| cozmyn17 a întrebat:

Dupa mai multe cautari nu am gasit raspunsul sau rezolvarea care sa ma ajute la problema mea.
Am un catel(Bischon) si de ceva vreme imi/ne face viata grea. Se 'pisha' peste tot si nu mai am efectiv solutii.Ca o mica paranteza:inainte de el am avut un rottweiler si dresajul sau a fost joaca de copil fata de rabdarea la care ma supune bitangul asta mic.
L-am pedepsit, l-am altoit, daca plecam de acasa i lasam televizorul pornit, are doua terase pe care poate sa se usureze, i-am luat jucarii si chestii care sa-l tina ocupat, am inceput sa-l ignoram... efectiv nu mai am solutii. Am cautat pe internet dar tot ce am gasit au fost raspunsuri sau mai bine spus solutii care deja le-am incercat. Il plimb mai mult decat are nevoie, am iesit si de mai multe ori pe zi, am zis ca poate ajuta... dar nimic.Cand ramane singur se razbuna bitangu'. Si mai nou si cu noi in casa face. E un magar fara limite. Si e sanatos, nu are nimic fizic.
E un mare bulangiu, egoist si gelos si nu mai am cuvinte, dar il iubesc asa nesimtit cum este el.
Multumesc anticipat pentru orice solutie care mi se sugereaza. happy

9 răspunsuri:
| TrottiForYouOfSurprise a răspuns:

Ok si eu am un westie care face pipi peste tot si treba mare la fel care roade toate chestile dar in niciun caz nu-l fac bulangiu. Catelul trebuie invatat cine este stapanul dadandui cu ziarul la fund ori de cate ori isi face nevoile.Si asa trebuie sa-l iubesti ori de cateori face o gafa.Este un pui banuiesc si trebuie sa te joci cu el toata ziua.Si eu am UN ditamai Canecorso care mi-a distrus toata gradina.A implini 2 ani, 2 ani jumate si nu a mai facut nimic.Asteapta sa mai creasca. Daca stai la casa.ori de cateori mananca si bea apa din abundenta du-l afara. Numai bine, succes si te sfatuiesc sa ai rabadare, un caine mic este ca si un bebelus

| cozmyn17 explică (pentru TrottiForYouOfSurprise):

laughing laughing vad ca toata lemea se ia de mine laughing pentru ca-i dau diferite nume la nemernic laughing, mai bine i spun in toate felurile decat sa-l altoiesc. Si nu e pui, are 5 ani jumate,deci dupa cum am scris in intrebarea mea : se razbuna. Si pot spune cu mana pe inima ca am experienta si rabdare, chiar si sotia mea nu mai suporta, si ea e cea care il rasfata si i ia apararea tot timpul...e frustrant de fiecare data daca plecam in vizita la cineva sa stam o ora inainte sa invelim coltarul,patul, etc, etc. Mersi happy

| jadir a răspuns:

Daca stai la casa e mai simplu acolo unde urineaza stergi cu o carpa care nu ati trebuie iar carpa o duci undeva in curte si tot asa repeti metoda, iar locul dupa ce este sters si curatat foloseste un parfum de portocala nu se va mai urina in locul parfumat.Prin urmare asi va cauta propriul miros iar cu timpu va face acolo unde ai dus carpele si le-ai colectionat, le poti arunca dupa ce catelu sa obisnuit cu locu.Cat despre dresaj nu cunosc rasa si nu le stiu obiceiurile insa stiu cum e am un husky siberian care mi-a dat batai de cap la dresaj dar cu rabdare am reusit, bafta!
pe.s daca cu mirosul de portocala nu merge incerca alceva ce pe el il supara, menta...vezi tu iale pe rand.

| cozmyn17 explică (pentru jadir):

Da,mersi! Sa stii ca m-am gandit la varianta cu un parfum sau ceva cu care sa dau acolo in locul unde face, asta dupa ce curat; dar ma gandeam ca nu as face altceva decat sa-l fac sa-si schimbe locul, vb aia: schimb locul schimb norocul. Dar o sa incerc, mersi happy

| alinutzy19 a răspuns:

Damil mie

| cozmyn17 explică (pentru alinutzy19):

Nu as putea sa-l dau pentru nimic in lume, mai ales sotia mea. Mai bine imbracam toata casa in folie si pungi si spalam(ca prostii) in fiecare zi. happy Mai bine iti iei un pui si te inveti cu el de mic, i inveti toate obiceiurile.

| amytzzu2000 a răspuns:

Dresaj:La fel ca si copiii, cateii au "viteze" diferite de invatare, iar unul dintre factorii comuni este nevoia de a dormi, dar si constitutia lor, inca fragila. In consecinta, ca o stapana responsabila, trebuie sa respecti nivelul/"viteza" de dezvoltare a fiecaruia in parte si faptul ca puiutul tau este deocamdata foarte, foarte tanar!

