| hdandraa a întrebat:

Mi-am luat de 2 zile un hamster pitic...va rog cat mai multe informatii despre el ingrijire, mancare, etc pls dau funda multumesc

Răspuns Câştigător
| Miza a răspuns:

Hamsterul pitic rusesc este una dintre cele mai noi specii de hamsteri care si-au facut aparitia in ultimii ani. Masculii adulti ajung doar pana la 8cm, de asemenea, hamsterul pitic rusesc este o specie extrem de sociabila care traieste, in salbaticie, in mici familii sau in colonii mari. In captivitate traieste cel mai bine in perechi sau in grupuri mici de acelasi sex sau de sexe diferite.

Hamsterii pitici sunt animalute foarte "sonore" si isi petrec mult timp batandu-se in joaca, asa ca nu intrati in panica daca auziti, in cusca o multime de chitaituri sau batai. Ca si hamsterii chinezesti ei trebuie tinuti in acvarii acoperite cu o plasa de sarma sau in custi cu gratii foarte dese.

Podeaua trebuie acoperita cu un strat de rumegus sau talas. Drept culcus ar trebui sa se puna fan, hartie igenica sau servetele de masa. Cusca trebuie "mobilata" cu tuburi de la hartia igenica sau cu borcane de dulceata care sunt folosite drept ascunzatori de hamsteri. Trebuie sa instalam si o rotita pentru miscare.

Alimentatia este compusa dintr-un amestec de seminte si cereale, la care se adauga mici cantitati de nuci, seminte de floarea soarelui si biscuiti pentru caini. Fructele si legumele sunt foarte apreciate de hamsteri. Apa nu trebuie sa lipseasca pentru ca aceasta poate provoca batai intr-o colonie.

Perioada de gestatie este de obicei in jur de 21 de zile dar ea poate varia de la 16 la 30 de zile. Numarul mediu de pui este in jur de 4 dar poate ajunge si la 10 pui. Durata medie de viata este intre 24 si 36 de luni. Perechile n-ar trebui sa fie despartite dupa ce au trait impreuna, deoarece este foarte probabil ca ele nu se vor mai accepta.

3 răspunsuri:
| cookyemadyeu a răspuns:

Hamsterul pitic este foarte indragit ca si animal de companie, atat datorita inteligentei cat si aspectului.

O atentie deosebita trebuie acordata acestui animal inca de la achizitionare. Este foarte bine ca alegerea sa fie facuta in cunostinta de cauza pentru a evita cumpararea unui pui, a unui hamster bolnav sau care nu poate socializa usor. Examinati aspectul magazinului dar si a animalutului, pentru a vedea daca este tinut corespunzator. Un crescator autorizat este cel mai recomandat deoarece hamsterii proveniti de aici au o stare de sanatate net superioara si un temperament foarte bun.

Casuta hamsterului trebuie sa fie cat mai incapatoare pentru ca acesta sa se poata misca dar si pentru amplasarea altor obiecte necesare lui. Acvariile prezinta o serie de dezavantaje printre care se numara spatiul mic si necesitatea unei curatenii frecvente. O cusca este cea mai buna optiune, dimensiunile potrivite fiind 60/40 cm, cu o distanta intre bare de 0.5 cm. In cusca trebuie introdusa o casuta, o roata pentru ca acesta sa se poata juca in voie, un recipient pentru hrana ce trebuie sa aiba o greutate mai mare pentru a nu putea fi rasturnat si sticluta pentru apa. Pot fi atasate o serie de alte jucarii sau cusca poate fi prevazuta cu mai multe niveluri legate intre ele prin scarita. Trebuie evitate asternuturile din pin, brad sau cedru deoarece acestea contin substante volatile ce pot afecta sistemul respirator al micutului.

Curatenia trebuie realizata corespunzator pentru a se evita aparitia anumitor probleme digestive cat si dermatologice. O data la o saptamana se impune o dezinfectare, fructele si legumele trebuie inlaturate dupa o zi iar apa proaspata nu trebuie sa lipseasca din sticluta.
Pentru un aspect placut al blanitei trebuie ca hamsterul pitic sa fie periat si supravegheat pentru a se putea observa din timp aparitia anumitor probleme. Trebuie stiut faptul ca e nevoie de timp si de atentia stapanilor pentru ca acestia sa poata socializa, un mediu linistit, fara prea mult zgomot, si cu un nivel al umiditatii potrivit fiind ideal.

Hrana acestor pitici este reprezentata in cea mai mare parte de mixurile ce se gasesc la magazinele de specialitate, acestea asigurand un nivel optim al substantelor nutritive. Totusi, o dieta diversificata bazata pe fructe si legume este intotdeauna binevenita. Le puteti oferi: morcov, broccoli, banana, mar, para, iarba dar si viermi de faina sau mici bucati de carne de pui fiarta. Acestia au obiceiul de a-si face rezerve de hrana pe care le ascund in diverse locuri, curatenia fiind asadar esentiala.

Printre bolile ce pot aparea in cazul lor se numara: diabetul, ileita proliferativa, infectiile respiratorii, abcesele, cestozele, in toate aceste cazuri fiind necesara consultarea unui medic specialist. In cele mai multe cazuri, tratamentul facut dupa ureche agraveaza starea de sanatate a hamsterului pitic. Sper ca ti-am fost de ajutor.Mult noroc.