, cea mai buna alegere va fi compania altor femele, acestea putand fi lasate cu ea chiar si dupa nastere.
MASCULI:
Vrem unul sau mai multi porcusori de Guineea?
Sa tinem cont de faptul ca sunt animale sociale, in habitatul lor natural traiesc in grupuri. Cei din captivitate se vor simti si ei bine, daca pot avea parteneri. Mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie este foarte importanta la aceste animale sociabile, prezenta partenerului/partenerilor va avea un efect pozitiv asupra sanatatii si comportamentului lor. Porcusorii de Guineea necesita si cauta contactul vizual/corporal cu ceilalti porcusori chiar si in perioada odihnei, pentru ei fiind linistitor faptul ca se pot vedea/simti si atunci cand se odihnesc. Cat de bine se vor intelege, depinde mai mult de caracterul (personalitatea) indivizilor, si mai putin de sexul lor. Se poate intampla ca unii sa se certe, sa fie mai putin prietenosi cu oricare porcusor pus langa ei, insa majoritatea va fi foarte incantat sa poata avea partener(i). Firea indivizilor - linistit, iritabil, agresiv, vioi sau timid -, varsta - pui, adolescent etc. - sunt factori importanti, dar conteaza si locul, terenul unde ei prima data se vor intalni, acesta influentand comportarea lor.
- „Da, am un singur porcusor, el nu are partener, dar eu ma ocup foarte mult de el, si vad ca se simte bine." - auzim adesea.
- „... el doar s-a adaptat acestei constrangeri, nu se poate numi bunastare." - ar spune cei care cunosc nevoile comportamentale ale acestui animal sociabil.
„Porcusorul de Guineea sa nu fie tinut de unul singur in cusca; sau numai in cazul in care e (strict) necesar" - recomanda S. Sutherland si M. Festing in cartea sa (The Universities Federation for Animal Welfare Handbook on the Care and Management of Laboratory Animals, 1987.).
Combinatia la doi porcusori
Doi pui de acelasi sex: pot fi alesi atat frati, cat si indivizi din diferite cuiburi.
In perioada adolescentei unul sau altul poate deveni usor agresiv, pubertatea fiind perioada in care micile certuri pentru (re)stabilirea ierarhiei pot destrama temporar cohabitatia pasnica. In cazuri fericite aceste certuri vor fi repede aplanate. Daca cearta ar lua amploare, inainte de a le separa, sa reevaluam conditiile in care sunt tinuti. O cusca mare spatioasa, accesoriile ce indeplinesc functia barierelor vizuale (ascunzatoare, butuci, crengi, tuneluri, altele) ingreuneaza contactul vizual si ofera un bun refugiu unuia sau altuia. Daca acestea nu ajuta, pentru o perioada ei vor trebui separati.
Doi masculi: un adult cu un pui se vor imprieteni repede, aici stabilindu-se o ierarhie naturala, cel mic se va subordona celui mare.
Daca mai tarziu, in perioada adolescentei cel mic nu se va multumi cu statutul sau social, acest comportament poate naste unele conflicte.
Doi masculi adulti:
Este o conceptie gresita faptul ca doi masculi adulti nu se pot imprieteni. Desi combinarea a doi pui sau a unui pui cu un adult este mai potrivita, si doi masculi adulti se pot combina cu succes, multe cazuri dovedind acest lucru. Aplicand unele masuri de siguranta eventualele conflicte sociale pot fi reduse sau preintampinate. Deoarece masculii sunt teritoriali, ei necesita un spatiu mai mare. Dupa ce s-au intalnit si s-au cunoscut pe un teren neutru, ei vor fi pusi intr-o cusca potrivita, spatioasa, cu asternut curat, pentru ca acesta sa nu fie marcat de urina. Este de preferat asigurarea unei custi cat mai spatioase in care fiecare va avea casuta sau locul de odihna al lui, si hrana suficienta pentru a nu se bate intre ei. In primele ore/zile ei vor fi monitorizati. In cazul in care se vor certa, ei vor fi separati, deoarece cei cu personalitate puternica sau cei agresivi se pot rani, provocandu-si muscaturi grave.