1. Joaca - pur si simplu, toti cateii adora sa se joace! In lectiile de dresaj, joaca este una dintre recompensele cele mai indragite de catei.

2. Pas cu pas - educarea cateilor este un proces ce se realizeaza treptat; cand este foarte mic, catelul are o capacitate de concentrare limitata, astfel incat o partida de dresaj nu trebuie sa dureze mai mult de 3-5 minute. Poti extinde sedinta de dresaj in mod gradat - in jurul varstei de 6 luni catelul va fi capabil sa se concentreze si sa invete in cadrul unei lectii de dresaj de circa 30 de minute.

3. Recompensa si restrictie - dresajul catelului este, pe de o parte, rezultatul recompensei, iar, pe de alta parte, al fermitatii. A te juca impreuna cu cainele tau poate fi distractiv si educativ, catelul invatand, prin joaca, lucruri noi. Recompense importante sunt si mangaierile sau cuvintele de lauda, spuse pe un ton cald, afectuos.

4. Limbaj - tonul vocii este foarte important pentru catelus, asa ca "modeleaza-ti" glasul atat in timpul sedintelor de dresaj, cat si in timpul liber. Cu toate acestea, comenzile "Sezi", "Asteapta" etc. trebuie sa fie des repetate si spuse pe un ton mai ferm. De asemenea, si gestica este foarte folositoare in dresaj.

I. Invatarea numelui

Niciodata nu rosti numele catelului pe un ton foarte ridicat! Cainele are simtul auzului foarte dezvoltat si tipatul nu va face decat sa-l streseze. Pronunta-i numele incet si clar, pentru a-i capta atentia, si apoi asociaza-i numele cu fiecare comanda data.

Primul lucru pe care trebuie sa-l invete un catel este numele sau. Cu cat numele este mai scurt, cu atat va fi mai usor de retinut pentru caine.

cheama-ti catelul pe nume inca de la inceput;
inainte sa-l chemi pe nume, joaca-te cu el, incurajandu-l astfel sa-ti "raspunda la apel";
cand vine (dupa ce l-ai chemat), mangaie-l mult si recompenseaza-l cu ceva bun;
daca nu vine imediat ce l-ai chemat, nu-l certa! Data viitoare va veni si mai tarziu!

II. "Nu"

Asigura-te ca-i dai comenzi exacte si consecvente: cand ii spui "Nu" intr-o zi, nu permite ca a doua zi acel "Nu" sa se transforme in "Da".

Inca de la inceput, trebuie sa-l obisnuiesti cu "Nu"/"Nu e voie":

• "Nu" trebuie asociat cu ceva interzis pentru catel;
• "Nu" trebuie rostit pe un ton ferm, categoric, clar de fiecare data cand il vezi facand ceva gresit/interzis.

III. Dresajul "de casa"

Daca puiul tau face nazbatii in casa, in absenta ta, la intoarcere nu-l mustra! Mustruluieste-l doar atunci cand il prinzi pe picior gresit!

De cele mai multe ori, cand vine intr-o casa noua, catelul nu este instruit, asa ca rolul tau este sa-l ajuti sa se obisnuiasca cu noua casa si cu noua familie.

scoate-l afara destul de des (cel putin din doua in doua ore);
du-l afara pentru a-si face nevoile imediat dupa ce a mancat, dupa ce s-a trezit din somn sau dupa ce s-a jucat;
recompenseaza-l din plin (mangaieri, verbal, cu ceva gustos) cand incepe sa ceara afara pentru satisfacerea necesitatilor;
daca il prinzi facandu-si nevoile in casa, ia-l de la "locul faptei", spune-i "Nu"/"Nu-i voie" pe un ton ferm si du-l imediat afara. Recompenseaza-l de cate ori isi face nevoile afara si lauda-l mult!;
nu uita - chiar daca locuiesti in oras, intr-o zona rurala sau... la malul marii, trebuie sa strangi murdaria lasata in urma de cainele tau!

