| alexfab33 a întrebat:

De ce in Romania angajatii din domeniul IT sunt mult mai bine platiti fata de angajatii din alte domenii de munca cand in alte tari din Europa diferenta de castig e mult mai putin accentuata?

4 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Nu toti din acest domeniu, traim bine sa stii asta, depinde de domeniu, uni fac banii multi dar depinde unde lucrezi si ceea ce faci, daca esti bun in ceva ce cere faci banii, sunt domenii unde se castiga la fel, depinde

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Eu nu iti pot raspunde; dar astept sa primesti raspunsuri pertinente din partea celorlalti

| flixbuster a răspuns:

Este simplu: in primul rand pentru ca produc ceva ce are valoare comerciala mai mare decat ceea ce produc angajatii din alte domenii. In al doilea rand pentru ca fac ceva ce nu pot face multi si cererea de IT-isti (buni) este mai mare ca oferta.

Atentie, valoare comeriala inseamna ca poti obtine un pret mare cand vinzi produsul si in nici un caz utilitate sociala.
Munca profesorilor buni sau doctorilor buni din sistemul de stat are o utilitate sociala mare dar o valoare comerciala mica - nu o poti vinde (si cu atat mai putin in alta tara). Daca vorbim de invatamant sau medicina privata, se schimba discutia, acolo poti vinde.

Revenim. Ai un IT-ist care aduce venit de 10.000 EUR/luna. Vrei o marja de profit brut 50% din venit. Razi 5.000 EUR. Mai ai cheltuieli non-salariale de 15% din venit (chirie sediu, hartie igienica, curent electric, rate calculatoare, cafea). Mai razi 1.500 EUR. Ti-au ramas 3.500 fond de salarii. Cam 45% din fondul de salarii se duce la stat (contributii angajator + angajat). Mai razi 1575 EUR. In buzunarul IT-istului ajung la final 1925 EUR.

Acum ai un agricultor care produce de 1.000 EUR/luna. Refa calcul - poti micsora rata profitului, poti micsora cheltuielile non-salariale. Din ce ramane la urma ca fond de salarii, 45% oricum se duce la stat. Chiar daca ai zice profit 0% si cheltuieli non-salariale 0 sa dai toti cei 1.000 EUR venit ca fond de salarii, si tot dupa ce razi 450 EUR taxele statului in buzunarul agricultorului ajung 550 EUR. In realitate cine face afaceri vrea profit si are si costuri non-salariale deci in buzunarul agricultorului vor ajunge mai putin de 550 EUR.

Exercitiu practic: vezi cat costa kilogramul de cartofi si ceapa in piata. Apoi vezi cat costa licenta de Windows si de Office.

| CodeNameAlpha a răspuns:

Deoarece oricine poate face treaba in IT (ma refer ca poti sa muncesti pentru o firma din america chiar daca stai in Romania).
Programarea este o limba universala, nu ar fi corect ca tu sa faci acelasi lucru si sa fi platit cu mult mai putin. Nu te opreste nimeni sa muncesti la firme din afara.