Doua femele:
In general este cea mai potrivita combinatie, foarte rar se resping. Certuri sau batai se pot declansa doar la cele puternic dominante sau agresive. In natura femelele traiesc in stransa apropiere, in interesul comun al speciei ele se ajuta reciproc, si in general colaboreaza.
O femela si un mascul:
Inainte de a alege aceasta combinatie ce pentru multi doar pare buna, trebuie sa stim, ca femela nu poate ramane mereu langa mascul, deoarece gestatiile des repetate vor periclita sanatatea, sau chiar viata femelei. Pe langa faptul ca va trebui sa ne asumam raspunderea pentru puii care se vor naste, in perioada de odihna a femelei masculul va trebui asezat intr-un mediu potrivit lui. Un mascul suporta foarte greu singuratatea (!) daca este izolat, separat de cel/cei din specia lui! Decizia de a avea porcusori este o raspundere pe termen lung, in conditii optime ei pot trai chiar sapte (mai rar si mai multi) ani. Daca nu suntem crescatori, ca animale favorite sa alegem doi porcusori de acelasi sex, aceasta fiind alegerea cea mai buna.
Nu vom tine niciodata doi masculi impreuna cu o femela. In prezenta femelei masculii vor fi adversari agresivi si se vor bate intre ei, provocandu-si rani grave sau (mai rar) mortale.
Daca avem porcusor(i) in casa, este recomandat ca noul venit sa fie tinut o perioada de aprox. 2-3 saptamani in carantina. Asezarea temporara al acestuia intr-un alt spatiu, potrivit, spalarea mainilor si protejarea imbracamintei - schimbarea prosopului sau al sortului dupa contactul cu cel nou venit - este o masura cu care putem preintampina o eventuala imbolnavire, sau infestare cu paraziti a celui/celor de acasa.
Foarte important! Niciodata nu asezam alte animale (iepuri, harciogi etc.) in aceeasi cusca cu porcusorii de Guineea, deoarece cerintele si nevoile lor sunt diferite. Un exemplu: Daca traiesc intr-o cusca comuna, iepurele cu picioarele posterioare puternice intamplator poate lovi porcusorul, provocandu-i leziuni interioare grave, sau chiar vitale.
Pai mai intai trebuie sa aiba o cusca mai mare, in care sa aiba asternut talaj( rumegus), apa si mancare. Sunt foarte sensibili la orice. Mananca aproape tot ce mananca un iepure, dar sa nu-i dai multa iarba sau orice rece. Daca ii vei da drumul prin casa, s-ar putea iti roada cablurile sau sa se blocheze pe undeva. Poti sa te joci cu ei, le place caldura si nu le place sa fie atinsi mai sus de fund. Un nume bun: Dodo. Am avut si eu! Funda?
Pai mai intai trebuie sa aiba o cusca mai mare, in care sa aiba asternut talaj( rumegus), apa si mancare. Sunt foarte sensibili la frig. Mananca aproape tot ce mananca un iepure, dar sa nu-i dai multa iarba sau orice rece. Daca ii vei da drumul prin casa, s-ar putea iti roada cablurile sau sa se blocheze pe undeva. Poti sa te joci cu ei, le place caldura si nu le place sa fie atinsi mai sus de fund. Un nume bun: Dodo. Am avut si eu! Funda?
Am avut un porcusor de guinea is foarte simpatici. depinde unii sunt speriosi de aceea ii bine sa nul izolezi ci sal pui intr-un acvariu . sunt prietenosi cu mult mai mult decat hamsteri ...sai faci baita macar din 3 in 3 saptamani
. si sai asezi in acvariu rumegusul acela special. unele au aroma dar este bine sa-l iei simplu deoarece ar putea sal manance avand un miros satisfacator.ii poti sa drumul prin casa dar avandul in vedere deoarece se poate ascunde saw mno sati faq surprize ^^".si my se pare un nume ff frumos care l-am pus si eu porcusorului meu Guzzu.