IV. "Sezi", "Culcat", "Asteapta"...

Aceste comenzi trebuie invatate in ordine, deci trebuie sa te asiguri ca, inainte de a trece la urmatoarea comanda, prima este inteleasa si executata perfect de catre caine.

"Sezi": aceasta comanda este invatata cu usurinta de catel daca este recompensat corespunzator. Tine in mana dreapta o bucatica de mancare (carne, crochete) sau jucaria sa preferata. Ridica mana astfel incat stimulentul sa-i ajunga deasupra capului, iar el sa-l urmareasca cu privirea. Da comanda "Sezi" si plimba mana catre spatele puiului. Acesta, urmarind stimulentul cu privirea, se va aseza in sezut. Imediat ce face asta, recompenseaza-l cu stimulentul si lauda-l verbal ("Bravo").

"Culcat": din pozitia asezat a catelului, cu stimulul in mana dreapta, coboara mana in fata labelor anterioare ale puiului, dandu-i comanda "Culcat". Lasa pumnul jos, usor intredeschis, in asa fel incat el sa poata mirosi stimulul. In cazul in care nu se lasa pe labele din fata in pozitia "culcat", ajuta-l tragandu-i labele spre inainte, astfel incat puiul sa alunece usor in "culcat".

"Asteapta": cu stimulul in mana dreapta, aproape de nasul cainelui, pune-l in "Sezi" si apoi da-i comanda "Asteapta". Indeparteaza-te usor de catel, iar daca acesta se ridica si are tendinta sa vina inspre tine, indreapta-te catre el spunandu-i "Nu"/"Nu-i voie", dupa care il reasezi in pozitie, repetand comenzile "Sezi" si "Asteapta". Din momentul in care "prinde" comanda, incearca sa te indepartezi cat mai mult de el. Bineinteles, nu trebuie sa uiti - nici in aceasta situatie - de recompensa!

V. Mersul in lesa

Nu este potrivit ca prima iesire din casa a cainelui sa fie, in acelasi timp, si prima iesire in care acesta este pus in lesa. Pentru a se obisnui cu mersul in lesa, cel mai usor exemplu este sa-l lasi sa mearga prin casa cu lesa atarnand (dar supravegheaza-l pentru a nu se sugruma).

• Odata iesiti afara, exercitiul poate incepe - dar numai dupa o scurta joaca in care cainele se deconecteaza.

• Cainele se pozitioneaza in partea stanga, in dreptul genunchiului, se prinde lesa cu mana dreapta, se pronunta numele cainelui, se da comanda "Pas" si se incepe deplasarea, incercand pastrarea pozitiei cainelui cu pieptul la nivelul genunchiului stang. O data cu comanda "Pas" se executa si o tragere brusca de lesa in sus dreapta sau lateral dreapta.

• La incercarea cainelui de a ramane in urma, de a o lua in fata sau in lateral, se repeta comanda, concomitent cu tragerea brusca de lesa.

• Cand cainele merge corect in lesa, se recompenseaza verbal ("Bravo") sau cu bucatele de mancare. Se va evita folosirea tonului amenintator si calcarea pe labute sau lovirea.

• Este importanta marirea si micsorarea ritmului de mers, pentru a obisnui cainele cu diferite viteze de deplasare. Exercitiul nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute. Imediat dupa incetarea exercitiului, cainele trebuie sa beneficieze de o partida de joaca, pentru a se relaxa.

• Pentru a merge corect in lesa, exercitiul se mai poate executa avand in mana stanga - ridicata la nivelul pieptului - o bucatica dintr-un aliment (crocheta, carne etc.) sau jucaria preferata a cainelui.

VI. "Aici!"

Daca puiul nu raspunde chemarii tale, indeparteaza-te usor in directia opusa sau ascunde-te - catelul va fi ingrijorat de plecarea ta si va veni fuguta inapoi!

Mai mult decat o comanda, "Aici" sau "Vino aici" este o invitatie la recompensare, rasfat si mangaiere!

lauda puiul cu entuziasm atunci cand vine;
pentru inceput, asociaza chemarea puiului cu orele de masa;
niciodata nu pedepsi puiul cand intarzie sa vina la chemare si nu-l chema pentru a-l pedepsi - venirea la stapan nu trebuie sa aiba niciodata urmari neplacute.

VII. Singur acasa!

Lasat singur mai mult timp (in special inaintea varstei de 4-5 luni), cainele se va confrunta cu un disconfort psihic si emotional. De obicei, cand catelul este foarte alintat si mai este si lasat singur acasa, se poate instala anxietatea de separare. Cum prevenim aceste efecte neplacute?

