| Anonim4505800000 a întrebat:

Dacă vreau să am asigurare pentru CNAS timp de 3 luni, deși nu muncesc, nu sunt student și nu primesc venituri din nicio parte, ce acte îmi trebuie și cât este necesar să plătesc pentru asta? Se poate plăti direct la sediu sau numai online?

14 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Salut, de pe net iti dau raspuns :

"Cum poate fi asigurată medical o persoană care nu are venit?!

Persoanele care nu sunt angajate, pot fi asigurate medical în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Ele trebuie să depună o declarație, iar calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pe o perioadă de 12 luni de la data depunerii declarației.

Conform CNAS, baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu șase salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.

Adică, formula de calcul este: valoarea salariului minim brut pe țară la data depunerii declarației înmulțit cu 10% din cota de contribuție.

Se depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuţiile sociale datorate de persoane fizice. Formularul se numește D212 și se poate depun online sau în format fizic la registratura organului fiscal ori prin poștă, cu confirmare de primire.

Dar persoanele care nu obțin venituri și nu sunt angajate, deși pot fi asigurate medical, ele nu beneficiază de aceleași servicii medicale precum o persoană angajată.

Mai exact, dacă ai asigurare medicală fără venit vei beneficia de servicii medicale doar în cazul urgențelor medico-chirurgicale, al bolilor cu potențial endemoepidemic, monitorizarea evoluției sarcinii, servicii de planificare familială, servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară. Acesta este pachetul minimal de servicii medicale."

Salariul minim brut pe economie e în prezent 3.300 de lei. Prin urmare, dacă vreţi să vă asiguraţi opţional la sănătate în ianuarie, veţi completa corect declaraţia unică şi o veţi trimite la Fisc, urmând să fiţi asigurat la sănătate 12 luni care curg începând cu ianuarie 2024. Asigurarea opţională la sănătate vă costă 1.980 de lei, iar suma poate fi plătită la Fisc până în 25 mai 2025

Nu se plateste trimestrial, adica eu platesc 4 luni, tu 3, popescu 2 ci doar pe 12 luni!

| Anonim4505800000 explică (pentru Simpatic):

N-am înțeles absolut nimic. Când plătești și când figurezi ca asigurat? Plătești după ce primești asigurarea de sănătate?

| suntserios a răspuns (pentru Anonim4505800000):

Era greu să înțelegi.
Nici @Simpatic nu a înțeles nimic, da a zis el așa ce e bine sa dea copy paste la ceva ce nu înțelege.


Pe scurt că sa devii asigurat de sănătate trebuie sa depui la ANAF declarația unica prin care te angajezi sa plătești contribuția minim la sănătate adică 10% din 6 salarii minime pe economie.

Din momentul depunerii declarației devii asigurat și ai la dispozitie până la sfârșitul lui mai anul viitor sa platesti
Nu poți plăti doar pe câteva luni din ce știu eu.

| Simpatic a răspuns (pentru Anonim4505800000):

Daca nu ai venituri poti deveni asigurat platind suma de 1.980 de lei pe tot anul, nu se poate plati pe cateva luni doar!
Ca sa faci asta este nevoie sa completezi declaratia D212 de la ANAF.
Daca vrei detalii privitor la cum se completeaza declaratia D212 mergi la cel mai apropiat birou "anaf" din orasul tau!

@suntserios esti doar un oarecare, atarni pe locul 2 TPU, pe nemerit si tu si altii ca jassmina; ti-am mai spus-o unii sunteti doar pentru ca intrati zilnic aici si faceti prezenta ATAT, in rest sunteti zero la toate capitolele, tot ce ai facut a fost sa citesti ce am scris eu si dai un raspuns la ce am spus euwinking
Copy paste-ul meu face mai mult decat ce vorbesti tu!
Nu ai dat un raspuns clar si precis in toata actvitatea ta pe TPU, sper sa dispara halalerele ca tine de aici!
Nu stiu cum iti permiti inca sa ma ataci, cand tu esti tabula rasa!

| Anonim4505800000 explică (pentru Simpatic):

Am înțeles care este suma pe care trebuie să o plătesc, însă nelămurirea mea constă în faptul că nu înțeleg cum se procedează cu plata. Dacă voi completa declarația respectivă pentru ANAF, voi deveni asigurat la CNAS din start, chiar dacă încă n-am plătit? (Ținând cont de faptul că plata ar putea fi afectuată până în mai 2025).

| Anonim4505800000 explică (pentru Anonim4505800000):

***efectuată

| Simpatic a răspuns (pentru Anonim4505800000):

In cazul tau calitatea de asigurat se acorda pentru o perioada de 12 luni de la data depunerii declaratiei unice!

| Anonim4505800000 explică (pentru Simpatic):

Și plata când trebuie efectuată?

| suntserios a răspuns (pentru Anonim4505800000):

Ți am zis, până în mai anul viitor poți face plata.

