| Mihai895 a întrebat:

Am si eu o nelamurire. Detin un peste din specia Betta Splendens si nu stiu cum sa il masor sa vad daca este inca pui sau nu. Am citit pe net si pot ajunge la aproximativ 8 cm in lungime...dar 8 cm cu tot cu coada sau decat corpul? Pentru ca al meu cu tot cu coada deja cred ca are aproximativ 6-7, iar decat corpul cred ca are 3-4.

Răspuns Câştigător
| Doctorfishadi a răspuns:

Salut!
Acvaristica masoara pestii cap-coada, inclusiv inotatoarea codala.
Al tau este matur.
Este pui atunci cand are undeva la 2-3 cm, dupa este matur happy. Numai unele varietati cresc mai mari de 8 cm, cum este betta gigantic.
La pescuit se masoara pana unde incepe coada, acolo este altceva, acvaristica este altceva.Si apropo, un peste de acvariu nu il masori sa vezi daca a ajuns la maturitate, ci numai apreciezi dupa intensitatea culorilor si comportament. Daca ii pui o oglinda in fata si se infoaie la ea, inseamna ca este un mascul matur.Dar la 7 cm cu totul...deja are undeva la 6 -7 luni, pentru un betta asta inseamna destul de mult.Ei traiesc de obicei sub doi ani. Daca vrei sa discutam despre pesti spune-mi si iti las facebook-ul happy, sunt acvarist de 12 ani.
Te salut,
Adrian!

| Mihai895 explică (pentru Doctorfishadi):

Salut, Adrian! Lasa-mi facebookul.

| Doctorfishadi a răspuns (pentru Mihai895):

Facebook-ul meu :
https://www.facebook.com/adrianmarius.marin.3

Lasa-mi un mesaj si o cerere de prietenie ca sa te vad.

| Mihai895 explică (pentru Doctorfishadi):

Ti-am trimis cerere de prietenie si mesaj happy

13 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Trebuie masurat de la cap la coada, fara aripile de la coada. Uite aici: http://www.cspr.ro/? page_id=2369

| Mihai895 explică (pentru Salontanul):

Multumesc!

| Doctorfishadi a răspuns (pentru Salontanul):

Omule nu se masoara asa, numai la pescuit faci asta!

| Salontanul a răspuns (pentru Doctorfishadi):

Daca ai ceva de raspuns, raspunde-i cui te-a intrebat. Eu nu te-am intrebat nimic. Ce am dat eu acolo este conform legii. Omul raspunde cand este intrebat sau in alte situatii. Sa nu ma faci sa spun cand.

Da,nu am zis cu rautate.Dar trebuie sa dam raspunsuri cat mai corecte.Doar te-am corectat, nu te-am injurat.
Spre exemplu daca masori corpul unui peste betta nu depaseste in veci 4 cm, iar coada are de obicei la cei voal (halfmoon) peste 4 cm.Sa il masori fara coada...vezi ce diferenta!
Toate bunewinking!

Pai si daca aia este masuratoarea legala tu-mi spui ca la acvariu nu se masoara asa! Arata-mi unde scrie ca este ca tine.

Pai fii atent putin la mine.
Masuratoarea legala se face in principiu pentru a se stabilii cat este de mare pestele,si daca poate fi eliberat sau nu.
In concursurile unde pestii se elibereaza,se masoara intreg pestele cu totul,inclusiv inotatoarea codala.
Iar in restul se masoara fara coada.
Acvaristica nu este asa.
Pentru ca pestele nu trebuie eliberat, ci el este crescut in acvariu.Ei se masoara cu tot cu inotatoare, daca nu ma crezi poti intreba la orice magazin mai mare de acvaristica, adica nu pe cei care vand pesti de acvariu in piatawinking.
Crezi ca am dat acest raspuns impotriva ta, sau esti curios?
Cei mai mici pesti din acvariile noastre sunt microrasbora galaxi, astia ating 2 cm, cine crezi tu ca ti-i masoara fara coada?winking.
Si ca un lucru, sa vezi ce inseamna acvaristica in adevaratul sens al cuvantului:
Pentru pestii de acvariu, fiecare cm de peste trebuie sa ii corespunda 1 litru de apa, de asta ei se masoara cu totul, nu fara coada. Unui peste de 5 cm ii trebuie 5 litrii de apa.
Nu exista legal sau ilegal,noi nu mancam pestii din acvariu.
In orice magazin nu ai sa vezi tu ca ti se masoara pestii! Dimeniunea este trecuta ochiometric pe acvariile lor,si nu este asa importanta.
La pescuit masurarea pestelui este cu mult mai importanta decat in acvaristica!
De asta depinde pana la urma daca se retine sau nu pestele.
In acvaristica important este sa ii tii apa in parametrii,nu sa il masori.
Iar cum ii ziceam si celui care a pus intrebarea,nu trebuie sa stii talia pestelui ca sa iti dai seama daca este matur sau nu.
Faci asta pe o baza de criterii in functie de specie.
Adica spre exemplu la unele specii precum ciclidele, la maturitate le apar oceli pe inotatoarea anala.
La betta dimensiunea cozii, aspectul si corpul iti spun daca este matur sau nu.
Un betta pui nu are coloritul incheiat, are coada in crestere, si un corp svelt.
Un betta matur are coada formata, un colorit complet si un corp mai usor masiv.
O seara faina!

Inca un motiv pentru care se include si coada este faptul ca unii pesti tropicali au cozi foarte lungi,cum este si cazul lui betta, coada lui poate masura aceeasi lungime cat corpul.
Nu stiu daca stii, dar somnul se masoara cu totul, tot din aceeasi cauza, la el nu se considera ca are inotatoare codalawinking. Deci ce inseamna "legal" nu se aplica in toate situatiile.Sa compari acvaristica cu pescuitul, este ca si cum ai compara berea cu apa, nu au nici o legatura una cu alta laughing!

Esti...incurabil! Dai raspunsuri puierile si pe langa ce te-am intrebat. Fugi cu cercul!

| Doctorfishadi a răspuns:

Domnule mihai, stii ce mi-a facut userul Salontanul?
M-a blocat si imi cauta raspunsurile ca sa vada cate am gresit pana acum, asa tare s-a infuriat pentru ca l-am corectat.
Pentru el :Nu iti permit sa ma iei peste picior, eu stiu cu ce se mananca acvaristica de 12 ani o practic.De ce raspuns fug ca ti-am insirat tot ce trebuie acolo?
Am vazut ca imi cauti raspunsuri, le comentezi, bravo esti tare, rau de tot laughing).