• Trebuie favorizat contactul catelului cu mai multe persoane, nu doar cu una singura.

• Incearca sa-l obisnuiesti sa stea singur, chiar daca esti acasa. Fa asta de mai multe ori pe parcursul unei zile. In aceste situatii, acorda-i atentie atunci cand doresti tu acest lucru, nu atunci cand o cere cainele - nu el este cel care trebuie sa ia initiativa de a interactiona cu tine!

• Cu o jumatate de ora inainte sa pleci de acasa, ignora-l! Apoi paraseste locuinta fara a-l baga in seama. Ramai afara un moment, apoi revino in casa. Nu-i acorda nici o atentie circa 5-10 minute. Evita manifestarile de bucurie si rasfatul: asteapta pana cand catelul se linisteste si apoi mangaie-l cu calm.

• Daca pleci de acasa pentru mai multe ore, este indicat sa-l scoti afara pentru nevoile fiziologice. Daca nu vei face acest lucru, la intoarcere vei avea parte de surprize... neplacute!

• Ii poti lasa cainelui un articol de imbracaminte care are impregnat mirosul tau - acest lucru il poate calma si linisti pe perioada cat esti plecata de acasa.

VIII. Orele de masa

Alimentatia cateilor, precum si comportamentul in timpul meselor este o problema complexa, ce trebuie tratata cu deosebita seriozitate. Daca iti inveti catelul sa se comporte bine in timpul meselor, inca de la o varsta frageda, cu siguranta acest comportament se va pastra si la maturitate.

in perioada de crestere, catelusii trebuie sa manance de mai multe ori pe zi: pana la varsta de 6 luni - circa 3 mese pe zi; dupa varsta de sase luni - 2 mese pe zi;
hraneste-l in fiecare zi, la aceleasi ore, in acelasi loc;
locul in care mananca nu trebuie sa fie prea aproape de zona in care doarme;
asigura-te in fiecare zi ca bolurile/castroanele din care mananca si bea apa sunt curate;
hraneste cainele dupa ce tu si restul familiei ati terminat de mancat.

| patrisalvatore a răspuns:

In primul rand esti un maaaaaare nesimtit.cum poti vb asa despre propriul tau catelus? il faci "bulangiu"?+ ca puteai spune ca face pipi sau ca urineaza peste tot.nu cum ai spus tu.ma rog.si nu trebuie niciodata sa ignori un animalut.se v a simti in curand singur...si v a muri.deci ai grija.si am niste solutii pentru mica lui problema.eu am o catelusa canecorso.care...din moment ce este fetita, intra in calduri.i am pus pampers.big grin.chiar daca suna foarte penibil poate fi soutia problemei tale.1-pampers.2-dreseaza-l.tu stai la bloc sau la curte? este important si asta. daca stai la curte, este foarte simplu sa l ti pe afara.sa te joci cu el. daca stai la bloc, este mai dificil.trebuie in fiecare zi,majoritatea timpului sa stai cu el pe afara, sau prin parca.iar cand este in casa, ii pui pampers.iti garantez ca nu o sa mai ai nicio problema.eu iubesc animalele.chiar si cele mai urate animale, cu toate ca nu cred ca exista animal urat.happy:X.crede ma pe cuvant ca nu iti dau sfaturi proaste.cu toate ca esti cel mai mare pork de care am auzit.cum sa vb asa de un biet catelus? oricum.asta este pentru el nu pentru tinewinkingasa ca pune in aplicare sfatul meuwinkingsa mi spui daca a mers.cu toate ca sunt foarte sigura de rez.si pariez pe rezultatul pozitiv.byewave

| cozmyn17 explică (pentru patrisalvatore):

Cred ca ai omis ca la sfarsit am spus ca-l iubesc tongue. Nu cred ca merge varianta cu pampersul, ca e foarte sensibil, nu-i place sa aiba nimic pe el, sigur si-l va rupe.
Iar timpul pe care i-l alocam este mai mult decat suficient, e vorba doar de cateva ore(2-3-4 maxim)atunci cand mergem in vizita la cineva si nu il putem lua. E efectiv razbunare pura. Si pana la urma mi-am luat catel ca sa imi tina companie el mie nu invers, adica nu lumea mea trebuie sa se invarta in jurul lumii lui, stiu prea bine ce inseamna responsabilitatea de a fi stapan de caine. Mersi de sfat happy