@simpaticule. Spre deosebire de copy paste ul tau eu completez declarația unica in fiecare an. Și grija la limbaj pe viitor, când scrii rahaturi nu ar trebui sa îți permiți aroganțe

| Simpatic a răspuns (pentru Anonim4505800000):

Mergi la anaf sfatul meu, este multa birocratie la noi in tara!
cum este procedura, ce ai de completat, cum trimiti etc
sau iti explica domnul 'suntserios' acest pseudo-cunoscator care se da ca stie multe dar nu raspunde niciodata ceva la subiect, concis sau corect!

@suntserios eu sper sa fie ultima data cand mai faci o interventie la adresa mea, aplici aceeasi metoda de om cu reale probleme ca si in trecut, ma ataci prin intermediul unui raspuns dat de mine pe topicul cuiva, este deja a 2-a sau a 3-a oara cand te bagi in seama pe topicuri diferite si ma comentezi nefondat,avand antipatie fata de mine, nu-mi pasa ce crezi tu, dar nu ma mai deranja, ma iriti, am alergie la fraieri!
eu nu te-am invitat niciodata sa imi dai un replay, nici nu am discutat cu tine! nici nu am comentat la adresa raspunsurilor tale care sunt mai mult aberatii, raspunsuri in care iei in ras userii! dovada ca asa esti ca om, in realitate!
Nu am treaba cu tine nu te respect si nu ma gandesc ca tu existi!
esti doar tare in gura si atat, aici pe TPU ar trebui sa primeze raspunsurile si calitatea lor, la tine primeaza doar aberatiile si raspunsurile multe care nu-si au rostul. daca ne uitam la raspunsurile pe care le dai 'ALL TIME' userilor se poate vedea ca am dreptate!
Prefer sa nu am polemici cu cei ca tine, cei carora va platesc parintii salariile sau va intretin iubitele! Asta apropo de ceea ce ziceai ca tu completezi declaratia la ANAF, ca nu ai venituri!

Deci sa fie ultima data cand tu iti mai permiti sa aduci in discutie nicknameul meu, nu ai niciun drept!
Singurul arogant si prost crescut de pe aceasta platforma esti TU!
daca vrei sa te bati cu mine sa te bati in cunostinte, dar deocamdata esti un altul care doar se bate in piept cu pumnul, in rest nu vad nimic aici in materie de ce contributii ai tu fata de TPU!
locul ala pe care unii il aveti in clasament este doar ca de ani de zile intrati aici si pierdeti timpul atat tot, faptul ca ti s-a contorizat 100k de raspunsuri nu inseamna ca ai vreun merit, alt merit decat cel de a pierde vremea, pur si simplu ai postat si atat fara sa ai gandire proprie fara nimic, tu ai facut CHAT aici pe TPU, nu ai ajutat userii cu raspunsuri!

| Anonim4505800000 explică (pentru suntserios):

Pentru a obține această declarație unică, trebuie să plătești o anumită sumă de bani? O poți procura în format fizic de la ANAF?

| suntserios a răspuns (pentru Anonim4505800000):

Nu se plătește depunerea declarației.

Ea se depune cel mai simplu online prin spatiu virtual de la ANAF. Dar poți merge sa o depui și fizic mai mult că sigur.

@simpticule. Declarația se depune ca sa îți declari veniturile altele decât cele din salarii. Nu îți fa tu griji că mă întreții tu sa părinții ca eu plătesc lunar taxe cât nu câștigi tu intr-un an

| Anonim4505800000 explică (pentru suntserios):

Revin cu un mesaj mai la obiect: Am fost la ANAF în urmă cu 2 zile, am completat declarația unică în format fizic și totuși nu apar ca fiind asigurat în baza de date CNAS. Este nevoie de a merge personal la un sediu CNAS și să plătesc ceva pentru asigurare înainte de a deveni asigurat? Doamna de la casierie nu a știut să îmi explice exact cum funcționează lucrurile mai departe.

| Fatamuntilor a răspuns:

Cand am platit pentru cineva, am fost la ANAF, unde am fost indrumata pas cu pas.Cred ca am fost pe la vreo 4 ghisee pana am dat banii.
Nu tin minte sa fii dat acte in afara de carte de identitate si bani